Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Monday, October 26, 2009

Menjelaskan Beberapa Fitnah ke Atas Kepimpinan PAS yang Sudah Bertahun-Tahun Berlegar

Saya sendiri telah mendengar fitnah ini selama beberapa lama. Semenjak saya duduk dalam kepimpinan kampus lagi. Yakni telah wujud satu usaha untuk mencipta sebuah jemaah dalam jemaah. Dan jemaah tersebut dikaitkan dengan kumpulan yang dipanggil sebagai IRC/JIM.

Saya sendiri antara mereka-mereka yang kuat menentang IRC/JIM/MISG sewaktu di kampus dahulu dan saya tetap berpegang dengan pendapat bahawa di kampus2 seharusnya semua jemaah Islam duduk di bawah paying PAS dan bukannya berlawan sesama sendiri.
Fitnah yang selama ini saya dengar menamakan beberapa nama yang mereka kaitkan sebagai “jemaah dalam jemaah” dan mereka-mereka ini dikatakan sebagai pemimpin JIM dalam PAS. Suka saya menggunakan peluang saya ini untuk memberi beberapa fakta yang bakal menguraikan fitnah ini:
Nama-nama yang dikaitkan mencipta “jemaah dalam jemaah” adalah:
a. Khalid Samad – Nama ini adalah nama yang paling kelakar dan paling tidak logic antara nama-nama yang sering diungkap dan diperkatakan. Ini kerana Khalid Samad adalah penggerak “Suara Al Islam” sewaktu di UK dahulu dan Suara Al Islam adalah musuh ketat JIM/IRC. Sebaik beliau kembali ke Malaysia, beliau masuk PAS dan bertanding pilihanraya di Kuala Kerai.

Ceramah Politik PAS yang pertama saya dengar adalah ceramah yang diberikan oleh Khalid Samad sewaktu Markaz Tarbiyyah masih belum siap. Khalid Samad juga pernah ditangkap ISA kerana aktiviti beliau dalam PAS.

Di Selangor, yang kerap menyebarkan cerita Khalid Samad ni JIM/IRC adalah Ustaz Mat Zain, ketua Dewan Ulama PAS NEgeri.

Kalau betul Mat Zain ni kesah sangat pasal JIM dalam PAS Selangor, mengapa dia pegi fitnah Norman Toha, bekas Presiden MISNA?

Mustahil Khalid Samad ni IRC/JIM kerana beliau berpewatakan keras dan agresif. Mereka2 yang dilatih dan ditarbiyyah JIM/IRC mempunyai perwatakan halus dan lembut
b. Dr Hatta Ramli – Dr Hatta pun sering dikatakan sebagai pencipt jemaah dalam jemaah dan menjadi penggerak JIM dalam PAS. Saya pernah mendengar ceramah Ustaz Othman Razak, bekas SU Kerja sewaktu zaman Asri. Beliau berkata sewaktu beliau bertanding kerusi Parlimen Setapak pada Piliharaya Umum 1982, beliau tiada jentera dan kesemua anak-anak murid beliau juga tidak mahu berkempen untuk beliau.
Yang berani turun berkempen untuk beliau HANYALAH kumpulan-kumpulan pelajar dari Kampus Medik UKM di Kampung Baru pimpinan Dr Hatta Ramli. Sekali lagi saya sebut, DR HATTA RAMLI. Jadi, bagaimana Dr Hatta Ramli ini JIM kalau beliau sudah berkempen dan aktif dalam PAS semenjak 1982 lagi, di waktu PAS amat lemah dan dipandang hina?
c. Husam Musa– Ini lagi cerita mengarut sebab Husam Musa masuk PAS sejurus selepas deklarasi kepimpinan Ulama diluluskan dalam Muktamar PAS 1982 di Dewan Bahasa Pustaka. Waktu Husam berada dalam kampus UM, IRC/JIM belum wujud lagi di Malaysia
d. Dr Syed Azman– Nama Dr Syed Azman pun dilibatkan sebagai penggerak IRC/JIM dalam PAS. Padahal, Dr Syed Azman adalah penubuh kepada gerakan PAS di USA ( waktu itu namanya MISG-Terra Haute).
e. Dr. Lo Lo Ghazali – Beliau adalah anak kepada bekas pimpinan PAS Perak, Haji Ghazali. Ertinya beliau ini telah PAS sejak kecil lagi. Bagaimana hendak dikatakan beiau ini IRC/JIM?
f. Dr Siti Mariah Mahmud- anak kepada bekas Bendahari PAS Kedah, Hj Mahmud yang tersohor di kalangan ahli2 PAS Kedah. Kalau kita rujuk kepada veteran2 PAS Kedah, semua akan menyatakan Hj Mahmud ini adalah antara yang paling berjasa kepada PAS Kedah.
g. Ustaz Mujahid Yusuf Rawa – Anak Kepada Bekas Presiden PAS Haji Yusuf Rawa. Keluarga saya mengenali Mujahid semenjak beliau kecil lagi dan kami memang tahu beliau ini hijau sekarat-karatnya. Tidak mungkin beliau boleh dijadikan jemaah lain, kerana beliau PAS sejak lahir lagi.
Manakala, terdapat beberapa bekas pimpinan JIM yang menyertai PAS selepas peristiwa Anwar Ibrahim dipecat 1999:
a. Dr Dzul Ahmad - Bekas kepimpinan besar JIM namun beliau telah mengambil keputusan untuk putus hubungan dengan JIM sama sekali dan terus istiqamah dengan PAS
b. Saari Sungip - Dalam satu forum dengan pelajar2 KMUK/MISG di UK, beliau telah menyuruh supaya JIM di UK dibubarkan dan kesemuanya masuk PAS. Beliau kata beliau tidak nampak apa arah tujuan JIM yang boleh menjamin kemenangan Islam (au qama qalla).
Mengapa tidak dipersoalkan background beberapa kepimpina Fraksi UMNO?
a. Nasaruddin Mat Isa - Mengapa sewaktu beliau di Jordan, kepimpinan PAS di sana tidak mengenali beliau?
b. Dr Harun Din- Mengapa beliau hanya aktif sewaktu PAS dalam Barisan Nasional dan apabila PAS ditendang beliau sudah tidak kelihatan lagi? KAlau nak kata takutkan tekanan pemerintah, mengapa Ustaz Ghani abdul Rahman boleh terus istiqamah berjuang walaupun beliau pensyarah di UTM?
c. Mustafa Ali. – Pun hanya kelihatan sewaktu PAS dalam Barisan Nasional. Sewaktu sebelum itu, kita tidak mengenali siapa Mustafa Ali?
Itu adalah beberapa persoalan yang boleh kita persoalkan, kalau mahu dipersoalkan lah.
d. Satu komen dari pembaca: Anonymous said...
TB, ko lupa senaraikan Hassan Ali. Siapa macai ni untuk tiba tiba di baiah oleh Pas Selagor? Hassan Ali tidak pernah dikenali dalam gerakan Islam semenjak dari kampus. Semasa di US, dia PTD..jauh bezalah nak banding dengan gerak dakwah MISG atau Misna. tahun 1999 baru join Pas..aku nak angkat orang ni? sorry la..

Hakikatnya, PAS ini adalah seperti kuali yang panas. Kalau ada yang boleh bertahan duduk di atasnya, mengapa mahu meragui keikhlasan mereka. Tak perlu takut JIM atau tidak kerana kalau betul mereka tidak ikhlas mereka tidak akan tahan lama.

Tulang Besi
Share on whatsapp

110 comments:

 1. sah keturunan Abdullah Ubai...pemecahbelah parti

  inilah agen umno sebenarnya.

  tunggulah utk dibakar dlm api neraka Allah.

  Ya Allah! Timpakanlah bala kepada sdr rahman talib serta seluruh keturunannya!

  ...dan selamatkan PAS daripada anasir2 sepertinya yang bakal menghancurkan ukhuwwah sesama kami.

  ReplyDelete
 2. Sahabat Kanan,

  Husam Musa– Ini lagi cerita mengarut sebab Husam Musa masuk PAS sejurus selepas deklarasi kepimpinan Ulama diluluskan dalam Muktamar PAS 1982 di Dewan Bahasa Pustaka. Waktu Husam berada dalam kampus UM, IRC/JIM belum wujud lagi di Malaysia

  Naqib dia kat UM dulu siapa? Ustaz Alias osman, Murabbi korang bukan?

  jangan tutup sejarah le bang.

  Nama Dr Syed Azman pun dilibatkan sebagai penggerak IRC/JIM dalam PAS. Padahal, Dr Syed Azman adalah penubuh kepada gerakan PAS di USA

  Ya, itu dulu, tapi conversion happened. Kenapa ada org tangkap dia masuk usrah IRC/JIM?

  Anak Kepada Bekas Presiden PAS Haji Yusuf Rawa. Keluarga saya mengenali Mujahid semenjak beliau kecil lagi dan kami memang tahu beliau ini hijau sekarat-karatnya. Tidak mungkin beliau boleh dijadikan jemaah lain, kerana beliau PAS sejak lahir lagi.

  Kau cerita betul2, dia kat mesir ikut usrah PMRAM ikut usrah alami? Aisyah bukhari tu Islam le kot ye..pasal dia tu lahir Islam..takpun musuh kita duorg Katharina Seri, sejak lahir pun Islam...

  Dr Dzul Ahmad - Bekas kepimpinan besar JIM namun beliau telah mengambil keputusan untuk putus hubungan dengan JIM sama sekali dan terus istiqamah dengan PAS

  Hang tak bohong, tapi hang tak cakap betul. macam mana hubungan dia dgn tanzim dalaman? Putus ke dok ada lagi?

  Dalam satu forum dengan pelajar2 KMUK/MISG di UK, beliau telah menyuruh supaya JIM di UK dibubarkan dan kesemuanya masuk PAS.

  Itu depan pelajar KMUK/MISg..pelajar majlis syura muslimun (MSM) macam mana?kenapa tak bubar2 lagi? kenapa dok berebut anak usrah lagi kat sana?

  Dr. Lo Lo Ghazali – Beliau adalah anak kepada bekas pimpinan PAS Perak, Haji Ghazali. Ertinya beliau ini telah PAS sejak kecil lagi. Bagaimana hendak dikatakan beiau ini IRC/JIM?
  f. Dr Siti Mariah Mahmud- anak kepada bekas Bendahari PAS Kedah, Hj Mahmud yang tersohor di kalangan ahli2 PAS Kedah. Kalau kita rujuk kepada veteran2 PAS Kedah, semua akan menyatakan Hj Mahmud ini adalah antara yang paling berjasa kepada PAS Kedah.


  tanya diorg..usrah mana diorg ikut masa study kat U dulu. berbai'ah dgn sapa dulu, amir IRC ke amir PAS Kampus?

  kalau kira dari kecik, silap2 hang ni berbai'ah dgn UMNO kot...kalau mak bapak hang UMNO..

  Mm..pasal ni laju pulak hang tubik artikel, Anwar dgn Anapolis..mmm...tertanya2...

  ReplyDelete
 3. Naqib dia kat UM dulu siapa? Ustaz Alias osman, Murabbi korang bukan?

  jangan tutup sejarah le bang.
  .

  Iye ke? Ada bukti tak? Masa dia di UM dulu, JIM/IRC belum wujud lagi la.

