Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Monday, November 3, 2014

Apabila Bukan Islam Mengajar Ulama2 PAS Berkenaan Janji

Malunya bila orang bukan Islam seperti Lim Guan Eng terpaksa bertazkirah kepada ulama2 dlm PAS berkenaan dgn ajaran Al Quran yang mewajibkan penganutnya mematuhi janji:




Mungkin ayat An Nahl 91-92 boleh menjadi peringatan yang jelas:


وَأَوْفُواْ بِعَهْدِ ٱللَّهِ إِذَا عَاهَدتُّمْ وَلاَ تَنقُضُواْ ٱلأَيْمَانَ بَعْدَ تَوْكِيدِهَا وَقَدْ جَعَلْتُمُ ٱللَّهَ عَلَيْكُمْ كَفِيلاً إِنَّ ٱللَّهَ يَعْلَمُ مَا تَفْعَلُونَ * وَلاَ تَكُونُواْ كَٱلَّتِي نَقَضَتْ غَزْلَهَا مِن بَعْدِ قُوَّةٍ أَنكَاثاً تَتَّخِذُونَ أَيْمَانَكُمْ دَخَلاً بَيْنَكُمْ أَن تَكُونَ أُمَّةٌ هِيَ أَرْبَىٰ مِنْ أُمَّةٍ إِنَّمَا يَبْلُوكُمُ ٱللَّهُ بِهِ وَلَيُبَيِّنَنَّ لَكُمْ يَوْمَ ٱلْقِيَامَةِ مَا كُنْتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ


"Dan sempurnakanlah perjanjian Allah apabila kamu berjanji , dan janganlah kamu merombak (mencabuli) sumpah kamu sesudah kamu menguatkannya, dan sesungguhnya kamu telah menjadikan Allah saksi ke atas (perjanjian dan sumpah)kamu , sesungguhnya Allah Maha mengetetahui apa yang kamu kerjakan.

Dan janganlah menjadi seperti perempuan yang telah merungkai satu persatu benang tenunannya yang telah ditenun menjadi kuat itu terburai (semula). Jangan kamu menjadikan sumpah kamu sebagai tipu daya antara kamu, disebabkan(kecederungan kamu) kepada kumpulan yang lebih berpengaruh daripada kumpulan (yang telah kamu adakan perjanjian sebelumnya). Sesungguhnya Allah menguji kamu dengan perkara ini, Dan Allah akan menjelaskan bagi kamu pada Hari Qiyamah tentang apa yang kamu berselisih-faham."


TULANG BESI

www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.

9 comments:

Anonymous said...

Apa nak heran... Kalo islam atas nama jerr... Quran tak baca!

Anonymous said...

Bagi aku Parti PAS ni bagi kat orang terengganu sudah la.

NGO PASMA dijadikan parti politik dan ambil alih kerusi PAS di lain2 negeri.

PAS FOR TERENGGANU only.

PASMA FOR ALL MALAYSIAN.
Melayu, india, cina, sikh and Bumiputra Sabah and Sarawak.

Anonymous said...

Tindakan MSU memungkiri janji dan cakap tidak serupa bikin mestilah beserta dengan dalil. Lebih baik kita meminta MSU menyatakan dalil untuk membolehkan untuk memungkiri janji dan cakap tidak serupa bikin. Adakah dalil itu terhadap kepada DAP sahaja atau dibolehkan memungkiri janji yang dibuat kepada semua orang bukan Islam? Adakah boleh memungkiri janji dengan UMNO dan MCA?

Anonymous said...

Parti PAS bagi pada orang Terengganu aja.

PAS FOR TERENGGANU/MALAYS ONLY.

NGO PASMA dijadikan sebuah PARTI POLITIK. PASMA boleh ambil alih kerusi PAS di negeri2 lain sebab..

PASMA FOR ALL MALAYSIAN. Malay, Indian, Chinese.

Anonymous said...

Parti PAS bagi pada orang Terengganu aja.

PAS FOR TERENGGANU/MALAYS ONLY.

NGO PASMA dijadikan sebuah PARTI POLITIK. PASMA boleh ambil alih kerusi PAS di negeri2 lain sebab..

PASMA FOR ALL MALAYSIAN. Malay, Indian, Chinese.

Anonymous said...

kan khalifah dah bersuara tu

tok janggut said...

Malu betui..macamana nak kata ISLAM is the way of LIFE..Presiden dan yg di canang2kn sebagai ulamak2 dlm parti yg dikatakn parti Islam terbesar di malaysia tidak dapat mnunjukkn akhlak dan amalan yg dikehendaki oleh Islam..sana sini mengajar bab Islam taat pd hukum agama tapi bila kena btg hidung sendiri tak dapat nak laksana..macamana nak di jadikan contoh pd yg Islam apatah lagi pd yg bukan Islam...

tok janggut said...

Malu betui..macamana nak kata ISLAM is the way of LIFE..Presiden dan yg di canang2kn sebagai ulamak2 dlm parti yg dikatakn parti Islam terbesar di malaysia tidak dapat mnunjukkn akhlak dan amalan yg dikehendaki oleh Islam..sana sini mengajar bab Islam taat pd hukum agama tapi bila kena btg hidung sendiri tak dapat nak laksana..macamana nak di jadikan contoh pd yg Islam apatah lagi pd yg bukan Islam...

Anonymous said...

Malu betui..macamana nak kata ISLAM is the way of LIFE..Presiden dan yg di canang2kn sebagai ulamak2 dlm parti yg dikatakn parti Islam terbesar di malaysia tidak dapat mnunjukkn akhlak dan amalan yg dikehendaki oleh Islam..sana sini mengajar bab Islam taat pd hukum agama tapi bila kena btg hidung sendiri tak dapat nak laksana..macamana nak di jadikan contoh pd yg Islam apatah lagi pd yg bukan Islam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.