Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Tuesday, January 15, 2013

Was it Najib/BN's Reform or the People's Will?

The esteemed Prime Minister of Malaysia is claiming success over his reform efforts over the recently concluded "Himpunan Kebangkitan Rakyat 112" or "HKR112".

He claims that the gathering would not have succeeded if it wasn't for his reform.

At a glance, his statement may sound true.

However, one has to question, why would there be a need for reform in the first place. And secondly, even if there was no reform, would he be willing to take a chance by cracking down on the rally so close to the election?

The right to gather is enshrined in the Article 10 of the Federal Constitution. And when there is no police interference, a gathering of half a million souls could take place in relative peace and harmony.

In fact, the previous gatherings that was organized before would not have been so incident full if the forces had not intervened in the way they did.

In short, with the police being cooperative, a mammoth rally of the size can happen incident-free.

Business enjoyed sales that can last them for the next six months. Petty traders suffered exhaustion just to cope with the demands of the gigantic crowd.

So, Mr Najib. It has nothing to do with your reform. It's the fact that UMNO has been denying the people to assemble for cooked up reasons and by deploying heavy handed tactics all this while that is making people restless.

Your reform is nothing more than an act of conceding that Malaysia has reached a stage whereby usage of brute force is no more effective in stopping Malaysians from exercising their rights to assemble as enshrined in the Federal Constitution.

Plus, with the internet, any acts of cruelty and savagery perpetrated by the authorities can have devastation effects on the popularity of Barisan Nasional especially when it is so close to the general election.
So many has suffered at the end of the batons and sticks used by the law enforcement apparatus used by UMNO to disperse or quell gatherings that they do not like. So many has been arrested and put through gruelling and lengthy legal processes. There are those who died as well. 

During the hey days of the Reformasi, organizers of gatherings were arrested under the Internal Security Act and made to rot. Many of them were turnovered and now in the fold of Barisan Nasional i.e. Lokman Nor Adam, Ezam Mat Nor, Zahid Hamidi etc. 

Yet, the people persevere. They remain unbeaten and they marched on come what may.

So, please don't think that this reform of yours came from the goodness of your heart. If it wasn't for the insistance made by the people, I am very sure you could not have been bothered to even think about such reform.

So, please Mr PM. Don't try to hog the credits all for yourself. Most of the credits belong to the people and not you.

If any, the PM should thank the people for pushing him towards reform and not the other way round.

TULANG BESI

1 comment:

Anonymous said...

Kenapa Kita perlu Pertahankan Kalimah ALLAH???

Ingatlah kawan-kawan, demi Agama,Bangsa dan Negara tercinta ni, ayuh bangkitlah untuk mempertahankan kalimah Allah daripada digunapakai oleh Kristian. Ye memang ada Ulama yang setuju penggunaannya oleh orang bukan islam tetapi ingatlah dalam konteks negara Malaysia banyak sangat implikasinya jika kita benarkan mereka menggunakannya. Sangupkah anda semua melihat negara ini menjadi sama seperti negara jiran kita disana??? saya pasti anda semua tidak sanggup bukan.. Jangan lihat isu ini sebagai isu politik walhal banyak lagi perkara lain yang perlu kita settlekan. Mamang Allah, Tuhan sekalian makluk di langit dan dibumi, tetapi adakah kaum-kaum kafir itu mempercayai Allah sama seperti kita umat islam? Sanggupkah mereka mengEsakan Allah S.W.T??? jika mereka tidak sanggup kenapa kita sanggup menggadaikan kalimah Allah untuk mereka gunakan?? Semoga Allah mengampunkan kita..Amin Ya Rabbal-alamin.

Disini ada satu cerita yang saya ambil dari Mawar Cinta

Pengalaman Pelajar Kita di Indonesia


Just nak kongsi pengalaman sepanjang lebih 5 tahun tinggal dan belajar di Indonesia. Saya tidak berniat memburukkan Indonesia.. They have my respect, dan saya tahu orang2 Indonesia tidak seburuk yang disangkakan di sini.. (orang Indonesia baik dan ramah, pintar dan rajin.. that’s a fact!)

Pengalaman ini saya kongsi supaya orang ramai boleh tahu dan membayangkan implikasinya jika penggunaan nama Allah oleh non-muslim dibiarkan. Di satu sisi memang agak lucu, tapi di sisi lain terdapat keseriusan di dalamnya Aku ingat satu hari aku bukak TV perdana dia pastu tengok satu program.. Aku ingat ceramah agama lah.. dia punya penceramah punya semangat berkobar2.. “Kita semua sudah berdosa! Allah Maha Kuasa! Allah Maha Penyayang! Kembalilah kita semua ke jalan Allah! (aku dalam hati, Alhamdulillah.. bagus!) pastu tak pasal2 dia sambung “Kembalilah ke Yesus Kristus dan Bunda Maryam!” aku langsung tergolek… astaghfirullah! ceramah Kristian rupanya..

Satu lagi kenangan aku kat Indonesia, kalo baca surat khabar sana nanti ada slot obituaries: “Telah Kembali ke Rahmat Allah, Sdr. XXX pada XXX Semoga ruh beliau dicucuri rahmat Allah” Bila tengok balik nama yang mati Eduardus, Kristus, Paulus, etc. (nama org Kristian) pastu ada salib diikuti tulisan kecik “ash to ash, dust to dust, fade to black”… tergolek lagi aku..

wakakaka..

Satu lagi cerita aku kat Indonesia, satu hari aku ‘bermusafir’ lah ke daerah Jawa Barat naik motor, pastu nak berhentilah solat.. aku toleh ke kiri kanan jalan cari masjid.. Pastu aku nampak ada signboard kalimah Allah (dlm arab!) pastu ada banner “Ayuh kerjakan kewajipan kita kepada Allah dan agamanya!” aku pun pergilah dekat.. tup2 aik, awat lain macam tempat ni, siap ada patung jesus kena salib??!! Tergolek lagi aku.. lah.. gereja Kristian rupenye.. Satu lagi kat sana nak beli buku-buku agama kena hati-hati.. Aku dulu pernah ‘usha’ buku kat kedai buku..

Ada satu buku aku tak ingat persis tapi tajuk buku dia lebih kurang camni: “Memantapkan Iman Anda Kepada Allah” bila bukak2 browsing per helai aku start confuse, amacam lain macam aje ayat2 dan hadis dia.. Aku tengok balik lah.. ayat2 kutipan dari Bible.. tergolek aku lagi.. lah, buku dakwah Kristian rupanya.. risau gak klu jadi camni kat M’sia

Moral dari cerita ini ialah, benda-benda yang di ceritakan oleh pelajar ini tidak mustahil akan berlaku juga di malaysia 5 ke 10 tahun lagi jika masih terus menyokong tindakan kristian menggunakan kalimah ALLAH dalam setiap urusan ritual agama mereka.

Jadi korang semua fikir-fikirkan lah yang baik buruknya.

SK - Bagi aku permintaan mereka untuk dibenarkan mengguna kalimah Allah adalah satu permainan/taktik/helah bagi menarik orang-orang Islam di Malaysia supaya menukar agama kepada Kristian. Kalo sebelum ini amat berbeza antara 2 agama ini tapi sekarang makin ada persamaan (Tuhan ko Allah tuhan aku pun Allah cuma beza Nabi Isa dengan Nabi Muhammad je, tuhan sama). Kalo yang iman kuat tu mungkin la tidak terpengaruh, tapi bagi yg da memang jahil tu? Wallahualam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.