Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, May 1, 2020

Perdana Menteri Sahkan Kebijaksanaan Cara PH Tidak Terus Mengadakan PKP

*Perdana Menteri Sahkan Kebijaksanaan Cara PH Tidak Terus Mengadakan PKP*

Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yaasin menyatakan setiap hari PKP dilaksanakan Malaysia rugi RM2.4 billion. Menurut The Star:

The country's economy is losing RM2.4bil every day business is suspended during the movement control order (MCO), says Tan Sri Muhyiddin Yassin (pic).The Prime Minister said however that the MCO was necessary to curb the spread of Covid-19 and save lives despite knowing that it would paralyse Malaysia's economic growth."But we had no choice. We had to take that step and deal with the impact it brought.TERJEMAHAN: Ekonomi Malaysia kehilangan RM2.4 Billion setiap hari sepanjang PKP dilaksanakan. Namun, PKP ini adalah perlu utk dilaksanakan walaupun diketahui ianya memberi kesan buruk kepada ekonomi.
Kerajaan PH dahulu mengambil kaedah yang agresif mengepung serta mengecilkan kluster secara proaktif supaya penyebaran wabak dapat dihalang dan tidak perlu untuk memerintahkan berkurung kepada rakyat Malaysia.

Kerajaan PH dahulu sedar, kos kepada ekonomi adalah amat besar dan buruk kalau perintah berkurung terus dijalankan. Apa gunanya kalau tuba habis tapi ikan tak dapat.

Banyak negara yang tidak mengamalkan kaedah berkurung dan berjaya mengawal tersebarnya penyakit. Negara seperti Sweden, Norway, Taiwan, Jepun dan sebagainya tidak mengamalkan kaedah berkurung yang ketat seperti Malaysia namun keadaan Covid19 mereka terkawal. 


Misalnya laporan dari Bloomberg berkenaan kaedah Sweden yang tidak mahu mengamalkan perintah berkurung:

Sweden’s Covid-19 strategy may ultimately result in a smaller -- albeit historically deep -- economic contraction than the rest of Europe is now facing, according to HSBC Global Research economist James Pomeroy. 
“While Sweden’s unwillingness to lock down the country could ultimately prove to be ill-judged, for now, if the infection curve flattens out soon, the economy could be better placed to rebound,” he said.
Secara mudahnya, mengikut ahli ekonomi HSBC Global Research, James Pomeroy, kaedah Sweden ini agak berisiko tapi kalau wabak itu berjaya dikawal oleh Sweden, maka Sweden akan pantas proses pemulihan ekonomi nya berbanding negara-negara lain.

Dan kalau dilihat purata umur yang meninggal dunia akibat Covid19 di Sweden adalah umur 80 tahun. Ertinya hanya mereka2 yang sudah tidak terlibat secara aktif dalam ekonomi yang benar-benar terkesan dengan gejala Covid19 ini.

Sememangnya wabak ini akan memakan mangsa. Tapi, janganlah sampai yang menjadi mangsa itu berjumlah jutaan rakyat Malaysia dalam bentuk mangsa kejatuhan ekonomi. Kita tidak mahu melihat ramai yang dibuang kerja, di kurangkan gaji, terpaksa menutup perniagaan mereka dan sebagainya.

Pemulihan dari wabak jauh lebih mudah berbanding pemulihan ekonomi.

Jelas di sini, PH telah membuktikan kebolehan dan keupayaan mereka mentadbir negara dengan bijaksana dan membawa kejayaan dan kemakmuran

Hidup Pakatan Harapan!!!!

*TULANG BESI*

www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

No comments:

Post a Comment


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.