Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Sunday, May 10, 2020

Laman LHDN Kena Maki dengan Geng Makcik Kiah?

Sila ke Laman FB LHDN di https://www.facebook.com/LHDNM/ untuk menyaksikan sendiri kemarahan rakyat.

Secara amnya, rata2 aduan adalah berkaitan dengan isu ini:

1) Jumlah yg didapati tidak mengikut apa yang dijanjikan (misalnya patut dpt Rm800 tapi hanya dapat RM500)

2) Maklumat LHDN tidak betul menyebabkan permohonan ditolak

3) Ada yg dikatakan mendaftar dgn SSM tapi tak pernah mendaftar

4) Ada yang ditolak krn tiada maklumat dalam database LHDN

dan macam macam lagi.

KESIMPULAN: Ini petanda buruk untuk kerajaan PN. dan Tan Sri Muhyiddin Yaasin. Taampaknya seperti ramai yang meresa tertipu dengan pemberian BPN kali ini.

Di bawah adalah contoh-contoh luahan. Sila klik imej utk melihat dengna lebih jelas



















TULANG BESI




www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

118 comments:

  1. Kesilapan pihak yg tak maklum awal jumlah pemberian pendahuluan dan baki seterusnya.
    Begitu juga dgn morotarium. Syukur berjaya diselesaikan dgn baik.
    Apa2 pon, bersyukurlah dpd tak dpt langsung dgn bajet asal cuma rm20b.

    ReplyDelete
    Replies
    1. PNipu. Hahahaha

      Delete
    2. kene berterima kasih kat pm n lhdn sbb dah sedaya upaaya bagi bantuan kecemasan kat kita. rayuan pun mof dah extend smpai 31 mei

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Knapa nak tuding jari kearah PM pulak, dia dah bagi Arahan, yg melaksanakan tugas tulah yg X betul.jgn nak Di politik Kan Isu ni blh X.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Ni kalau nak salahkan kerajaan mmg cyberwarriors PH.

      Delete
    2. Pengkhianat mmg PNipu.

      Delete
    3. Ye. Jgn dipolitikkan isu cmni. X baik tau. PM yg dgr arahan LHDN. Bukan LHDN yg dgr arahan PM. Kikiki

      Delete
    4. Kau jadi Vida Kau tahu la! Kau suruh buat ni Dia buat tu! Typo error dan bagai! Boss bagi order, orang bawah buat ground work!

      Tak cukup tangan Kalau Pak menteri nak check sendiri korang punya application!

      Delete
    5. Kau jadi boss Kau tahu la! Kau suruh buat ni Dia buat tu! Typo error dan bagai! Boss bagi order, orang bawah buat ground work!

      Tak cukup tangan Kalau Pak menteri nak check sendiri korang punya application!

      Delete
  4. Saya pun tak lulus. Hari tu tengok menteri besar dan yang berpangkat tinggi semua dapat duit tapi sy pulak yang tak dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tu lah kena tipu,saya nega kantin, toke cina kawan saya juga kantin.tetapi dia semua dapat bsh. Dapat sudah tentular bpn dapat kan... Macam tu lah ke a main

      Delete
  5. Saya dapati keputusan Tak Layak disebabkan Diplukasi permohonan. Saya dah maklum dalam permohonan baru BPN yang Status saya Cerai pada tarikh 12/3/2020 semua wang BPN dikredit ke akaun Bekas isteri saya. Habis mana hak BPN saya? Pihak LHDN tidak teliti menyemak permohonan baru saya berstatus Cerai terus menyatakan Tak Layak dan wang BPN Fasa 1 dikreditkan pada Bekas isteri saya.Faham tak maksud CERAI ? Saya amat kecewa dgn perkhidmatan semakan pihak LHDN. Saya mahu LHDN pertimbangkan semula keputusan saya. Saya tiada menerima sebarang bantuan sejak PKP dan nak makan apa???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awat yg p letak no. Akaun bini hang..klu dah cerai patut hang kena update baru no.akaun hang dlm sistem bsh..nahoiiii..naya lagu ni..bini hang buleh duit..hang buleh habuk

