Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Wednesday, January 6, 2010

Isu Kalimah Allah: Beberapa Pengarajan Yang Saya Pelajari

Ada beberapa perkara yang saya pelajari dari peristiwa ini:

1.0 Perbezaan pendapat dalam isu ini masih terpecah mengikut Fraksi UMNO dan Fraksi PAS. Rata-rata pemimpin PAS Pro UMNO lebih suka mengambil sikap yang selari dengan sikap UMNO dalam isu ini. Di sinilah kita dapat pelajari punca perpecahan di kalangan pimpinan PAS. Kelompok yang Pro UMNO mahu mengimplementasi Islam dalam semangat NASIONALISMA MELAYU persis UMNO. Kelompok yang BENCI UMNO pula mahu Islam diamalkan mengikut Al Quran dan Sunnah serta contoh-contoh para Sahabat Nabi SAW. Ertinya perbezaan ini adalah bersifat AKIDAH dan bukan perbezaan politik semata-mata. Di sini semua ahli2 PAS wajib ambil perhatian.

2.0 Hakikatnya, penganut-penganut Kristian di Semenanjung Malaysia mengadakan upacara sembahyang mereka dalam bahasa Inggeris. Dan Bible dalam bahasa Inggeris tidak menyebut perkataan Allah (kecuali satu jenis Bible bernama “Schofield Bible”). Sekiranya semua bible Bahasa Inggeris menyebut nama Allah, nescaya ramai orang Krisitan di Barat akan masuk Islam.

3.0 Penggunaan Kalimah Allah adalah oleh penganut Kristian di Sabah dan Sarawak. Ini kerana sejak sebelum mereka masuk Malaysia, mereka telah menggunakan Bible terjemahan Indonesia. Bible Indonesia semuanya menggunakan perkataan Allah. Bukan niat mereka mahu menghina Islam atau umat Islam

4.0 Di Sabah dan Sarawak, hubungan kekeluargaan ini erat. Saya pernah lihat dengan mata kepala saya sendiri, seorang Muslimat bertudung menghadiri sebuah upacara perkahwinan di dalam sebuah gereja. Dan kontraktor saya sendiri pada waktu itu, seorang Kristian. Beliau mengambil kerja saudara2 beliau di dalam syarikat beliau. Dan saudara2 beliau itu ada yang Kristian dan ada yang Islam dan saya berjumpa dengan saudara2 beliau itu.

5.0 Di sana, dalam satu keluarga besar, ada yang Islam dan ada yang Kristian. Dan mereka hidup aman damai. Kalau kita silap mengambil pendirian dalam isu ini, maka ada kemungkinan kita akan dipandang sebagai pemecah belah keluarga di kalangan orang2 pribumi Sabah dan Sarawak.

6.0 Yang saya suka adalah, walaupun ada ahli keluarga mereka yang masuk Islam, tetapi rata-ratanya, tidak ada penindasan dan pemulauan berlaku di sana.

7.0 Dan hasil dari hubungan keluarga ini juga menyebabkan ada orang-orang Kristian di Sabah masuk Islam sehingga hari ini. Walaupun orang2 Islam di Sabah ni rata-rata perangai tak jauh beza dengan orang Kristian.

8.0 Perdebatan Tulang Besi dengan AB Al Banjary: Saya sebenarnya berterima kasih dan minta maaf pada AB Al Banjary sekiranya saya terkasar bahasa. Bagi saya perdebatan ini telah membina banyak pengetahuan saya berkenaan dengan “Akidah” tidak kira akidah Islamiyyah mahupun akidah bukan Islam.

9.0 Hakikatnya, kefahaman yang mengatakan bahawa Nabi Isa itu Tuhan dimulakan oleh Kristian Mesir. Ertinya kefahaman yang menjadikan Isa sebagai Tuhan berasal dari Tanah Mesir dan dirasmikan dalam satu “kongress” yang dinamakan sebagai “Council of Nicea”.

9.1 Di kalangan penganut “Ajaran Isa” selepas naiknya Nabi Isa ke langit, telah bercampur baur dan beranak-pinak dari segi fahaman dan kefahaman mereka terhadap ajaran yang dibawa oleh Nabi Isa AS

9.2 Maka, Raja Constantine, seorang penyembah berhala, telah memanggil kesemua “Bishop” ataupun “Ketua2 Gereja” untuk mebahaskan “Ketuhanan Isa”. Namun, mereka yang mengatakan Nabi Isa itu BUKAN TUHAN, tidak dijemput malahan dibunuh dan ditindas oleh Kerajaan Rom

9.3 Mesyuarat pertama mereka diadakan di sebuah bandar bernama “NICEA” yang berhampiran dengan Izmir di Turki. Di kongress tersebut, pengundian telah dibuat dan pendapat dari wakil Mesir telah menang pengundian. Maka lahirlah apa yang kita panggil “The Nicean Creed” (Akidah Nicea)

9.4 Secara mudahnya, AKIDAH NICEA mengatakan bahawa NABI ISA itu ADALAH TUHAN. Maka sesiapa yang menolak KETUHANAN ISA, tidak boleh dianggap sebagai KRISTIAN.
9.5 Waktu ini, fahaman Trinity belum lahir tapi telahpun dikiaskan dengan usul yang telah diluluskan oleh ”Nicean Council” ini.


10.0 Dari pengalaman saya di Mesir sendiri, orang2 Kristian Koptik menggunakan nama Allah dalam semua upacara keagamaan dan kehidupan harian mereka. Malahan mereka menggunakan ungkapan2 seperti Inshaalah, Alhamdulillah, Subhanallah, Assalamualaiku, dsbnya.

11.0 Kalau pergi ke pasar Mesir, nak bagitau orang di pasar yang kita orang Islam, kita mesti BERSELAWAT NABI ( ataupun sebut “Sollu Alan Nabi”) pada mereka. Barulah mereka tahu kita Islam. Kalau tidak sakit hati je dengar puak2 ni tanya kita “Enta Muslim?”. Ini pembeza antara Krisitian dengan Islam yakni BERIMAN KEPAD A NABI MUHAMMAD SAW.

12.0 Dan setahu saya, tiada pengharaman dari Ulama Azhar berkenaan dengan penggunaan kalimah-kalimah ini ke atas Kristian Koptik Mesir walaupun Krisitan Mesir bertanggunjawab terhadap kefahaman “ISA ITU TUHAN”. Kalau ada Ulama Azhar yang mengharamkannya, sila bagitau saya.

13.0 Jadi, saya dengan rendah diri TAK BERANI nak menentang sebab siapa saya dari segi ilmu kalau nak banding dengan ulama2 Azhar. Ada ulama2 Azhar ini yang kasyaf. Misalnya, pelajar Azhar yang mati eksiden dua tahun dulu, sebelum beliau mati, guru beliau telah berkata aka nada seorang anak murid beliau yang akan meninggal dunia.

14.0 Malahan ada ulama-ulama Azhar yang berkahwin dengan perempuan-perempuan Kristian Koptik ini walaupun mereka belum Islam. Rata-rata Kristian Koptik ini dianggap sebagai “Ahlul Kitab” walaupun mereka makan babi.

