Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Friday, May 24, 2013

Mungkin Ini Antara Sebab Melayu Kampung Kurang Sokong PR


Tulang Besi diberi peluang berkempen di Jelebu.

Waktu berkempen tersebut satu perkara jelas yang Tulang Besi nampak.

Yakni tawaran2 Pakatan Rakyat tidak berapa menarik kepada orang2 kampung.

Misalnya, tawaran turunkan harga kereta tidak menarik kepada orang kampung kerana rata2 mereka hanya naik motor. Sekali sekala naik bas ke Seremban.

Lepas tu, kalau minyak mahal pun mereka tak rasa sangat sebab mereka naik motor dan motor tak makan banyak minyak.

Di situ lagi Tulang Besi telah nampak agak sukar untuk menawan hati orang kampung.

Kalaulah Pakatan Rakyat telah menawarkan, misalnya, EPF+SOCSO percuma kepada semua penoreh getah ataupun perkhidmatan bas percuma bagi orang kampung miskin ke Seremban ataupun perkhidmatan BAS yang kerap ke kampung2 sekitar Jelebu mungkin Pakatan Rakyat dapat lebih undi.

Akhirnya orang2 kampung pun balik semula kepada BRIM sebagai kiblat mereka mengundi.

Tulang Besi tidak percaya orang2 kampung mudah dibeli dan digula-gula kan. Mereka bukanlah murahan sangat.

Namun, bila Pakatan Rakyat tidak ada tawaran jelas yang dapat menawan hati mereka, maka akhirnya mereka pun merujuk kepada BRIM yang mereka dpt dari UMNO.

Perlu Pakatan Rakyat duduk dan selesaikan isu ni.

Ketiadaan media menyebabkan Pakatan Rakyat perlu mengeluarkan tawaran ini lebih awal yakni setahun dua sebelum PRU.

Sekiranya tidak, nescaya kesilapan ini akan berulang semula

TULANG BESI

ps PAS yang sepatutnya mengeluarkan tawaran2 seperti ini kerana PAS bertanding rata-ratanya di kawasan kampung

pss Perlu juga didaftarkan orang2 kampung menjadi pengundi. Dari apa yang Tulang Besi nampak ramai orang2 kampung tidak mendaftar sebagai pemilih terutamanya mereka yang tidak dikenalpasti sebagai penyokong UMNO/BN




www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.

19 comments:

Anonymous said...

Saya setuju komeng anda. Sebab tue bn byk menang d sarawak, orang kpg macam sudah selesa dengan keadaan serba kekurangan dan tidak ada alasan untuk minta lebih selain dari brim yang dihulurkan. Orang kampung memang pandai bersyukur dan mereka tidak perlu kemewahan untuk meneruskan hidup.

mangsa astro said...

kenyataannaya...PR kalah kerana media utama dikuasai oleh BN...selepas pembubaran parlimen..24 jam 7/8 channel menyerang PR...PR hanya menepis melalui ceramah yg dihadiri oleh org2 muda@ bandar..org kampung mcm aku ni tercongok depan tv je...nasib baik aku ada rezeki lebih dpt beli harakah & keadilan 2 x seminggu...jd org2 kampung telah disuap dgn berita2 dr media pengampu BN...aku cadangkan saman aje astro aku byr rm100 tiap2 bulan , tv alhijrah, RTM yg guna dana rakyat

mangsa astro said...

kenyataannaya...PR kalah kerana media utama dikuasai oleh BN...selepas pembubaran parlimen..24 jam 7/8 channel menyerang PR...PR hanya menepis melalui ceramah yg dihadiri oleh org2 muda@ bandar..org kampung mcm aku ni tercongok depan tv je...nasib baik aku ada rezeki lebih dpt beli harakah & keadilan 2 x seminggu...jd org2 kampung telah disuap dgn berita2 dr media pengampu BN...aku cadangkan saman aje astro aku byr rm100 tiap2 bulan , tv alhijrah, RTM yg guna dana rakyat

azmie said...

lain kali duduk lamo sikit kek jolobu tu sebolum nak memandai kato org jolobu skali2 naik bas ko soromban. jgn jd bangang mcm kwn kau yg tak tau bezo spital bsalin dgn spital bosar penang

Anonymous said...

Lagi satu, orang kampung sensitive sikit. Depa kena cucuk, PR menang habis Dasar DEB hilang, bantuan baja hilang. Bangsa lain jadi champion, melayu nak beli biskut pun dah tak mampu.

