Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Tuesday, September 29, 2009

Kemungkinan Besar Tiada Tindakan Dari PAS Ke Atas Hasan Ali

Dato Hasan Ali tau bahawa apa sahaja yang beliau lakukan, tiada tindakan yang akan diambil ke atas beliau. Ini kerana beliau tahu Presiden PAS tidak akan mengambil apa-apa tindakan terhadap beliau.

Presiden PAS adalah seorang yang baik dan seorang ulama yang wara' dan banyak berjasaa dalam dakwah. Tetapi di dalam menjalankan kerja-kerja pentadbiran, beliau tidak akan berani membuat apa-apa keputusan tanpa mendapat kebenaran dari "kawan-kawan" Terengganu beliau, yakni Cikgu Pa, Ustaz Harun Taib dan Ustaz Bakar Chik.

Maklumat yang saya dapati, puak-puak Terengganu amat gembira dan amat menyokong tindakan Hasan Ali menggangu keharmonian Pakatan Rakyat di Selangor. Ini bererti Presiden PAS pun kelak akan menyokong dan mendokong tindakan Hasan Ali walaupun jelas tindakan Hasan Ali ini berlawanan dengan keputusan Muktamar di Ipoh dan Shah Alam.

Presiden PAS tidak akan dapat membuat keputusan yang mana keputusan itu berlawansan dengan kehendak dan kemahuan geng Terengganu.

Dan yang lebih menyedihkan tindakan Hasan Ali kali ini adalah bermotivasikan perkauman atau Kebangsaan Melayu. Presiden PAS sewaktu tahun 80an adalah antara yang lantang menentang kebangsaan Melayu. Ceramah ceramah beliau teruk menghentam kebangsaan Melayu dan beliau kerap memberi kuliah dan ceramah agama berkenaan dengan keburukan kebangsaan Melayu.

Namun apabila Hasan Ali jelas menghina usaha dan ajaran Tuan Guru Haji Hadi seperti sekarang ini, Presiden tetap tidak akan mengambil tindakan terhadap Hasan Ali. Mengapa? Kerana Presiden tertakluk kepada kemahuan dan kehendak "Geng" Terengganu yang sudah tidak laku dan bergantung ke jubah Presiden.

Saya kata tak laku kerana orang macam Abu Bakar Chik ditolak di DUN beliau sendiri pada 2004. Cikgu Pa telah kalah bertanding dalam DUN yang sepatutnya PAS menang tetapi pengundi PAS sendiri menolak beliau menyebabkan beliau kalah.

Ustaz Harun Taib baru2 ini di "boo" dalam satu ceramah di Kemaman. Belum pernah seorang Pesuruhjaya PAS di layan seperti budak umur 12 tahun sebegitu sekali. Dan lagi menyedihkan Ustaz Harun Taib adalah Ketua Dewan Ulama, namun beliau tetap di boo dan disorak oleh rakyat Terengganu dengan begitu mengaibkan sekali.

Presiden PAS, malangnya, masih meletakkan harapan dan kepercayaan kepada orang-oirang yang bertanggungjawab kepada kekalahan PAS di Terengganu 2004. Presiden PAS tidak meletakkan kepentingan dan keharmonian parti di atas. Presiden PAS melektakkan kemahuan dan kehendak "geng Terengganu" di atas segalanya malah melebihi kepentingan serta parti.

PAS akan melalui zaman kegelapan kembali. Orang2 yang bertanggugjawab di atas kemenangan PAS pada 2008 telah dibuang jauh-jauh. Orang2 yang bertanggungjawab atas kekalahan PAS di Terengganu 2004 telah diletakkan di posisi yang teratas dalam parti oleh Presiden.

Maka, walaupun Hasan Ali menghina Pakatan Rakyat, menghina PAS malahan memperlekehkan ajaran Presiden yang menentang kebangsaan Melayu, Presiden akan terus mendokong Hasan Ali sehinggalah agaknya PAS ditolak oleh orang Melayu dan juga orang Bukan Melayu.

PAS menang baru2 ini adalah atas undi orang bukan Melayu, Tindakan dan kenyataan Hasan Ali mengecewakan orang bukan Islam yang mengundi PAS. Mereka merasakan mereka ditipu.

Pada waktu yang sama, agenda Melayu yang diperjuangkan Hasan Ali tidak akan menambah undi Melayu kepada PAS kerana PAS bukan parti Melayu. Orang-orang yang sensitif undi Melayu akan mengundi UMNO, dan bukan PAS kerana UMNO adalah parti Melayu. PAS tidak sebut pun perkataan Melayu dalam perlembagaan.

Hasilnya nanti, tindakan Hasan Ali yang disokong Presiden akan menyebabkan orang bukan Islam lari, dan orang Melayu tidak bertambah. Hasilnya nanti UMNO akan kembali berkuasa dan orang Melayu yang diharapkan mengundi kita tidak kesampaian. Orang bukan Islam sudah tidak akan mengundi kita lagi.

Pegawai2 kerajaan yang dilindungi Hasan Ali ini akan kembali dengan tugas mereka menindas dan melakukan korupsi yang menjadikan PAS terus kalah dalam pilihanraya umum dan kecil.

Itulah nanti jasa dan pembalasan Presiden PAS kepada parti. Itulah nanti jasa Hasan Ali kepada PAS dan perjuangan Islam

Tulang Besi
Share on whatsapp

60 comments:

 1. vsiti www.malaysiabaru.com


  why PAS and UMNO is a stupid party. in 20 years time there will be no more pas or umno.

  a multi racial party like PKR is the way to go.

  lets put PAS into the dogshit hole forever

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah, PAS Terengganu sokong Hassan Ali.

