Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, July 5, 2019

SANAD AKIDAH ASYAIRAH ALLAH BILLA MAKAN (ALLAH TIDAK BERTEMPAT)


Ramai ustaz2 skrg mengajar di masjid berkata Allah SWT tidak bertempat.

Hukumnya syirik kalau kata Allah SWT itu bertempat.

Namun, sedikit pun mereka ini tidak boleh membawa sepotong hadeeth menyokong akidah mereka ini. Tiada satu nas dari al Quran, Sunnah dan ijma yg menyokong fahaman ini.

Tiada sama sekali.

Ini adalah kerana asal usul fahanan ini tidak datang dari Nabi SAW tapi dtg dari Hindu Sankya.

Di bawah ini adalah sanad nya:

Asal usul akidah Allah Tidak Bertempat

Abul hasan al Asyaari <==> Abu Ali Al Jubaii <==> Abu Khazim <==> Bisyr Al Marisi <==> Jahm bin Safwan <==> SAMI2 HINDU SANKYA di INDIA

Maka, jelas fahaman ini bukan dari Islam tapi yg asing dari Islam tapi dibuat seolah2 ianya sebahagian dari Islam

Nabi SAW kata semua bidaah adalah sesat dan masuk neraka.

Ajaran Islam adalah sunnah bertanya di mana Allah SWT.

Dan jawapannya adalah Allah SWT berada di atas Arasy bersemayam

TULANG BESI
www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

7 comments:

  1. adakah Allah perlu tempat macam makhluk ciptaannya?

    ReplyDelete
  2. Sangat meragukan. Adakah tulang besi ini kafir atau liberal yg ekstreme.

    ReplyDelete
  3. Masa Aku kecik. Selalu la lepak surau. Dgn kengkawan. Lepas isyak je, taK balik. Lepak la Sampai lewat mlm. Ye la, masih sekolah. Mane ade duit nak pegi mamak.tahun 90an. Ade imam otai, Arwah Tok Hj Ali, ( Al Fatihah). Tanya Kami 1 soalan Yg sampai sekarang Aku tak Tau nak jawab mcm mane. Dia Tanya, Allah ade kat mane2 tak. Tentu la ade jawab Aku. Kalau mcm tu, Allah ade la Kat dlm bilik air. Terdiam jugak la. Kalau boleh jawab cakap dgn atuk. Sampai la ni Aku tak Tau nak jawab Cam ne. Pasal 2 3 bulan pas tu Dia uzur, tak lama pergi. Pagi jumaat. Cuma Dia pesan, lepas 2 waktu, baru kebumikan Dia. Sebab tu pun Aku tak Tau. Yg aku dengar cerita. Masa anak dia kemas Bawah rumah, ade mesen rumput lama. Dia jenis rumah atas, Dia org alih aje. Ade dekat 15k duit Yg Dah dimakan anai2. Bini Dia pun tak tau...

    ReplyDelete
  4. Dalam quran ada cerita masa nabi bersembunyi dalam gua bersama saidina abu bakar, nabi bagitahu saidina abu bakar..'jangan takut, Allah bersama kita'.

    Kalau ikut zahir ayat, Allah dok sembunyi dalam gua tu jugak ka ??

    Wahabi mengong

    ReplyDelete
  5. Sebelum arasy dicipta, Allah di mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerana mengambil makhluk sebagai contoh, maka soalan sebelum ada arasy allah ada dimana. Itu semua hukum akal. Allah sudah berfirman laisakamislihi shai', allah tidak serupa makhluk. Kalau allah tidak serupa makhluk, dan tidak ada seorang pun yg tahu keadaan allah, maka bagaimana kita hendak menceritakan allah. Maka kita dapat tahu allah sebagai allah beritahu dirinya. Dari mana sumber? Quran dan hadis. Kalau allah kata allah berada diarasy, ya... Allah wajib berada diarasy kerana allah sendiri yg beritahu. Dimana dan bagaimana itu hanya allah saja yg tahu, kita tak disuruh kenal, btapi kita disuruh beriman saja. Beriman tidak guna lojik, tidak guna hukum akal. Itulah namanya akidah.

      Delete
  6. http://as-suhaime.blogspot.com/2017/10/dalil-hujjah-aqidah-allah-wujud-tidak.html?m=1

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.