      Delete
  6. Sya pun tak layak, maka sya memohon GKP sbb SSM masih aktif.
    Semoga yg ni tak tipu juga. Nak makan apa ni? Dah lah tak ada kerja, LHDN ni tak kesian ke dgn kmi. Bagi lah kelulusan seperti yg awak katakan tu. Jgn kata tak layak, sya ada pesakit stroke yg kena jaga, beli ubat. Bisnis tutup sbb tak ada stock. Kedai semua tutup, nak tambah stock tak boleh.
    Tak payah lah berjanji, PM kata semua dapat tpi LHDN pula yg sekat.
    Tolong bagi kelulusan GKP. Klu ada bisnis. Tak ada lah kita nak menyusahkan kerajaan minta bantuan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pn kena kes serupa dgn tuan juga dh la langsung xde pendapatan bulanan harap anak2 jerr surpot entah larrr

      Delete
  7. Kata semua golongan dapat alih² sampai masa xlulus, pendapatan sy seisi rumah baru rm 4000 tp dikatakan melebihi rm 8000 sepatutnya LHDN kena amik kira gaji bersih bukan gaji pokok. Kena amik kira hutang yg ditanggung oleh rakyat, xfaham lah pihak LHDN ni kira

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul saya setuju pendapat ini....permohonan saya pun x layak...atas alasan Duplikasi Permohonan....saya pun tdk faham apa maksudnya ini...mungkin pd suatu hari rezki yg lain pula dtg....

      Delete
    2. Encik rasa LHDN ada database brp jumlah hutang encik ke? Setahu sy kita hanya lapor pendapatan kt LHDN tiap thn, bknnya lapor hutang

      Delete
    3. hutang is hutang la tuan, itu personal. itu masalah sndiri nak berhutang melebihi kemampuan. mesti ada sebab lhdn amik gaji pokok tambah elaun tambah bonus..sbb semua tu dikira pendapatan kita. chill

      Delete
    4. Assalamualaikum... Msaalah sy bpn dh lulus, tpi knp kelulusanye rm1000 kn menipu tu.. Mne bki 600..sy mmng x puas hty. Sbb kami tanggungan ramai. Dh la kna brhnti kje. Mne nk cekau duit utk kelangsungan hidup. Permohonan bantuan ketegeri 1600,blh ke suke2 tukar jadi ketegeri yg x di mohon tanpa perbincangan. Klu ye pn knp suke2 tukar. Kelayakan dh d luluskn ketegri 1600.tpi update rm1000 jumlah keseluruhan. Kn nmpak sngat penipu. Spe nk tanggung anak2 famili sy ni. Klu x pndai kje berenti jee... Jgn nk menyusahkan orang... Orang dh la ssah ko lgi nk tambah sakit kepala org... Tlong bgi pencerahan sekarang sebelum bnyak msalah yg timbul...

      Delete
  8. Jangan yg ada SSM dan lama berdaftar dgn LHDN pun tak dapat geran mikro sudahlah ....yg ada SSM tak bayar cukai pun boleh memohon ..mcm byk sgt duit kerajaan pulak....

    ReplyDelete
  9. Memang nak menangis rasanya bila tengok keputusan permohonan BPN pada 9/5/2020 'TIDAK LULUS' dengan alasan pemohon/pasangan ada perniagaan.

    Memang tak boleh terima akal dengan alasan yang diberi. Lepas tu suruh cuba mohon GPK pulak. Takpe... aku cuba demi keluarga tercinta. Walaupun SSM yang aku daftar tahun 2011 sampai sekarang tak pernah 'renew'. Aku daftar jer... kalau tak dapat... aku redha je laa... dah ketetapan ilahi aku tak dapat. Tapi apa yang aku nak komen nie... sistem kemaskini LHDN ni betul ke? Aku dengar dari sumber yang boleh dipercayai, diorang ada juga buat semakan silang dengan KWSP untuk semakan database. Ceklaaa... aku dah dari tahun 2018 bulan Jun majikan tak buat caruman KWSP kat pekerja. Lepas tu aku gaji tak dibayar oleh majikan dari Jun 2018. Sekeping surat berkenaan dengan status aku kerja pun takde sampai hari ni. Aku pun tak tahu apa status aku sebenarnya. Macam orang kata gantung tak bertali.

    Aku terima apa jer keputusan ni dgn redha. Aku serahkan pada Allah SWT. Allah ada utk hambanya.

