Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, January 29, 2010

Pengalaman Saya Meminta Pinjaman TEKUN NASIONAL

Saya didedahkan dengan skim TEKUN NASIONAL apabila saya menghadiri satu program yang dianjurkan oleh Dewan Perniagaan Muslim Malaysia. Dalam program tersebut, ada satu sessi dimana para peserta dapat menemui wakil-wakil dari beberapa badan Kerajaan yang dikatakan mampu memberi bantuan kewangan kepada usahawan-usahawan Bumiputra untuk memulakan perniagaan.

Salah satu dari wakil yang datang adalah wakil dari TEKUN NASIONAL. Setelah berjumpa maka boring TEKUN diberikan kepada saya. Wakil TEKUN memberitahu bahawa borang tersebut mesti disahkan oleh Wakil Rakyat kawasan yang kita tinggal.
Kemudian saya beritahu, wakil rakyat saya adalah Sivarasa Rasiah dan Dr Nasir. Wakil TEKUN lantas menjawab, saya mesti cari wakil rakyat dari BN bukan pembangkang. Saya balas, di Selangor, pembangkang adalah UMNO dan BN. Kerajaan adalah PAS, PKR dan DAP. Wakil TEKUN tu berubah muka sebab tersilap cakap. Beliau lantas berkata, kena juga cari pengesahan dari wakil-wakil rakyat UMNO atau BN.

Seminggu selepas itu, saya bercadang untuk menghantar borang permohonan saya ke TEKUN. Saya lantas menalipon nombor TEKUN. Saya kata saya sekarang berada dalam kawasan Subang. Di mana saya boleh hantar Borang TEKUN saya. Telefonis TEKUN itu berkata pejabat terdekat TEKUN di Kawasan Subang adalah beralamat di :
No 10, Jalan Pekaka 8/3, Seksyen 8, Kota Damansara, 47000, Petaling Jaya Selangor.

Saya pun pergi mencari alamat tersebut, dan saya pun jumpalah pejabat TEKUN NASIONAL SUBANG. Pejabatnya seperti di bawah:
Saya terus koyak borang TEKUN yang saya dapatkan Wakil Rakyat Pembangkang untuk tandatangan tu. Saya kata sampai kiamat pun permohonan saya takkan diluluskan.

DUIT TEKUN DAH JADI DUIT UMNO

Oleh kerana TEKUN NASIONAL menyediakan sebuah program yang dijalankan oleh UMNO, maka sudah tentulah hanya orang UMNO sahaja yang diluluskan permohonannya.

Maklumat yang saya dapat, peruntukan TEKUN ni rata2 pergi pada ahli2 dan aktivis2 UMNO terutamanya pemimpin mereka di peringkat Cawangan dan Bahagian. Ini berlaku dengan begitu meluas terutama di negeri2 yang mereka kalah. Inilah sumber kewangan kepada “grass-root” UMNO untuk menaja serta menjalankan aktiviti mereka. Juga, untuk mereka mengkayakan diri mereka dengan duit rakyat

WOII UMNO, DUIT TEKUN TU DUIT RAKYAT BUKAN DUIT UMNO

Sekali lagi terdedah TEKUN ni contoh bagaimana UMNO memfaraid duit rakyat kepada geng2 UMNO sahaja. Tak heranlah DAP pun komplen pasal TEKUN. (Klik di sini)

Dan “Otai” untuk TEKUN ni adalah Noh Omar. Dia ni Timbalan kepada Khir Toyo al Disneyland. Kalau ketua dah hancur, Timbalan dia lagi teruk.

Ini jugalah salah satu sebab utama ekuiti Melayu tidak dapat mencapai 33.33% walaupun setelah 40 tahun DEB berjalan. Segala kekayaan negara masuk dalam poket UMNOPUTRA dan Kroni2 mereka.

Patutlah orang Melayu pun nak tinggalkan Malaysia untuk cari penghidupan yang lebih bermakna.

Tulang Besi
Share on whatsapp

57 comments:

 1. Kalau beginilah gayanya, aku tak halalkan dunia akhirat duit rakyat yang digunakan untuk tujuan itu. Semoga Allah membinasakan UMNO/BN.

  Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

  Allahumma salli `ala muhammadin wa'ali muhammad, kama sallayta `ala ali ibrahim, innaka hamidun majid, Allahumma barik `ala muhammadin wa'ali muhammad, kama barakta `ala ali ibrahim, innaka hamidun majid

  Astafirullahhalazim, Astafirullahhalazim, Astafirullahhalazim,

  Ya Allah janganlah engkau biarkan kami dikedudukan ini diselubungi dosa kecualiI engkau ampunkan, sebarang halangan kecuali engkau lepaskan, sebarang hutang kecuali engkau tunaikan, sebarang penyakit kecuali engkau sembuhkan, sebarang kezaliman kecuali engkau menangkan, sebarang hajat daripada hajat-hajat duniawi dan ukhrawi kecuali engkau permudahkan dan tunaikannya, ya rabbalalamin.

  Ya Allah muliakan kedudukan Islam dan orang-orang Islam
  Ya Allah bantulah Islam dan orang-orang Islam.
  Ya Allah bantulah Mujahidin fi sabilillah di setiap tempat.
  Ya Allah hancurkan kekufuran dan orang-orang kafir.
  Ya Allah hancurkanlah syirik dan orang-orang musyrik
  Ya Allah hancurkan PEMIMPIN-PEMIMPIN DAN PENGIKUT-PENGIKUT MEREKA YANG MENYALAH GUNA WANG RAKYAT MALAYSIA DENGAN CARA YANG TIDAK ADIL DAN ZALIM.
  Ya Allah hancurkanlah UMNO DAN BN YANG BANYAK MENZALIMI RAKYAT.
  Ya Allah hancurkanlah musuh-musuh Engkau dan musuh Islam.
  Ya Allah pecahkan pakatan, kumpulan,ikatan dan persetujuan mereka, gegarkanlah kaki-kaki mereka.
  Ya Allah belenggukanlah mereka dengan anjing-anjingMu, YA Qahhar, Ya Jabbar, Ya Muntaqim Ya Allah.
  Ya Allah yang menurunkan kitab, yang menggerakkan awan, yang menghancurkan tentera Ahzab, hancurkanlah mereka, hancurkanlah mereka, hancurkanlah mereka dan menangkanlah kami keatas mereka.
  Ya Allah binasalah mereka semuanya dan jangan seorang pun engkau lepaskan.
  Ya Allah kekuasaanMu mengatasi mereka sesungguhnya mereka tidak mampu melemahkan kuasaMu .
  Ya Allah satukanlah hati-hati orang Mukmin dan perelokkan diantara mereka.
  Ya Allah bukakanlah petunjuk dan kebenaranmu kepada kami dan masyarakat kami dan engkaulah sebaik-baik pembuka petunjuk dan kebenaran.

  Amin, Ya Rabbalalamin.

  ReplyDelete
 2. begitula,kutuk kerajaan rasuah tapi sendiri ambil borang tekun maksudnya nak minta pinjam hasil rasuah la tu,kalau semua yg kerajaan BN buat tak betoi,buat apa terlibat dengan benda tak betoi?hanya orang yg tak betoi aja yg buat cam tu

  ReplyDelete
 3. bodo...dh tau awal2 lg nak tandatangan yb umno nape hang tak koyak depan pegawai tekun tuh...ni semua provokasi hang ajer...

  ReplyDelete
 4. TB

  Patutnya engko tampal aje borang TEKUN tu kat pegawi TEKUN tu.Tu belum lagi bincang pasal balairaya,

  ReplyDelete
 5. hei babi babi semua, masa nizar oerintah perak dulu dia guna duit sapa? bukan duit rakyat ke? babi babi..nizar pergi ceramah pas bukan guna kereta rasmi ke? bodoh la babi ni

  ReplyDelete
 6. Woi aku pun guna juga duit tekun ni. untuk biayai repair kereta aku, aku tipu puak umno tu. he he he

  manjungmari madah

  ReplyDelete
 7. TB,

  Tekun adalah sumbangan UMNO/BN kepada rakyat Malaysia. Persepsi saya adalah, Tekun telah di tibai oleh pembodek2 UMNO untuk perut sendiri.

  Jika tiada kabel, jangan ceritat entang Tekun..

  Ini persepsi saya. Sekarang ini kan zaman persepsi..

  Ganti kerajaan baru kita dapat lihat Tekun dibersihkan..

  ReplyDelete
 8. TB,

  Bagus anda mengemukakan artikel ini. Tunjukkan lagi kebobrokan melayu umno.