  Jangan bohong

  ReplyDelete
 4. Sahabat kanan,

  Khalid Samad – Nama ini adalah nama yang paling kelakar dan paling tidak logic antara nama-nama yang sering diungkap dan diperkatakan. Ini kerana Khalid Samad adalah penggerak “Suara Al Islam” sewaktu di UK dahulu dan Suara Al Islam adalah musuh ketat JIM/IRC. Sebaik beliau kembali ke Malaysia, beliau masuk PAS dan bertanding pilihanraya di Kuala Kerai.

  kalau dah tahu dia ni suara Islam, awat hg letak nama dia di atas? letak la kt bwh..Org tahu dia ni suara islam.Dia ni cuma lembusaja, cukup masa hgpa sembelih la si Khalid Samad ni.

  ReplyDelete
 5. Ya, itu dulu, tapi conversion happened. Kenapa ada org tangkap dia masuk usrah IRC/JIM? .

  Orang mana ni? Kahkahkah fitnah lagi dari agen UMNO

  ReplyDelete
 6. Sahabat kanan

  Iye ke? Ada bukti tak? Masa dia di UM dulu, JIM/IRC belum wujud lagi la.

  Husam Musa student ekon di Universiti Malaya dari tahun 1980-1983. Ustaz Alias dah tarbiyyah diorg masa tu. Ustaz Alias di Akademi Islam dan Zaki Muin di Kejuruteraan. Mereka dah buat usrah IRC sejak dr awal 80-an lagi.

  Kau nak kata apa?

  ReplyDelete
 7. Itu depan pelajar KMUK/MISg..pelajar majlis syura muslimun (MSM) macam mana?kenapa tak bubar2 lagi? kenapa dok berebut anak usrah lagi kat sana?.

  Sbb Saari bukan pimpinan JIM lagi

  ReplyDelete
 8. Islam Dihina dan Tok Guru Nik Aziz difitnah. Baca disini...http://margeemar.blogspot.com

  ReplyDelete
 9. Sahabat Kanan,

  Orang mana ni? Kahkahkah fitnah lagi dari agen UMNO

  Kalau dah betul, nak fitnah apa. Awat Syed Azman dok sembunyi2 masa nak usrah dgn puak2 IRc ni?

  ReplyDelete
 10. Sahabat Kanan,

  Itu depan pelajar KMUK/MISg..pelajar majlis syura muslimun (MSM) macam mana?kenapa tak bubar2 lagi? kenapa dok berebut anak usrah lagi kat sana?.

  Sbb Saari bukan pimpinan JIM lagi


  Kenapa di depan KMUK/MISG bukan pelajar2 MSM? Kenapa bukan seruan tu kepada MSM? kenapa tak suruh budak2 tu bubar MSM masuk Hizbi?

  ReplyDelete


 11. kalau dah tahu dia ni suara Islam, awat hg letak nama dia di atas? letak la kt bwh..Org tahu dia ni suara islam.Dia ni cuma lembusaja, cukup masa hgpa sembelih la si Khalid Samad ni.
  .

  awat, UMNO dah panas. Nama Khalid la dijaja sebagai IRC sejak zaman berzaman.

  Apasal UMNO sebuk sangat pasal orang JIM dlaam PAS ni?

  kenapa UMNO nak menyebuk hal yang bukan urusan diroang?

  Korang tu hamba tokeh judi. Lagi teruk, tak payah nak komen pasal aprti orang, parti sendiri hancing

  ReplyDelete

 12. Kenapa di depan KMUK/MISG bukan pelajar2 MSM? Kenapa bukan seruan tu kepada MSM? kenapa tak suruh budak2 tu bubar MSM masuk Hizbi?
  .

  Itu lah yang telah di buat. Apasal kao bengap.

  At least dia tak suruh orang jadi hamba tokeh judi dgn arak mcm kau

  ReplyDelete
 13. Sahabat Kanan,

  Apasal UMNO sebuk sangat pasal orang JIM dlaam PAS ni?

  kenapa UMNO nak menyebuk hal yang bukan urusan diroang?


  tak payah nak marah2..jawab soalan aku tu satu2. tak perlu maki hamun, takde islah pun dibuat dgn maki hamun.

  kau jawab je soalan aku tu, baru pembaca tahu ini semua "fitnah". kalau kau tak boleh jawab, "fitnah" itu betul.

  Pembaca blog kau ni, bukannya bodoh.

  ReplyDelete


 14. Kalau dah betul, nak fitnah apa. Awat Syed Azman dok sembunyi2 masa nak usrah dgn puak2 IRc ni?
  .

  Abih tu nak suruh dia usrah dgn tokeh judi mcam korang?

  ReplyDelete
 15. Sahabat Kanan ni barua UMNO yang rapat dengan geng2 frkasi UMNO ditugaskan menyebrkan fitnah ke atas mereka yang mahu mengagalkan usaha membawa PAS masuk BN

  ReplyDelete
 16. Sahabat Kanan ni barua UMNO yang rapat dengan geng2 frkasi UMNO ditugaskan menyebrkan fitnah ke atas mereka yang mahu mengagalkan usaha membawa PAS masuk BN

  ReplyDelete
 17. Itu lah yang telah di buat. Apasal kao bengap.

  tak payah marah2 jawab saja soalan.

  Kenapa di hadapan pelajar MISG iatu student2 ABIM dan Kesatuan melayu UK (KMUK) dan bukannya budak2 MSM majlis syura muslimun.

  Jadi, suruh bubar ABIM UK tapi JIM/IRC UK yakni MSM hidup membiak..byk cantik??

  ReplyDelete
 18. Sahabat kanan,

  Sahabat Kanan ni barua UMNO yang rapat dengan geng2 frkasi UMNO ditugaskan menyebrkan fitnah ke atas mereka yang mahu mengagalkan usaha membawa PAS masuk BN

  The so-called fraksi UMNO tu pun tak tau byk cerita psl gerakan korg mcm aku.

  tak payah marah2, jawab saja soalan aku. Be a muslim, dari segi lidah dan tangan.

  ReplyDelete
 19. Orang yang pertama mengulas tentang JIM/IRC dalam PAS ialah TDM

  ReplyDelete
 20. Kita nak dengar ke cakap sahabat Kanan, si pencacai UMNO berkenaan dengan JIM dan PAS?

  Dia nak marah JIM, parti dia sendiri usrah dengan tokeh judi dan arak.

  Hipokrit dan munafik nak bercakap pasal perjuangan Islam.

  Geli tekak aku.

  ReplyDelete
 21. Mereka sanggup MENIPU kepada AJK PAS Pusat tindakan berjumpa dalam gelap
  sehingga didedahkan oleh Pak Lah sendiri


  KPD FRAKSI-FRAKSI UMNO DLM PAS COBA MENAFIKAN PENDEDAHAN PAK LAH INI... POORAHHHHHHHHHHHH!!!

  ReplyDelete
 22. Sahabat Kanan,

  Kita nak dengar ke cakap sahabat Kanan, si pencacai UMNO berkenaan dengan JIM dan PAS?

  Tak payah marah2, jawab saja soalan aku satu persatu.

  Boleh terang tak apa berlaku tahun 1985-86 yg merupakan tahun fitnah kpada IRC?

  ReplyDelete
 23. Adakah dengan PAS bersekongkol dengan UMNO, Melayu dan Islam akan dihormati?

  Sejarah telah membuktikan apabila PAS menyertai BN ketika UMNO lemah. Apabila UMNO pulih, PAS ditendang keluar dari BN. Perkara yang sama akan berulang. UMNO akan gula-gulakan beberapa pemimpin PAS yang bermasalah supaya mencetuskan idea UG dan seterunya menyertai BN. Apabila UMNO pulih atau PAS dilemahkan, PAS akan ditendang keluar sekali lagi dari BN.

  ReplyDelete
 24. Sahabat Kanan,

  Sejarah telah membuktikan apabila PAS menyertai BN ketika UMNO lemah. Apabila UMNO pulih, PAS ditendang keluar dari BN. Perkara yang sama akan berulang. UMNO akan gula-gulakan beberapa pemimpin PAS yang bermasalah supaya mencetuskan idea UG dan seterunya menyertai BN. Apabila UMNO pulih atau PAS dilemahkan, PAS akan ditendang keluar sekali lagi dari BN.

  Ini semuanya komen distraction. Tapi takpala.

  Ikut sejarah, yg paling byk tendang PAS adalah Anwar Ibrahim. Bila dia nak pakai PAS, dia peluk rapat2 masa hujung2 tahun 70-an sampai Dato' Asri cdg Anwar ganti dia Presiden. Bila dah bau darah, masuk UMNO, PAS dilanyak habis2. Korban pertama adalah satu2nya kerusi PAS di Pulau Pinang milik Hj Zabidi Ali.

  Dalam UMNO, apa yg tak dibuat oleh Anwar? Tanya dia pasal Memali, ada dia mintak maaf.Tanya Idris Ahmad, macam mana payah puak2 PAS kampus lawan geng2 ABIM.

  Bila dah kena pecat, dakap kuat2 PAS. Bila kuat sikit jadi masa sekarang, bawak masuk Zaid Ibrahim anti hudud dalam PKR. Jadi, adakah PAS nak percaya org mcm ni?

  ReplyDelete

 25. Kenapa di hadapan pelajar MISG iatu student2 ABIM dan Kesatuan melayu UK (KMUK) dan bukannya budak2 MSM majlis syura muslimun.

  Jadi, suruh bubar ABIM UK tapi JIM/IRC UK yakni MSM hidup membiak..byk cantik??
  .

  Tak tau la, tapi kalau dia dah suruh student smeua masuk PAS, cukup la.

  Apa nak lagi, student tu semua bukan bodoh. Benda boleh paham sendiri.

  Apa la kao ni. Kau ingat semua benda kena sebut satu2 ke?

  Orang kat sana tu pandai, bukan macam kao, bengap. Sebab tu kao sokong UMNO.

  ReplyDelete
 26. Sahabat Kanan,

  Tak tau la, tapi kalau dia dah suruh student smeua masuk PAS, cukup la.

  Apa nak lagi, student tu semua bukan bodoh. Benda boleh paham sendiri.


  Pointnya student tu student ABIm bukan student JIM/IRC/MSM.

  Jadi, yg bubar adalah ABIM-MISG bukannya MSM.

  Cuba cakap depan student2 MSM dalam tamrin? Ini baru betul.

  Lagi satu, tahun berapa si Abu urwah ni berucap benda ni?

  ReplyDelete


 27. Ini semuanya komen distraction. Tapi takpala.

  Ikut sejarah, yg paling byk tendang PAS adalah Anwar Ibrahim. Bila dia nak pakai PAS, dia peluk rapat2 masa hujung2 tahun 70-an sampai Dato' Asri cdg Anwar ganti dia Presiden. Bila dah bau darah, masuk UMNO, PAS dilanyak habis2. Korban pertama adalah satu2nya kerusi PAS di Pulau Pinang milik Hj Zabidi Ali.
  .

  Sejarah mana kao ikut ni? Masa Anwar bertanding Permatang Pauh, dia hantar orang mintak izin dari haji Zabidi Ali.

  dan sekarang dia bayar balik dengan memberi PAS pegang kerusi Permatang Pasir 3 penggal berturut2.

  Yang jelasnya, UMNO lah yang banyak menendang PAS.

  Sebab UMNO hamba tokeh2 judi dan arak.

  Hahahahahahaha hamba tokeh judi nak bercakap pasal perjuangan ISlam.

  Geli tekak aku

  ReplyDelete
 28. kalau ada tuduhan ke atas puak2 ni dikatakan fitnah.

  bila ada tuduhan ke atas pas terengganu dikatakan fakta.

  takde sapa pun peduli apa diorang nak buat. diorang yang perasan ada orang nak singkir lah, apa lah. mcm mana perasaan tu ada tak tau lah. mungkin tindak tanduk diorang sendiri menyebabkan perasaan ada pihak nak singkirkan diorang tu muncul. lepas tu buat pre-emptive tuduh kumpulan tertentu nak masuk umno. strategi la kononnya tu.

  sudah lah tulang besi.