    ReplyDelete
  10. As'salam. Rayuan sy tak lulus sebab gaji sy/pasangan melebihi had 4k. Sy dah tak kerja sejak June 2019 smpi sekrng. Isteri sy x kerja sejak 23thn lepas. Dimana datangnya gaji pasangan??. Sy dijelaskan oleh LHDN, gaji tu dikira dari thn lepas. Pelik kan!!!. Tapi pembayaran dimulakan sejak PKP dikuatkuasakan. Harap LHDN semak dgn teliti seblm klrkan apa2 statement. Dalam syarat kelayakan tidak sebut psl gaji dikira dri gaji terakhir kita kerja.

    ReplyDelete
  11. Mana baki bpn saya x msuk² lgi nii...

    ReplyDelete
  12. Bila punya sistem dikemaskini ni , harap zaman digital tapi keja mental ,cakap x serupa bikin , benda dah diluluskan tapi sampai la ni x dapat apa lagi covid pun dah nak habis . Inila nasib rakyat yang selalu kena tipu phuuiiiih

    ReplyDelete
  13. Sy sangat hairan,bpn yg d janjikn untuk individu bujang yg brpndapatan rm2000 kebawah cuma rm500 saja,sy nk tahu apa sebabnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia bukan rm500.. rm800 lah. Dan kan suda diberitahu. Bulan ni rm500. Bulan depan baki rm300. Semua rm800. Ada juga mereka inform awal2 cara pembayaran bagi orang bujang dibawah rm2k

      Delete
    2. Dari awal pengumuman PM sudah inform, Rm500 dahulu.. baki Rm300 di fasa seterusnya.. deiiiii

      Delete
    3. Masalahnye Itu bulan April yg lepas tapi dia dh inform bagi Sapa yg terlambat tu dapat pada bulan may secara one off dey.so 800 sepatutnye bodo Bpn PENIPU

      Delete
    4. Setau saya dia one-off RM800. Cuma bujang dapat RM500

      Delete
  14. nama pun manusia memang ada silap terimalah seadanya... kepalla oowottakkk... bejamboll

    ReplyDelete
  15. Ada yang berstatus pelajar tapi boleh dpt BPN bujang selepas rayuan. Dan ada yang x dapat terus walaupun dia bujang. Pihak LHDN tolong teliti semula. Ini tidak adil. Kamu kena bertanggungjawab di akhirat nnti. Ramai lagi yg memerlukan duit tu. Kenapa luluskan BPN bujang kepada pelajar ipt??

    ReplyDelete
  16. Dari apa yg sy baca, dan komen dari staff bank pihak LHDN memang buat kerja lambat jika di bandingkan dgn pihak KWSP pantas, pihak LHDN mmg satu masalah besar yg membuatkak rakyat tidak menyokong usaha keras pihak LHDN .. PM kata semua layak mendapat bantuan tapi kenapa masih ada yg dpt tapi kurang dari jumlah yg di janjikan, ini tidak adil sama sekali, tidak di nafikan bila rakyat lambat byr cukai dengan pantas mulalah hantar surat/call/dtg rumah, kerja betul² ingat ALLAH sentiasa memerhati, malaikat sentiasa menulis tuntutan blh jwb ke di akhirat nanti? Kita tak blh salahkan PM, ini perlu di salah corak pemikiran dan tindakan dari LHDN, kdg² terfikir mcm janji tinggal janji

    ReplyDelete
  17. Aduih, apa ni rocketmail. Aku taula kau tu Roket DAP. Cuma jangan lebih lebih cakap bagai wahyu ilahi, jgn sanmpai double meaning.

    ReplyDelete
  18. Saya tak dapat apa langsung.Saya tiada kerja sekarang. Saya buat rayuan, lhdn pun tak pernah check status terkini. Result saya = Tak Lulus. Padahal, org kaya dapat duit tapi org yg memang perlukan duit, tak dapat ape pun. I'm very disappointed to be honest.

    ReplyDelete
  19. Janji tggal janji. .Dah la dari pkp.. Punca pencarian x dak.. Buat pemohonan lain.. Harap harap rm1600...sekali d tulis lulus rm1000.dah la susah di tipu plk... M

    ReplyDelete
  20. Minta penjelasan dari LHDN.. Kenapa kami yang terkesan dengan pkp hingga hilang punca pendapatan tidak di beri jumlah seperti yang di janjikan..??

    ReplyDelete
  21. Saya tidak lulus dengan alasan gaji saya melebihi 4 ribu.Gaji saya tak melebihi 4 ribu pun.Saya sudah buat rayuan tetapi bagi saya balik alasan yang sama.GAji sudah melebihi 4 ribu.Saya bujang PCB itu semua saya tak pernah bayar,macam mana gaji saya boleh melebihi 4 ribu?Mereka tak pergi check baik baik terus bagi tidak lulus.