  ReplyDelete
 3. Anonymous Anonymous said...

  Alhamdulillah, PAS Terengganu sokong Hassan Ali.

  September 29, 2009 10:25 AM
  .

  PAS Terengganu yang ditolak rakyat Terengganu tu ke?

  ReplyDelete
 4. Tulang Besi,

  Nak tanya, mengapa rakyat T'ganu benci kat PAS T'ganu? Adakah kerana mereka bertembung dengan kakitangan awam di sana? Atau masalah personaliti Hadi?

  Mengapa pula rakyat Kelantan minat kat PAS Kelantan? Apa perbezaan ketaranya? Maaf saya hanya mengikut politik 2 tahun lepas, tidak tahu mengenai serba-serbi sejarah hitam PAS.

  Harap mendapat balasan daripada saudara.

  ReplyDelete


 5. Mengapa pula rakyat Kelantan minat kat PAS Kelantan? Apa perbezaan ketaranya? Maaf saya hanya mengikut politik 2 tahun lepas, tidak tahu mengenai serba-serbi sejarah hitam PAS.

  Harap mendapat balasan daripada saudara.
  .

  Bezanya adalah kaedah dan cara merapati masyarakat serta kepimpinan yang ditonjolkan.

  PAS Kelantan menonjolkan kepimpinan yang disukai rakyat Kelantan dan dapat menandingi UMNO.

  PAS Terengganu masih terus mengekalkan kepimpinan yang sedia ada walaupun rakyat Terengganu sudah benci dan meluat kepada mereka.

  Contohnya, PJ Terengganu yang ada sekarang ni telah diboo oleh hadirin dalam satu ceramah sebelum bulan puasa. Namun, beliau masih dikekalkan sebagai PJ walaupun jelas beliau dibenci oleh rakyat Terengganu

  ReplyDelete
 6. 'Maklumat yang saya dapati, puak-puak Terengganu amat gembira dan amat menyokong tindakan Hasan Ali menggangu keharmonian Pakatan Rakyat di Selangor'

  apa bukti?jgn ckp kososng ja..

  PJ Pas tganu di boo? apa bukti itu mwakili mjority rkyt tganu?tnjukkn bukti.

  Pas taganu di tolak rakyat tgnu?
  klantan pun hmpir2 dirampas 2004 dulu.tu bukti pas klantan pun ditolak jgk kn? agak2 bila tok guru nik aziz dh tiada nnti, pas klntan bleh mnng lg ka?

  Tulang besi brusaha utk pecah blehkan org islam...ckup2la tu.

  ReplyDelete

 7. Pas taganu di tolak rakyat tgnu?
  klantan pun hmpir2 dirampas 2004 dulu.tu bukti pas klantan pun ditolak jgk kn? agak2 bila tok guru nik aziz dh tiada nnti, pas klntan bleh mnng lg ka?
  .

  Kan dua kali PAS Kalah kat Terengganu.

  PAS Kelantn mana pernah kalah

  ReplyDelete
 8. 'Maklumat yang saya dapati, puak-puak Terengganu amat gembira dan amat menyokong tindakan Hasan Ali menggangu keharmonian Pakatan Rakyat di Selangor'

  apa bukti?jgn ckp kososng ja..
  .

  Maklumat ni saya dapat semalam dari salah seorang ketua pemuda kawasan di Selangor.

  ReplyDelete
 9. PJ Pas tganu di boo? apa bukti itu mwakili mjority rkyt tganu?tnjukkn bukti..

  Errr sepanjang sejarah PAS Terengganu mana pernah PJ PAS Terengganu kena booo dengan penyokong sendiri.

  Kalau penyokong sendiri pun dah benci, kat luar tu apatah lagi.

  Logik la bang.

  ReplyDelete
 10. Bagi saya dan kawan2 saya, kami tidak akan undi PAS lagi di Selangor jika Hassan Ali masih kekal bertanding pada PRU13. Pimpinan PAS tidak berani ambil tindakan pada Hassan Ali dan ini akan jadi bahan utama untuk undi orang bukan Islam untuk menolak PAS dan BN akan menang sekali lagi di kawasan PAS menang pada PRU12.
  Sedih sangat PAS dah jadi tamak dan sombong setelah menang besar dan impian untuk jdi MB Selangor akan jadi akibat PAS jatuh di Selangor.
  Ramai pengundi bukan Islam telah katakan mereka telah kesal kerana undi PAS dan PAS tidak bertanggungjawab pada janji mereka semasa kempen PRU12.

  ReplyDelete
 11. Sahabat Kanan,

  Assalamualaikum Tulang Besi,

  Aku ni org UMNO,tapi aku bgtau terus terang kat hang la.

  Bab Hassan Ali ni aku nampak khilaf saja. Bagi aku, kalau dia bela pegawai kerajaan, perkara itu ada faedahnya kepada PR.

  Kalau dia jadi mcm puak2 sokongan kau, sokong Teng Chang Khim pun, ada faedahnya kepada PR.

  Soal di sini, adalah keterbukaan hang menerima khilaf tersebut. Jika hang kutuk Hassan Ali pasal sentimen dia Hassan Ali, maka aku rasa no pointlah.

  Kalau nak kira Harun taib kena boo, tak pernah dalam sejarah YB PAS, kena hamun teruk macam Khalid Samad dalam hal isu kuil. Hang kena ingat, kes penduduk seksyen 23 tu, 4 orang yang didakwa adalah ahli PAS. So, kes boo tu tak boleh jadi hujah.