  ReplyDelete

 29. Pointnya student tu student ABIm bukan student JIM/IRC/MSM.

  Jadi, yg bubar adalah ABIM-MISG bukannya MSM.

  Cuba cakap depan student2 MSM dalam tamrin? Ini baru betul.

  Lagi satu, tahun berapa si Abu urwah ni berucap benda ni?
  .

  BUkan la, tu semua student JIM yang dia jumpa.

  Kao nak bohong pun janganlah sampai orang tahu kau bohong.

  memang dasar anak usrah tokeh judi la kau ni.

  HAHAHAHAHA bohong sampai orang tahu.

  ReplyDelete

 30. bila ada tuduhan ke atas pas terengganu dikatakan fakta.

  takde sapa pun peduli apa diorang nak buat. diorang yang perasan ada orang nak singkir lah, apa lah
  .

  Tapi memang fakta pun. Setakat ni takda sapa berani nafi pun.

  Kalau nak tau, pegi lah tanya pegawai2 kerajaan kat Wisma Darul iman tu.

  Semua maklum

  ReplyDelete
 31. LA.

  Kita bawa fakta MENAFIKAN fitnah ke atas beberapa pimpinan PAS ini.

  Apa masaalahnya?

  ReplyDelete
 32. Aku tengok si shaabt kanan ni main hemtam keromo je tuduh.

  Ada ka Husam Musa anak usrah Alias Othman, Saari SUngip bercakap depan student ABIM, Syed Azman pegi usrah JIM?

  Semua tuduhan bohong ilham dari Frkasi UMNO diungkapkan oleh balachi UMNO nama Sahabat Kanan.

  Kau dgn Fraksi UMNO semua sejenis, yakni PEMBOHONG>

  ReplyDelete
 33. Sahabat Kanan,

  Sejarah mana kao ikut ni? Masa Anwar bertanding Permatang Pauh, dia hantar orang mintak izin dari haji Zabidi Ali.

  Macam Anwar mintak izin dr Ghaffar Baba le ye...

  Awat Haji Zabidi lawan Anwar? kenapa Anwar tak mng tanpa bertanding???

  Temberang apa kelas ni?

  ReplyDelete

 34. Dalam UMNO, apa yg tak dibuat oleh Anwar? Tanya dia pasal Memali, ada dia mintak maaf.Tanya Idris Ahmad, macam mana payah puak2 PAS kampus lawan geng2 ABIM.
  .
  DIa nak mintak maaf buat apa, dia tak terlibat.

  Kau ni pun satu la, apasal bahlol sangat.

  Kau tanya PAS Perlis la, apasal diorang rapat sgt dgn Isa Sabu padahal Isa Sabu ni dikatakan di bawah pengaruh Radzi Sheikh Ahmad, soerang yang terlibat dalam Peristiwa Memali

  ReplyDelete
 35. kalau PAS tak berhati2, silap2 jadi hamba tokey judi dan arak juga mcm umno.

  ingat DAP dan PKR nak tutup bines judi dan arak ni. jangan mimpilah.

  dalam bekerjasama tunjukkan kita ada pendirian. jgn ikut telunjuk orang aje. Selcat kurang ajar (which is unislamic) pun biarkan aje.

  kemudian PKR/DAP kata, ini orang kerja untuk umno, sebab bagi umno peluru untuk tembak. TGNA bukan bagi peluru lagi kat umno, dia bagi nuclear missile.

  ReplyDelete
 36. Sahabat Kanan,

  BUkan la, tu semua student JIM yang dia jumpa.

  Ini bohong paling besar:

  Tgk tulisan kau:

  Dalam satu forum dengan pelajar2 KMUK/MISG di UK, beliau telah menyuruh supaya JIM di UK dibubarkan dan kesemuanya masuk PAS.

  MISG tu ABIM ke JIM?

  Jom pi website MISG:

  http://misgabim.blogspot.com/

  Aku tak nampak logo JIM ke MSM situ, yg aku nampak logo ABIM.

  Sudah la Rahman..nak bohong pun sikit2 la..hang ingat pembaca kat sini bodohka?

  ReplyDelete

 37. Macam Anwar mintak izin dr Ghaffar Baba le ye...

  Awat Haji Zabidi lawan Anwar? kenapa Anwar tak mng tanpa bertanding???

  Temberang apa kelas ni?
  .

  Dia mintak izin lawan. Ada faham tak perkataan lawan?

  ReplyDelete
 38. Sahabat Kanan,

  DIa nak mintak maaf buat apa, dia tak terlibat.

  Apasal tak terlibat, kan dia menteri UMNO, meteri pendidikan.

  Dia kan Ketua Pemuda UMNO.

  Apasal tak terlibat?

  ReplyDelete

 39. Ini bohong paling besar:

  Tgk tulisan kau:

  Dalam satu forum dengan pelajar2 KMUK/MISG di UK, beliau telah menyuruh supaya JIM di UK dibubarkan dan kesemuanya masuk PAS.
  .

  KMUK bukan Jim control ke? Kau ni pening ke mabuk?

  PAsal MISG tu aku pun tersilap sbb di US, MISG JIM control. So yg tu aku ngaku tersilap. Di UK nama diorang adalah MSM, Majlis Syura Muslimun

  ReplyDelete
 40. Sahabat kanan,

  Dia mintak izin lawan. Ada faham tak perkataan lawan?

  Jadi, kalau mcm tu, mintak izin lawan tu baguslah?

  ReplyDelete
 41. Sahabat Kanan,

  KMUK bukan Jim control ke? Kau ni pening ke mabuk?

  PAsal MISG tu aku pun tersilap sbb di US, MISG JIM control. So yg tu aku ngaku tersilap. Di UK nama diorang adalah MSM, Majlis Syura Muslimun


  Ok, takde masalah, silap tu biasalah bang.Cuma tak payah maki2. jawab je point.

  Bg proof la MSM control Kesatuan Melayu UK, kau ingat puak2 hizbi dan ABIM ada bg can ke?Lg satu, JIM takdak kat UK, so kita assume bila hg ke aku guna istilah JIM kat UK, makusdnya ialah MSM.

  ReplyDelete
 42. UMNO takda pun mintak izin pada PAS bila korang jadi hamba tokeh judi dgn hamba tokeh arak.

  Betul tak?

  ReplyDelete
 43. UMNO takda pun mintak izin pada PAS bila korang jadi hamba tokeh judi dgn hamba tokeh arak.

  Betul tak?


  Anwar tak mintak izin dari PAS bila dia nak jadi hamba tokeh dan arak selama jadi finance minister, betul tak?

  ReplyDelete
 44. Tulang Besi nie memang begitu.. Bila dia sudah tak ada HUJAH, dia merapu lah.. Dia mula kutuk org yg KONDEM dia, walaupun org yg KONDEM dia datang dengan HUJAH.. Kalau Setakat maklumat sedikit & selalu salah, seperti Maklumat Iskandar Abdul Samad Hadir ke Rumah Terbuka PAS pun SALAH??? Apa yang nak di harapkan dgn maklumat2 dia yg lain..
  Pastinya Pakai BORONG aje..
  Pastinya SAMBORONO aje..
  Asal kan agenda PERIBADI di Penuhi..

  ReplyDelete
 45. malik said...
  Tulang Besi nie memang begitu.. Bila dia sudah tak ada HUJAH, dia merapu lah.. Dia mula kutuk org yg KONDEM dia, walaupun org yg KONDEM dia datang dengan HUJAH.. Kalau Setakat maklumat sedikit & selalu salah, seperti Maklumat Iskandar Abdul Samad Hadir ke Rumah Terbuka PAS pun SALAH??? Apa yang nak di harapkan dgn maklumat2 dia yg lain..
  Pastinya Pakai BORONG aje..
  Pastinya SAMBORONO aje..
  Asal kan agenda PERIBADI di Penuhi..
  .

  Kahkahkah maklumat Iskandar tu betul. Apa salahnya?

  ReplyDelete
 46. bagus tulang besi, lihat sendiri orang-orang yang kononnya kuat agamanya... mereka sendiri yang memecah belahkan umat... PAS adalah kepala..

  ReplyDelete
 47. TB, ko lupa tibai Hassan Ali sekali..siapa macai Hassan Ali ni? tidak pernah didengari namanya sejak dari gerakan dakwah kampus lagi...Masa di USA, dia PTD. Bukan MISG, bukan Misna. Balik kerja BTN..tahun 1999 baru masuk PAS. tetibe seluruh Pas Selangor kena baiah orang ni?

  Mana ada fikrah asli PAS tersendiri? fikrah Pas ialah fikrah Islam. Almarhum Ustaz Fadhil Noor dulu dari ABIM, Haji Hadi pun pernah aktif dalam ABIM.
  Hj Hadi start buat modul usrah PAS tahun 80an supaya ahli jelas kefahaman Islam. Jadi orang macam Tok Guru Nik Aziz tak pernah ikut modul usrah Pas. Dia pelajar agama yg bagus. Atas dasar ilmu itulah dia di'offer' wakili Pas tahun 1967..lepas tu barulah dia Pas. Begitu juga dengan Dr. Burhanuddin Helmi dan lain lain.

  Jangan cipta benda yang xde..

  ReplyDelete
 48. ala.si sahabat kanan tu bunny hantu tetek..kesian pundek bodo org macm dia..hotak talak,kilja talak,terpkasa jadi gigolo UMNo utk hidup..kahkahkah..nevermindlah bro..suruh briged "U Gatai" masok UMNo n geng bang hantu tetek..4sure hantu tetek happy gila2..man,so many virgin ulamas ,so hemsem..oo,can tickle ticle their janggut o..muka ugly tak pa..janji pake topeng salman khan..WOOLA!!

  ReplyDelete
 49. da only ting i is da know bout JIM,is JIM NABORS!!;-)..GOWLIE!!SURPRISE!SURPRISE!SURPRISE!

  ReplyDelete
 50. //UMNO takda pun mintak izin pada PAS bila korang jadi hamba tokeh judi dgn hamba tokeh arak.

  Betul tak?

