Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Saturday, October 19, 2019

Konspirasi Menghalang Anwar jadi PM Masih Berjalan?

*Konspirasi Menghalang Anwar jadi PM Masih Berjalan?*

Hanya dalam jangkammasa seminggu setengah berlaku ketiga2 peristiwa ini:
1.0 Kongress Maruah Melayu
2.0 Pengangkapan LTTE
3.0 Pelawaan Hishamuddin Tun Hussein Menubuhkan kerajaan tanpa DAP dan Amanah
Ramai tidak nampak permainan ini.

Namun kepada yang lama di dalam politik pembangkang seperti Tulang Besi dan pernah merasai suasana sewaktu Operasi Lalang dan peristiwa2 lain, nada dan rasanya adalah seperti sama.

Yakni, pertama ditimbulkan keresahan, kemudian keresahan itu dinaikkan lagi kadarnya dan kemudian dicadangkan solusi yang begitu besar bentuk dan kadarnya.


Pertama, keresahan ditimbulkan dengan diadakan Kongress Melayu Maruah 
Kedua, keresahan itu dinnaikkan kadarnya ke tahap maksima dgn penangkapan simpatisan2 LTTE. Tujuannya supaya orang Melayu merasakan kaum bukan Melayu sudah amat melampau dan kurang ajar. 
Ketiga, dicadangkan solusi dan jalan keluar yakni melalui lidah Hishamuddin Tun Hussein.
Sama urutannyya seperti tahun 1987 sewaktu Operasi Lalang:

Pertama, MCA menaikkan isu perlantikan wakil2 Kerajaan dalam Sekolah-Sekolah Cina melalui Timbalan Presiden MCA Lee Kim Sai di Parlimen. 
Kedua, keresahan itu dinaikkan kadarnya dgn Najib Tun Razak sebagai mantan Ketua Pemuda membuat perhimpunan Hidup Melayu di Stadium TPCA Kampung Baru. Dalam perhimpunan tersebut disebut darah Cina bakal mengalir
Ketiga, apabila keadaan dilihat sangat resah bagi orang Melayu dicampur dgn kebetulan berlaku peristiwa "Prebet Adam" yang tiada kena mengena dengan isu guru2 Sekolah Cina, maka dicadang dan dilaksana penangkapan borong lebih 120 orang aktivis2 pembangkang
(Ketua Pemuda UMNO dan MCA masing2 terselamat dari tangkapan walaupun mereka yg menjadi pencetus)
Akhir dari Operasi Lalang pembangkang dapat disenyapkan dan NGO2 serta intelek-intelek yg kuat mengkritik kerajaan berjaya ditangkap dan ditutup mulut mereka.  Penyokong2 Tengku Razaleigh juga dapat dineutralisasikan.

Namun, pada hari ini strategi sebegini sudah kurang kesannya lebih lebih lagi DAP yg menjadi mangsa besar sewaktu Operasi Lalang sekarang ini menjadi anggota kerajaan.

Juga, aliran maklumat begitu pesat sekarang ini berbanding dahulu pada tahun 1987.

Tampaknya setelah Langkah Pertama dan Kedua selesai, mood rakyat terutama orang Melayu tidak begitu memberangkan bagi pihak konspirator menyebabkan Perdana Menteri sendiri tidak begitu bersemangat menyahut seruan Hishamuddin Tun Hussein.

Jadilah perangcangan yg tampaknya seperti mahu menaikkan Azmin Ali sebagai Perdana Menteri itu gagal segagal gagalnya.

Cumanya Azmin Ali amat desperado mahu menjadi Perdana Menteri tidak kesah dengan video semburit yang telah sampai kepada hampir setiap rakyat MAlaysia melalui Whatsapp itu.

Azmin tidak kesah pasal PH. Dia tak kesah kalah nama PH buruk kerana tidak menaikkan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri. Dia hendak menjadi Perdana Menteri tidak kesah dia jadi boneka.

Azmin Ali juga tahu kalau Anwar Ibrahim jadi Perdana Menteri, maka karier politik beliau tamat dan kemungkinan beliau akan masuk penjara.

Akhirnya di bawah ini sedutan kenyataan Majlis Setiausaha PH:Beraninya Majlis Setiausaha PH membuktikan perancangan terbaru ini tidak sedikit pun disambut oleh rakyat Malaysia.

Tulang Besi menyokong pelajar UM yang memprotes Naib Chancelor UM kerana Naib Chancellor UM itu bermain politik muraham

TULANG BESIwww.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

3 comments:

 1. Assalamualaikum wbt, Saudara Abdul Talib Abdul Rahman. Syabas atas penulisan yang sangat bermaklumat. Saya selalu mengikuti tulisan saudara. Bagaimana dapat saya hubungi saudara?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh email saya di malaysiawaves@rocketmail.com

   Delete
 2. Jgn biarkan melayu2 korup tak ada teloq tak berani bantah najib semasa beliau bermaharajalela cuba nak jd hero dan menggagalkan usaha reformasi pejuang2 PH. Orang macam hishamuddin, hamzah zain dan yg seangkatan dgn mrk

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.