15.0 Waktu Salahuddin memerangi tentera Salibbiyyah, Kristian Koptik di Mesir telah berperang bersama-sama dengan Salahuddin Ayubi bagi membebaskan tanah Palestine. Saya bertanya dengan kawan saya mengapa orang Kristian Mesir tidak pergi “Haji” mereka lagi. Beliau menjawab selagi Baitul Laham dijajah Yahudi, orang Krisitan Mesir tidak akan sekali-kali menunaikan “Haji” mereka di Baitul Laham.

16.0 Juga, bukan UMNO pernah menangkap ramai pimpinan PAS sewaktu “Operasi Lalang” atas tuduhan menyebarkan maklumat berkenaan Kristianisasi di Sabah satu masa dahulu untuk melindungi rakan BN mereka, PBS?
Share on whatsapp

64 comments:

 1. INi tulisan TB ke? Lebih tenang dan adil ulasan ini. Ada kelas sikit!

  ReplyDelete
 2. TB Kata:
  Di sinilah kita dapat pelajari punca perpecahan di kalangan pimpinan PAS. Kelompok yang Pro UMNO mahu mengimplementasi Islam dalam semangat NASIONALISMA MELAYU persis UMNO. Kelompok yang BENCI UMNO pula mahu Islam diamalkan mengikut Al Quran dan Sunnah serta contoh-contoh para Sahabat Nabi SAW.

  Wah hebatnya persepsi awak ni. Inilah punca penyakit perpecahan umat Islam. Iaitu mendakwa puaknya berada di jalan Al-Quran dan As-Sunnah hanya berdasarkan persepsi beliau semata-mata dan mengangap orang lain tidak mengikuti Al-Quran dan As-Sunnah.

  Ertinya perbezaan ini adalah bersifat AKIDAH dan bukan perbezaan politik semata-mata. Di sini semua ahli2 PAS wajib ambil perhatian.

  Kalau ia melibatkan perbezaan akidah, adakah kafir orang yang tidak mengikut puak awak tu?

  Isu nama Allah ini ada banyak aspek perbincangan seperti dari pespektif akademik, politik, dakwah, perundangan, rasional dan waqi.

  Tapi malangnya TB hanya lihat isu ini dalam 2 warna, yakni Merah dan Hijau.

  Cuma saya berterima kasih pada TB kerana highlight isu ini kerana hari ini, Nik Aziz disahkan sebagai fraksi UMNO dan sekadar mahu mengimplementasi Islam dalam semangat NASIONALISMA MELAYU persis UMNO.

  ReplyDelete
 3. Nik Aziz disahkan sebagai fraksi UMNO dan sekadar mahu mengimplementasi Islam dalam semangat NASIONALISMA MELAYU persis UMNO.

  What kind of crap u'r spewing this time,GM

  TB,nice piece BTW

  ReplyDelete
 4. Cuma saya berterima kasih pada TB kerana highlight isu ini kerana hari ini, Nik Aziz disahkan sebagai fraksi UMNO dan sekadar mahu mengimplementasi Islam dalam semangat NASIONALISMA MELAYU persis UMNO..

  Kahkahkah Grand Moron nak menipu tak jadi. TGNA tidak MENGHARAMKAN penggunaan Nama Allah kerana Islam mengizinkan. Cumanya beliau takut disalahgunakan. Itu sahaja.

  Tka macam Nasa dan Harun Din yang terus label kufur. Ada tak TGNA bagi label kufur?

  ReplyDelete
 5. Kalau ia melibatkan perbezaan akidah, adakah kafir orang yang tidak mengikut puak awak tu?

  Isu nama Allah ini ada banyak aspek perbincangan seperti dari pespektif akademik, politik, dakwah, perundangan, rasional dan waqi.

  Tapi malangnya TB hanya lihat isu ini dalam 2 warna, yakni Merah dan Hijau.


  Woii bahlol, Jabariyyah, Qadariyyah etc pun takda orang yang kafirkan. Kau ngaji agama mana ni? Ngaji kat Lim Goh Tong ke?

  Betula la kau ni, Grand Moron. Website kao pun website bodoh, pisau.net. Takda nama lain ke? Cetek la otak kao ni.

  ReplyDelete
 6. Yg menyalah gunakan nama Allah dan Islam adalah barua barua UMNO...

  ReplyDelete
 7. Disinilah orng Kristian (Catholic)menunjukkan betapa matang dan kuat iman (faith)mereka, kerana dari hari keputusan mahkamah diumumkan, mcm2 lah komen orng Islam nie pasal Tuhan,Isa, Kristian dan etc.

  Kita masih tak faham apa masalah orng Islam nie, sekejap kata dia orng confuse, sekejap kata hina Islam dan mcm2.

  Kalau nak tau sikit, Bahasa Inggeris takkan guna Allah, sebab, Bible bahasa asal dlm Hebrew/Aramaic/Greek bukan ditranslate ke bahasa lain, tetapi ditranliterate. Jadi, dari asal Greek/Hebrew, ia ditransliterate ke Latin. Kalau nak ubah ke Bahasa lain spt Bahasa Cina, Tamil, Melayu and so forth, ia diubah bukan dari Ingeris tapi dari Bahasa asal Greek/Aramaic oleh paderi2 pakar linguist Gereja.

  Jadi, buat apa Ingeris nak guna Allah, sedangkan Ingeris ditransliterasi dari greek/Latin n Bahasa Indonesia juga ditransliterasi terus dari greek.

  Lagipun, orng putih tak lar kurang Imannya sampai nak masuk Islam bila tengok Bible guna word Allah.

  Lagi satu, kalau u bukan Church/Salvation Historian Gereja, takpayahlah nak komen pasal Nicene Creed or Christ as Son of the Everliving God or Holy Trinity. Yang u cakap tu, u baca kat wikipedia ker aper, jangan lar buang masa. Kita tak ada masa nak convert orng Islam lar sebab orng kita sendiri ramai yang perlu diimankan kembali.

  ReplyDelete
 8. Masuk Islam ke keluar Islam ke,bukan da main issue..yg pentingnya kita perlu kaji balik,sebab islam di malaysia dah off tangent..ada islam btn,ada islam hadhari,ada islam najibi,ada islam tokoh tambahal unta bin al keldai..and since when al azhar has the sole monopoly/sole authority on islam?is it written in the quran,so and so will be given sole authority on islam?ala..thought readings is nothing...lot's of sooth sears can read thought and predict what's gonna happen to a person..

  ReplyDelete
 9. And lot's of Uni scholars are equally respobile for super corruption,distortion..ooo,these buggers hide behind their degrees,Ph.d,and give an auro of "invincibility"..throw them some tuff question,they become bisu like tikuih..

  ReplyDelete
 10. I agree, rather than talk without any religious understanding about a specific religion, just concentrate on how to bring the religion to its own people effectively.