  Anwar tak mintak izin dari PAS bila dia nak jadi hamba tokeh dan arak selama jadi finance minister, betul tak?//
  My my..UMNo trolls hears voices in their head..oops..sorry pin heads..gerenti ini troll dilepaskan oleh tanjung rambutah..kahkahkah

  ReplyDelete
 51. sape umar al khattab masa nabi mula2 dakwah ke makkah? kenapa umar yg jai khalifah sedangkan dia lambat masuk islam berbanding abu hurairah, musab ibn umair, dll?

  adakah islam meletakkan syarat berapa lama dia islam baru boleh jd ketua dan bukan bergantung kefahaman dan amalan islam yang dia ada?

  apa pun asal usulnya, bila dah masuk pas wala kpada jemaah yang satu. kenapa plak ada ug dan erdogan, kan kita satu jemaah?

  jawatan bukan milik individu tp milik jemaah. jadi hormatlah pemimpin kerana jemaah dan bukan kerana taksub

  ReplyDelete
 52. Sebenarnya yang membangkitkan isu JIM/ABIM dan lain lain didalam PAS adalah agen UMNO sendiri.Cuba perhatikan siapa mereka.UMNO risau PAS akan bergerak secara professional dan lebih moden dan canggih dari segi penampilannya.UMNO lebih suka imej PAS saperti dulu dengan kain pelikat,serban dan bertempik,bertakbir dipelusuk negara kerana imej yang sedemikian tidak memberi apa apa bekas apada UMNO.Malahan PAS lebih bergerak saperti parti melayu dan bukan parti Islam.Mereka enggan pergi kepada org orang bukan Islam.CCC ditubuhkan dan ianya telah menjadi bangkangan yang kuat oleh ustaz ustaz PAS yan gmembawa berbagai hujah kepada Ustaz Hadi Awang ketika itu sehingga akhirnya Ustaz Hadi sendiri terpakasa backoff.Begitulah jumudnya orang orang PAS ketika itu.Agen agen ini akan mencucuk sebahagian ahli PAS yang semberono supaya perkara yang bukan isu menjadi isu.Mereka ini lah yang menjaja JIM adalah musuh PAS dalam selimut.Malahan JIM pernah dikafirkan oleh orang orang PAS sendiri pada tahun 1986.Nasib baik JIM bersabar dan tak response

  UMNO amat takut PAS berubah imej saperti sekarang yang menyebabkan PAS boleh diterima oleh masyarakat.Jika dulu hanya golongan orang orang melayu tertentu shj yan gmenerima mereka.PAS tidak bergerak dengan bijaksana.Malahan seorang pimpinan PAS dulu pernah mengeluarkan kenyataan"nak buat apa merancang dan berstrategi,kalau bua t tu pun mati juga.PAS ketika itu selesa dgn imej mereka yang berjubah dan berserban tetapi thats all.Anak anak mereka pun tak tutup aurat dan mereks sendiri tiada beza dgn orang UMNO dari segi akhlaq.

  Pesoalannya adakah JIM dan pertubuhan Islam lai yang masuk PAS ini mengkhianati PAS? Yan gkita lihat merek ayang mengkhianati PAS dan belot pada UMNO adalah orang
  PAS sendiri spt Nakhaie,ASri Hj Muda dan lain lain.

  Kemasukan mana mana pertubuhan Islam adalah untuk menguatkan PAS dan bukan sebaliknya.Mengapa ada orang PAS yang tak nampak semua ini? Adakah dengan tiadanya pertubuhan lain didalam PAS,PAS boleh menjadi saperti sekarang secara bersendirian shj???

  Perasaan ego dan sombong serta sifat keakuan perlulah dibuang jika kit ingin melihat PAS berjaya memartabatkan Islam dimuka bumi ini.

  Dan kita perlu berhati hati dengan "provocateour UMNO " didalam PAS.Sebenarnya tiada perlawanan atau persaingan didalam kampus,masing masing bergerak diatas platform masing masing.Kit aperlu ingat tak semua orang suka politik,tak semua juga suka stail pergerakan belia.Jadi tiada persaingan disini melainkan kita senditi ingin mwewujudkan persaingan berkenaan.

  ReplyDelete
 53. dalam politik, ahlinya hendaklah kebal dan tebal. kebal hati dan jiwa walau apapun yang melanda. tebal muka adalah perkara biasa. dia harus berani menerima 'sakatan' musuh dan rakan. tak tahan dek sakat, dia boleh melompat-lompat.

  dalam kajian ahlul sosiologi,umum mengetahui orang melayu yang usianya tua punyai tabiat melatah. bila dicuit di pinggang atau di sergah,mulalah dia melatah..adakala melatah pak tua ni lebih menjurus kepada skala mencarut.. dan seakan menjadi suatu budaya atau trend sekarang,orang muda pula yang kuat melatah.. aksi ni aku kata buat-buat, saja nak cari glamer .

  nik ajis sedang menelusuri aksi yang sama. dia kena sakat,dia melatah dan dia melompat-lompat.kasihan sungguh aku melihat si tua pemegang kunci sorga ini. katastrophi sedang melanda partai pas, bukan kerana mereka sedang menjunam kalah di pilihanraya sebaliknya sedang mengalami ribut politik sepertimana yang pernah umno alami.apa ributnya pak ? ributnya berlingkar disekitaran wadah rebut kuasa,pangkat dan harta.

  sebenarnya nik ajis nak berterus-terang, agar hj hadi,mustafa ali,hasan ali dan nasarudin dicampak keluar dari partai pas. nik ajis sanggup melangar hukum dan adat pertandingan, sanggup menjadi juara diktator walaupun seterunya itu menang dalam pertandingan yang adil.

  ini semua gara-gara penghasut,tukang hasut dan bapak penghasut.ribut-ributan dalam pas pernah berlaku dalam sejarah umat.siapa kah watak 'judas' dan 'utimutraraja' yang semakin galak menghayun pedang untuk menyembelih presiden mereka sendiri ?adakah nik ajis bertindak sendirian atau ada si judas dan utimutraraja yang sedang melayan kipas memanaskan bontot nik ajis agar beliau melompat-lompat kepanasan ?

  maka arakiannya, kita harus mengkaji apa punca dan mana berpuncanya. aku tegaskan di sini bahawa karektor-karektor ini lah yang sebenarya sedang menjahanamkan partai pas dengan cara menghasut si pemegang konci sorga.

  prof aziz bari adalah seorang profesor UIA, banyak menulis dalam hal ehwal ligitasi. sayang prof kangkung ini lebih condong penulisannya ke arah kumpulan liberal islam. siapa bos aziz bari ? tiada lain mamat kangkung dari melaka bernama khalid jaafar, mastermind institut kajian dasar (IKD).. apa fungsi IKD ? tiada lain menjuarai lidah liberalisme dan jaguh bicara soal demokrasi dan hak asasi. khalid jaafar pernah meggelarkan nabi muhammad saw sebagai D.O (pegawai daerah) sahaja sewaktu diskusinya dengan wartawan pelacur demokrasi dari malaysiakini.

  aziz bari terhutang budi tetapi belum sampai tergadai bodi. dia banyak terhutang budi dengan IKD, kerna banyak cetakan buku kangkungnya ditanggung kosnya oleh kalid jaafar. aziz bari sama akhlaknya dengan ibrahim sufian (merdeka centre), satu lagi watak ciptaan anwar attaturki yang bertugas untuk mengipas-ngipas dasar anwar dan perjuangan liberalisme IKD.

  aziz bari penggemar anwar attaturki. sewaktu kes tumbangnya perak ke tangan barisan nasional, aziz bari merungkai persepsi dan fitnahi. ini kerajaan haram,tiada demokratik..aziz bari cuba menutup kesalahan anwar attaturk dalam mainan politik 16 september.anwar attaturk telah mendahului tuhan dalam persoalan apa yang bakal terjadi di masa hadapan.perak tumbang dan itu balasan tuhan pada anwar attaturk. tuhan itu berkias dan menempelak anwar dan aziz bari sendiri, agar jangan bermain dengan isu 16 september..tuhan mengingatkan mereka supaya jangan meliwat semangat demokrasi dengan mainan kata 'we have the numbers'..sekali terkena berguling-guling di atas jalanraya.hari ini,seperti biasa dia menjalankan operasi dalam rancangan yang teliti, menjolok hj hadi supaya terkeluar daripada saf parti pas.

  ReplyDelete
 54. husam musa ada masalah. dia sedang menanggung malu di atas kekalahannya tempoh hari ditangan nasarudin. perseteruan ini belum berkesudahan, apabila nasarudin mengambil langkah berani untuk menyaman kickdefella, bloger upahan husam yang banyak memfitnah nasa sewaktu kempen muktamar pas tempoh hari.

  nik ajis pernah menggelarkan nasarudin sebagai sampah. nik ajis termakan hasutan husam dan anual bakri, set pol nik ajis yang kerinting rambutnya. ini 2 watak utimutraraja, sang penghasut yang bisa membinasakan partai mereka demi mengekalkan kuasa.berani aku katakan bahawa semangat kenegerian sedang melanda pas.

  siapa utimutraraja ? dialah sang puaka bangsa, sama tarafnya dengan raja mendeliar,si kitul dan nina chatu si keling yang telah meranapkan kerajaan melaka. dek kerana mereka berempat inilah portugis bisa menguasai melaka..hari ini watak penghasut sejarah lama telah melanda partai pas.

  yang bisa ketawa diluar melihatkan sengketa partai pas tiada lain anwar attaturk. dia penjahanam bangsa dan perosak agama. anwar umpama bayangan dajal, air dikata api dan api dikata air. yang lemah longlai jiwanya pasti terpengaruh dengan janji sang halunisasi anwar attaturki.

  anwar pernah menghancurkan ABIM,pernah menghancurkan umno dan sedang melakukan kerosakan yang sama kepada pas. ramai dikalangan pimpinan pas terpikat dengan dasar liberalisme anwar attaturki.nizar bintang 3,kalid gereja samad,mujahid yusof rawa,mahfuz omar,salahudin ayob,dr zulkifli ahmad,dr lo'lo dll merupakan petualang sebenar dalam pas.mereka sanggup menggadaikan maruah perjuangan pas demi pangkat dan harta.sama perangainya dengan judas iscariot.

  siapa judas iscariot ? dia ialah bendahara sewaktu zaman jesus (nabi isa a.s) . judas antara 12 sahabat terkenal nabi isa a.s.. 12 sahabat yang digelar hawariyun. judas sanggup melacurkan maruah diri demi 30 keping perak yang ditawarkan oleh imam-imam yahudi jika judas memberitahu dimana tempat persembunyian nabi isa a.s. tapi tuhan maha berkuasa,judas telah ditukarkan rupanya seiras nabi isa a.s.dan kerana itulah judas telah disalib.kerana kesundalan itulah judas digelar iscariot yang bermaksud si pengkhianat.

  anwar tahu azmin tiada mampu mendepani politik sewaktu sepeninggalannya ke sungai buloh nanti.azmin tiada semangat jantanan politik,saifudin nasution adalah pelacur politik yang kepalanya bisa ke sana kemari umpama lalang ditiup angin.tatkala anwar ke sungai buloh, harapan barunya terletak penuh di atas pundak barua-barua beliau dalam pas. samada mengkhianat hj hadi itu bukan persoalan,yang penting legasi dan pengaruh anwar attaturk perlu diteruskan. anwar attaturk pernah digelar pengkhianat oleh muhyidin yasin. seharusnya ahli pas memahami maksud tersirat muhyidin, antara utimutraraja,judas dan anwar ,,siapa diantara mereka yang patut 'dipancung' terlebih dahulu !

  ReplyDelete
 55. APABILA HASSAN ALI MENGKRITIK PAKATAN SECARA TERBUKA BELIAU DIHENTAM KIRI-KANAN, ATAS BAWAH, LUAR DALAM. PEMIMPIN PAS, PKR DAN DAP PAKAT-PAKAT HENTAM HASSAN ALI. KATANYA KENAPA TAK GUNA SALURAN DALAM KETIKA MESYUARAT EXCO.  APABILA NIK AZIZ MENGKRITIK KEPIMPINAN PAS MELALUI BLOGNYA BOLEH PULAK KENAPA TIDAK DIBAWA DALAM MAJLIS SYURA. ADAKAH KERANA NIK AZIZ LEBIH MULIA DARIPADA HASSAN ALI.


  APA NAK JADI KEPADA POLITIK PAS YANG SUNGGUH MELIHATKAN KEJAHILAN BERPOLITIK UMAT ISLAM YANG DIKATAKAN TERBAIK OLEH MEREKA SENDIRI. HJ HADI SELAKU PRESIDEN PARTI MENGHORMATI NIK AZIZ TETAPI NIK AZIZ TAK PERNAH NAMPAK HORMAT KEPADA HJ HADI. MUNGKIN KERANA MAJORITI PEMIMPIN PAS DAN KUMPULAN ERDOGAN TEWAS DALAM MUKTAMAR PAS YANG LEPAS.