  Ini persepsi saya. Orang2 melayu ini telah lama dijajah. Hampir 300 tahun. Dan mereka amat suah nak tengok duit. Apa tah lagi untuk memilikinya. Kebanyakkan melayu cuma mengerjakan tanah2 di kampung dan memakan hasil tanaman. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Mereka tiada ilmu menguruskan duit tidak seperti bangsa Cina atau orang putih. Ditambah mereka lebih suka hidup bermalas-malasan. Pabila British mencipta UMNO, maka tetiba wang dan harta jatuh keriba. Mereka galabah dan tidak tahu nak buat apa dengan kekayaan yang datang tiba-tiba hasil pemberian kemerdekaan oleh British. Akhirnya mereka menjadi seperti jakun, atau monyet yang mendapat bunga. Habis semua kekayaan di ratah. Tak kira samada halal atau haram. Pantang disuakan duit dan sex (sebab tu orang2 UMNO suka kawin artis. sex beb), pasti ditibai dengan lahap. Sebab tu tidak hairan bila ada exco UMNO penang yang didakwa tidur dengan lebih 10 orang perempuan (bekas suami Noraniza Idris).

  Itu sahaja persepsi saya terhadap melayu UMNO.

  ReplyDelete
 9. saya setuju dengan anda Grand Marquis

  ReplyDelete
 10. TB nampaknya seronok sebab ada penyamar yang cuba mengucar kacirkan posting GM.

  Tak pe la. Ni kan blog awak.

  Ia cuma menyerlahkan sikap double standard TB. Ada satu ketika dulu, banyak pengkritik dalam blog awak. Mereka guna kata kesat dan menyindir pada awak. Lepas tu anda tukar mode posting pada moderated, kononnya nak tapis posting-posting macam tu.

  Lepas tu, dah cool sikit, anda open balik, tapi kali ni ada word verification. Ok fine.

  Tapi bila perkara ini berlaku pada orang yang tidak sehaluan dengan anda, anda biar aje. Malah sokong lagi orang macam tu.

  Saya dah lama tunggu reaksi TB terhadap penyamar GM ni. Tak de, dan hari ni TB tunjukkan sokongan pada beliau. Baguslah tu. Anda sebenarnya tunjukkan belang anda.

  Anda pun tau, perbuatan menyamar ni tak beretika. Saya nak tanya, adakah perkara itu sah disisi hukum Islam? Adakah itu salah satu akhlak Islam? Malah adakah perbuatan itu dikira bermoral dari sudut hukum sekular?

  Ah... pesetan semua itu. Janji ia menguntungkan TB. Tapi TB, nak tanya hang juga, adakah dalam Islam ni matlamat menghalalkan cara? Adakah keadilan itu berpihak?

  Itulah realiti sifat seorang yang mengaku memperjuangkan Islam. Mereka cakap Islam berdegar-degar, tapi mereka sendiri gagal mengamalkan Islam secara syumul. Mereka cakap pasal adil, tapi mereka sendiri tidak bersikap adil. Sama juga macam si aduka taruna. Mengaku jadi pas reform. Nak reform pas, tapi akhlak diri sendiri macam setan.

  Ok, UMNO salah sebab menjadikan wang TEKUN Nasional macam harta mereka. Fine. Tapi adakah anda rasa anda tak akan buat begitu kiranya anda di kedudukan mereka?

  Dari cara anda mengendalikan blog, nampak tak banyak beza. Kalau anda ni tak boleh bersikap adil dengan pengunjung blog anda, iaitu dengan orang yang tidak sehaluan, bagaimana anda nak bersikap adil bila anda diberi peluang memerintah kelak?

  Tidak hairanlah ulama Islam Hasan al-Hudaibi pernah menyebut “Tegakkan negara Islam itu dalam diri kamu, nescaya ia tertegak di tanahair kamu.”

  Negara Islam tidak tertegak di Malaysia kerana ramai yang mengaku pejuangnya (UMNO dan juga PAS) cakap tak serupa bikin. TB dan AT adalah 2 contoh tipikal yang ada depan mata kita.

  ReplyDelete
 11. Ok, UMNO salah sebab menjadikan wang TEKUN Nasional macam harta mereka. Fine. Tapi adakah anda rasa anda tak akan buat begitu kiranya anda di kedudukan mereka?

  Dari cara anda mengendalikan blog, nampak tak banyak beza. Kalau anda ni tak boleh bersikap adil dengan pengunjung blog anda, iaitu dengan orang yang tidak sehaluan, bagaimana anda nak bersikap adil bila anda diberi peluang memerintah kelak?

  Tidak hairanlah ulama Islam Hasan al-Hudaibi pernah menyebut “Tegakkan negara Islam itu dalam diri kamu, nescaya ia tertegak di tanahair kamu.”
  .