  Kalau hg kata, pasal PAS Trengganu kena tolak, sebelum ni, PAS Erdogan mana ada diterima? PAS Erdogan macam Khalid, Duzlkefly Ahmad, Lo' Lo', Mujahid Yusof rawa hanya baru merasa menang pilianraya kali ni.Dan tgk suasana sekarang, selepas tunjuk taring isu kuil, geng Erdogan insha Allah, takkan menang lagi di Selangor.

  Husam Musa, kalau letak pilihanraya akan dtg kat Lembah kelang, jangan bertanding di kelantan, ada jaminan ke boleh menang?

  Jadi janganlah sombong sangat dengan PAS terengganu. Haji hadi, dah berapa zaman menang Dun Rusila, Harun taib berapa lama dah berakar di DUN Manir.

  Aku kena pukul hang sikit sampai hang ni halau2 anak perelih dari PAS ni walaupun anak perelih ni yang sokong hang lawan aku dalam debat2 kat bawah ni.

  Orang macam fadzil noor susah tarik org masuk PAS, hang mudah2 saja buang orang dari PAS. Macam mana ni?

  ReplyDelete
 12. Bab Hassan Ali ni aku nampak khilaf saja. Bagi aku, kalau dia bela pegawai kerajaan, perkara itu ada faedahnya kepada PR.

  Kalau dia jadi mcm puak2 sokongan kau, sokong Teng Chang Khim pun, ada faedahnya kepada PR.
  .

  Dalam SELCAT ni PAS pun ada, ada faham tak.

  Bila HAsan Ali serang SELCAT, maka Hasan Ali menyerang PAS Selangor juga.

  ReplyDelete

 13. Kalau hg kata, pasal PAS Trengganu kena tolak, sebelum ni, PAS Erdogan mana ada diterima? PAS Erdogan macam Khalid, Duzlkefly Ahmad, Lo' Lo', Mujahid Yusof rawa hanya baru merasa menang pilianraya kali ni.Dan tgk suasana sekarang, selepas tunjuk taring isu kuil, geng Erdogan insha Allah, takkan menang lagi di Selangor.
  .

  PAS Erdogan tu termasuk la Tok Guru Nik Aziz.

  Juga, segala polisi yang memenangkan PAS 2008 asalnya dari kumpulan "Erdogan" i.e. PAS untuk semua, kelab penyokong PAS, berkawan dgn Hindraf dsbnya.

  Jadi, sebab tulah diorang menang.

  ReplyDelete
 14. Sahabat Kanan,

  Dalam SELCAT ni PAS pun ada, ada faham tak.

  Bila HAsan Ali serang SELCAT, maka Hasan Ali menyerang PAS Selangor juga.


  Jawapan:

  Bila masa hassan Ali serang diri sendiri? PAS Selangor kan sokong tindakan hassan Ali?

  Selcat kan ada PAS, takkan PAS tak boleh tegur langsung Selcat?

  PAS dalam selcat macam lembu cucuk hidung ke?

  PAS Erdogan tu termasuk la Tok Guru Nik Aziz.

  Juga, segala polisi yang memenangkan PAS 2008 asalnya dari kumpulan "Erdogan" i.e. PAS untuk semua, kelab penyokong PAS, berkawan dgn Hindraf dsbnya.

  Jadi, sebab tulah diorang menang.


  Err..bila Nik Aziz ikut tarbiyyah IRC eh?

  Polisi yang memenangkan PAS tu perlu dapat kelulusan siapa? tak kah Haji hadi dan dewan ulamak?

  Kelab penyokong PAS tu dah wujud dari tahun 1986 lagi, jadi jangan temberanglah.Masa tu geng2 IRC pun berhingus lagi, terkedek2 dalam politik sehingga grand design tahun 1987 pun gagal.

  Diorang menang sebab mood pengundi tak bersama BN (Khairy Jamaluddin, tak beri bonus, pasal dakwat india, harga minyak naik, cah keting UMNO, pilih wakil rakyat bukan kehendak bahagian/cawangan)bukan pasal polisi Erdogan.

  ReplyDelete
 15. What you say is true. We feel cheated by PAS. We gave them the votes because we believed in having a fair Malaysia without race!!!!

  ReplyDelete
 16. Kumpulan Erdogan ni bukan saja tak diterima oleh ahli2 Pas malah orang2 melayu kebanyakan. Mereka menang pilihanraya pun sebab mengemis, jilat bontot cina dan india.

  ReplyDelete
 17. Bro Tb,
  If this is the case,TGHH is a lame duck president.Who knows he dah dipukau oleh that albino munkee Harun Din.Kena revoltlah,no other way.Give the lame duck president an ultimatum.

  ReplyDelete
 18. //Kumpulan Erdogan ni bukan saja tak diterima oleh ahli2 Pas malah orang2 melayu kebanyakan. Mereka menang pilihanraya pun sebab mengemis, jilat bontot cina dan india.//

  Yes Sir,sekarang Najib ikut cara Erdogan..dis sekarang hisap k0te Thanindran Makkal Sakti..yes,UMNO memang suka hisap malayali's dick..Dulu Madey Kutty punya batang hangpa 24/7 isap..

  ReplyDelete
 19. Saya dah fed up dengan hassan ali ni. What is he up to?. Dahlah tu hassan, janganlah too over. Hidup Khalid Samad.