  I dono who taught dis guy that Jesus as God originates from orng Mesir. It is from Bible, not frm orng Mesir. Nicene Council is to put into creed/practice what is in the Bible. if wanted to comment on Christianity, i challenge the Imams or TB himself to study chistianity in prefeesional level, like how some of our Jesuit Fathers who studied Islam specifically before they comment anything on Islam.

  Christ is the Son Of God, and he is God, God the Son in the Holy Trinity. Islam wont accept it.

  On the other hand, Nabi Muhammad is the last prophet according to Islam, and forever Christians wont acknowledge him as so, Bcoz through Christ, evrything is finished, no one after him. Its only the Apostles after Him.

  ReplyDelete
 11. Islam is a path..liberation in islam different compared to buddhism..buddhism's liberation is "dissapearing" into the void/unmanifest..islamic liberation is be totally free frm error/falsehood..and to be completely under the guidance/influence of the soul(1st),and eventually the SUPREME HIMSELF..couple of centuries ago, sufi mystics created a mega controvercy by declaring that "I AM HE"(this corresponds to vedantic's declaration of Tat Tvam Asi or Thou Art He/Thou Art That)..and as result,some maha pandai islamic scholars declared fatwa on them and some of them were killed(deliberately!!)..the question is are the mystics wrong?folks,true islamic path involves intense purification,surrender,aspiration..all our ego,our ignorant self gets burned,when aspiration,purification,surrender become highly intensified..and when that happens it's the soul who takes control(at 1st)..teh soul is the divine supremely himself locked in our hearts..and when the soul is enthroned,it come forward take control..no more ego,no more our ignoarnt shittyness..and since the soul is a portion of the divine,and recognises only the divine/supreme,the soul declares "I AM HE"..

  ReplyDelete
 12. Hah..Jesus is a palestinian jew who rebelled against the teaching of the talmud,torah,who did not follow shabbath..

  ReplyDelete
 13. and the arab and the jews are brothers/cousin,same stock,whatever..

  ReplyDelete
 14. Christ is the Son Of God, and he is God, God the Son in the Holy Trinity. Islam wont accept it.

  Actually,sir,Islam declares it's Allah,the Supreme who sustains everthing..animals,stones,wind,us,heavens,hells,everthing..in truth the trinity is spritual psycological,and there r differnces,and christinaity only rocognizes fahther,son,holy ghost..soul,cosmic being,transedental being is the true defination of the holy trinity..

  ReplyDelete
 15. the holy trinity secara ringkas is the same supreme self in 3 differnt forms..in the quaran,we get this picture frm a different angle..it's the projection/manifestation of infinite nomber of beings frm the the supreme self..all the the time it's the same suprem self/divine substance mainting everthing(inluding the falling of a leaf)..and no differentiation at all..pendek kata,it is the supreme himself in infinite number of shapes,colours,forms..vedic/vedanta terminology refers to it as the 2nd status of supramental consciousness..

  ReplyDelete
 16. Kenapa tak boleh guna 'ALLAH'January 6, 2010 at 4:15 PM

  Saudara Tulang Besi,

  Tak tahu lu ikut agama SESAT atau lu sendiri dah SESAT.

  'ALLAH' merupakan satu nama sahaja. Nama ni dituju khasnya untuk umat-umat Islam untuk mengakui nama TUHAN mereka masing-masing.

  Tidak ada SALAHnya jikalau sesiapa pun (umat Islam atau tidak) menggunakan perkataan 'ALLAH' asalkan ia tidak digunakan untuk motif/niat yang BURUK. Ini bermaksud penganut Kristian BOLEH & mempunyai HAK untuk menggunakan perkataan 'ALLAH' dimana-mana sahaja (tidak hirau di dalam penerbitan Herald, di dalam gereja, di kedai kopi ataupun di dalam tandas).

  Saya merasa SEDIH & KESAL kerana kebanyakan umat Islam tidak faham ajaran Islam yang sebenar. Kebanyakan umat Islam mempunyai MENTALITY bagai ISLAM adalah satu-satunya agama di Malaysia. Tidak ada agama yang lain boleh wujud selain agama ISLAM dan pemikiran sebegini adalah SALAH dan SESAT.

  Kita seharusnya menghormati agama lain walaupun agama itu bukan agama amalan kita.

  Saya 100% SOKONG perkataan 'ALLAH' digunakan oleh sesiapaun tidak menghirau agama ataupun bangsa.

  ReplyDelete
 17. Oooiii MAT TALIBAN sekalian,

  Lu orang sudah kena BRAIN WASH oleh OSAMA BIN LADEN kah??? Otak lu orang dah sesat kaw-kaw sampai buang otak dalam tong sampah pun takda orang nak kutip buat RECYCLING.

  ALLAH merupakan satu nama sahaja lah. Apa salahnya untuk menggunakan perkataan ALLAH??? Pemikiran lu orang betul-betul SEMPIT.

  Tak tahu nak cakap BODOH ataupun KASIHAN. Ooooiiii MAT TALIBAN kat sini...."BANGUN lah!!! Jangan asyik tahu makan & tidur sahaja".

  Kalau nak PANDAI....tolonglah START guna OTAK dan BUKAN BUNTUT untuk berfikir.

  ReplyDelete
 18. 3.0 Penggunaan Kalimah Allah adalah oleh penganut Kristian di Sabah dan Sarawak. Ini kerana sejak sebelum mereka masuk Malaysia, mereka telah menggunakan Bible terjemahan Indonesia. Bible Indonesia semuanya menggunakan perkataan Allah. Bukan niat mereka mahu menghina Islam atau umat Islam

  4.0 Di Sabah dan Sarawak, hubungan kekeluargaan ini erat. Saya pernah lihat dengan mata kepala saya sendiri, seorang Muslimat bertudung menghadiri sebuah upacara perkahwinan di dalam sebuah gereja. Dan kontraktor saya sendiri pada waktu itu, seorang Kristian. Beliau mengambil kerja saudara2 beliau di dalam syarikat beliau. Dan saudara2 beliau itu ada yang Kristian dan ada yang Islam dan saya berjumpa dengan saudara2 beliau itu.

  5.0 Di sana, dalam satu keluarga besar, ada yang Islam dan ada yang Kristian. Dan mereka hidup aman damai. Kalau kita silap mengambil pendirian dalam isu ini, maka ada kemungkinan kita akan dipandang sebagai pemecah belah keluarga di kalangan orang2 pribumi Sabah dan Sarawak.

  6.0 Yang saya suka adalah, walaupun ada ahli keluarga mereka yang masuk Islam, tetapi rata-ratanya, tidak ada penindasan dan pemulauan berlaku di sana.

  =========

  Sebagai Bumiputera Sarawak, saya ingin mengesahkan bahawa kenyataan di atas, sepanjang pengetahuan saya adalah benar.

  Agama tidak pernah menjadi penghalang kepada hubungan kekeluargaan. Mungkin ada satu ada dua kes keluarga fanatik macam Melayu semenanjung, cth Keluarga Kristian yang membuang anak yang masuk Islam tapi yang saya lebih kerap dengar, mereka hidup sebagai satu keluarga yang bahagia.