    ReplyDelete
  22. Kami yang terkesan dengan ada nya pkp ni amat berdukacita dan kecewa dengan keputasan yang kami terima.. Tolong beri penjelasan mengapa kami diperlakukan sebegini..?? Tidak adil bagi kami yang hilang punca pendapatan ni ditipu macamni.. Tak fikir ke lepas ni kami perlu mencari kerja lain lagi..?? Belanja sekolah anak2..??

    ReplyDelete
  23. Sy punya tidak layak..tulis pemohonan suami isteri diluluskn.padahal suami sy cek nama tiada rekod.bpn fasa 1 dpt fasa ke 2 disekat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la sy.. Padahal suami bsh pn x dpt sb x kemaskini.. Bpn ni ckp suami ad mohon jugak.. Geram la.. Cek sistem mana ntah agknye... Geram la

      Delete
  24. Sy punya tidak layak..tulis pemohonan suami isteri diluluskn.padahal suami sy cek nama tiada rekod.bpn fasa 1 dpt fasa ke 2 disekat..

    ReplyDelete
  25. Saya blum dapat bayaran fasa ke 2 bpn lg..msih ramai yg blum dpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay laatu dpt jgk,aku ni xdapat dpt langsung

      Delete
  26. Sepatutnya BPN bantu gelongan berniaga juga.. ada ssm tapi tidak boleh berniaga pada masa ni.. org kerja kerajaan walaupun perdptan dia kurang 4k masih terima gaji. Peniaga langsung xde masuk duit. Yg ada ssm tidak layak. Pada masa ni semua org terkesan dan yg oaling terkesan ialah perniaga kecil- kecilan yg ada ssm tu..



    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat aduan d(L maklum balas )....sudah 1 bulan masih tiada jawapan... tetapi berjanji selesaikan aduan dlm 7 Hari...susah ... pening

      Delete
  27. [METROTV]
    MyMetroMutakhir

    Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 25 Mac 2020 @ 2:57 PM

    SATU pakej rangsangan ekonomi prihatin rakyat yang lebih menyeluruh akan diumumkan pada Jumaat ini.

    Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ia adalah tambahan kepada beberapa inisiatif yang diumumkan semalam dan hari ini untuk meringankan beban rakyat dalam menghadapi situasi kini yang sukar.

    Katanya, pegawai di Kementerian Kewangan sedang bekerja bertungkus-lumus menyediakan satu pakej rangsangan ekonomi yang akan memberikan manfaat kepada semua.

    “Sama ada anda pemandu teksi, pemandu grab, petani, pengusaha restoran, penjual nasi lemak, penjual goreng pisang, penjual burger, pekerja harian, kerajaan akan berusaha sedaya upaya untuk pastikan anda semua beroleh manfaat.

    “Insya-Allah, ‘no one will be left behind’ (tiada rakyat yang akan dilupakan),” katanya.

    Soalan: Kenapa permohonan bpn saya tidak layak kalau saya pernah mendaftar ssm? ssm tu didaftarkan kerana saya diberitahu oleh pihak perbankan untuk digunakan dalam proses pembayaran semula pinjaman. Tidak pernah saya menggunakan ssm tu untuk menubuhkan sebarang syarikat. Dalam kata Tan Sri Muhyiddin Yassin "tiada rakyat yang akan dilupakan" patutnya permohonan bpn diluluskan kepada semua rakyat malaysia tanpa sebarang syarat!

    ReplyDelete
  28. Kepada team pakatan rakyat yg asal, tolong jangan mudah diperdaya oleh mahdey mamak kerala tu utk kali kedua.

    ReplyDelete
  29. Permohonan saya tidak lulus walaupun selepas rayuan atas sebab pendapatan isi rumah melebihi RM8000....tapi saya telah bersara sejak 31 Oktober 2019....

    ReplyDelete
  30. Tidak lulus alasan gaji melebihi rm8k,tapi sudah bersara sejak May 2019(umur 64).masih Ada keluarga anak2 kecil...macam mana nak tunjuk bukti bersara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am a BRIM recipient but when changed to BSH get nothing. Strange????