  ReplyDelete
 20. Didalam PR12 lalu, PAS menang sebab bersengkogkol dengan PKR membohongi rakyat dengan mengeluarkan manifesto dengan janji-janji yang sudah jelas semuanya bohong belaka.

  Ditambah dengan isu kuil, isu Beng hock, isu arak, isu lembu korban, isu teresa kok, isu elizebeth wong dll. Taaaaapi, yang lebih teruk, adanya manusia yang mengelarkan dirinya 'Tulang Besi' merupakan perkara paling malang buat PAS. Dia ini menghancur dan memecah belah PAS dan orang melayu... Hai,teramatlah sedih.......

  ReplyDelete
 21. Umno tak perlukan makkal sakti. Walaupun tanpa sokongan cina dan india, Umno masih dpt berdiri walaupun tak kuat. Tak spt Pas yg terpaksa makan taik cina dan india utk undi.

  ReplyDelete
 22. //Umno tak perlukan makkal sakti. Walaupun tanpa sokongan cina dan india, Umno masih dpt berdiri walaupun tak kuat. Tak spt Pas yg terpaksa makan taik cina dan india utk undi.//

  kahkahkah..Ali Rustam pun cakap serupa..next thing u know,UBN kalah terok!!very good,teruskan agenda Ku Klux Klan anda..kita tau hangpa ni cacat celi,good for nothing f*ked up retards who like smelling Rosmah's shit and Najib's piss..

  ReplyDelete
 23. ;;Umno tak perlukan makkal sakti. Walaupun tanpa sokongan cina dan india, Umno masih dpt berdiri walaupun tak kuat. Tak spt Pas yg terpaksa makan taik cina dan india utk undi;;

  UMNO perlu cina n india but not like Pas makan taik cina dan india. UMNO ada cara sdiri bukan bodoh2 kasik tanah dan kuil utk dpt undi cina n india.

  ReplyDelete
 24. wow ramai nya troopers dumbno berkeliaran,baru dapat gaji ke? semalam jumpa kawan sorang dia ni di tugaskan menyelarasa cybertroopers umno zaman azalina jadi menteri,interesting apa yg dia bagitau macamana depa beroperasi,bila ada masa aku ceritakan panjang lebar

  ReplyDelete
 25. Memang benar, hakikatnya UMNO tak perlu menjilat pungkok Cina dan India. Cina/India yang pro BN dilihat bersama-sama bekerja dengan UMNO dengan penuh muafakat.

  Keadaan PAS pula didalam Pakatan amat sedih. Konon nak membela Islam tapi, sentiasa diperlekehkan sebab PAS tak ada kuasa. Siapa nak hormati mereka jika kerusi yang dimenangi paling corot berbanding dengan DAP dan PKR.

  Mana nak taruk muka. Mereka ini golongan orang yang tak sedar diri.
  Sentiasa 'angan-angan mat Jenin'.

  Nak pilihanraya besok kau tengoklah muka orang PAS, mereka akan tersenyum-senyum dan terhegeh-hegeh minta simpati orang kafir Cina/India.

  Ini kah rupanya MARUAH islam yang hendak ditunjolkan oleh PAS.

  ReplyDelete
 26. Kami orang UMNO tak perlu dibayar beb... Kerja kami ikhlas nak sedarkan orang Melayu dari kehinaan dan mempertahan hak cucu-cirit. Kami tak mahu akhirnya orang melayu islam menumpang ditanah air sendiri seperti orang melayu Singapura.

  Tak payah lah kau orang nak jilat pantat Cina/India. Pada mereka, 'melayu itu malas dan malas itu melayu'. Hang buat betul pun dikatakan tak betul. Hang rajin pun dikatakan malas juga.

  Pada mereka, jawatan MB dan DO hanya layak dipegang oleh orang mereka saja. Selagi kamu orang PAS terpaksa menghegeh undi mereka, selagi itulah kamu akan di perlekah di dalam kehinaaaaaaan.

  ReplyDelete
 27. sekali lagi aku mencadangkan kat Tulang besi. apa kat ko tubuh je parti baru isle ngan geng-geng Erdogan ko. leh lantik Husam tu jadi presiden dia. tak kisah la duduk dalap PR gak. mesti dapat sokongan DAP 100%, asal korang takkan jemu jilat bontot diorang. so biar la PAS vokal sket dalam isu2 berkaitan ISlam macam dulu dulu. puak2 korang ni Tuhan uji ngan kuasa sket dah lupa dasar, takut hilang kuasa kalau sakitkan hati puak kapir DAP PKR.
  berkata lah benar walau pahit

  ReplyDelete
 28. , hang dah baca apa yang blogger Cenangau tulis? apa kata lu?

  ReplyDelete
 29. blogger Cenangau tulis psl pokok. Eyelah Tnam pokok kt tanah melayu tp buahnya di mkn si kafir yg yg lpar yg sedg mhancurkan islam di Tanah melayu tu sdiri. Tulah umpamanya...

  ReplyDelete
 30. But PAS does not declare war on corruption. PAS declares war on beer and sexy women. PAS does not understand that corruption and poverty is the real enemy. Poverty enslaves us. Corruption makes us even poorer.

  Great opinion/vision by Mr.RPK
  http://mt.m2day.org/2008/content/view/27328/84/

  ReplyDelete
 31. Anonymous said...
  sekali lagi aku mencadangkan kat Tulang besi. apa kat ko tubuh je parti baru isle ngan geng-geng Erdogan ko. leh lantik Husam tu jadi presiden dia. tak kisah la duduk dalap PR gak.
  .