  NAMPAK JELAS SEKALI NIK AZIZ MEMPUNYAI PERASAAN DENDAM KESUMAT YANG TIDAK AKAN TERPADAM SEBAGAIMANA NIK AZIZ TIDAK MEMAAFKAN UMNO. AKU YANKIN NIK AZIZ JUGA TIDAK AKAN MEMAAFKAN HJ HADI DAN NASARUDIN KERANA IDEA KERAJAAN PERPADUAN.


  INI KAH SIFAT SEBENAR SEORANG ULAMA????

  HJ HADI DAN PEMIMPIN PAS SEDERHANA TERUSKAN PERJUANGAN DAN BERSERAH PADA ALLAH INSYALLAH YANG BENAR AKAN MENANG YANG BATIL AKAN TEWAS. AKU YAKIN PAS ADA KEKUATAN WALAUPUN TIDAK BERSAMA PKR DAN DAP. PAS SANGAT DIPERLUKAN DALAM POLITIK MALAYSIA SEBAGAI PENEGUR KEPADA KERAJAAN DAN TIDAK MUSTAHIL SUATU HARI PAS AKAN MEMIMPIN MALAYSIA.

  ReplyDelete
 56. Anon 4:19
  Hasan Ali bersalah sebab melanggar keputusan Muktamar untuk menguatkan PR. Dia membuat press conference menceritakan kelemahan PR yang tindakannya melemahkan PR. TGNA hanya mahu memastikan anak buah patuh keputusan muktamar. Dia tak perlu bawa kat mana-mana mesyuarat sebab itu kepuitusan muktamar. Setiap ahli patut ambil tindakan seperti TGNA. Apa mangkuk sangat tak paham benda macam ni pun.

  ReplyDelete
 57. Kata PAS FOR ALL....
  Tapi hakikatnya PAS not for non-muslim. PAS not for ex JIM. PAS not for Ex ABIM, PAS not for Tabligh. PAS not even for Muslim. PAS only for pro UMNO?
  Thay why PAS lost in Terengganu. Yet in Selangor.

  ReplyDelete
 58. husam musa ada masalah. dia sedang menanggung malu di atas kekalahannya tempoh hari ditangan nasarudin. perseteruan ini belum berkesudahan, apabila nasarudin mengambil langkah berani untuk menyaman kickdefella, bloger upahan husam yang banyak memfitnah nasa sewaktu kempen muktamar pas tempoh hari.

  nik ajis pernah menggelarkan nasarudin sebagai sampah. nik ajis termakan hasutan husam dan anual bakri, set pol nik ajis yang kerinting rambutnya. ini 2 watak utimutraraja, sang penghasut yang bisa membinasakan partai mereka demi mengekalkan kuasa.berani aku katakan bahawa semangat kenegerian sedang melanda pas.
  .

  Ni lah cerita bohong yang kerap disebarkan oleh UMNO kononnya Tok Guru mudah terpengaruh dengan hasutan beberapa orang kepimpinan PAS di Kelantan.

  ini kerana kepimpinan2 ini tidak bersetuju dengan tindakan geng pa ali yang ingin membawa PAS masuk BN dan jadi kawan UMNO.

  Hasilnya, mereka membawa fitnah sebegini yang kononnya Tok Guru Nik aziz mudah diperkotak katikan.

  Tapi memang perangai UMNO kuat memfitnah dan membohong pun.

  ReplyDelete
 59. APA NAK JADI KEPADA POLITIK PAS YANG SUNGGUH MELIHATKAN KEJAHILAN BERPOLITIK UMAT ISLAM YANG DIKATAKAN TERBAIK OLEH MEREKA SENDIRI. HJ HADI SELAKU PRESIDEN PARTI MENGHORMATI NIK AZIZ TETAPI NIK AZIZ TAK PERNAH NAMPAK HORMAT KEPADA HJ HADI. MUNGKIN KERANA MAJORITI PEMIMPIN PAS DAN KUMPULAN ERDOGAN TEWAS DALAM MUKTAMAR PAS YANG LEPAS.

  NAMPAK JELAS SEKALI NIK AZIZ MEMPUNYAI PERASAAN DENDAM KESUMAT YANG TIDAK AKAN TERPADAM SEBAGAIMANA NIK AZIZ TIDAK MEMAAFKAN UMNO. AKU YANKIN NIK AZIZ JUGA TIDAK AKAN MEMAAFKAN HJ HADI DAN NASARUDIN KERANA IDEA KERAJAAN PERPADUAN.


  INI KAH SIFAT SEBENAR SEORANG ULAMA????

  UMNO panggil TGNA jahil sebab dia tak mau PAS jadi barua UMNO. HEHEHEHEHE

  ReplyDelete

 60. Kau cerita betul2, dia kat mesir ikut usrah PMRAM ikut usrah alami? Aisyah bukhari tu Islam le kot ye..pasal dia tu lahir Islam..takpun musuh kita duorg Katharina Seri, sejak lahir pun Islam...

  .

  Betul ke dia usrah alami dan apa bukti dia bagi baiaah pada tanzim alami?

  Ada bukti tak?

  ReplyDelete

 61. Husam Musa student ekon di Universiti Malaya dari tahun 1980-1983. Ustaz Alias dah tarbiyyah diorg masa tu. Ustaz Alias di Akademi Islam dan Zaki Muin di Kejuruteraan. Mereka dah buat usrah IRC sejak dr awal 80-an lagi.

  Kau nak kata apa?
  .

  Kahkahkah fitnah lagi. Mana ada Husam Musa kenal zaki Muin dan Alias Othman. Lagi sekali kau menipu.

  Tapi kau umno sebab tu kau kuat menipu

  ReplyDelete
 62. Tak payah marah2, jawab saja soalan aku satu persatu.

  Boleh terang tak apa berlaku tahun 1985-86 yg merupakan tahun fitnah kpada IRC?

  October 26, 2009 12:27 PM
  .

  Semua yang terlibat dalam fitnah IRC/JIM ni dah masuk UMNO dari tahun 1985-86.

  Betul tak? Ertinya diorang agen UMNO bukan Agen JIM.

  ReplyDelete


 63. Apasal tak terlibat, kan dia menteri UMNO, meteri pendidikan.

  Dia kan Ketua Pemuda UMNO.

  Apasal tak terlibat?
  .

  Yang terlibat kementrian dalam negeri.

  ReplyDelete
 64. tak payah nak marah2..jawab soalan aku tu satu2. tak perlu maki hamun, takde islah pun dibuat dgn maki hamun.

  kau jawab je soalan aku tu, baru pembaca tahu ini semua "fitnah". kalau kau tak boleh jawab, "fitnah" itu betul.

  Pembaca blog kau ni, bukannya bodoh.
  .

  Betulah sebab tu pembaca blog aku ni geli tekak bila ada orang UMNO nak bercerita pasal tarbiyya dan gerakan pelajar ISlam.


  Fuad Zarkashi tu bukan JIM ke? Kan dia dalam UMNO.

  ReplyDelete
 65. Sk,

  Kau kata dlm PAS ada geng JIM tapi bukan dalam UMNO pun ada Fuad Zarkashi ke?

  Tu bukan JIM ke?

  ReplyDelete
 66. Anonymous said...
  sah keturunan Abdullah Ubai...pemecahbelah parti

  inilah agen umno sebenarnya.

  tunggulah utk dibakar dlm api neraka Allah.

  Ya Allah! Timpakanlah bala kepada sdr rahman talib serta seluruh keturunannya!

  ...dan selamatkan PAS daripada anasir2 sepertinya yang bakal menghancurkan ukhuwwah sesama kami.
  .

  Ya Allah kau terangkan hati orang yang berdoa ini kerana jelas dia ini tertipu dengan syaitan dan tidak dapat menilai kebenaran dan hanya mahu terus mempercayai kebathilan dan fitnah.

  Inshaalah, doa kau tidak dimakbulkan kerana kau berdoa atas landasan yang bathil

  ReplyDelete
 67. dalam PR ni paling ramai fraksi UMNO ialah dalam PKR... sebab ramai adalah bekas UMNO... dan fraksi UMNO paling besar ialah Anwar.... kerana dia bekas Timbalan Presiden UMNO... dan pernah jumpak Pak Lah secara 4 mata di rumah Sheikh tarikat tu...

  Bukankah perjumpaan Anwar - Pak Lah tu ada kena mengena dengan UG cadangan 'fraksi umno dlm PAS' untuk menghalang Najib jadi PM????

  ReplyDelete
 68. Sebelum 1982, mana ada JIM atau PAS di kampus. yang ada hanya ABIM. Dan ABIM berpecah pada PAS dan UMNO sleepas Anwar masuk UMNO.

  Kau nak tipu pun SK, biarlah berpada-pada sikit.

  Ada ka Husam Musa usrah dgn Alias Othman.

  mana punya cerita kau dengar ni. asyik2 cerita dongeng.

  ReplyDelete
 69. Anonymous said...
  dalam PR ni paling ramai fraksi UMNO ialah dalam PKR... sebab ramai adalah bekas UMNO... dan fraksi UMNO paling besar ialah Anwar.... kerana dia bekas Timbalan Presiden UMNO... dan pernah jumpak Pak Lah secara 4 mata di rumah Sheikh tarikat tu...

  .

  Kahkahkah mcm hasan Ali la

  ReplyDelete

 70. ...dan selamatkan PAS daripada anasir2 sepertinya yang bakal menghancurkan ukhuwwah sesama kami.
  .

  Ukhuwah yang mahu membawa PAS mejadi hamba kepada UMNO.

  Balik ngaji la apa maksud ukhuwah dulu.

  ReplyDelete

 71. Anonymous said...
  sah keturunan Abdullah Ubai...pemecahbelah parti

  inilah agen umno sebenarnya.

  tunggulah utk dibakar dlm api neraka Allah.

  Ya Allah! Timpakanlah bala kepada sdr rahman talib serta seluruh keturunannya!

  ...dan selamatkan PAS daripada anasir2 sepertinya yang bakal menghancurkan ukhuwwah sesama kami.

  .

  Heran saya, orang buat artikel nak bersihkan nama pimpinan dari fitnah.

  Kenapa yang sampai berdoa mintak dibakar api neraka lah, dituduh agen umno lah dan macam2 lagi?

  orang PAS yang tulin akan merasa berterima kasih sebab tolong bersihkan pimpinan mereka dari difitnah.

  Nampak sangat orang ni jahil murakkab.

  Ataupun dah marah sangat sebab orang yang berdoa ni kaki sebar fitnah ni selama ni.

  jadi, bila ada orang dedah kebenaran, dia jadi takut dan terus mintak saya diturunkan bala.

  Patutnya minta orang yang kaki bawak fitnah ni lah bala. Betul tak?

  Ada ka doakan kemusnahan pada orang yang hendak membersihkan fitnah.

  Bukan Allah SWT berfirman:

  Pernyataan Allah:
  [وَقَـتِلُوهُمْ حَتَّى لاَ تَكُونَ فِتْنَةٌ]
  (Dan perangi mereka sampai tiada Fitnah lagi)
  Al-Bukhari mencatat bahwa Nafi` berkata bahwa dua orang pira mendatangi Ibn `Umar saat terjadi perseteruan dengan Ibn Az-Zubayr dan berkata padanya, “Orang2 sudah berdosa dan kau adalah anak `Umar dan sahabat Nabi. Meskipun begitu, apa yang menghalangimu untuk berperang?” Dia berkata, “Yang menghalangiku adalah Allah yang melarangku untuk membunuh saudara2ku yang Muslim.”
  Mereka berkata, “Bukankah Allah berkata:

  [وَقَـتِلُوهُمْ حَتَّى لاَ تَكُونَ فِتْنَةٌ]
  (Dan perangi mereka sampai tiada lagi Fitnah (tidak beriman dan menyembah illah lain bersama Allah))''
  Dia berkata, "Kami telah memerangi mereka sampai tiada lagi Fitnah dan agama hanya bagi Allah saja. Kau harus berperang sampai tiada Fitnah lagi dan agama hanya bagi Allah saja!”