  Tidak. Inshaalah kalau kita buang UMNO dalam longkang, perkara ini akan berhenti. Dan tak payah nak ambik cakap Hasan Hudaibi.
  Kao pegi buang Arak dgn Judi yang menjadi projek ekonomi UMNO tu dulu.

  ReplyDelete
 12. TB cuba mengalih isu? Orang tak cakap pasal UMNO dan TEKUN, orang cakap pasal sikap double standarad TB. Sikap double standard TB tak banyak beza dengan orang yang mengendalikan TEKUN. Kalau orang tu pilih bulu, awak sendiri pun pilih bulu juga. Hanya pandai suruh orang bersikap adil, tapi diri sendiri tidak adil pada orang lain. Suruh orang lain buang arak dan judi, tapi sendiri tak pun buang arak dan judi. Hang tak boleh tipu orang lagi dalam hal ini.

  Hang ni bukankah pejuang Islam? Kenapa tak nak dengar cakap ulama Islam Hasan Hudaibi? Ini lagi satu sikap double standard awak. Bila ada kalam ulama yang kena pada lawan, hari-hari dok ulang. Tapi bila kena kat puak awak, tiba-tiba tak nak dengar pulak.

  ReplyDelete
 13. TB,

  Saya bukan apa. Saya sangat-sangat mengharap yang Pakatan Rakyat dapat menggantikan UMNO/BN. Bagi UMNO/BN, suara ulama adalah sampah. Cuma ambil sedikit, yang lain buang. Bila nak sambut hari bomba, atau ada hari membersihkan longkang, semua mimbar2 Jumaat akan mengangkat isu tersebut. Hadis-hadis dan ayat-ayat Quran digunakan khas untuk Sambutan Hari Bomba atau Kempen Membersihkan Longkang. Tetapi jika timbul isu hudud, atau rasuah, atau menutup aurat untuk isteri para pemimpin, semua diam membisu.

  Saya mushkil satu perkara lagi, kenapa mufti2 seluruh negara tiada mengeluarkan kenyataan bersama berkenaan penggunaan nama Allah ?..Semua jaga perut dan bontot kah?. Asyik-asyik harapkan PEKIDA sahaja. Penat lah pekida semua benda nak buat. Pagi-pagi nak tarik kete orang, tengahari nak pi demo kat masjid. Malam nak kongkek pompuan.

  Ini cuma persepsi saya sahaja.

  ReplyDelete
 14. tekun...murid2, sila buat ayat menggunakan perkataan tersebut:

  "sungguh tekun puak-puak umno mengkebas duit rakyat.." betul tak cikgu...??? hehhee heee hehee

  ReplyDelete
 15. TB,

  Cuba lah tengok carta organisasi dan lembaga pengarah Tekun tu dah tahu Tekun ber kiblat kan siapa.

  Pengerusi Lembaga Pengarah - SUK Umno Kedah, ex Jerlun chief

  Timbalan Pengerusi - Umno Sepanggar

  Dua lagi ahli lembaga Adun Umno Sabak Bernam dgn Sungai Tiang

  Kalau kepala licin, badan nya licin le juga macam ular

  ReplyDelete
 16. anon 5.21

  ayat contoh

  teramat tekun puak dan juak pas serta pkr cuba menanam kebencian terhadap umno

  sungguh tekun ahli pembangkang membaca komen saya walaupun permohonan mendapatkan pinjaman tekun telah dibakul sampahkan.

  ReplyDelete
 17. anon 5.21

  ayat contoh

  teramat tekun puak dan juak pas serta pkr cuba menanam kebencian terhadap umno

  sungguh tekun ahli pembangkang membaca komen saya walaupun permohonan mendapatkan pinjaman tekun telah dibakul sampahkan.

  ReplyDelete
 18. salam..sye ni x la pndi sgt dlm hal2 ni..tp sy rs terbuka hati plak hendak post komen ni..

  sy rs sume perkara yg terjd pd msa ni,krn umat islam kini x d fikir tntg agama n x ikut cr nabi..

  mksd sy,cb kt fikir blik,sms org kafir d mekah risaukn pengaruh nabi yg semakin meluas,mereka menawrkn nabi dgn plbgai ganjaran utk menerima kembli ajrn kafir.

  antar yg sy igt:

  -wang dn harta yg byk
  -perempuan
  -kuasa
  -dll
  (maaf klu sy tertggal @ tersilap)

  klu la nabi pilih kuasa,dn gunakan kuasa utk teggkn islam..boleh je nabi buat cm 2..tp knp nabi x pilih 1 pn ape yg kaum kafir bg kt nabi 2..? sm2 kt fikirkn..

