Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Thursday, June 21, 2018

KESAN HUTANG NEGARA PADA RAKYAT

Ramai rakyat biasa tak hendah isu hutang negara kita yg telah mencecah 1 trillion.

Alasan yg biasa kita dengar: kalau hutang pun aku mcm ni jugak. Takda beza pun.

Kenyataan ini JELAS SALAH.

Berbeza dgn Negara2 Maju, Malaysia mengimport banyak barangan2 yg biasa diguna oleh rakyat Malaysia.

Misalnya beras, kipas angin, gula, kerusi, meja, ubatan. Hatta pinggan dan mangkuk pun diimpot dari China. Yg paling kritikal adalah susu bayi di Malaysia  hampir kesemuanya diimport dari luar.

Dengan kata lain, majoriti barang2 yg kita lihat dan guna sehari2 dlm hidup kita adalah diimport dari luar negeri.

Pergantunggan kepada import bermaksud nilai pertukaran matawang adalah  amat penting kepada rakyat Malaysia kerana ia menentukan harga barang.

NILAI MATAWANG RENDAH BILA HUTANG TINGGI

Kesan utama dari hutang negara yg tinggi adalah pelabur tidak mahu membeli wang kita menyebabkn nilai matawang kita merudum atau rendah.

Hasilnya, majoriti barang2 yg kita pakai harganya mahal dari sepatutnya

Maka, otomatik rakyat Malaysia menjadi.miskin dan papa.kedana kerana harga barang menjadi tinggi dari sepatutnya

Atas sbb ini lah kita mesti peka dgn korupsi dan hutang negara kerana akhirnya kita sbg Rakyat Malaysia yg akan mendapat kerugian yg tinggi dlm bentuk kita nenjadi semakin miskin

Negara2 maju spt AMERIKA dsbbya mereka boleh mengumpul hutang bernilai bertrillion2 namun kesan kpd pengguna dan rakyat biasa mereka amat minima.

Sbb segala keperluan mereja dihasilkan oleh negara mereka sendiri dan mereka tidak perlu mengimport keperluan2 mereka.

Mcm Malaysia, panadol pun kita import. Susu bayi pun kita import.

Sbb tu lah kita semua kena sokong idea Tabung Harapan ni sepenuhnya.

Saya juga mencadangkan supaya 25% Petronas di dagangkan di pasaran Saham bagi menjana wang sebanyak 1 atau 2 trillion utk membayar hutang Malaysia. Apabila hutang terbayar, maka duit Malaysia akan naik dengan mudah.

Sekian

TULANG BESI



www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.Blogger Widget

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.