  Nampak sangat Fraksi UMNO sedang kepanasan yang amat sangat. Jangan benda yang kau doa tu berbalik pada diri kau sebab kau dah biasa buat fitnah kat orang.

  ReplyDelete
 72. Anonymous said...
  dalam PR ni paling ramai fraksi UMNO ialah dalam PKR... sebab ramai adalah bekas UMNO... dan fraksi UMNO paling besar ialah Anwar.... kerana dia bekas Timbalan Presiden UMNO... dan pernah jumpak Pak Lah secara 4 mata di rumah Sheikh tarikat tu...

  .

  Kahkahkah mcm hasan Ali la


  kalau gitu, Hassan Ali orang Anwar lah... sama sama fraksi UMNO...

  ReplyDelete
 73. We don't want to get involved in Pas problems now bcos we are still considered outsiders (kelab penyokong pas).But if the respectful Tok Guru is forced out of Pas, then Pas by all means join umno because almost all of us will be gone too.And there will not be a second chance ever.Sincerity cannot be bought.

  ReplyDelete
 74. TB,
  Ada baiknya anta tidak melayan suku-sakat Geng UG ni kerana dianggap buang masa dan tenaga.
  Walau apa pun yang mereka sebutkan:Jim/IRC/MSM/atau ABIM adalah tektik untuk mengalih pandangan dan forcus kita kepada isu yang sebenar iaitu GENG UG dalam PAS.
  Walau bagai mana kokoh pun hujah anda,mereka tetap tidak akan terima dan akan persenda dan perlecehkan anda.Inilah hasil dan akibatnya jika PAS dibiarkan dan dibawa keatas papan catur UMNO.Lihat saja komen-komen yang keluar didada akhbar-akhbar milik UMNO - secara spontan berminat dan ambil kisah terhadap apa yang berlaku dalam PAS.Yang penting kita wajar forcus apa yang diharapkan dari Mesyuarat Khas yang akan diadakan Rabu ni.Pencacai-pencacai UMNO tu "let them fly kites or blow bubbles".

  ReplyDelete
 75. eh brader, yg timbulkan isu IRC/JIM ni tulang besi sendiri. ko tak baca entry dia ni ke? atau straight jump to the comment tak tau hujung pangkal.

  UG pun dah berkubur.

  persoalannya kenapa orang mcm TB ni timbulkan benda2 ni? padahal before last Friday, xde isu apa2 pun baik UG atau IRC/JIM/Suara Islam. kenapa timbulkan balik?

  pasal apa tu? strategi apa ni? siapa yg suruh buat? pemimpin mana yang akan untung?

  ReplyDelete
 76. Delete
  Blogger LA said...

  eh brader, yg timbulkan isu IRC/JIM ni tulang besi sendiri. ko tak baca entry dia ni ke? atau straight jump to the comment tak tau hujung pangkal.

  UG pun dah berkubur.
  .

  Tu lah. ORang baru 2-3 hari masuk PAS nak berlagak mcm si LA ni.

  Aku dah lebih 20 tahun dalam PAS la. Semua ni aku dah terdedah. Isu ni aku dapat first hand. Ada paham tak.

  Kau sebuk2 sangat ni, no ahli kao berapa? Bila kao dapat sijil ahli, hah?

  JAWAB, JAWAB!!!!!

  ReplyDelete
 77. Dahla Tulang Babi, jadi batu api pulak tu. kerja2 batu api ni kerja setan. So Tulang Babi ni suku sakat setan la yek?

  ReplyDelete
 78. fisrt hand? ko percaya lah bulat2 source ko tu mcm ayat turun dari langit.

  mmg ko ni mudah dipergunakan. malang sungguh. menuduh org wala' membabi buta, nampaknya diri sendiri terima maklumat orang dalam mcm terima ayat dari langit.

  nak bawak masuk umno lah, konsesi balak la, komisyen 20% lah, dan ko anggap semua tu fakta sebab org yg kata2nya saling tak ubah mcm turun dari langit pada anggapan ko, telah kata itu semua fakta, dan mereka kononnya ada maklumat.

  siapa yang kena tipu? atau lebih tepat lagi siapa yang rela ditipu? Maaflah, tapi aku nampak darjat ko ni dah turun setaraf Saiful Bukhari Azlan.

  ReplyDelete
 79. Perkara UG ini bukan sahaja mengguris hari bukan melayu tetapi hati pengundi melayu itu sendiri.

  kami mengundi PAS pada PR12 lalu bukan kerana kami sukakan PAS tetapi kerana kami BENCIKAN BN/UMNO, ulang sekali lagi, BENCIKAN BN/UMNO.

  tup tup lepas pilihan raya keluar berita PAS berunding dalam gelap dengan UMNO. APA CERITA NI!!!! mana tak marah....so apa yang PAS cakap sepanjang kempen pilihanraya tu nak campak kat mana?? apa ni, kata ulamak tetapi bilamasa pula ulamak dibenarkan BERBOHONG????!!!!
  lepas tu, sampai la ni tak selesai-selesai lagi masalah UG ni, tenggelam timbul tenggelam timbul.

  kalau macam nilah gaya kepimpinan PAS, nanti PR13 kami rakyat akan sama-sama PERLINGKUPKAN pas. biar sedar sikit depa ni, masih lagi dibuai mimpi fikir depa dah kuat

  ReplyDelete
 80. Perkara UG ini bukan sahaja mengguris hari bukan melayu tetapi hati pengundi melayu itu sendiri.

  kami mengundi PAS pada PR12 lalu bukan kerana kami sukakan PAS tetapi kerana kami BENCIKAN BN/UMNO, ulang sekali lagi, BENCIKAN BN/UMNO.

  tup tup lepas pilihan raya keluar berita PAS berunding dalam gelap dengan UMNO. APA CERITA NI!!!! mana tak marah....so apa yang PAS cakap sepanjang kempen pilihanraya tu nak campak kat mana?? apa ni, kata ulamak tetapi bilamasa pula ulamak dibenarkan BERBOHONG????!!!!
  lepas tu, sampai la ni tak selesai-selesai lagi masalah UG ni, tenggelam timbul tenggelam timbul.

  kalau macam nilah gaya kepimpinan PAS, nanti PR13 kami rakyat akan sama-sama PERLINGKUPKAN pas. biar sedar sikit depa ni, masih lagi dibuai mimpi fikir depa dah kuat

  ReplyDelete
 81. Sahabat Kanan

  Betul ke dia usrah alami dan apa bukti dia bagi baiaah pada tanzim alami?

  Buktinya, kau tanya budak2 PMRAM sebatch dgn dia dan senior sikit dan junior sikit. Benda ni adalah fakta.

  Kahkahkah fitnah lagi. Mana ada Husam Musa kenal zaki Muin dan Alias Othman. Lagi sekali kau menipu.

  Husam sendiri pernah tanya aku, aku kenal tak Ust Alias Osman. Kau nak cakap apa?Yg cuba tutup tu kau.

  Husam Musa dan Mat hussin sekarang MP Pasir Putih semua tu satu usrah dan ditarbiyyah oleh Alias Osman. Kau nak cakap apa lg. Pegi tanya lah Ustaz Alias dgn Zaki Muin tu. Diorg kenal sgt Husam dan geneg2 IRC.

  Semua yang terlibat dalam fitnah IRC/JIM ni dah masuk UMNO dari tahun 1985-86.

  Ni penipu besaq la..kan usaha IRC nak conquer jemaah2 lain gagal, nak satukan bawah satu wadah.Dinamakan tolak ansur dan rendah diri puak2 IRC ni tak dihargai kononnya.

  Tu yg pasal AJK penaja serah borg utk buat wadah sendiri kepada KDN.Kalau semua masuk UMNO kononnya, dah tak buat dah JIM yg tertubuh bulan julai 1990 tu.

  Yang terlibat kementrian dalam negeri.

  Oho..kalau bab UMNO, sampai macai tampal poster pun hg tuduh setongkol..kalau Anwar..oo..dia tak terlibat..apa punya jawapan ni?

  Kalau mcm tu, Musa Hitam sajalah terlibat,org lain tak terlibat.

  Fuad Zarkashi tu bukan JIM ke? Kan dia dalam UMNO.

  Eh...halal pulak JIM masuk UMNO ni? Betulla macam aku ckp, org hangpa masuk no hal, org lain jumpa marah2 pulak..

  Sebelum 1982, mana ada JIM atau PAS di kampus. yang ada hanya ABIM. Dan ABIM berpecah pada PAS dan UMNO sleepas Anwar masuk UMNO.

  Kau nak tipu pun SK, biarlah berpada-pada sikit.

  Ada ka Husam Musa usrah dgn Alias Othman.


  Kau tanyalah Alias Osman tak pun Zaki Muin. Di Universiti Malaya, diorang dah buat usrah IRC.

  Puak2 IRC dah balik ke Malaysia sekitar tahun 76-77,ABg Abdullah masuk UPM tahun 1976 di UPM, dah buat usrah IRC, kau nak tutup apa lagi?

  Ya Allah kau terangkan hati orang yang berdoa ini kerana jelas dia ini tertipu dengan syaitan dan tidak dapat menilai kebenaran dan hanya mahu terus mempercayai kebathilan dan fitnah.

  Kita sama2 aminkan.

  Tulang besi, sebaiknya kalau kau tak tahu cakap saja tak tahu. Kalau dah tak tahu, jgn cakap fitnah.Lebih malang, kalau benda tu betul, kau kata bohong. Kalau nak hadzar pun, ini bukan caranya.

  Tanzim IRC dah ada kat malaysia sejak puak2 IRC balik ke Malaysia pertengahan 70-an lagi.

  ReplyDelete
 82. kami mengundi PAS pada PR12 lalu bukan kerana kami sukakan PAS tetapi kerana kami BENCIKAN BN/UMNO, ulang sekali lagi, BENCIKAN BN/UMNO.

  tup tup lepas pilihan raya keluar berita PAS berunding dalam gelap dengan UMNO. APA CERITA NI!!!! mana tak marah....so apa yang PAS cakap sepanjang kempen pilihanraya tu nak campak kat mana?? apa ni, kata ulamak tetapi bilamasa pula ulamak dibenarkan BERBOHONG????!!!!
  lepas tu, sampai la ni tak selesai-selesai lagi masalah UG ni, tenggelam timbul tenggelam timbul.

  kalau macam nilah gaya kepimpinan PAS, nanti PR13 kami rakyat akan sama-sama PERLINGKUPKAN pas. biar sedar sikit depa ni, masih lagi dibuai mimpi fikir depa dah kuat


  hahahaa lawak... kaorg benci UMNO... tapi bila kes UG tiimbul.. ko org nak ajar PAS dgn undi UMNO... baik le koorg tak keluar mengundi dari pi undi UMNO tu.... kalau tak nampak sangat kaoorg hipokrit atau benci tapi sayang kat UMNO...

  ReplyDelete
 83. Buktinya, kau tanya budak2 PMRAM sebatch dgn dia dan senior sikit dan junior sikit. Benda ni adalah fakta..
  Aku dah tanya semua kata Ustaz Mujahid tak ikut Tanzim Alami


  Husam sendiri pernah tanya aku, aku kenal tak Ust Alias Osman. Kau nak cakap apa?Yg cuba tutup tu kau.