  (maaf klu fakta yg sy bg x tepat atau salah,sy insan yg lemah..klu salh tolg betulkn..)

  sila br pendpt spy kt dpt muhasabh dri kta blik..sy tdk ada niat utk menebelahi mn2 pihak..t.kasih

  ReplyDelete
 19. ada dkawasan lain ahli PKR dan PAS dapat pinjaman TEKUN. KENAPA TEMPAT ANDA TIDAK BOLEH PULAK. Mungkin anda kepala angin dan sombong kot.

  ReplyDelete
 20. Biasalah : Malaysia ni milik UMNO - Pemerintah UMNO, TV1-TV2-TV3-TV9 semua milik UMNO, Suratkhabar Utusan-Berita Harian-Metro-Kosmo all milik UMNO, Pegawai kerajaan UMNO, Sekolah UMNO, Universiti UMNO, Bangunan 'Kerajaan' pun UMNO, Badan berkanun Felda-TEKUN-Felcra-Risda-MARA-KEMAS -semua milik UMNO. Memang cari nahas lah kalau kita sokong pembangkang!
  Sepatutnya tukar nama Malaysia jadi UMNOlaysia....

  ReplyDelete
 21. Ada ahli pembangkang PAS dan PKR dapat pinjaman TEKUN sebab pegawai TEKUN tak dapat 'trace' parti, kira nasib mereka teramat baiklah tu, terlepas pandang! Lagi pun bukannya banyak sangat dapat pinjampun adalah sekupang dua - tak jadi kudis pun kepada undi. Berbanding puak2 UMNO / BN yang dapat pinjaman TEKUN terlalu ramai - jika dijumlahkan semua boleh capai ratusan juta RM! Itu belum dikira pihak atasan TEKUN atau YB yang dapat rembat entah berapa ribu atau berapa juta, sapa tahu?

  ReplyDelete
 22. Salam 1Malaysia,
  Ish3..., banyaknya komen, y not u guys selidik dulu sebelum menghumban info2 yg xbetul. Actually TEKUN di tubuhkan oleh UMNO. Dat's y kena dpt tndatgan UMNO, mmg UMNO layak bt camtu. Mmg tu duit rakyat, lgpun kerajaan kite kan still BN (majority). Sekadar tndatgn jer, jd isu besar ke? Ada je peminjam PAS dapat duit TEKUN, Ketua PAS negeri mana ntah dpt je 20k duit TEKUN. Datuk Noh n CEO TEKUN pun tau. Kite kna byk mmbaca n selidik, then boleh lah nk menghentam klau info tu betul di pihak anda. Apa yg sy ckp ni sbb dh selidik n dptkan info. Sy hanya menceritakan perkara sebenar, jgn emosi n memarah tau.. Sori, just sharing... Relax k.. No war..

  ReplyDelete
 23. Encik kepunyaan blog n yang lain2.....saya setuju la dgn yang td....TEKUN nie bukanya kira politik....Memang UMNO punya sebab ditubuhkan pun masa Konvension Ekonomi Bumiputera....disebakan UMNO lah wujudnya TEKUN.... bukan wang Rakyat..wang yang dipinjamkan oleh kerajaan bagi membantu rakyat....jikalua encik jadi kan isu nak ambil tandatangan satu isu...apa kata minta pihak pakatan rakyat wujudkan sendiri lah satu yayasan begini dan bantu org melayu...sedangkan di penang kedai melayu kena roboh pun tak diambil tahu....benda kecil macam nie nak diriuhkan....tolonglah...nak jadikan malaysia nie macam negara yang sedang darurat macm negara luar ke.... pikir lah sama yer.....

  ReplyDelete
 24. saya stuju dgn kedua2 komen yg terakhir tu.. :)

  ReplyDelete
 25. biasa yang marah marah ni sebab permohonan tak diluluskan.betul tak?jangan marah...cuba lagi

  ReplyDelete
 26. diorang bising tu sebab permohonan ditolak atau tak lengkap.itu yang hangin satu badan,terus kutuk kerajaan.berpijak dibumi yg nyata la bro

  ReplyDelete
 27. apa kata duit incomtax dibayar kepada kerajaan negeri yg memerintah,..baru adil, asyik haprak sja yg dok sapu,.. pastu buat project atas nama "projek kerajaan Barisan Nasional" tak malu punya haprak....