Orang PKR dgn PAS pulak di kampung Tak tau nak kounter. Jgn marah depa. Aktivis kat pekan la kena tolong kat kampung

Anonymous said...

Malays in rural area are very worried about relationship between PAS n DAP. Their perception is badly influenced that they equate DAP = Ehud Barak = Zionist = Pol Pot

My aunties family in the Felda, 90% voted for BN this time. In 2008 90% of them voted for Bn

Anonymous said...

Satu lagi PAS la ni tak manage resources. Ahli ramai, penyokong ramai. Kami nak tolong tapi sapa tak cakap kat sapa kami nak channel contribution. Dulu Masa Ustaz Fadhil ada saja gerak kerja kumpul susu pekat, gula, beras, tepung, gula, sardin. Buku latihan sekolah, uniform sekolah 2nd hand nak salur kat orang susah. Termasuk fulus sikit la.

Bakal2 calon 3 tahun dah tau dahh. Jadi bantuan2 tu disalurkan oleh pemimpin PAS setempat atau bakal calon Message yg selalu dsampaikan, kami parti miskin jadi ni sajala kami mampu nak tolong. Kat cawangan ada orang yg maintain list rakyat Marhaen.

La ni sapa takdak yg manage benda ni betul2. Mujahid punya area dok buat kerja amal ni. Tempat lain macam Baling kena ikut ini style

Bila buat lagu ni, rahmat Allah dapat dan insyaAllah menang

Anonymous said...

PAS pengkhianat bangsa. Ptuiiiiiii!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Ramai sangat orang ikut kata tuan guru lim kit Siang kat sini

Anonymous said...

Orang melayu kat bandar memang celaka. Kacang lupakan kulit. Kalau bukan kepimpinan melayu mereka ni baju singlet pagoda tak nampu beli. Dasar lahanat. Selangor Dah tergadai kat bangsa lain.

Orang khianat macam TB dah gadai bangsa melayu kat selangor.

Tulis yes untuk bantahan untuk Tb

Anonymous said...

1.ceh!!melayu bandar yang kununnya educated!!dapat belajar diu atau dioversea!!dapat jadi kelas menengah!!masing-masing pangkah Pr!!seronok sakan!!kununnya merekalah lebih berilmu dari orang-orang kampung!!mereka pun menyalahkan orang kampung yang dok pangkah bn aka umnoo!!
2.puak-puak ni sebenarnya dok guna akai dikepala lutut!!mereka berjaya ke u atau oversea dulu pun kerana dasar DEB umno jee!!kalau dari dulu tiada dasar DEB terutama dalam bidang pendidikan!!kelayakan SPM mereka layak jadi tukang angkat sampah jee!!tenguk je kelulusan SPM si tulang besi ni!!kalau tiada dasar DEB jangan haraplah dia boleh belajar kat US dulu!!setakat boleh kerja angkat tong taik jeeeee!!
3.puak-puak ni yang rasa diri depa berada dibandar kununnya mereka telah berjaya atas kepandaian diri mereka!!mereka tidak sedar perjanjian anuar brahim dengan DAP terutamanya mengenai dasar-dasar pendidikan!!mereka lupa yang mereka jugak ada anak-anak yang sedang ambil SPM dll!!mereka juga lupa taraf akademik anak-anak mereka setakat boleh jadi pencacai dap saja!!kalau lah dasar DEB terutamanya dalam bidang pendidikan dihapuskan!!anak-anak mereka sekadar jadi tukang angkat sampah jeee nanti!!!
4.boloh punya olangggg!!!

Anonymous said...

Golongan yg reti tolongla kami kat kampung ni

Anonymous said...

PAS kena buat post mortem kwasan yg kalah dan menang kat kampung.

La ni dok buat tempat kalah saja. Silap tu, kawasan kampung yg menang kena buat post mortem. Baru tau strategi mana yg betul

Malaysiabaru said...

SALAM

SUDAH SUDAH LAH DGN PAZZ NI ...

PAKATAN PATUT SINGKIR PAZZZ...

NIK AJIS TAK LAMA NAK MAMPUS DAH ..OPS MAAF ( WAFAT ) ...DAH TAK DE ICON PAZZZ...EXPIRED LA PAS TANPA NIK AJIS ...