      Delete
  31. Saya punya pun tidak Lulus kerana suami Ada ssm tapi sekrg pkp mana Ada kerja mana Ada pertolongan Dr kerajaan dah lah tak dpt brim bpn pun tak dpt...

    ReplyDelete
  32. sedih sgt..klupun sya prnah daftar syarikat..dlm akaun syarikat saya tu tkde juta2 lemon dah tersadai kosong sekian lama..npe la nk menipu sgt ngan org yg sgt memerlukan bantuan..ni smpi bila tk tau la..kebulur .lps ni tkpyh la nk sokong mana2 sama je haprak !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isk isk isk mentality teruk sungguh la ko ni. Kalau ko x lapor pendapatan ko? Walaupun ko xuntung wajib ko lapor je ko xde pendapatan. Mcm mn la agensi tu nk taw ko ada duit byk ke x?

      Delete
  33. Sy xlayak..alasan duplikasi..sy xpernah memohon..ne kali pertama d sebabkn xdpt bekerja krn PKP..tiap bulan nk bg nafkah anak 1K atas arahan mahkamah sbab sy dah bercerai..nak byar sewa rumah lg..nak kaut kt mane?? Tlong lah besikap adil..org yg xperlukn senang2 lulus..kata PM..no one left behind..tp kt media sosial ramai rakyat yg kecewa dgn keputusan LHDN..

    ReplyDelete
  34. Kerajaan PN menipu orang ramai..kata no one left behind..SSM ada.tapi x lama buat busines.. sekarang tk ada kerja duit pun dah kehabisan..Jangan janji PN gov tapi buat rakyat kebulur. Kami semua bukan orang kaya seperti pihak atasan.please bantu lah semua ..dont just give promises for everbody

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanggungjwb ko adalah yg ak boleh suggest, p tutup ssm kalau x berniaga da. Pandai buka xpandai tutup da kenap a ko?

      Delete
  35. aslmlkm...saya mohon buat sebagai ibu tunggal ank 3org dan saya mualaf tiada pedapatan dari mana pun ..nak cari rezike pun hari pun susah..Buat pemohonan lain.. Harap harap rm1600...sekali d tulis lulus rm1000.saya zakat pun xterima apa saya nk buat klau pihak buat mcm nie..hrp pemohonan saya diluluskan Rm1600 bagi jasa baik pihak bpn semula..mohon sangat saya diterima sekai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu tunggal bukan ketua rumah ke? Kenape kta cuma trima 800 je ye? Kta bkn org bujang..kite ketua rmh..mcm mane ni?? Dlm TV ckp B40 terima 1600..tpi check online trima 800 je! Boleh explain?

      Delete
  36. Many people have registered in SSM but that doesn't mean they are running businesses..Some have already expired and not running any thing.Some no job..Life is not getting any easy for poor people like us.Why all the promises from the PN gov..saying no one left behind.Saying Mak Kiah goreng pisang seller too can get it. So how do you evaluate..please look into it and help us who are suffering without daily wages..everyone is not rich and cant afford a plate of rice..so please help us help the rakyat as promised..life is not easy since the PKP started.Many have no money even to buy food for their families..pls look into this matter

    ReplyDelete
    Replies
    1. Registered ssm is not like register simcard bro/sis. When u don't top up for some period they will terminate u and sell ur number to other.. So what to say? U'r willing to register ssm why u not go to ssm inform u want to close the company becoz not operate already??

      Delete
  37. No one will be left behind"siapa yg boleh jelaskan ayat tersebut dgn detail,,mari kits kaji PERASAAN ayat INI samada ia,,ikhlas,,terpaksa,,perli,,atau sebagainya

    ReplyDelete
  38. Bosan dgr BPN,,malas mahu komen. Teluslah,,adillah,jujurlah, ikhlaslah, mcm2lah perkataan yg hebat keluar,,tgoklah sendirilah komen netizen

    ReplyDelete
  39. Tu namanya rezeki,klu xdpt mana tau boleh dpt lagi baik, apa pnya perngai la nak slhkn PN dgn PM,org lain uruskn org lain yg kena, yg netizen tau maki je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rezeki? Hahaha. PN dpt rezeki jd gomen dgn khianat amanah n undi rakyat? Cam tu ke? Patut pon kena maki. H*r*jadah. Hahaha

      Delete
  40. Kenapa semua duit bpn yg sepatutnya masuk ke akaun suami ditukar ke akaun isteri, sedangkan dahulunya masuk ke akaun si suami, saya tidak setuju dengan keputusan ini, sedang kan kami sebagai suami bersusah payah mencari rezeki, segala bantuan bpn dan bsh masuk ke akaun isteri, kami memohon jasa baik lhdn fahami kami sebagai ketua keluarga, dan bantuan itu biar kami yang akan aturkan nya

    ReplyDelete
  41. Both my husband and I are retirees, yet rejected. Reason given earnings more than rm8k. How is this??

