Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Friday, February 19, 2016

UMNO Sedang Menukar Tabung Haji Menjadi Skim Pak Man Telo

Surat Gabenor Bank Negara mengesahkan bahwa Tabung Haji sekarang ini mempunyai liabiliti yang melebih aset.

Secara mudahnya, kalau kita ambil contoh orang meniaga, wang yang masuk ke perniagaan tu kurang dari wang yang keluar.

Dengan kata lain, Tabung Haji dah mula mengalami kerugian yang nyata.

Dengan kata lain juga, Tabung Haji tidak ada wang untuk bayar keuntungan kepada pencarum lagi.

Bagaimana nak bayar dividen kalau duit keluar lebih banyak dari duit masuk?

Ertinya, segala dividen yg dibayar oleh Tabung Haji sekarang ini adalah dari duit yang disimpan oleh pencarum juga.

Maksudnya, Tabung Haji dah mula menyerupai Skim Pak Man Telo.

Dalam Bahasa Inggeris, ia dipanggil sebagai "Ponzi Scheme"


XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX


Kalau Pengerusi Tabung Haji ni ada pengalaman luas dlm bidang kewangan dan perbankan, kita mungkin boleh maafkan sijil SPM dia.

Ini kerana pengalaman jauh lebih berharga berbanding segulung sijil.

Malah, dlm sesetengah industri sijil lansung tiada makna kerana yg dipandang hanya pengalaman semata2.

Malangnya, Pengerusi Tabung Haji ni pengalaman tiada, sijil setakat SPM.

Sanggup.menipu kata dia belajar di Princeton University padahal.sijil dia sijil beli dari U yang ditubuhkan semata utk jual sijil bernama Preston University.

Kalo ambik teller bank yg ada dah buat kerja teller 10 tahun tu jauh lebih layak jadi Pengerusi Tabung Haji berbanding yg ada sekarang ni.

Sudah lah menipu, kelayakan pun takda tapi boleh jadi PEngerusi Tabung Haji yg menjaga wang berbillion billion.

Tak heranlah Tabung Haji dah turn taraf jadi seperti Skim Pak Man Telo


TULANG BESI

www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.