Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, April 1, 2015

GST Walaupun Malaysia Negara Lautan Cukai?

Apakah sebabnya Malaysia perlu kepada GST?

Malaysia sudah pun mengenakan cukai kepada pengilang, pengimport, penjual dan penborong.

Cukai2 seperti duti eksais, duti import, cukai korporat (25%), "WITHHOLDING TAX", Duti setem, Cukai jualan, kos perlesenan dan sebagainya dikenakan oleh Kerajaan Pusat kepada pengilang, pengimport, pemborong dan penjual.

Kerajaan Negeri dan Tempatan pula mengenakan lesen perniagaan, lesen premis, cukai tanah dsbnya.

Di samping itu kerajaan juga mengenakan cukai pendapatan kepada individu2 yg berpendapatan agak tinggi.

Kesan dari cukai2 ini dipindah kepada para pembeli dalam bentuk harga barang yang mahal.

Makanya, dgn bebanan cukai yang sebegitu banyak, kerajaan UMNO/BN sekarang ini mengenakan pula GST.

Maknanya, setiap barang yang kita beli terdapat sekurang2 nya lima atau enam cukai yang telah dikenakan sebelum GST dikenakan.
Rakyat Malaysia terus menerus ditipu oleh BN.

Haji Hadi dan geng ulama pula membantu BN memudahkan kezaliman ini dengan menaikkan isu hudud yang UMNO tidak pernah mahu membantu perlaksanaannya pun.

Di negara2 lain, walaupun GST dikenakan tapi cukai korporat dan cukai kepada pemborong dan pengeluar diturunkan bagi menggalakkan pertumbuhan ekonomi dan pengeluaran.

DI Malaysia tak macam tu sbb tugas UMNO hanya cari duit untuk mengkayakan kroni.

Tahniah kerana mengundi BN

TULANG BESI

cc Sila lihat senarai harga kereta Proton di bawah. Segala cukai kita rakyat Malaysia sudah pun kena bayar. Sekarang kena bayarrr laagi dlm bentuk GST

KLIK IMEJ
www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.

2 comments:

Anonymous said...

Tak kisah harga proton tu..Selepas GST harga kereta turunlah bhai..Kat Singapura nak pakai kereta Proton kena bayar lebih 100K termasuk COE..

Kat Denmark dahle kena GST..cukai individupun lebih 40%..

Lets Help The Public said...

NCLtec Online Accounting Software
Powered By NCL Energy Sdn Bhd

www.ncltec.com

Malaysia Top Accounting Software Solutions

GST COMPLIANT APPROVED BY CUSTOMS MALAYSIA

http://www.ncltec.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.