  Husam Musa dan Mat hussin sekarang MP Pasir Putih semua tu satu usrah dan ditarbiyyah oleh Alias Osman. Kau nak cakap apa lg. Pegi tanya lah Ustaz Alias dgn Zaki Muin tu. Diorg kenal sgt Husam dan geneg2 IRC.
  .

  Kahkahkah setakat tanya je apa masaalahnya. Kau memang bangsa munafik yang duduk dalam PAS. Kau UMNO apa urusan kau duduk dalam PAS.
  Sekali lagi terdedah penipuan kau.


  Ni penipu besaq la..kan usaha IRC nak conquer jemaah2 lain gagal, nak satukan bawah satu wadah.Dinamakan tolak ansur dan rendah diri puak2 IRC ni tak dihargai kononnya.

  Tu yg pasal AJK penaja serah borg utk buat wadah sendiri kepada KDN.Kalau semua masuk UMNO kononnya, dah tak buat dah JIM yg tertubuh bulan julai 1990 tu.
  .
  Iye ke. Puad Zarkashi tu amende?


  Oho..kalau bab UMNO, sampai macai tampal poster pun hg tuduh setongkol..kalau Anwar..oo..dia tak terlibat..apa punya jawapan ni?

  Kalau mcm tu, Musa Hitam sajalah terlibat,org lain tak terlibat.

  Masa isu ni Memali timbul, yg bercakap kat Parlimen Menteri Dalam Negeri ke Menteri Pelajaran? Pakai otak la.

  ReplyDelete
 84. Eh...halal pulak JIM masuk UMNO ni? Betulla macam aku ckp, org hangpa masuk no hal, org lain jumpa marah2 pulak..
  Maksudnya JIM ni tak hantar orang dia masuk mana2 jemaah la. Semjua tempat ada bekas JIM  Kau tanyalah Alias Osman tak pun Zaki Muin. Di Universiti Malaya, diorang dah buat usrah IRC.

  Puak2 IRC dah balik ke Malaysia sekitar tahun 76-77,ABg Abdullah masuk UPM tahun 1976 di UPM, dah buat usrah IRC, kau nak tutup apa lagi?
  .
  Kau tuduh, kau la kena bawak bukti. Apasal otak kau tak berjalan ni?

  .

  Kita sama2 aminkan.

  Tulang besi, sebaiknya kalau kau tak tahu cakap saja tak tahu. Kalau dah tak tahu, jgn cakap fitnah.Lebih malang, kalau benda tu betul, kau kata bohong. Kalau nak hadzar pun, ini bukan caranya.

  Tanzim IRC dah ada kat malaysia sejak puak2 IRC balik ke Malaysia pertengahan 70-an lagi.
  .

  Tidak, tanzim IRC ni dtg Malaysia sekita 80’an terutama selepas Anwar masuk UMNO

  ReplyDelete
 85. Sahabat Kanan,

  Sebenarnya yang membangkitkan isu JIM/ABIM dan lain lain didalam PAS adalah agen UMNO sendiri.

  Kalau dah mmg ada IRC dlm PAS, akan terzahir jugak. Nama2 konspirator IRC dalam PAS, termasuklah di antaranya Dr Wahab Ismail.

  Siapa agen UMNO tersebut? Nak kata Mustafa Ali? Dia pernah jadi ketua pemuda PAS, antara pembangun tanzim PAS di kampus2. begitu juga dgn Harun taib, org yg menulis kepelbagaian jamaah, tatkala masyarakat keliru tentang berbilang jamah, adakah dia juga agen UMNO?

  Mereka ini lah yang menjaja JIM adalah musuh PAS dalam selimut.Malahan JIM pernah dikafirkan oleh orang orang PAS sendiri pada tahun 1986.Nasib baik JIM bersabar dan tak response

  JIM ni pun tertubuh pada 27 Julai 1990. JIM tak wujud lagi masa 1986. Yg ada tu hantu raya takda badan namanya IRC.

  Kau tuduh, kau la kena bawak bukti. Apasal otak kau tak berjalan ni?

  Dah bg bukti dan statement. Terpulang nak terima ke tak. Biar pembaca tentukan.Tapi, for sure, PAS Pusat dah ada maklumat.

  Tidak, tanzim IRC ni dtg Malaysia sekita 80’an terutama selepas Anwar masuk UMNO

  Ini kau kena bg bukti. Puak2 IRC bila balik Msia, sekejap saja masuk usrah ABIM, pastu keluar sebab rasa puak2 ABIM tak cukup tarbiyyah, tak tepati masa, tak komit perjuangan. Rujuk buku Gerakan Islam dan Sejarahnya karya Ayah Hassan Firdaus. Sulaiman Maniri pun ada sentuh dalam buku "Buku Politik Kampus Di Sebalik Tabir".

  ReplyDelete
 86. Sahabat Kanan,

  Aku dah tanya semua kata Ustaz Mujahid tak ikut Tanzim Alami

  Aku tanya budak mesir, mereka kata ikut. So, nak cakap apa?

  Kahkahkah setakat tanya je apa masaalahnya. Kau memang bangsa munafik yang duduk dalam PAS. Kau UMNO apa urusan kau duduk dalam PAS.
  Sekali lagi terdedah penipuan kau.


  Cakap org takde hujah.

  Yg menipu tu kau.

  Iye ke. Puad Zarkashi tu amende?

  Ie ke? Apasal Fuad Zarkashi saja, Rahim Ghouse kau tak sebut?

  Masa isu ni Memali timbul, yg bercakap kat Parlimen Menteri Dalam Negeri ke Menteri Pelajaran? Pakai otak la.

  takkan org tak tanya apa stand Pemuda UMNO? Apatah lagi Pemuda UMNO tu dikatakan "Islamik"..?Apa standnya bila ditemuramah?

  ReplyDelete
 87. Sahabat Kanan,

  Maksudnya JIM ni tak hantar orang dia masuk mana2 jemaah la. Semjua tempat ada bekas JIM.

  Org yg ada bai'ah dan wala' dgn Amir IRC. Itu lebih tepat.

  Puad Zarkashi, aku tak tau, tp yg aku confirm adalah Rahim Ghouse dihantar ke dalam UMNO dahulu.Rudin tu pun satu lagi. Mungkin Radin Umar in the future.

  ReplyDelete
 88. Kalau dah mmg ada IRC dlm PAS, akan terzahir jugak. Nama2 konspirator IRC dalam PAS, termasuklah di antaranya Dr Wahab Ismail.

  Siapa agen UMNO tersebut? Nak kata Mustafa Ali? Dia pernah jadi ketua pemuda PAS, antara pembangun tanzim PAS di kampus2. begitu juga dgn Harun taib, org yg menulis kepelbagaian jamaah, tatkala masyarakat keliru tentang berbilang jamah, adakah dia juga agen UMNO?
  .

  Apasal Dr wahab pro pada kerjasama dgn UMNO? Itu maklumat yang aku dapat la. Adik Mustafa Ali bukan JIM ke?
  Bukan Mat Said datang beli kambing kat rumah Harun Taib ke?
  Kahkahkah semua contoh kau tak boleh pakai?


  Dah bg bukti dan statement. Terpulang nak terima ke tak. Biar pembaca tentukan.Tapi, for sure, PAS Pusat dah ada maklumat. .

  Bukti apa kao bawak? Semuanya tuduhan palsu kau yang bersifat liar. Kau memang bengap sebab tu kau tak tua beza tuduhan dengan bukti

  ReplyDelete
 89. Aku tanya budak mesir, mereka kata ikut. So, nak cakap apa?.
  Kau tanya budak Mesir kelab UMNO memang lah dia kata mcm tu  Ie ke? Apasal Fuad Zarkashi saja, Rahim Ghouse kau tak sebut?.
  Rahim ghouse dah keluar UMNO.


  takkan org tak tanya apa stand Pemuda UMNO? Apatah lagi Pemuda UMNO tu dikatakan "Islamik"..?Apa standnya bila ditemuramah?.

  Org yg ada bai'ah dan wala' dgn Amir IRC. Itu lebih tepat.

  Puad Zarkashi, aku tak tau, tp yg aku confirm adalah Rahim Ghouse dihantar ke dalam UMNO dahulu.Rudin tu pun satu lagi. Mungkin Radin Umar in the future.
  .

  Kau confirm berdasarkan maklumat khabar angin. Semua tuduhan kau ni TIDAK BERASAS. Kau bangsa penipu dan aku dah bukti banyak kali

  ReplyDelete
 90. Sahabat Kanan,

  Apasal Dr wahab pro pada kerjasama dgn UMNO? Itu maklumat yang aku dapat la. Adik Mustafa Ali bukan JIM ke?
  Bukan Mat Said datang beli kambing kat rumah Harun Taib ke?
  Kahkahkah semua contoh kau tak boleh pakai?


  Ye ke Dr Wahab ismail pahang tu pro kerajaan Perpaduan? Pandai korg hantar agen ye..boleh korek rahsia.

  Adik Mustafa Ali Amir IRc pun apa aku kisah, bini muda Haji hadi pun IRC.

  Kau tu beli kat kedai UMNO, tak kisah pun. mat said nak beli senapang tembak tupai kat Nik Aziz pun aku tak kisah.

  Bukti apa kao bawak? Semuanya tuduhan palsu kau yang bersifat liar. Kau memang bengap sebab tu kau tak tua beza tuduhan dengan bukti

  Dr wahab pro UMNO tu ada bukti ke?Puad zarkashi tu pulak JIM, ada bukti ke?

  Kau tanya budak Mesir kelab UMNO memang lah dia kata mcm tu

  Aku tanya budak2 PMRAM la.

  Rahim ghouse dah keluar UMNO.

  Mmg dia keluar UMNO, dok kat australia.

  Aku mmg saja sebut Rahim Ghouse sebab dia tu dihantar suruh rapat dgn Anwar sampai time Anwar kena pecat.

  Rudin tu hang tak nak sebut?

  Kau confirm berdasarkan maklumat khabar angin. Semua tuduhan kau ni TIDAK BERASAS. Kau bangsa penipu dan aku dah bukti banyak kali

  Yg bagi tau kat aku pun puak2 IRC jgk, yg dah ikut usrah khusus. Tuduhan aku ada asas, bukti apa?Tergelak berguling2 org yg kaji sejarah gerakan Islam bila kau sebut tanzim IRC baru sampai msia tahun 80-an padahal dah buat usrah, dah ada tanzim sejak tahun 1976 lagi bila abg abdullah n geng balik dr Brighton...samada kau ni pembohong, atau kau ni jahil tak tau apa2...

  ReplyDelete
 91. baguslah korang semua....

  JIM la, ABIM la, PAS la,lepas tu pakat gaduh sama sendiri... korang x rasa ke aku org yg atas pagar ni (aku rasa lagi ramai dari ahli PAS)x meluat tengok perangai korang!!!!!
  Nama je jemaah islam, tapi bergaduh sama sendiri... so macamna korang nak tarik org2 kat luar tu.... akhlak macamana korang nak bawa dan tunjukan kepada kami2 di luar sini? perangai sebijik sama je macam ahli2 parti lain.. baru dapat kuasa sikit allah beri dah gaduh sama sendiri.. macamana nak perintah Mesia..
  aku dah masak dengan jemaah2 kat mesia ni.. masuk abim di kutuknya JIM & PAS, masuk PAS dikutuknya yang lain... mana satu yg betul??? korang amalkan lah perangai macamni.. esok pilihanraya ke 13 gigit jari kuku je la ye.... teruskan perbalahan hang pa ni... teruskan..

