Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Saturday, February 23, 2013

Peranan Harun Din Dalam Menjana Perpecahan Dalam PAS (Rakaman)

Tulang Besi ada mendapat serangan dari seorang di Facebook bernama Mohd Shahir Abu Hasan. Mulanya dia panggil Tulang Besi sebar fitnah. Besoknya dia ubah cerita pulak. Dia tuduh Tulang Besi dedah maklumat rahsia AJK PAS Pusat serta Majlis Syura Ulama PAS. Sdr Mohd Shahir ini rupanya bekas anak murid Ustaz Harun Din di Darul Syifa.

Rasanya bukan Mohd Shahir sorang saja yang terkejut. Ramai juga terkejut bagaimana Ustaz Harun Din boleh terlibat dalam konspirasi melantik Ku Li sebagai PM ini.

Di sini Tulang Besi ingin menyiarkan semula rakaman ucapan Ustaz Nasa berkaitan peranan Ustaz Harun Din di dalam membawa kepada perpecahan di dalam PAS dalam projek UG1 dahulu. Sila pergi ke minit 04:15 sehingga minit 06:00.

(minit 04:15)“Until the 31st April 2008 ada mesyuarat Majlis Syura Ulama. Dalam masa tempoh sebulan daripada Mac 08 sampai April 08 rupanya Ustaz Harun Din tak duduk diam. Dia study the political scenario within ourselves. Kita dah mula Nampak perkembangan2 di Selangor. Walaupun baru tempoh sebulan. Kita dah mula Nampak kita dah dengar cerita di Penang. 
Ustaz HArun Din came up with a paper. Paper tu bertajuk “Tahaluf Siyasi dalam pasce Pilihanraya Umum ke 12”. Dia bagi konsep syarak apa itu dipanggil tahaluf siyasi and contemporary political situation.  On that paper dia menyebut beberapa option. Salah satu dari option yg perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO. For the sake of Islam sebab kita lihat ada benda yang ada pada UMNO dan ada benda yang ada pada kita tiada pada UMNO.  
Kita bincang dalam pertemuan tu delete perkataan UMNO takut sensitif sangat, kita kata mengadakan perbincangan dengan sesiapa pun. Keputusan mesyuarat 24th of April tu saya rekod. Mesyuarat Majlis Syura Ulama pada 24 April 2008 memutuskan untuk memberi mandat kepada Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung untuk mengadakan perbincangan dengan mana-mana pihak bagi kepentingan Islam dan umat Islam.  
Yang asal wordingnya UMNO, kita tahu benda tu sensitive, kita delete perkataan UMNO itu, tapi the meaning of the particular clause is reference to UMNO"(minit 06:00)
Ertinya, tanpa sebab atau alasan munasabah, Ustaz Harun Din telah pun berkempen mahukan PAS mengadakan hubungan belakang dengan UMNO bermula dengan dialog ataupun perbincangan. Partai2 politik tidak akan mengadakan perbincangan untuk saja2 berbincang. Setiap perbincangan pasti akan ada natijah dan keputusannya. 
Dengan kata lain, baru lepas sebulan kerajaan Pakatan Rakyat ditubuhkan, Harun Din telah pun mencadangkan PAS mengadakan hubungan (tidak kira rasmi atau tidak rasmi) dengan UMNO. Ini adalah kata2 yang datang dari Nasaruddin sendiri dan bukannya dakwaan orang2 yang tidak dikenali. Jelas, Harun Din bertanggungjawab terhadap perjumpaan dalam gelap serta perpecahan dalaman PAS yang berlaku selepas itu. Empat tahun kebelakangan ini dihabiskan berperang dengan puak2 dalam PAS yang mahukan PAS bersama dengan UMNO. 
Maka, kalau Harun Din menjadi penaja kepada perbincangan dalam gelap serta kerajaang perpaduang dahulu, jangan lah terkejut kalau Harun Din juga boleh terlibat dalam konspirasi melantik Ku Li sebagai PM. Malahan, mereka2 yang terlibat dalam konspirasi berjumpa dalam gelap dengan UMNO tempohari adalah yang sama terlibat dalam konspirasi melantik Ku Li sebagai PM. 
Tulang Besi sendiri berpendapat Ustaz Harun Din ini adalah duri dalam daging di dalam PAS. Kehadziran beliau di dalam PAS hanya membawa kerugian serta perpecahan dan tiada untungnya beliau bersama PAS. 
TULANG BESI 
 ps ada beberapa penipuan dalam ucapan Ustaz Nasa itu:
1.0 Kertas kerja Ustaz Harun Din itu tidak pernah diluluskan oleh Majlis Syura. Kalau ia pernah diluluskan, mengapa setelah berita perjumpaan dalam gelap pecah, terpaksa diaadakan mesyuarat Syura di JKR 10 bersama Tok Guru Nik Aziz. 
2.0 Yang dikatakan "Keputusan Syura" membenarkan perjumpaan dalam gelap dengan UMNO juga adalah pembohongan. Permintaan beberapa AJK PAS Pusat untuk melihat MINIT MESYUARAT SYURA sebagai bukti keputusan itu juga sehingga hari ini tidak pernah ditunaikan 
3.0 Kita tidak faham apa perlunya pertemuan dengan UMNO sedangkan kerajaan PR baru umurnya sebulan lebih Sudah tentulah banyak kelemahan dan ketidak serasian yang berlaku dan perlu dibetulkan secara dalaman. Apa perlunya berjumpa UMNO hanya setelah sebulan lebih sahaja kerajaan terbentuk? 
4.0 Mengapa keputusan berjumpa dalam gelap dengan UMNO itu TIDAK DIKETAHUI OLEH TOK GURU NIK AZIZ SELAKU PENGERUSI MAJLIS SYURA ULAMA PAS? Namun, waktu mula2 isu itu dipecahkan oleh Pak LAh, alasan yang digunakan adalah mereka mendapat mandat dari Majlis Syura Ulama PAS. 
5.0 Sedikit pun Nasa tidak bercerita mengapa perlunya bercakap dengan UMNO walaupun baru sebulan lebih PR memerintah. Hakikatnya, tiada apa2 isu yang membahayakan Islam mahupun bangsa Melayu berlaku dalam tempoh sebulan setengah itu. Yang ada hanyalah geng2 NAsa yang sudah kemaruk mahu bersenggama dengan UMNO.