    ReplyDelete
  42. Nak contact LHDN pun susah nak dpt semua talian busy...bila sya semak status sya lulus tapi akaun sya dah X wujud...sya semak ke BSN...yg dikaunter ckp dah masuk bank acc, sedangkan bank akaun sya dah X wujud lgi...wang BPN sya tu sekarang ni berada dimana ? Dimana nak berurusan tentang perkara ni...sya dah guna kad bank sya tapi ditendang sebab sya dah lama X guna acc bank sya tu....so dimana wang BPN sya tu.....

    ReplyDelete
  43. LHDN doesn't make any sense at all...banyak yg tertindas..

    ReplyDelete
  44. Sya nak tanya klu acc bank X aktif & kad bank x boleh guna dah...bagaimana wang BPN sya telah dikreditkan ke akaun mengikut dri pekerja BSN...sepatutnya status BPN sya gagal kredit...sampai sekarang pun X tau dimana harus sya semak status BPN sya tu....

    ReplyDelete
  45. Sya nak tau cara mana lgi nak semak...status BPN dah lulus tapi acc sya X aktif lgi ( kad ATM ) ditendang..mengikut pekerja BSN..bpn sya dah dikreditkan ke acc bank..sedangkan acc sya dah x wujud lgi macamana bank boleh kreditkan ke acc...sepatutnya status bpn sya gagal kredit..sampai sekarang ni x tau dimana BPN sya tu....

    ReplyDelete
  46. Menteri Melayu kaya raya, Melayu yg dibawah merempat smpi beratur kt pajak gadai.nk harap duit BPN smpi bila. Tu pn klu ada masuk Akaun. Hahaha. Naseb engko la labu.. Jnj Melayu yg berkuasa dan kaya raya. Betol X. Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi melayu berduyun2 masih dok SOKONG dan UNDI orang2 tu. Nak salahkan siapa?

      Delete
    2. Melayu kan bangsa istimewa kt dunia ni.. Sb tu ada pepatah tkkan hilang melayu didunia.
      Aku pun pening dgn bangsa melayu walau pun aku sendri melayu

      Delete
  47. Saya askar pencen, dengan pendapatan RM2200. 00,Pada 2018 saya dpt BSH tetapi 2019 saya xdpt BSH, alasan pendapatan saya RM4000. 00, kini BPN lulus RM1600. 00 tetapi sampai skrg habuk pun xdpt.

    ReplyDelete
  48. Tak tahulah apa nak jadi. Mula mula kata lulus RM800. Alhamdulillah, lepas tu bila semak jawapannya tak laya atas alasan ada SSM. Memang sebelum ini ada pada tahun 1996 tapi tak berjaya hanya bertahan selama 6 bulan kerana ekonomi meleset. Dah 24 tahun berlalu dan pendapatan sekarang cuma RM1200, habis macam mana. Kata tak ada yg tercicir tapi apa dah jadi.

    ReplyDelete
  49. Status permohonan mula2 lulus dan dapat rm1600.rm1000 dah dpt tp bila semak kali kedua permohonan tidak lulus dgn alasan ada syarikat dan daftar dgn SSM.dah terangkan pd pegawai lhdn sendiri yg nama digunakan oleh pemilik sebenar
    syarikat danddan sebagai pengarah sementara hanya kerana nak dptkan pinjaman.sendiri pun tak pnah ada daftar dan tiada syarikat sendiri.skrg keja pun kadang2 tak cukup duit sampai akhir bulan..pening laa dgn lhdn nie..dah terangkan perkara sebenar pun masih tak diterima..nie laa malang nasib org kena aniaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knp xminta je rm600 kt pemilik sebenar tu bro? Ko p la tukar nama kt ssm tu buh nama dia. Situasi ko mmg menyedihkan bro terlalu baik smpi ko plk dianiaya kan? Tp mslhnya ko cr masalah pastu ko salah kan org lain. Serupa baling batu sembunyi tangan.