  Dan sekali lagi aku bagitau kau, kau dengan geng2 fraksi UMNO kau SILA MASUK UMNO.

  PAS adalah parti Islam dan kita tak perlu orang yang jadi balachi pada UMNO duduk dalam PAS.

  Lepas tu boleh geng korang dilantik jadi Ahli Lembaga Pengarah Clarsberg ke, Guiness Anchor ke, Magnum ke.

  Sebab kalau dah masuk UMNO, kira korang dah jadi barua tokeh2 judi dgn arak.

  Kalau ada kedai judi baru bukak nanti, korang ramai2 la buat doa selamat.

  ReplyDelete

 32. Jawapan:

  Bila masa hassan Ali serang diri sendiri? PAS Selangor kan sokong tindakan hassan Ali?

  Selcat kan ada PAS, takkan PAS tak boleh tegur langsung Selcat?

  PAS dalam selcat macam lembu cucuk hidung ke?
  .

  Apala hang ni slow sangat. Aku rasa sebab tu la kau sokong UMNO. Kalau hang cerdik, hang tak duduk dalam UMNO.

  Wakil PAS tu Hasan Ali yang calonkan dan Hasan Ali yang sokong.

  Lepas tu hasan Ali pegi maki balik. Ertinya Hasan Ali maki muka dia sendiri.

  Ada faham tak?

  Hakikatnya Hasan Ali tak merujuk kepada wakil PAS dalam SELCAT walau sekali.

  APa yang Hasan Ali hamburkan berkaitan SELCAT adalah FITNAH semata-mata.

  Tiada pegawai2 yang dilayan seperti budak2 walaupun seorang.

  ReplyDelete
 33. Keadaan PAS pula didalam Pakatan amat sedih. Konon nak membela Islam tapi, sentiasa diperlekehkan sebab PAS tak ada kuasa. Siapa nak hormati mereka jika kerusi yang dimenangi paling corot berbanding dengan DAP dan PKR..

  Tapi PAS tak perlu menjilat tokeh judi dan arak mcm UMNO apabila dalam Pkatan Rakyat.

  Betul tak?

  ReplyDelete

 34. Kami orang UMNO tak perlu dibayar beb... Kerja kami ikhlas nak sedarkan orang Melayu dari kehinaan dan mempertahan hak cucu-cirit. Kami tak mahu akhirnya orang melayu islam menumpang ditanah air sendiri seperti orang melayu Singapura.
  .

  Errr bukan UMNO ke yang bagi hilang Singapura?

  Sampai UMNO cawangan Singapura bubar dan terus tidak iktiraf UMNO sampai sekarang?

  Lagi satu, setau aku mana ada orang UMNO ikhlas?

  Buat kerja pilihanraya pun dapat duit dapat makan free

  Ikhlas abende tu?

  Hang toksah jual ubat kat sini la. Orang UMNO ni orang dah terlebih kenal.

  Cakap mcmna pun orang tau kau bohong.

  Kata nak elak orang Melayu dari jadi orang MElayu Singapura, tapi singpura UMNO yang bagi hilang.

  ReplyDelete
 35. Ditambah dengan isu kuil, isu Beng hock, isu arak, isu lembu korban, isu teresa kok, isu elizebeth wong dll. Taaaaapi, yang lebih teruk, adanya manusia yang mengelarkan dirinya 'Tulang Besi' merupakan perkara paling malang buat PAS. Dia ini menghancur dan memecah belah PAS dan orang melayu... Hai,teramatlah sedih.......

  September 29, 2009 3:14 PM
  .

  setau saya PAS ppecah belah bila ada pimpinan PAS yang berbohong dan berjumpa UMNO dalam gelap.

  ReplyDelete
 36. Sorrylah pada semua penyokong dan ahli Pas dan pemimpin2nya. Aku rasa perlu ada sebuah parti islam yang baru menggantikan Pas.

  Sebagai orang melayu aku melihat Pas telah bersekongkol dengan umno yang berfahaman assabiyyah.

  Pemimpin Pas sendiri seperti Hassan Ali sendiri tidak menunjukkan sikap khalifah sejati malah Haji Hadi pun begitu.

  Haji Hadi pernah dalam ceramahnya di zaman lampau mengeluarkan fatwa umno itu kafir tapi sikapnya kebelakangan ini menunjukkan dia lebih asabbiyyah dari umno.(buktinya menyokong kerajaan perpaduan dengan umno).

  Cukuplah PAS, kalau betul nak perjuang islam jangan dekati umno lagi, tapi berjuang dengan perbuatan kita sendiri dengan menunjukkan ciri-ciri khalifah islam yang sebenar. Buangkan ideologi berpuak-puak dalam Pas dan bersekongkol dengan umno atau PAS akan menjadi sejarah sahaja selepas ini, sekiranya tidak berjuang atas landasan islam sebenar.

  Akhir sekali saya berharap sekiranya komen ini menyentuh perasaan mana2 pihak, saya meminta maaf sebab perlakuan PAS kebelangkan ini tidak boleh menzahirkan Pas boleh menjadi kuat tapi akan lemah buat selama-lamanya sekiranya Hassan Ali tidak di disiplinkan terlebih dahulu, kerana sikapanya tidak mengambarkan beliau seorang pejuang dan khalifah orang islam.