  Abang angkat saya yang telah Islam berasal dari keluarga Kristian yang sangat taat pada agama. Dan keluarga itu memang dikenali di kampung mereka sebagai keluarga yang dihormati kerana ketaatan, kepatuhan dan kewarakan pada agama Kristian.

  Sehingga kini, abang saya masih rapat dengan keluarga nya terutamanya dengan ibunya sama seperti dahulu. Dan hubungan beliau dengan orang-orang kampung juga sama. Beliau seperti biasa, jika ada kelapangan akan balik ke kampung untuk menjenguk ibu dan ayah dan keluarga.

  Saya pernah berjumpa juga dengan seorang yang sudah berumur yang mempunyai adik beradik yang memeluk Islam. Beliau juga adalah seorang Kristian yang taat.

  Sikap toleransi nya begitu tinggi. Beliau hafal hukum dan rukun-rukun sembelihan bagi orang Islam. Setiap kali ada perhimpunan keluarga, mereka mengelakkan babi sama sekali dan akan menghantar binatang untuk disembelih oleh orang Islam. Siap akan tanya penyembelih tentang cara-cara kaedah sembelihan untuk memastikan orang Islam yang diupah itu betul-betul tahu.

  ReplyDelete
 19. Berkenaan dengan Bible itu, saya sudah lama tahu Bible berbahasa Indonesia menggunakan perkataan Allah.

  Saya sendiri bersekolah di sekolah yang diasaskan oleh paderi Katolik selama 11 tahun, dari sekolah rendah hinggalah menengah. Setiap hari dari saya kecil hingga dewasa saya akan lalu di bawah salib-salib besar.

  Selama 11 tahun itu juga tidak pernah para guru saya, ataupun sesiapa saja cuba untuk berdakwah Kristian pada saya.

  Saya sendiri banyak pertikaian mengenai Kristian yang saya tahu. Katolik lwn Protestan, mazhab ini lwn mazhab lain pun saya tahu. Pasal konsep Triniti cuma wujud selepas 325 tahun Nabi Isa di angkat ke langit pun saya tahu. Malah ada mazhab Kristian yang memanggil Krismas 25 Disember sebagai satu bidaah dan kesesatan dan berasaskan penyembahan dewa, itu pun saya tahu. Mereka menyatakan secara terang-terangan pada saya.

  Kawan-kawan saya yang bekerja di Kuala Lumpur pun ramai yang membawa Bible dalam Bahasa Indonesia ini. Memang mereka gunakan perkataan Allah. Di Sarawak terdapat banyak suku yang mempunyai bahasa sendiri. Jadi Mass mereka di adakan dalam satu Bahasa yang semua boleh faham tanpa mengira suku kaum, iaitu Bahasa Melayu.

  Sukar untuk menggunakan Bahasa suku masing-masing sebab Church ini terbuka pada semua. Kecualilah semua yang hadir dapat dipastikan dari satu suku kaum, maka baru lah boleh gunakan bahasa suku kaum itu.

  Kesimpulan saya disini, janganlah bimbang kaum Kristian menggunakan perkataan Allah. Yang paling penting bagi saya adalah kita berusaha mamahamkan masyarakat Islam tentang sifat-sifat Allah yang sebenarnya.

  Wallahualam

  ReplyDelete
 20. Dan ingin saya tambah sedikit lagi.

  Dengan ini saya ingin meminta orang macam Zuklifli Nordin dan yang sewaktu dengan nya untuk pergi mampus.

  Jangan bawak budaya bodoh kamu itu di Sarawak. Saya orang Islam dari lahir pun juga reject. Tak payah cakap la kaum Bumiputera yang lain.

  Sekian, Terima Kasih

  ReplyDelete
 21. //Dengan ini saya ingin meminta orang macam Zuklifli Nordin dan yang sewaktu dengan nya untuk pergi mampus.//
  Sy sokong 500%!!Barua ni fanatik melayu islam nazi zionis..

  ReplyDelete
 22. //Saya merasa SEDIH & KESAL kerana kebanyakan umat Islam tidak faham ajaran Islam yang sebenar. Kebanyakan umat Islam mempunyai MENTALITY bagai ISLAM adalah satu-satunya agama di Malaysia. Tidak ada agama yang lain boleh wujud selain agama ISLAM dan pemikiran sebegini adalah SALAH dan SESAT.//

  Mentaliti para pelawak islam adalah."Islam saja betui..lain lain kita sekadar tolerate aje..tak nak kacau bilau lah..dri kafir,kita blh pau dui,komisyen..aah..mau jga kitaran duilah.."

  ReplyDelete
 23. Ayah pin dikondemkan..tapi Islam hadhari halal ke?islam versi BTN dgn slogan ketuanan melayu islam diluluskan oleh Allah kot?

  ReplyDelete
 24. MALAYSIABRU.COM said,

  TAHNIAH TB, PIHAK MALAYSIABARU SELARI DENGAN PANDANGAN ANTA

  (bila agaknya HARUN JIN nak istihar masyuk UMNO macam dia buat pada tahun 1999 last minit tak jadi bertanding atas tiket PAS di PERLIS?

  TAHNIAH lagi sekali TB yang juga KHalid Al Walid versi PAS MAlaysia

  IKHLAS DARI MALAYSIABARU.COM

  ReplyDelete
 25. Sir TB!
  1.Ustaz dan tok guru tak kira dari amno atau pas atau tak berparti memberi ulasan yang hampir sama berkaitan dengan isu penggunaan nama Allah .Sebab mereka tafsir Al-Quran berguru!Guru-guru mereka dulu merupakan tok-tok guru yang berjaya mengislamkan beribu orang!!Mempunyai pondok-pondok dan beribu pengikut!
  2.Hang a.k.a puak sekular seperti hang menaksir sendiri ayat-ayat Al-Quran
  tampa berguru!!Tok guru zaman dulu seperti Tok Kenali selalu berpesan!Mempelajari ilmu agama Islam tampa berguru umpama bergurukan syaitan!!!
  3.yang aku haighan hang asyik membela sedagha hang,puak kristian kat Malaysia!Tapi sedagha hang kat Swiss tak mengaku hang sebagai sedagha depa pun!!!Nak buat menara masjidpun depa tak bagi!!!

  ReplyDelete
 26. Saya tidak percaya keputusan mahkamah ini genuine.

  Siapa tidak tahu mahkamah Msia Umno yang punya.

  Percayalah bila kes sampai mahkamah rayuan dan persekutuan, confirm Umno akan menang.

  Cuma sedih melihat ramai pemimpin PR sendiri terperangkap dgn sandiwara Umno ini.

  Sy tidak menyokong kalimah Allah digunakan oleh Herald.Situasi di asia barat lain.disana rupa dan bahasa sama.wlupun kristian/islam/yahudi.

  Sini situasi berbeza.Bimbang umat islam keliru dgn Kalimah Allah bile digunkan pihak gereja.

  Wlubagaimanapun sy sedih apabila org kita dpt diperbodohkan dgn begitu mudah sekali dgn isu terbaru ini.