SO PAKATAN PERLU KAWAN BARU YG MEWAKILI GOLONGAN MELAYU YG BERKUTURANAN UMNO AL-YAHUDI . PAZ TAK BOLEH HARAP TAK BOLEH GANTI UMNO ... BAWAK SIAL JER PRESIDENNYEER ...

PAZZ bertanding di semua kerusi melayu di kampung2... dan kalah hampir semua kerusi parlimen kampung ni.. DAN PAS SABOTAJ PKR DI MACHANG apabila semua DUN menang tapi perlimen kalah sebab geng perpaduang tak nak pkr control parlimen takut anwar jadi pm. tarbiyah presiden perpaduang dah berjaya ..

JADI PAKATAN PERLU KUKUHKAN A.B.U .. JADIKAN PARTI A.B.U BERTANDING DI KERUSI PAZZZ YG KALAH TERUK ....

PARTI A.B.U PERLU DI WAKILI OLEH BEKAS AHLI UMNO SAHAJA!! KITA PECAHKAN SOKONGAN MELAYU TERHADAP UMNO-ALYAHUDI NI ..

IGT PAZ TAK BOLEH DI HARAP LAGI .. DOK MAIN GANUNG DGN KELATE JAH.. TU JER ... TAPI BILA NIK AJIS DAH KOJOL .... ABIH LA PAZ JADI MCM ERA 80-AN ...

PIKIR PIKIR LAH PAKATAN KALAU NAK TAWAN PUTRAJAYA ... ANGKAT PARTI A.B.U GANTI PAZZ DAN UMNO-ALYAHUDI

Anonymous said...

Memang betul PAS kalah di kampung yg majoriti Melayu akibat propaganda UMNO, Media Utama spt Utusan, BH, RTM & TV3, pemberian BRIM dsbnya..

Persoalannya kenapa PAS tak dapat nak melawan balik atau counter attack serangan tersebut? kenapa tak dapat terangkan kepada orang kampung kedudukan sebenar sesuatu isu? kenapa tak buat gerak kerja dgn orang kampong bertahun tahun sebelumnya?

Propaganda UMNO, Media Utama spt Utusan, BH, RTM & TV3 dan pemberian BRIM pun berlaku juga di Parit Buntar, Pokok Sena dan Bkt Gantang yg merupakan kawasan kampong majoriti melayu ... Tapi kenapa PAS boleh menang? Ini adalah hasil gerak kerja org2 spt Mujahid, Mahfuz dan Nizar. Ertinya kalau pemimpin PAS pandai menyusun gerak kerja dan dijalankan berterusan, orang2 dikampong2 majoriti Melayu pun tidak terpengaruh dgn dakyah UMNO dan media tadi.

Oleh itu org2 PAS jangan salahkan dakyah UMNO dan media utama tadi bila kalah. Jangan jadikan ia sebagai alasan hanya untuk menyedapkan hati ahli2 PAS bila tidak dapat menawan hati org melayu. Sedangkan memang itu kerja mereka... beberapa dahyah media2 utama itu pun adalah hasil kenyataan mulut celupar beberapa pemimpin PAS spt Harun Taib dan yg seangkatan dgnnya yg selalu merencat kelancaran perjuangan PR utk menawan Putrajaya.

Anonymous said...

Bro Tulang besi, tolong delete kenyataan cybertrooper kat sini

Sabtu Awab said...

Pergi mamposs orang kampong

Anonymous said...

Banyak cybertrooper ni

Anonymous said...

Orang Melayu rata rata pemalas dan mahu hidup senang dengan cara paling mudah.... rasuah adalah candu untuk orang orang melayu baik di kampong maupun di bandar.

Akibat sifat malas yang menjadikan mereka bahalol, maka candu candu BRIM itulah dibanggakan siang malam sampai di perbodohkan jangka panjang tanah pun tergadai.

Selagi Melayu jahil akan agama Islam yang mereka anuti, iaitu segala hidup mati jodoh rezeki, di tentu kan oleh ALLAH SWT maka selagi itulah Melayu jadi bahalol di kampong dan di bandar kerja makan gaji yang secoit bangga membahalolkan bangsa sendiri.

Bagi lah Lembu pada si Melayu maka di sembelihnya, jika di beri pada India dan Cina mahu mereka menternakan Lembu itu untuk dijual pada Melayu...sehingga Melayu bangga dengan Proton Perodua nya dengki pada India Cina dengan Mercedes dan BMW nya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.