  ReplyDelete
 37. PAS tak perlu bertindak keras keatas pak cik ni yg suka cakap bukan-bukan, kita pengundi akan pastikan tindakan diambil keatas PAS.Nampaknya sebuah parti islam-melayu baru yg iklas dan bersih perlu diwujudkan utk menggantikan Pas dan Umno.

  ReplyDelete
 38. Saya lebih meminati Datuk Hasan Ali ketika Beliau menjadi Pendakwah Bebas.. Tida Terikut/terikat dgn mana2 ideologi ketika itu.. Tp kini masa tlh Brlalu.. politik Bnyk mnpengruhi beliau.. Pas selangor Kini Hanya Jadi pak Angguk di Belakang PKR.. PKR Jadi leader Tapi Banyk dipengaruhi Oleh DAP... Anda perlu Ingat w/pun Dlm PAKATAN.. ideologi DAP masih sama... ingin Jadi seperti SINGApore.... jgn Smpai Azan pun Berkumandang Dalam dewan Solat.. martabatkanlah sinar islam..

  ReplyDelete
 39. Saya lebih meminati Datuk Hasan Ali ketika Beliau menjadi Pendakwah Bebas.. Tida Terikut/terikat dgn mana2 ideologi ketika itu.. Tp kini masa tlh Brlalu.. politik Bnyk mnpengruhi beliau.. Pas selangor Kini Hanya Jadi pak Angguk di Belakang PKR.. PKR Jadi leader Tapi Banyk dipengaruhi Oleh DAP... Anda perlu Ingat w/pun Dlm PAKATAN.. ideologi DAP masih sama... ingin Jadi seperti SINGApore.... jgn Smpai Azan pun Berkumandang Dalam dewan Solat.. martabatkanlah sinar islam..

  ReplyDelete
 40. Saya lebih meminati Datuk Hasan Ali ketika Beliau menjadi Pendakwah Bebas.. Tida Terikut/terikat dgn mana2 ideologi ketika itu.. Tp kini masa tlh Brlalu.. politik Bnyk mnpengruhi beliau.. Pas selangor Kini Hanya Jadi pak Angguk di Belakang PKR.. PKR Jadi leader Tapi Banyk dipengaruhi Oleh DAP... Anda perlu Ingat w/pun Dlm PAKATAN.. ideologi DAP masih sama... ingin Jadi seperti SINGApore.... jgn Smpai Azan pun Berkumandang Dalam dewan Solat.. martabatkanlah sinar islam..

  ReplyDelete
 41. Tulang Besi,

  Kau ini betul macam budak-budak. Kehilangan Singapura bukan perkara yang kamu bolih diambil mudah dan kamu selesaikan dengan meletak kesalahan pada umno.

  Tunku A. Rahman ada sebab melepaskan Singapura dan sebab utamannya ialah kerana kaum cina berkuasa disana melalui parti PAP. DAP yang PAS bersengkongkol sekarang adalah pecahan PAP untuk memperjuang hak kaum cina.

  Kamu lihat apa yang boleh terjadi kelak? Sejarah boleh berulang dan silap-silap kita boleh kehilangan P. Pinang.

  Kawan, LOOK AT THE BIG PICTURE? PANDANG JAUH-JAUH SIKIT DAN GUNAKAN SEJARAH SEBAGAI PANDUAN.

  I don't think you have the substance to think in that direction. I am sure current PAS leaders like Haji Hadi, Nasaruddin, Cikgu Pa, Hassan Ali dll. are definitely not like you and they can think better and much further? HIDUP MELAYU!!

  ReplyDelete
 42. Anonymous said...
  Tulang Besi,

  Kau ini betul macam budak-budak. Kehilangan Singapura bukan perkara yang kamu bolih diambil mudah dan kamu selesaikan dengan meletak kesalahan pada umno.

  Tunku A. Rahman ada sebab melepaskan Singapura dan sebab utamannya ialah kerana kaum cina berkuasa disana melalui parti PAP. DAP yang PAS bersengkongkol sekarang adalah pecahan PAP untuk memperjuang hak kaum cina.
  .

  Sudahlah, jangan buat alasan lagi. Singapura terlepas kerana UMNO YANG BAGI LEPAS.

  Itu adalah pengkhianatan UMNO KEPADA ORANG MELAYU, yakni melepaskan Tanah Melayu kepada bangsa lain.

  Lepas tu nak datang sini bawak cerita basi kononnya UMNO berjuang Melayu.

  POOOODAAAAHHHHHH

  ReplyDelete
 43. politik Bnyk mnpengruhi beliau.. Pas selangor Kini Hanya Jadi pak Angguk di Belakang PKR.. PKR Jadi leader Tapi Banyk dipengaruhi Oleh DAP... .

  waahhhh ramainya kaki fitnah kat sini.

  Ada bukti ke PAS selangor jadi pak angguk pada PKR dan DAP?

  Memang perangai UMNO kaki buat fitnah.

  UMNO pula kaki angguk pada tokeh judi dan arak? Betul tak?

  ReplyDelete
 44. Nampaknya begitu ramai "orang UMNO" yang minat blog Tulang Besi - cuba menegakkan benang basah.Ini munkin langkah baru Najib One Malaysia.
  Komen TB tentang tindakan terhadap Hassan Ali memang betul dan tepat.Presiden PAS tak akan berbuat sesuatu tanpa merujuk kepada Mustafa Ali dan Bakar Chik(dah ada pejabat diIbu Pejabat PAS).Spesis Juressic Park inilah yang sekarang berkuasa diIbu Pejabat PAS.Juga benar Trengganu kalah dalam 2 PRU yang lalu kerana pengundi Trengganu dah tak mahukan lagi dinosaur-dinosaur yang sekarang berkampung diIbu Pejabat PAS.Dalam suasana inilah Hassan Ali bebas berbuat apa saja mengetahui bahawa tindakan-tindakannya akan disenangi olih dinosaur-dinosaur diIbu Pejabat PAS termasuk Presiden.Inilah kesudahannya "Kepimpinan Ulamak".