  Tk terdetik ke anda semua bhw Umno/kjaan cuba alihkan isu kenaikan harga gula? drpd rakyat nk marah kjaan, kini terus syng kjaan yg kononnya beria2 sungguh nk pertahankan kalimah Allah dprd digunakan oleh gereja.

  Semua wayanglah.Selain drpd tu. kjaan jg ali isu pkfz/gst/enjin jet hilanh dgn letupkan isu kalimah Allah ini.

  Rakyat marhaen yg mat "bijak" ini lah menari ikut rentak umno dlm isu ini, tanpa ketahui ni semua wayang telah diskrip.

  kalau isu anwar/perak, mb nizar, speaker kedah semua di leh menang atau tekan keadilan mutlak, tk kn isu kalimah Allah yg merupakan lg sensitif kpd umat islam tampa mengira fahaman politik..dia org tk leh kautim? kahkah kah...

  bak kata Dr mahathir....melayu mudah lupa

  ReplyDelete
 27. ....lupa lagi...ulasan hang mengapa puak kristian koptip Mesir tak mau pi tunai haji sebab Baitul Laham sebab dikuasai yahudi....
  Awat!Agama puak yahudi bukan agama samawi!!!!! Pasai apa puak kristian koptik tak percaya pada puak yahudi!!!Tuhan sama jugak!!!!!

  ReplyDelete
 28. ...sambung sikit lagi...
  Kalau ada puak yahudi di Malaysia,tuntut nak guna kalimah Allah seperti puak kristianni!!!Berdasarkan fakta yang hang bagi,hang tentu sokong punya tuntutan puak yahudi malaysia!!!!

  ReplyDelete
 29. ...keputusan mahkamah terbaru...
  Itulah "kuasa " umat islam Malaysia!!!Tanpa mengira ideologi!!!Baghu hangpa tau no !!!Hangpa jangan dok main dengan umat islam malaysia!!!hangpa jangan dok naik kepala oghang islam malaysia!!!Hangpa tak tauka,bila timboi isu yang menggugat hal yang berkaitan agama islam,oghang melayu dan umat islam tanpa mengira ideologi akan bersatu!!!!!Pergi jahanam pencacai kristian yang mengaku beragama Islam!!!

  ReplyDelete
 30. Saya setuju 500% kenyataan anone 7.51pm. Hangpa pencacai kristian semua dah kufur hang tau.

  Hangpa ingat semua orang melayu/islam kuat sangat ke iman mereka, terutama yang muda-muda. Masa time ini, mereka senang di tipu jika dikatakan Islam dan Kristian itu sama saja. Daripada masuk Islam elok masuk kristian sebab tak payah puasa, tak payah solat, boleh minum arak dsb.

  Mereka-mereka ini bila sampai umur 30 an kebanyakannya akan berubah.

  Ramai, seperti Lina Joy dan abang ipar ku sendiri telah tertipu tetapi masih tidak serius.

  Jangan diberi peluang untuk dikelirukan wahai pencacai kristian sekalian....

  ReplyDelete
 31. [Yusufali 95:4] We have indeed created man in the best of moulds,
  [Yusufali 95:5] Then do We abase him (to be) the lowest of the low,-
  Quran:at-tin(the fig)

  ReplyDelete
 32. TB
  ku cuma tak setuju engko kata tak seaqidah antara fraksi PAS dan UMNO nih..Sepatutnya disebut perbezaan pendapat.

  Pasal Kristian Malaysia dibenarkan oleh mahkamah guna nama Allah pad akhirnya tu tiada apa apa isu sebenarnya..

  Umat Islam sepatutnya menggunakan peluang ini utk mendakwahkan Islam kepada penganut penganut Kristian.Kristian adalah agama samawi sehingga dibenarkan oleh hukum mengahwini wanita kristian.

  Kontroversi isu penggunaan "kalimah Allah" sedikit sebanyak membuka minda kebanyakkan umat Islam Malaysia.Tkalah asyik macam katak dibawah tempurung aje.

  UMNO sebenarnya tak ambik peduli pun pasal kalimah Allah.Mereka cuma berlakon aje kononnya concern pasal kesucian kalimah Allah ni..Jadi jgn la percaya sgt lakonan mereka..

  ReplyDelete
 33. //Umat Islam sepatutnya menggunakan peluang ini utk mendakwahkan Islam kepada penganut penganut Kristian.Kristian adalah agama samawi sehingga dibenarkan oleh hukum mengahwini wanita kristian.//

  Eh?better for u to dive deeper,and know more about the inner truths of islam

  ReplyDelete
 34. Eh tinta san,why do u think man has been reduced lower then the lowest?It's in the quran u know..do u consider urself to be higher then the most high?

  ReplyDelete
 35. "The sound of the flute is the image of God's call to man.
  "We were all part of Adam and heard those melodies in Paradise.
  "Though water and clay have covered us with doubt, we still remember something of those sounds.
  "But since they are mixed with the dust of sorrows, how should these high and low notes produce that joy?"

  Rumi, Mathnavi.

  ReplyDelete
 36. “ Come, come, whoever you are,

  Wanderer, idolater, worshiper of fire,
  Come even though you have broken your vows a thousand times,
  Come, and come yet again.
  Ours is not a caravan of despair
  Rumi

  ReplyDelete
 37. apakah ini salah satu antara cabang fitnah dajjal?

  ReplyDelete
 38. ni aku kopipes dari facebook sorg mamat ni..pengalaman dia kat indon pasal penggunaan nama Allah oleh non muslim di indon..

  Just nak kongsi pengalaman sepanjang lebih 5 tahun tinggal dan belajar di Indonesia. Saya tidak berniat memburukkan Indonesia.. They have my respect, dan saya tahu orang2 Indonesia tidak seburuk yang disangkakan di sini.. (orang Indonesia baik dan ramah, pintar dan rajin.. that's a fact!)

  Pengalaman ini saya kongsi supaya orang ramai boleh tahu dan membayangkan implikasinya jika penggunaan nama Allah oleh non-muslim dibiarkan. Di satu sisi memang agak lucu, tapi di sisi lain terdapat keseriusan di dalamnya

  Aku ingat satu hari aku bukak TV perdana dia pastu tengok satu program.. Aku ingat ceramah agama lah.. dia punya penceramah punya semangat berkobar2.. "Kita semua sudah berdosa! Allah Maha Kuasa! Allah Maha Penyayang! Kembalilah kita semua ke jalan Allah! (aku dalam hati, Alhamdulillah.. bagus!) pastu tak pasal2 dia sambung "Kembalilah ke Yesus Kristus dan Bunda Maryam!" aku langsung tergolek... astaghfirullah! ceramah Kristian rupanya..

  Satu lagi kenangan aku kat Indonesia, kalo baca surat khabar sana nanti ada slot obituaries: "Telah Kembali ke Rahmat Allah, Sdr. XXX pada XXX Semoga ruh beliau dicucuri rahmat Allah" Bila tengok balik nama yang mati Eduardus, Kristus, Paulus, etc. (nama org Kristian) pastu ada salib diikuti tulisan kecik "ash to ash, dust to dust, fade to black"... tergolek lagi aku.. wakakaka..