      Delete
  50. Opai..opai upo..indah khabar dr rupa..kecewa kecewa kencing juga..ade jgk backup boss..jgn politik kn..katanya..jgn salahkn PM...pebendaa lah...apa2 skalipon mesti pd boss laaa..bkn org2 boss klo psl SALAH..bkn pd yg buat krja..pikir low jgn guna akal ampu..mna2 negara pon sama..mesti presiden lah..walo bkn pm buat keje..tp sbgai ketua..pm kena jwp lah dn org yg buat keje kene jwp lah pd pm..bkn hasutan pd pm ni..cuma nk jelaskn pd yg pahaman sekerat ni..jgn salahkn pm.pn.salahkn pd yg buat keje...kata pahaman sekerat ni..xyah wuwa wuwa lah malu jelah klo btul xpe gak..
    .

    ReplyDelete
  51. tu la pelik juga...alasan pendapatan bersama pasangan lebih RM8000.....gaji isteri 2600 dan suami x kerja...tah data mana LHDN guna sehingga YB pun boleh LULUS bpn....

    ReplyDelete
  52. Saya pun tak dapat apa apa bantuan, saya rasa kena main.. Kata semua dapat bantuan... Apa kejadah nya semua ini.. Bpn, bpn larrr,, bpn untuk bantu pendapatan..yg gkp pulak untuk peniaga kena lah dapat kedua duanya.. Dah tamat tempoh baru dapat tahu katanya tak layak.. Puki mak betuii... Macam tu lar... Kena game... Puiii

    ReplyDelete
  53. Memang semua dipermainkan. Apa kena mengena yang ada SSM. Dah lah tak ada business .Janji semua dapat tapi sekarang kata tak layak pula. Jelas ternyata diperbodohkan.

    ReplyDelete
  54. Jangan tabur janji kalau x boleh nak tepati.. No one left behind.. Ayat ni la menaikkan semangat aku untuk menempuh PKP.. Tapi apakan daya rasa mcm kena kencing skali lagi.. Salahkah aku memiliki SSM.. Niaga pun cukup2 makan je..

    ReplyDelete
  55. Sy PON same..patot DPT 1600..tp lulus 1000..gaji aku ni 1200..adakah ia melebihi 4000 sebulan?bini kje..suri rumah..aku lak hanya mekanik motor..

    ReplyDelete
  56. Alasan lhdn Ada ssm tak munasabah. Bpn tak Ada kena mengena dgn ssm. Lebih2 lagi ssm tak aktif

    ReplyDelete
  57. Tak nak bagi bpn beri pelbagai alasan. Tidak selari dengan janji pm. Rayuan pun gagal. Nak makan apa lagi. Keja takde

    ReplyDelete
  58. Saya nak semak sekarang samada BPN sya masih tergantung dimana ? Apa yg harus sya lakukan buat masa ni...klu sya biar begitu shj ertinya ramai lgi diluar sana yg bermasalah seperti sya....masih ramai yg tercicir....org lain dah dapat tapi kami asyik menunggu seperti menunggu buah yg X gugur.....kami juga terkesan dgn keadaan skrg ni duduk dirumah tanpa sebarang pendapatan....

    ReplyDelete
  59. anak saya berstatus bujang, gaji bawah 2000 rm yg spatutnya terima bantuan rm 800 tapi bila buat semakan pada 09052020 jumlah keseluruhan cuma 500 shj , ada pembayaran fasa kedua kerr?

    ReplyDelete
  60. Bpn saya fasa 1 lulus Dan dapat .tapi utk fasa 2 keputusan tidak layak sebab nya duplikasi suami isteri lulus..saya dah buat rayuan baru pada Mac lalu.saya dah cerai pada tahun lepas ..lagi pun dah tukar status semua..macam Mana bpn fasa 2 lulus Dan dapat suami ex saya ..kan saya dah bercerai..macam Mana lhdn Tak semak kah system Dan update baru..saya kena buat rayuan baru lagi kah..

    ReplyDelete
  61. Tadi semak bpn lulus,tarikh duit dikreditkan 3/5/2020,tapi sampai ke hari ini 10/5/2020 kenapa duit dalam akaun masih xada?!.tolong bagi pencerahan

    ReplyDelete
  62. Itu la silap korang. Korang patut pakai nama Mak Cik Kiah.... gerenti dapat punya!