  ReplyDelete
 45. Nampaknya begitu ramai "orang UMNO" yang minat blog Tulang Besi - cuba menegakkan benang basah.Ini munkin langkah baru Najib One Malaysia.
  Komen TB tentang tindakan terhadap Hassan Ali memang betul dan tepat.Presiden PAS tak akan berbuat sesuatu tanpa merujuk kepada Mustafa Ali dan Bakar Chik(dah ada pejabat diIbu Pejabat PAS).Spesis Juressic Park inilah yang sekarang berkuasa diIbu Pejabat PAS.Juga benar Trengganu kalah dalam 2 PRU yang lalu kerana pengundi Trengganu dah tak mahukan lagi dinosaur-dinosaur yang sekarang berkampung diIbu Pejabat PAS.Dalam suasana inilah Hassan Ali bebas berbuat apa saja mengetahui bahawa tindakan-tindakannya akan disenangi olih dinosaur-dinosaur diIbu Pejabat PAS termasuk Presiden.Inilah kesudahannya "Kepimpinan Ulamak".

  ReplyDelete
 46. Apakah sebab sebenar, jika PAS Pusat tidak berani bertindak ke atas Hassan Ali?

  Kerana Presiden PAS lemah atau kerana sebab-sebab lain yang mewajarkan tindakan itu tidak diambil?

  ReplyDelete
 47. Jawapan kepada Mussalam,

  1.KEPIMPINAN YANG LEMAH.

  2.Mendahulukan Bangsa kemudian Agama.

  3.Terlupa atau sengaja tidak merujuk kepada dasar Parti yang sebenarnya.

  ReplyDelete
 48. Sahabat kanan,


  Wakil PAS tu Hasan Ali yang calonkan dan Hasan Ali yang sokong.

  Lepas tu hasan Ali pegi maki balik. Ertinya Hasan Ali maki muka dia sendiri.

  Hakikatnya Hasan Ali tak merujuk kepada wakil PAS dalam SELCAT walau sekali.

  APa yang Hasan Ali hamburkan berkaitan SELCAT adalah FITNAH semata-mata.

  Tiada pegawai2 yang dilayan seperti budak2 walaupun seorang.


  Kalau Hassan Ali tak rujuk, macam mana wakil PAS dalam selcat tak bantah dalam meeting PAS selangor sokong Hassan Ali?

  Apa bukti Hassan Ali tak rujuk? Hang ni kalau fitnah boleh pulak.

  Kalau tak setuju dgn PR saja fitnah, hang tu thiqah sangat dgn Teng tu apa pasal?

  Mcm anak perlis kata, peg2 ni adalah saksi, yang patut ditelanjangkan adalah adun BN. Ini tidak yang diperbudakkan adalah DO.

  Apa susah lantik saja org professional yang tidak ada kepentingan politik macam Tun Salleh ke Prof Aziz bari jadi panel bukan teng Chang Khim tu.

  Kalau beri penyapu tu pun org terasa, amacam dengan kena inquisition macam ni? Ingat peg kerajaan suka ke?

  Tulang besi, sikap hang yang tak cerdik ni yang menyebabkan orang PAS pun lari dr sokong kau dan erdogan.

  Jangan jadi sokong, sokong bawak rebah.

  Dari membodohkan diri kau dalam malaysiawaves, baik kau mantapkan blog anti anti hadeeth kau tu..

  aku pun tgh dok lwn puak2 anti hadith ni.

  ReplyDelete


 49. Kalau Hassan Ali tak rujuk, macam mana wakil PAS dalam selcat tak bantah dalam meeting PAS selangor sokong Hassan Ali?

  Apa bukti Hassan Ali tak rujuk? Hang ni kalau fitnah boleh pulak.

  Kalau tak setuju dgn PR saja fitnah, hang tu thiqah sangat dgn Teng tu apa pasal?
  .

  Sebab wakil PAS tu tak dijemput ke mesyuarat Perhubungan Negeri pun

  ReplyDelete
 50. Sahabat Kanan,

  Sebab wakil PAS tu tak dijemput ke mesyuarat Perhubungan Negeri pun

  Jawapan:

  Kalau tak dijemput, tapi dia tak bising, yang kau bising2 apa pasal?

  Sapa nama wakil PAS yang tak dijemput tu? Ke ni satu lagi fitnah rahman talib?

  ReplyDelete
 51. Baru setahun lebih memerintah dah mcm2 blaku. Ini menunjukan PR tak layak memerintah negara. Yg stabil mcm kelantan pulak ekonomi yg tak naik2. Klu tak kerana Umno keadaan kelantan spt 20 thn dahulu, tiada pembangunan. Perjuangan islam konon tapi rakyat kelatan kat KL ni raja maksiat, GRO dan penagih. Po....dah....

  ReplyDelete
 52. Jadi lembaga pengarah syarikat arak adalh satu bisnes. pengarah melayu ni bleh bagi pandangan bagi pihak melayu. Lg mbahaya klau smua pengarah org kafir. Tapi menjual arak di kawasan majoriti melayu nilah yg mesti di tentang. Tp ni yg diusahakan oleh DAP dan PAS gangguk hnya mgeluarkn hadis utk mjilat DAP..