  Satu lagi cerita aku kat Indonesia, satu hari aku 'bermusafir' lah ke daerah Jawa Barat naik motor, pastu nak berhentilah solat.. aku toleh ke kiri kanan jalan cari masjid.. Pastu aku nampak ada signboard kalimah Allah (dlm arab!) pastu ada banner "Ayuh kerjakan kewajipan kita kepada Allah dan agamanya!" aku pun pergilah dekat.. tup2 aik, awat lain macam tempat ni, siap ada patung jesus kena salib??!! Tergolek lagi aku.. lah.. gereja Kristian rupenye..

  Satu lagi kat sana nak beli buku-buku agama kena hati-hati.. Aku dulu pernah 'usha' buku kat kedai buku.. Ada satu buku aku tak ingat persis tapi tajuk buku dia lebih kurang camni: "Memantapkan Iman Anda Kepada Allah" bila bukak2 browsing per helai aku start confuse, amacam lain macam aje ayat2 dan hadis dia.. Aku tengok balik lah.. ayat2 kutipan dari Bible.. tergolek aku lagi.. lah, buku dakwah Kristian rupanya..

  risau gak klu jadi camni kat mesia

  ReplyDelete
 39. di tengah tengah bandar bandung juga terdapat sebuah geraja yg dinamakan "rumah allah"...mcm mcm lagi isu akan timbul lepas ni selagi malaysia mengamalkan demokrasi-sekular

  ReplyDelete
 40. Analisa aku mengenai TT dihening subuh,
  1.Hang memecah belahkan sesama Islam di Malaysia!!!.
  2.Hang memecahbelahkan sesama ahli pas!!!.3.Hang pencacai kepada puak kapiaq harbi!!4.Hang pencacai kepada puak kristian moden!!!5.Hang pentaksir Al-Quran bergurukan syaitan!Bukan bergurukan Tok Guru!!!6.Hang jahil mengenai perkara yang "tersirat" dalam setiap ayat Al-Quran yang hang tafsir dan hang fahami!!!
  7.Kalau hang sarjana dalam bidang agamapun!hang sekadar sarjana Islam teori semata-mata!!!!Macam puak Yahudi yang berlambak sarjana dalam bidang keislaman tapi masih beragama Yahudi!!Tiada "roh" keislaman!!!Perbandingannya,kalau hang juruterapun!Hang sekadaq pandai teori jee!!Buaat macamtu!Buat macamni!!!Tapi bila sughuh hang buat!!!Haram hang tak tau!!!Itulah perbandingan hang,seworang pentafsir Al-Quran teori dengan ustaz atau tok guru dahulu!!!!!8.Hang cukup pandai menyalahkan oghang!!!Semua oghang buat tak betul!!Tapi bila minta pandangan hang!!Minta alternatif penyelesaiaan !!!Hang tak tau pulak!!!hang diam jeeeee!!!!
  9.Apa jenis oghang hang ni!!!Sanggup mengkafir sesama Islam!!Sanggup menerakan sesama Islam!!Sanggup memunafikkan sesama Islam!!!Sanggup memfitnah sesama Islam!!!10.Apa jenis oghang hang ni!!!Sanggup mengangkat martabat puak kapiaq harbi dan puak kristian moden melebihi taraf oghang islam sendiri!!!!11.Bila hang dapat karamah dari Allah!!!Dapat menilai kealiman!Dapat melihat ketakwaan seseoarang Islam!!!!12.Apa jenis oghang,hang ni!!!Mengaku pejuang islam!Tapi etika penulisan hang dipenuhi dengan adab tak seperti adab yang dikehendaki oleh Islam!!!
  13.Hang muhasabah sendiri lah!!!Umuq hang dah hampiq senja!!!!!

  ReplyDelete
 41. [Yusufali 95:4] We have indeed created man in the best of moulds,
  [Yusufali 95:5] Then do We abase him (to be) the lowest of the low,-
  Quran:at-tin(the fig)


  Man was made to fall becos he is already perfect..he is the infinite within finite..and so..the jouurney of man on earth is to rediscover his lost divinty/perfection..and all the avatars/vibhthis/124,000 prophets came/intervened in order to recontruct man,society,earth..

  ReplyDelete
 42. [Yusufali 24:41] Seest thou not that it is Allah Whose praises all beings in the heavens and on earth do celebrate, and the birds (of the air) with wings outspread? Each one knows its own (mode of) prayer and praise. And Allah knows well all that they do.


  frm the vedas/upanishads,we came to know about the Supreme's eco system..frm buddhism,we came to know about compassion,sacrife,and the absolute..from christianity,we came to know the gospel of love,compassion,charity..frm islam,we came to know the dynamics of the supreme and how to be a servent/slave of god..all is necessary,and society must be reconstructed in a such way that it will give the freedom to man unlock the divinity that is already in him

  ReplyDelete
 43. UMNO memang concern pasal akidah Islam. Tak percaya cuba tengok balik kes Nizar pegang lilin.

  Yang peliknya bila 'Nizar' lagi satu nyalakan lilin terus senyap! Tak kepoh pulak.

  ReplyDelete
 44. wanna know something..if we adopt the arrogant,devilishh ways,we invite even more powerful light..proclaiming my religion is greter then yours,forced conversions,war/terror/bloodshed,r the crude/barbaric ways/methods of inviting even more powerful light..

  ReplyDelete
 45. [Yusufali 59:23] Allah is He, than Whom there is no other god;- the Sovereign, the Holy One, the Source of Peace (and Perfection), the Guardian of Faith, the Preserver of Safety, the Exalted in Might, the Irresistible, the Supreme: Glory to Allah! (High is He) above the partners they attribute to Him.


  once again a very clear difination of ALLAH..THE SELF is the absolute and in it's peace,stillnes,perfection(notice that no mention of angels,gods,godhead,or even god in capital letters..it's the abode which the taoist calls everting is in nifest zone..it's the void,transecdental langit in buddhism..)..and then the verse declares another aspect of the absolute..THE SUPREME CONSCIOUS BEIING..the irrisstable,the might,the supreme..all these words indicate the dynamic powers of the supreme..Honestly speaking quaran is all bout the self,and the supreme conscious being(the purushotamma/brahman in hinduism)

  ReplyDelete
 46. Muslim call Allah..it's equivalent is Brahman(in hinduism)

  ReplyDelete
 47. Dear anonymouss,

  It is able bodied muslims duty to preach Islam to others.A duty that that had been neglected by Malaysian muslims all these years.Preaching Islam yes but no forcing others to convert to Islam.

  Why worry? Are you scared that many non muslims will revert( not convert because averybody were born as muslim) to Islam?

  ReplyDelete
 48. Why don't we consider this use of Allah word views in academic perspective. The different views in PR and within PAS are all from our brothers and nobody can force anybody to a unity view. Let them have different views, it is good for the society and the issue can be thoroughly analized.

  This is not a matter of political mileage alone. This is a matter of religious understanding. This is also a matter of avoiding unwanted circumstances or imbalance condition in the society.