    ReplyDelete
  63. Sya bukan x bersyukur cuma sya plik nya umur 21 dapat 800 sya 22 dapat 500 kpe? 😢😢

    ReplyDelete
  64. Pending punya lama last2 bila sampai penghujungnya TIDAK LULUS plak.. Sedihnya gaji sya rm2k alasan tidak lulus kerana gaji saya melebihi rm4k..pisangla hai xde keje xde income. Dah la ibu tunggal😭😭😭

    ReplyDelete
  65. kah kah kah...macai2 ph tngah melebong..oiii..kat luar sana ramai je yg ok dh dpt..
    xyah kencing le pakatan hancing..bgus la tu sama2 mngencing pastu minum kencing sama2..pnyudah mabok kencing sama2..bahalol..
    btul la org ckp..klau xbodoh mmng xboleh jd macai phancing..hahaha

    ReplyDelete
  66. Mungkin kesilapan dr lhdn..xyah lah maki2..kan pm tsmy dh bgtau permohonan disambung sehingga 31.5.20 dan pemohon jg boleh terus ke kaunter lhdn utk semakan..lebih 10j penerima bpn tentu sj berlaku sebarang kemungkinan...yg ada ssm dan xlayak dpt bpn boleg mohin gks lak..lebih lg rm 3k..kerajaan pn pm tsmy adalah pm yg terbaik..memang perit klu xder duit masa pkp ni..Insya Allah..sume masalah pasti akan selesai..bnyk2 bersabar..jgn timbulkan rasa kebencian yg mana boleh mencetuskan rasa ketidakpuashati dlm senario politik pm tsmy..terbaik pn
    Tahniah n syabas pm tsmy

    ReplyDelete
  67. sy keliru adakah sy msh B40 atau M40 sbb BPN LULUS RM1000 tolong pihak LHDNM jelaskan...

    ReplyDelete
  68. sy keliru BPN LULUS RM1000...sy nak kepastian sama ada sy B40 atau M40...tolong pihak LHDNM jelaskan...sy pemohon baru kalau sy masih B40 sepatutnya sy layak terima RM1600 segaligus atau ada lg ke BPN fasa3

    ReplyDelete
  69. sy keliru BPN LULUS RM1000...sy nak kepastian sama ada sy B40 atau M40...tolong pihak LHDNM jelaskan...sy pemohon baru kalau sy masih B40 sepatutnya sy layak terima RM1600 segaligus atau ada lg ke BPN fasa3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bayaq 2 kali kot..cuba google tgk..ada penjelasan dlm hal ni

      Delete
  70. tk kisah sgt dgn duit..tapi alasan biar lah munasabah...kata tkkan ada rakyat tercicir dri bantuan ni..tpi ap dh jadi..alasan tk lulus mmg tk masuk akal.nk tgu punya lama keputusan

    ReplyDelete
  71. Kalau perkara lain tak lulus kami masih boleh terima tapi apa kena mengena dengan B40. Kata PM semua rakyat layak terima. Sekarang dah tukar topik pula.

    ReplyDelete
  72. Yg mana bujang2 yg dpt rm500 tu try p check lg skali dlm akaun..depa bayaq 2 kali..anak saya kata baki rm300 dah masuk dlm akaun dia jumaat ari tu

    ReplyDelete
  73. Sy dapat utk fasa 1...tapi fasa 2 xdapat....why?

    ReplyDelete
  74. Letak jawatan jer lah KP lhdn. Makan gaji buta ke atau mmg lembab?

    ReplyDelete
  75. Keluar pulak alasan semak silang dengan 11 agensi. Entahlah... aku tak salahkan PM dalam hal ni. Tapi aku minta ketelusan dan amanah daripada penjawat² yang diamanahkan untuk meluluskan permohonan ini.

    Saya hanya minta perincian diberikan dengan lebih teratur dan tersusun apakah sebenarnya dengan peratusan kelulusan tu. Kalau semakan dengan KWSP, PERKESO, SSM dan apa agensi bagai, beritahulah dengan terperinci.

    Aku dengan ikhlas dan redha memaafkan dan menghalalkan semuanya.

    ReplyDelete
  76. Siapa jer yg memerintah sama jer perangai.. Habuan dunia

    ReplyDelete
  77. pergi lhdn terima keratan bsh pon tk dapat, dlm link lama ada rekod dan link baru tiada rekod

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minta luluskan bsh ni apa susah sangat,kita hari hari kena bayar cukai tak rugi punya pentadbiran

      Delete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.