6 comments:

Zab said...

Salam. DSAI telah mengeluarkan kenyataan yang Saya baca di duniacacamarba.blogspot. com. Saya tak pasti ianya rasmi atau tidak, tapi pada saya ianya menjawab persoalan calon PM secara tak langsung. Apapon kita kerja sentiasa menentang puak munafiqin dalam jemaah.

Anonymous said...

Salam.harap tuan admin membongkar lagi kisah ug ini..kami ahli2 biasa amat mmerlukan maklumat dari tuan.sy juga prnah ragu2 dngn ust nasha n gang..ternyata jangkaan sy benar2 brlaku..terima kasih.

Anonymous said...

Anta ni tak sudah2 nak timbulkan suasana tidak harmoni dlm pas khususnya kpd ahli. Boleh tumpu peluru kpd saingan politik pas ke mcm umno, mic dan mca. Wpun ada isu tetapi berdiam sementara sehingga matlamat lain dicapai lebih baik drpd apa yg anta usahakan skrg. Memang puak munafik dlm jamaah ada tidak kira jemaah apa pun. Allah dedahkan kpd Nabi golongan munafik tapi sampai nabi memerangi mereka habis habisan. Hanya bebarapa shbt nabi yg tinggi amanahnya nabi khabarkan siapa golongan tersebut. Pendedahan secara umum TB buat dlm suasana skrg lebih negatif drpd positif. Fikirkan. Sahabat sekuliah.

Anonymous said...

Anonymous February 24, 2013 at 9:58 AM,

1. Suasana penyebaran maklumat tidak sama
2. Umat Islam yang dipimpin Nabi Muhammad mempunyai kuasa mutlak, tiada perkongsian kuasa untuk melawan musyrikin
3. Pendedahan secara umum memakai kaedah mudarat kecil didekati sambil mengelakkan mudarat besar
4. PAS sudah berjanji setia dengan PKR dan DAP, kenapa hendak mungkiri? Apakah sifat jemaah Islam mungkir janji? Mendedahkan rancangan jahat ialah cara untuk menjaga reputasi PAS sebagai jemaah yang amanah lagi tidak mungkir janji

Yusoff Ali said...

Inilah gerakan terbaru dikalangan bloger2 yg kononnya Pro Pakatan..... gerakan untuk meminggirkan Majlis Syura Ulama Pas dengan memberi gambaran buruk kepada ahli MSU dan melebelkan mereka sebagai jumud, tak faham politik, penipu dsb.... kenapa???? Kerana MSU adalah benteng terakhir dalam Pas yg masih belum dikuasai oleh puak2 erdogan, ex-IRC,jim dsb..... supaya dengan gambaran buruk tersebut puak2 ni akan berjaya meminggirkan MSU sebagai pembuatdasar dalam pas..... pakat2 renung

Anonymous said...

Tuan Yusof Ali,

Ulama tidak boleh menjadi golongan yang menampakkan jemaah Islam sebagai jemaah yang tidak menepati janji

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.