  ReplyDelete
 49. TB,

  We know UMNO is a traitor to Islam, the Malays and all Malaysians. Siphoning Petronas & the govt treasury to personal bank accounts is hard to prove, but selling jet engines from RMAF is treason of the highest order. Please write about it and don let UMNO bury the issue under the use of 'Allah'. PAS Muslim-Malays will not convert to Christianity just because a few Churches use 'Allah' in Church. In fact, a lot of UMNO warlords are already practicing a liberal lifestyle, drinking and gambling (with our money). We must remind people that jet engines were stolen and sold, what next? Our choppers?? Our weapons??? Can you imagine what else will happen if UMNO continue to rule Malaysia? THey are already dividing the nation, now they are selling all our defense equipment. Keep reminding people so that they know what kinda monster this UMNO is. We'll bury them in the next GE!

  ReplyDelete
 50. This is a different views of ulama' tradisi dan ulama' kaum muda.

  Let the discussion go on until it gets matured. Pemuda PAS move to initiate dialog and debate with the church is a good move.

  ReplyDelete
 51. [Yusufali 17:71] One day We shall call together all human beings with their (respective) Imams: those who are given their record in their right hand will read it (with pleasure), and they will not be dealt with unjustly in the least.

  ReplyDelete
 52. The 4 archangels represent the dynamic/absolute powers of the Supreme..Allah's 99 names r attributes of those archangels who r the supreme's/aboslute powers..pendek kata,the 99 names of ALLAH represents the dynamic aspect of ALLAH( and Prophet Muhamamd's gives a glorius picture of the angels,and other beings when the prophet entered paradise) ..we get similar picture/attributes in hinduism/sanatan sharma..only difference is in hinduism,the dynamic powers r feminine..the HE represent the static aspect,the dynamic aspect is symbolised as SHE..both he and she r actually one..but during the vedic era,the vedic godheads are males,and the 4 vedic male godheads that guards the 4 corners of the supreme's plateau is very similar to the 4 archangels that guards ALLAH's throne..and there r no differencese at all,in terms of roles,attributes of the dynamic powers etc etc ..how can there be differences?There is only ONE ABSOLUTE REALITY/CONSCIOUS BEING..

  ReplyDelete
 53. [Yusufali 57:16] Has not the Time arrived for the Believers that their hearts in all humility should engage in the remembrance of Allah and of the Truth which has been revealed (to them), and that they should not become like those to whom was given Revelation aforetime, but long ages passed over them and their hearts grew hard? For many among them are rebellious transgressors.

  ReplyDelete
 54. [Yusufali 78:35] No vanity shall they hear therein, nor Untruth:-

  In ancient times the Veda was revered as a sacred book of wisdom, a great mass of inspired poetry, the work of Rishis, seers and sages, who received in their illumined minds rather than mentally constructed a great universal, eternal and impersonal Truth which they embodied in Mantras, revealed verses of power, not of an ordinary but of a divine inspiration and source. The name given to these sages was Kavi, which afterwards came to mean any poet, but at the time had the sense of a seer of truth, -- the Veda itself describes them as kavayah satyasrutah, "seers who are hearers of the Truth" and the Veda itself was called, sruti, a word which came to mean "revealed Scripture". The seers of the Upanishad had the same idea about the Veda and frequently appealed to its authority for the truths they themselves announced and these too afterwards came to be regarded as Sruti, revealed Scripture, and were included in the sacred Canon.
  (frm sri aurobindo's hymns to the mystic fire)

  ReplyDelete
 55. [Yusufali 10:82] "And Allah by His words doth prove and establish His truth, however much the sinners may hate it!"

  ReplyDelete
 56. HI TB, gue udah baca albanjary and lu punya ulasan and gue baca prof al attas, haron din, fehsal tehrani, MAZA, khalid samd, tgna and tghh and org yg hang benci HA..gue dapati..beza nye..org yg ngaji ikut disiplin ilmu islam akan sependapat dgn al banjary..lu and khalid samad, maza cuma berhujah selapis aje..lu tak mau terima pendapat org..bila gue baca ulasan Utz Haron din, taib azamuddin..gue rasa..and lebih-lebih lagi prof alattas..gue rasa amat tak sesuai puak kristian ni guna perkataan ALLAH utk sebut atau terjemah tuhan mereka dlm bahasa malaysia..

  lu hanya berkisar dlm mental blog UG and un UG aje..gue ingat lu udah mental blokkkk..

  TGHH hanya kata utk agama samawi tak apa..yg kristian d msie tu samawi ke????

  lukan duduk indon sekarang lu tak tengok ke macamana org islam d indon yang d kristian kan..lu tengok iklan d global TV...indon..and banyak lagi..semuanye..process kristianisasi..tau...gue tak rela malaysia jadi begitu...gue nampak bakaq hak lebih resional dari hang...hang ni memang mental blokkkkkk

  ReplyDelete
 57. [Yusufali 36:73] And they have (other) profits from them (besides), and they get (milk) to drink. Will they not then be grateful?

  [Yusufali 47:15] (Here is) a Parable of the Garden which the righteous are promised: in it are rivers of water incorruptible; rivers of milk of which the taste never changes; rivers of wine, a joy to those who drink; and rivers of honey pure and clear. In it there are for them all kinds of fruits; and Grace from their Lord. (Can those in such Bliss) be compared to such as shall dwell for ever in the Fire, and be given, to drink, boiling water, so that it cuts up their bowels (to pieces)?

  "In one of Vamadeva's hymns in the fourth Mandala (IV.3.16) the Rishi describes himself as one illumined expressing through his thought and speech words of guidance, "secret words" -- ninya vacamsi -- "seer-wisdoms that utter their inner meaning to the seer" -- kavyani kavaye nivacana. The Rishi Dirghatamas speaks of the Riks, the Mantras of the Veda, as existing "in a supreme ether, imperishable and immutable in which all the gods are seated", and he adds "one who knows not That what shall he do with the Rik?" (I.164.39) He further alludes to four planes from which the speech issues, three of them hidden in the secrecy while the fourth is human, and from there comes the ordinary word; but the word and thought of the Veda belongs to the higher planes (I.164.46). Elsewhere in the Riks the Vedic Word is described (X.71) as that which is supreme and the topmost height of speech, the best and the most faultless. It is something that is hidden in secrecy and from there comes out and is manifested. It has entered into the truth-seers, the Rishis, and it is found by following the track of their speech. But all cannot enter into its secret meaning. Those who do not know the inner sense are as men who seeing see not, hearing hear not, only to one here and there the Word desiring him like a beautifully robed wife to a husband lays open her body. Others unable to drink steadily of the milk of the Word, the Vedic cow, move with it as with one that gives no milk, to him the Word is a tree without flowers or fruits. This is quite clear and precise; it results from it beyond doubt that even then while the Rig-veda was being written the Riks were regarded as having a secret sense which was not open to all."
  (frm sri aurobindo's hymns to the mystic fire)

