Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Tuesday, October 29, 2019

HARAPAN PH CERAH DI TANJUNG PIYAI P165

Khabarnya sehingga hari ini, UMNO dan MCA masih tiada kata putus berkenaan siapa yang patut menjadi calon. MCA mahukan kesetiaan UMNO dan PAS berkempen utk calon mereka dalam kerusi yg mereka bertanding.

Terdapat satu laporan dari seorang pemerhati yang turun ke DUN Kukup dalam Parlimen Tg Piyai seperti di bawah:

.
(D-6.)

Ptg tadi pak aji sempat round beberapa PDM dlm DUN Kukup sblm esok ke DUN Pekan Nenas.

Antara info awal yg diterima....

Rata2 cwgn UMNO masih menunggu2 keputusan, siapakah calon yg bakal bertanding. MCA atau UMNO?.. masing2 masih ternanti2...

Sebab tu bilik2 gerakan di cawangan belum dibuka, berbanding bilik2 gerakan PH. Dari tinjauan rambang, hampir semua PDM PH, bilik gerakan telah siap sedia. Dgn bendera dan khemah yg kemas, nampak jauh berbeza dgn UMNO.

Dari risikan awal, Isu yg paling hangat sampai ke saat pak aji tulis posting ini adalah hal perebutan calon.

Kalau MCA yg tanding, ahli UMNO akan boikot, begitulah sebaliknya, kalau calon dari MCA, org UMNO akan boikot.

UMNO dan MCA sedang bertarung sesama se…
[09:49, 29/10/2019] MUZZ: Selepas PRU 14, MIC MCA GERAKAN MYPPP dah tiada sokongan.


Beri calun UMNO atau PAS saja bertanding untuk wakilil BN.

lagi pon dah jadi Penyatuan UMMAH. MIC MCA takyah sibuk2 nak bertanding sekadar jadi barua UMNO PAS parti maruah melayu, hero melayu islam kononnya.


Kalau laporan ini benar bermaksud calon adalah isu yang sangat besar dalam PRK ini.


Politik perkauman yg dimainkan oleh UMNO dan PAS akan memakan diri kedua2 parti ini sekiranya MCA terus berdegil dan tidak mahu membenarkan UMNO meletakkan calon mereka.


MCA pula perlu terus meletak calon mereka kalau parti itu mahu dilihat releven dan terus dianggap hidup di sisi rakyat Malaysia.

Tampaknya perbalahan UMNO-MCA ini akan berterusan sehingga larut malam hari Jumaat 1 Nov 2019. Kita sama2 tunggu siapa yang akan menjadi calon.

CALON PH SUDAH DIISYTIHARKAN

Apa pun, calon PH sudah pun diisytiharkan dan bukan calang2 orang. Beliau orang tempatan dan dihormati oleh masyarakat setempat.

Beliau bersih dan beliau berprinsip kerana meninggalkan UMNO dan menyertai BERSATU sebelum PRU 2018.



Beliau juga seorang Imam tempatan dan beliau layak memimpin Tanjung Piyai. Ditambah dgn ketua2 kampung dan pemimpin2 masyarakat di situ juga menyokong PH maka harapan PH adalah cerah.

PAS TIADA PENGARUH 

Di Tanjung Piyai PAS tiada pengaruh sangat pun. Calon PAS hilang deposit dan majoriti orang PAS di Johor menyertai Amanah.


PAS Johor rata2 menolak Haji HAdi Awang dan ulama2 PAS kerana sikap mereka yg kasar dan tidak menghormati orang.

Yg tinggal dalam PAS Johor rata2 orang yang berasal dari luar Johor terutamanya dari Terengganu.

Atas sebab itu hampir kesemua calon PAS di Johor hilang wang deposit menandakan PAS sudah kembali ke zaman 80an di mana mereka akan terus hilang deposit.
Pun begitu ada yg mengundi PAS adalah orang UMNO yang memprotes UMNO. Ertinya dalam PRU depan PAS Johor akan lebih malap lagi.

Semua ini hasil dari mengikut kepimpinan Haji HAdi Awang yg penipu dan tidak siuman serta nyanyuk itu.

PH BOLEH MENANG

Sebagai kerajaan PH ada peluang besar untuk menang kerana bilangan pengundi Melayu hanya 56%.

Cabaran PH adalah utk memastikan pengundi2 luar kawasan kembali ke kampung utk mengundi.

Kalau semua yang dahulu kembali mengundi maka PH akan menang tapi dgn majoriti yang tipis.

FAKTOR KEMARAHAN MELAYU

Dalam PRK2 lepas seeprti Semenyih dan Rantau, masih wujud kemarahaan Melayu akibat kempen fitnah yg begitu dahsyat pada masa itu.

Namun faktor itu sudah semakin mengendur memandangkan badan seprti Merdeka Center pun mengakui sokongan Melayu kpd PH adalah di tahap 30%.

Ertinya harapan PH mendapat undi Melayu yang tinggi adalah cerah.

Dr MAhathir juga mahu melihat PH menang kali ini maka beliau pun akan memastikan PH dan BERSATU menang di kerusi parlimen terakhir di Semenanjung Malaysia ini.

UMNO pula terpaksa menghadapi PRK ini dlam keadaan tiada wang dan sumber tidak seperti dulu dulu.

TULANG BESI






www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

2 comments:

  1. Steady pakatan harapan...

    Harap ada janji ecrl putar ke tjg piai lepas nie..
    Merasalah jugak...

    Nak harap tol free...mcm tiada jer

    ReplyDelete
  2. Undi Mael XPDC, dia org Johor

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.