  ReplyDelete
 53. Nik Aziz bila Ibrahim Ali suruh letak jawatan kerana gagal bawa pembangunan, dia kata tu Gua Musang, Jeli dan Tanah Merah membangun.

  Org2 PAS pun angguk2, padahal ini semua kawasan UMNO, Tengku razaleigh dan Tok Pa.

  PAS tak boleh bawa pembangunan, dan di selangor bila nak bawa Islam pun kena herdik dgn DAP.

  ReplyDelete
 54. Jadi lembaga pengarah syarikat arak adalh satu bisnes. pengarah melayu ni bleh bagi pandangan bagi pihak melayu. Lg mbahaya klau smua pengarah org kafir. Tapi menjual arak di kawasan majoriti melayu nilah yg mesti di tentang. Tp ni yg diusahakan oleh DAP dan PAS gangguk hnya mgeluarkn hadis utk mjilat DAP...

  Kahkahkah, maknanya UMNO kata arak tu halal

  ReplyDelete
 55. Sahabat Kanan,

  Kahkahkah, maknanya UMNO kata arak tu halal

  Err..adakah bila Hassan Ali dan PAS selangor terkerempun-kerempun kena dgn DAp psl isu arak ni maknanya arak tu halal?

  Err..maknanya bila Khalid Samad suruh buat kuil kat seksyen 23, halallah sembah berhala tu?

  Mana besar dosa syirik kepada Allah dengan 1.6 juta disneyland?

  ReplyDelete

 56. Err..adakah bila Hassan Ali dan PAS selangor terkerempun-kerempun kena dgn DAp psl isu arak ni maknanya arak tu halal?

  Err..maknanya bila Khalid Samad suruh buat kuil kat seksyen 23, halallah sembah berhala tu?

  Mana besar dosa syirik kepada Allah dengan 1.6 juta disneyland?
  .

  Errr kuil tu untuk orang Islam ke orang yang masih Hindu?

  kalau tempat ibadah untuk orang bukan Islam tu syirik, apasal Islam tak hancurkan rumah2 ibadat ni masa kita menawan negeri2 bukan Islam.

  Ada gereja kat Mesir lebih tua dari Masjid An Nabawi. Takda pun Islam sentuh?

  UMNO memang bengap. Otak letak kat lutut.

  Skrg bagitau, mufti mana yang kata kuil dkt masjid ni Haram?

  mcmna hukum masjid rri sungai buloh?

  si shaabat kanan ni otak dia jem la.

  Aku dah tanya banyak kali pasal masjid RRI Sungai buloh tapi bodoh nak mampus sampai skrg tak boleh jawab.

  ReplyDelete
 57. Hanya Hasan yang betul,yang lain semua salah seperti MB Khalid,Azmin,Teng,Khalid samad,.Hasan nak pertahankan ketuanan melayu jadi mereka terutama Teng tak berhak tanya orang melayu duit tu kemana.Macam mana kita guna duit tu kita tak perlu jawab kepada orang tak berhak tahu.Kalau tak suka mereka boleh keluar dari negara ni.Betul tak?

  ReplyDelete
 58. apa kata kita pakat2 bagi PR kalah kat Selnagor nanti, cuma PAS saje menang. Hassan Ali ada, TGHH ada, Cikgu Pa ada, Ust Harun Taib ada, Khalid Samad ada, Dr Dzul ada, dr Lo' Lo' ada, geng Erdogan ada, and most important thing Tulang Besi boleh tulis dan tulis dan tulis lagi, cerita ka, fakta ka, fitnah ka, tuduh ka, su'uzzun ka - sebabnya dia kena jawab depan Allah nanti dan kita jangan panjangkannya sebab kita tak mampu nak siasat. Tulang Besi kan macam Interpol and dictionary - dia semua tahu

  ReplyDelete
 59. Mung ni dohlah bodoh jahat pulok. Hati perut mung ni lebih busuk daripada bangkai haiwan. Kalu nok sokong PAS Kelantan pun mata mung celiklah luas2 sikit. Mat Yakub jd MB Kelantan masa PAS menang jugok ke? Bodo Mace lembu mu nih!

  ReplyDelete
 60. Sahabat Kanan,

  kalau tempat ibadah untuk orang bukan Islam tu syirik, apasal Islam tak hancurkan rumah2 ibadat ni masa kita menawan negeri2 bukan Islam.

  Ada gereja kat Mesir lebih tua dari Masjid An Nabawi. Takda pun Islam sentuh?


  Sapa kata tak hancurkan? Tu berhala 360 bijik kat masjidil haram tu, hang ingat Nabi bg lepas ke?

  Hg ni ada perangai yahudi, tutup fakta sebelah jari. Di mesir, parsi, semua tempat musyrik dah habis diperanap. Mana hang jumpa org sembah Osiris ke Ra ke kat Mesir? mana ada org smebah ahura mazda di Iran?Semua tempat musyrik dihancurkan oleh Islam.

  Gereja tu pasal ahlil kitab itu pun hukumya tak boleh diperbesarkan, tak boleh dibesarkan syiarnya. Jangan nak temebrang la tulang besi.

  Skrg bagitau, mufti mana yang kata kuil dkt masjid ni Haram?

  Hang ni mcm Tok Det cakapla, makan babi je tak boleh, tapi bela babi, jual babi boleh.

  Haram kalau sampai mengganggu org Islam beribadah.itu pun tak boleh pikir?

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.