  ReplyDelete
 92. Bengong !!!! meluat aku tengok ...

  Aku doakan supaya Allah tangguhkan lagi kemenangan keatas korang sampai korang boleh bersatu hati...

  ReplyDelete
 93. Ye ke Dr Wahab ismail pahang tu pro kerajaan Perpaduan? Pandai korg hantar agen ye..boleh korek rahsia.

  Adik Mustafa Ali Amir IRc pun apa aku kisah, bini muda Haji hadi pun IRC.

  Kau tu beli kat kedai UMNO, tak kisah pun. mat said nak beli senapang tembak tupai kat Nik Aziz pun aku tak kisah.
  .
  Kahkahkah kalau nak marah IRC apasal kaum keluarga Fraksi UMNO korang tak sebut? Ertinya, Mustafa Ali pun IRC la kan?

  Dr wahab pro UMNO tu ada bukti ke?Puad zarkashi tu pulak JIM, ada bukti ke?.
  Ada. Bukan Ingress di belakang perundingan sulit PAS – UMNO. Orang bodoh je tak tau benda ni. HAHAHAHAHAHA

  Mana bukti kao, cepat aku nak tengok.

  Kao buat tuduhan RAMBANG yang takda asas. CEPAT CEPAT bagi bukti kao.

  Wahai Pencacai UMNO. Kao memang bangsa penipu.

  ReplyDelete
 94. Aku tanya budak2 PMRAM la.
  Woii, semua pelajar MEsir AHLI PMRAM la. Kao ni nampak sangat tak tau apa dia PMRAM


  Yg bagi tau kat aku pun puak2 IRC jgk, yg dah ikut usrah khusus. Tuduhan aku ada asas, bukti apa?Tergelak berguling2 org yg kaji sejarah gerakan Islam bila kau sebut tanzim IRC baru sampai msia tahun 80-an padahal dah buat usrah, dah ada tanzim sejak tahun 1976 lagi bila abg abdullah n geng balik dr Brighton...samada kau ni pembohong, atau kau ni jahil tak tau apa2....

  Asas apa, stkt ni yang aku nampak hanya tuduhan2 melulu kao sahaja. Takda bukti pun. Kau buat dakwaan mcm2 tapi semua dakwaan semata2 yang kao kata kau kutip dari puak2 IRC. Ntah betul ntah tidak.

  ReplyDelete
 95. JIM la, ABIM la, PAS la,lepas tu pakat gaduh sama sendiri... korang x rasa ke aku org yg atas pagar ni (aku rasa lagi ramai dari ahli PAS)x meluat tengok perangai korang!!!!!
  Nama je jemaah islam, tapi bergaduh sama sendiri... so macamna korang nak tarik org2 kat luar tu.... akhlak macamana korang nak bawa dan tunjukan kepada kami2 di luar sini? perangai sebijik sama je macam ahli2 parti lain.. baru dapat kuasa sikit allah beri dah gaduh sama sendiri.. macamana nak perintah Mesia..
  aku dah masak dengan jemaah2 kat mesia ni.. masuk abim di kutuknya JIM & PAS, masuk PAS dikutuknya yang lain... mana satu yg betul??? korang amalkan lah perangai macamni.. esok pilihanraya ke 13 gigit jari kuku je la ye.... teruskan perbalahan hang pa ni... teruskan..

  ReplyDelete
 96. Sahabat Kanan,

  Kahkahkah kalau nak marah IRC apasal kaum keluarga Fraksi UMNO korang tak sebut? Ertinya, Mustafa Ali pun IRC la kan?

  Menurut sumber maklumat yg sahih, Mustafa Ali bukan IRC. Dia pun tak pernah ikut usrah IRC.

  Ada. Bukan Ingress di belakang perundingan sulit PAS – UMNO. Orang bodoh je tak tau benda ni. HAHAHAHAHAHA

  Bermakna semua ini adalah perancangan IRC utk buang Haji Hadi dan rakan2 lah, Ingress di belakang rundingan ni, dan puak2 IRC yg lain pulak warwarkan bhw mrk yg terlibat rundingan ni mengkhianati jamaah.

  Mmg bijak.

  Woii, semua pelajar MEsir AHLI PMRAM la. Kao ni nampak sangat tak tau apa dia PMRAM

  Kah kah kah...ini lg kelakar. So, budak kelab UMNO Mesir ni ahli PMRAM la..kah kah kah..

  Asas apa, stkt ni yang aku nampak hanya tuduhan2 melulu kao sahaja.

  Sumber dr aku , aku dah bagi. Sumbr lisan puak2 IRC aku dah bg. Siap buku dengan tajuk serta penulis pun aku dah bg.

  Yg bg hujah telur ayam ni, kau saja.

  ReplyDelete
 97. senang cerita,penyokong pas ni bengap bengap belaka...

  ReplyDelete
 98. Sori Tulang Besi,
  Rumah Tak Ada Internet, Jadi Lambat jawab Pasal Iskandar Abdul Samad..
  Sudah Pasti Anda SALAH bila Katakan Iskandar Abdul Samad TIDAK HADIR Rumah Terbuka PAS..
  Beliau HADIR ke Majlis Itu..
  Jadi Anda SALAH..
  Maklumat Sekecil Ini Pun SALAH, Apa Yang Nak Diharapkan Maklumat Anda Yang Lain Itu Betul..
  Susah Sangat Ke Nak Akui SALAH, Jika Sudah Terbukti SALAH..
  Tanya Lah Sendiri Iskandar Abdul Samad.......

  ReplyDelete
 99. TULANG BESI/SAHABAT KANAN DLL,

  APASAL KORANG NI DEGIL SANGAT!!!
  TOLONGLAH BERHENTI BERBALAH SESAMA SENDIRI.. AKU MUAK LA DENGAN PERANGAI KORANG SEMUA!!! mUAK TAU TAK!!! MUAK!!!!

  NI KALAU X RETI JUGAK.. AKU SAY NO TO PAS LA LEPAS NI.. MEMALUKAN JEMAAH JER KORANG NI.....SEMUA NAK TUNJUK HERO.. NAK MENANG ... NANTI ESOK -ESOK MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI..

  TOLONG BERHENTI!!!!!

  ReplyDelete
 100. pasai usrah pon leh kecoh...haha

  bengong lg bengap tul puak2 yg mgelarkan
  dirinya pjuang islam ni...haha

  ReplyDelete
 101. bengomlah puak UMNO ni buat kaco kat sini..tunjuklah identiti sebenar kamu wahai mala'un UMNO..pakai anonymous adik kecik aku bole wat camtu

  ReplyDelete
 102. pelik dan aneh.

  islam adalah agenda utama perjuangan, tapi jemaah memperjuangkan islam berpecah-belah dan pelbagai. Ada usrah paslah, alamilah, jimlah, irclah.
  Korang sedar tak yg korang ni semua bergerak nak memperjuangkan agama? kenapa perlu bercakaran?

  Musuh utamanya pulak ialah UMNO. Tapi UmNo itu UMNo. Jarang sekali UMNO berfraksi. Mereka teguh dan utuh walaupun tidak berjuang atas nama Islam.

  kalau macam ni gayanya, alamat lambat lagilah islam nak menang..

  RADZI AHMAD

  ReplyDelete
 103. uma said...

  "pasai usrah pon leh kecoh...haha
  bengong lg bengap tul puak2 yg mgelarkan dirinya pjuang islam ni...haha"

  Sebenonya ni bukan pasai usrah tapi pasai kewujudan 'anai-anai' dalam jamaah dan puak pemecah-belah dalam jamaah.

  Antaranya si TULANG BABI nilah...

  ReplyDelete
 104. jadi lah macam aizat sofian,

  bila di tegur semua dia ingat org UMNO buat kacau, tu ke dinamakan pejuang islam? ko rasa yg aku tegur tu salah ke? bergaduh sesama sendiri tu baik sangat ke ko rasa? ke ko ni x pernah pergi usrah / naqib ko x ajar pasal akhlak pendakwah?

  sedih aku tengok mentaliti korang semua ni...

  Hazri zaman

  ReplyDelete
 105. Binatang yang Allah jadikan tu boleh kita buat iktibar,
  anai-anai,
  tikus,
  monyet...
  gigit gigit
  gigit makan
  makan makan
  makan gigit
  ... makan gigit
  makan gigit
  kepak pusing
  pulas
  berak...

  harap-harap kita semua jangan jadi macam ni
  jadilah hamba Allah yang berjuang untuk Islam

  ReplyDelete
 106. Binatang yang Allah jadikan tu boleh kita buat iktibar,
  anai-anai,
  tikus,
  monyet...
  gigit gigit
  gigit makan
  makan makan
  makan gigit
  ... makan gigit
  makan gigit
  kepak pusing
  pulas
  berak...

  harap-harap kita semua jangan jadi macam ni
  jadilah hamba Allah yang berjuang untuk Islam

  ReplyDelete
 107. Sepatutnya dibaca:

  Berani kau bersumpah wahai Tulang Besi, bahawa kau tak tahu bhw golongan IRC/JIM dalam PAS terlibat dalam konspirasi mengaturkan pertemuan pimpinan PAS dgn UMNO, dan ia di belakang hari digunakan utk menjatuhkan pimpinan PAS??

  Jawab tulang besi, pengkhianatan geng Erdogan thdp PAS ini, kerana Wahab Ismail yg besa bai'ah dgn IRC dan Rameli Musa kawan Anwar yg btgjwb atur meeting UG dgn UMNO!

  Saya pernah buat majlis sumpah ni. Dan, semua sessi sumpah ni mesti ada dua pihak yang bersumpah. Sebelum saya sumpah, saya nak tengok puak UMNO ni sumpah dulu.
  Sumpahnya adalah berbunyi:
  “Wallahi, Wabillahi,Watallahi, bawahasanya kesemua orang yang saya telah namakan sebagai orang JIM dalam PAS ini sebenarnya mempunyai perancangan jahat yang halus untuk menguasai PAS”.
  Kau sumpah ni dulu, baru aku sumpah nafi. Boleh??? Kalau berani la.
  Keduanya, saya memang pernah mendengar ada konspirasi untuk JIM untuk menawan PAS dari dalam pada tahun 80’an. Namun, tokoh2 yang terkait itu i.e. Mustafa KAdeer telah pun masuk UMNO. Tokoh 2 lain yang terkait masih lagi kekal dalam PAS tapi ahli biasa
  Saya diberitahu, Ustaz Yaakub Husin sendiri yang menjadi penentang JIM yang kuat pada tahun 80’an telah berkata bahawa isu JIM dalam PAS bukan lagi isu yang serius.
  Geli geleman dengar orang UMNO nak cerita pasal perjuangan Islam padahal dia bergelut dengan tokeh judi dgn tokeh arak.
  Pegi bersih diri kau dulu la. Boleh tak?

  ReplyDelete
 108. Sahabat Kanan

  Wallahi wabillahi watallahi, mereka yg saya namakan ini:

  Dr Abdul Wahab Ismail
  Dr Dzulkefly Ahmad
  Saari Sungip
  Lo' Lo' Ghazali
  Siti Mariah Mahmud
  Mujahid Yusof Rawa
  Amiruddin Hamzah

  adalah mereka yang terlibat dalam agenda menguasai PAS untuk kepentingan IRC mengikut pengetahuan dan amanah yang disampaikan oleh mereka yang tidak mahu wujud Jamaah dalam Jamaah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak larat nk baca semua comments. Dengan perkembangan terbaru ghb amanah bolehla sambung semula perbincangan ini

   Delete
 109. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.