  ReplyDelete
 58. Sebal said...
  HI TB, gue udah baca albanjary and lu punya ulasan and gue baca prof al attas, haron din, fehsal tehrani, MAZA, khalid samd, tgna and tghh and org yg hang benci HA..gue dapati..beza nye..org yg ngaji ikut disiplin ilmu islam akan sependapat dgn al banjary..lu and khalid samad, maza cuma berhujah selapis aje..lu tak mau terima pendapat org..bila gue baca ulasan Utz Haron din, taib azamuddin..gue rasa..and lebih-lebih lagi prof alattas..gue rasa amat tak sesuai puak kristian ni guna perkataan ALLAH utk sebut atau terjemah tuhan mereka dlm bahasa malaysia..
  .
  Oh iye ke? Abis tu apasal ulama2 Azhar kat Mesir tu dah lebih 1000 tahun Kristian Koptik guna kalimah Allah takda marah pun?
  Ulama2 Azhar dan Mesir sepanjang 1000 tahun Masihi ni tak ngaji agama ke? Soalan ni yang AB Banjary tak jawab sampai sekarang.
  Hang tau tak, ada ulama azhar kahwin dgn Kristian Koptik dan bini dia tak masuk Islam pun, kekal dgn Kristian Koptik. PAda hari Jumaat, dia pegi mesjid bini pegi gereja. Hang tau ke tidak?
  Bebudak Melayu ngaji azhar mana ada bercampur dengan orang tempatan sangat. JArang diorang ni bercampur dengan orang kristian tempatan pun. Boleh bilang dengan jari.
  Kalau pegi kawasan budak Melayu tinggal (haiy sabiq dan haiy asyir) tu penuh dgn muka Melayu., Bebudak kita cuma suka bercampur dengan orang2 Melayu je. Saya yakin ramai budak Azhar tak tau pun krisitian Koptik kat sana pakai nama Allah.

  Komen saya pasal budak azhar tak suka bergaul ni AB Banjary tak berani publish takut rahsia pecah kot.

  ReplyDelete

 59. lu hanya berkisar dlm mental blog UG and un UG aje..gue ingat lu udah mental blokkkk..

  TGHH hanya kata utk agama samawi tak apa..yg kristian d msie tu samawi ke????

  lukan duduk indon sekarang lu tak tengok ke macamana org islam d indon yang d kristian kan..lu tengok iklan d global TV...indon..and banyak lagi..semuanye..process kristianisasi..tau...gue tak rela malaysia jadi begitu...gue nampak bakaq hak lebih resional dari hang...hang ni memang mental blokkkkkk
  January 7, 2010 2:34 PM
  .

  Kahkahkah kau memang tak jelas la Sebal. Kat Indon ni aku tak jumpa pun ulamak2 Indon mengharamkan orang kristian guna nama Allah.
  Dan proses kristinisasi ni lebih kena mengena dengan ideology Pancasila dari guna nama Allah. Sekularisma adalah sebab utama orang islam murtad, bukan sebab Kristian pakai nama Allah.
  Lu jangan la main telan je orang bagi, kena tengok dulu benda yang orang bagi tu bang.

  ReplyDelete
 60. "Hang tau tak, ada ulama azhar kahwin dgn Kristian Koptik dan bini dia tak masuk Islam pun, kekal dgn Kristian Koptik. PAda hari Jumaat, dia pegi mesjid bini pegi gereja. Hang tau ke tidak?"(TB,Jan 7,2010)
  Maafla guna akaijee berhujah dengan hang!!!
  1.Hang kahwinla dengan anak dagha puak kristian malaysia!Anak Tansri....ketua mubaligh kristian yang bawak kes kemahkamah tinggitu kan ada!!!Habis cerita!Oghang akan respect hang!Jumaat hang pisembahyang kat masjid negara!Bini hang kegereja!Tak dak masalah!!!!!
  2.Takut pula kot-kot Malaysia yang tak pernah diancam gempa bumi dan tsunami yang dahsyat,dilanda bencanatu kerana perbuatan hang!!!
  3.Dengan anak puak yahudi hnag tak mau kahwin!!Agama samawi jugak!!!
  4.Hang tolong habaq sat nama ulama alazhar yang kawin dengan puak kristian koptiktu!!!

  ReplyDelete
 61. Allahhuakbar!!! Betul la tu, UMNO corrupt, betul la tu UMNO assobiyyah, betul la tu UMNO poltikkan isu kalimah ALLAH ni, betul la tu UMNO sekular, betul la tu apa yg tuan T.B tuduh atau persepsikan. PUAS!!!! Agaknya apakah isu yg boleh menyatukan Umat Muhammad di Tanah Melayu ni??? sehinggakan isu kalimah ALLAH (Tuhan Muslim) ini diperkotak katikkan pun masih lagi Muslim Malaysia berasa buruk sangka, tuduh menuduh, caci maki, buka pekung sana sini tak sudah2. Sudah lah.... ini soal akidah kita & keturunan kita yg cuba kita nak pertaruhkan ni. Kalau dah takde org2 politik yg boleh perjuangkan utk kami kaum Muslimin, biarlah kami bergerak sendiri dlm penentangan kami dalam isu sensitif ini. Yg tulis,(fulisiakantora) Muslim yg kesal.

  ReplyDelete
 62. Sebenarnya,UMNo dan para pariah sefahaman dgn mereka tlh memprimitifkan Islam..adakah terdapat dlm Al Quran "Allah adlah tuhan melayu"?...adkaha dlm Al Quran Allah adalah hak milik org muslsim?..adakah terdapat dlm quran/hadith orang yg menggunakan nama arab adalah muslim?Di Malaysia ,semua tlh diputar belitakn..semua tlh didajjalkan oleh puak puak dayus,yg hanya mementingkan kongkek,$$$,rogol,samun,khayalan 24 jam!!

  ReplyDelete
 63. Sebab itu org melayu jauah ketinggal berbanding dgn kaum kaum lain..sebeb kebenarkan disekat dgn begitu terok oleh puak dayus,yg terdiri drpd ahli pultikus,pundekiawan,dan paraih kopiah yg hanya suka berlakon semi tuhan..

  ReplyDelete
 64. [Yusufali 3:2] Allah! There is no god but He,-the Living, the Self-Subsisting, Eternal.
  (al quran; ayat aal imran/the family of imran)

  [Yusufali 112:2] Allah, the Eternal, Absolute;
  (quran:ayat aal ikhlas/sincerity)

  Yusufali 2:255] Allah! There is no god but He,-the Living, the Self-subsisting, Eternal. No slumber can seize Him nor sleep. His are all things in the heavens and on earth. Who is there can intercede in His presence except as He permitteth? He knoweth what (appeareth to His creatures as) before or after or behind them. Nor shall they compass aught of His knowledge except as He willeth. His Throne doth extend over the heavens and the earth, and He feeleth no fatigue in guarding and preserving them for He is the Most High, the Supreme (in glory).
  (al quarn:al baqra-the cow)

  Tolong kasi tunjuk,bahagian mana dlm ayat ayat suci terdapat bukti yg mengatakan Allah adalah tuhan melayu dan Allah adalah hak milik terpelihara muslim..?

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.