  ReplyDelete
 28. Saya rasa anda semua kenal saya kerana permohonan sayalah yang dikoyakan dan dibakul sampahkan.saya adalah salah seorang yang dizalimi kerana fitnah kerana fitnah setiap urusan saya menjadi sukar,setiap pekerjaan mencari rezeki menjadi sempit,dimana saya pergi akan kedengaran cakap-cakap bohong yang sengaja diada-adakan,duduk dirumah pula setengah jiran menjadi musuh tapi bila saya mempertahankan diri lagi banyak fitnah yang akan mereke sebarkan baik di siaran Radio milik kerajaan
  atau media swata termasuklah tv.Saya menggambil kesempatan disini untuk orang-orang terbabit yang sengaja dan hanya berani pada orang miskin, anda senaraikan satu- persatu kesalahan saya dan saya cabar anda dakwa saya dimakamah.Inilah yang berlaku jika penzalim diberi kuasa.Ya Allah kau busungkanlah perut-perut mereka ini
  supaya menjadi iktibar kepada hamba-hamba mu yang akan datang Amin.

  ReplyDelete
 29. pengalaman aku di TEKUN ni...ramai betul bangsa INDIA apply dana tekun....sebab bangsa melayu bodoh xnak apply....dah korang xde duit...apply jee laa mangkok...guna buat start bisness...otak mesti bijak....korang tgk bantuan rakyat..RM 500 cina india area aku semua tibaiiiii...saham 1malaysia pun dorang tibaiiii...duit laa mangkok....amik jee aa peluang...bodoh....mcm isu tekun ni.....apply jeee aaaaa....nak buat bisnesss...ape salahnya...

  hakikatnya...melayu pas dan melayu pkr bodoh mangkok....india.....pkr...india mic....india...dap....bijak ambik peluang......duit duitt...

  ReplyDelete
 30. Siapa tak mahukan kemudahan?dapat pinjaman untuk memajukan perniagaan,boleh bersaing dengan bangsa lain.Tekun adalah salah satu
  badan yang disediakan oleh kerajaan untuk membantu usahawan kecil tapi malangnya bukan semua usahawan mendapat FAEDAH.Ada dasar pilih bulu
  yang menentukan permohonan anda berjaya.Anda bolehlah kata apply je lah sebab anda sekali mohon 10 kali lulus macam mana dengan mereka yang 10 kali mohon belum sekali pun lulus malah diberi berbagai alasan yang menghairankan
  ada yang lulus pinjaman sedangkan berniaga pun tak pernah cuba anda jelaskan?

  ReplyDelete
 31. setelah membaca komen2 diatas saya rasa komen disini hanya menimbulkan fitnah dan menambahkan dosa.... jika tiada kesahihan jangan la dilontarkan tomahan dan carutan yang banyak... itu hanya membuka jalan ke neraka..... fitnah itu dosa besar.... astagfirullah...

  ReplyDelete
 32. Terpaksa jawab apa yang anda katakan fitnah,nak bukti datang jumpa.Mereka kata lulus tapi tak dapat hantar cek sebab cari rumah tak jumpa,3 tahun setengah cari rumah tak jumpa?kenapa tak hantar surat seperti orang lain yang luls pinjaman, dapat surat pengesahan?Lepas tu mereka meminta menulis surat rayuan supaya cek tersebut boleh diberikan kpd saya tetapi selepas menghantar surat rayuan mereka meminta supaya saya menyediakan dokument seperti senarai barang2 yang hendak di beli.Saya nak tanya kalau permohonan lulus kenapa perlukan lagi senarai barang2?Mana pergi borang saya yang lama?Banyak yang nak saya katakan kat sini tapi tak sampai hati pulak.Sekarang anda faham?Semua itu hanyalah alasan saja untuk tidak mahu meluluskan pinjaman.Heboh satu DUNIA pinjaman si polan lulus tapi DIA tolak.

  ReplyDelete
 33. Ak adalah salah seorang bekas pegawai tekun.. ap yg ak nampak org kite nie majoriti da pinjam tp xnak bayar.. bodoh nk mampos jd manusia yg mcm nie.. xkire la org tu dari parti mne.. tekun xpernah pilih bulu.. spe apply dye dapat.. tp timbul masalah tak lulus, lambat nk lulus, apply byk dpt sikit, apply sampai mati xdapat2.. masalah ini timbul apabila permohonan meragukan serta sikap2 org kite yg meminjam tp bodoh xnak bayar.. kaye pun xnk bayar baik kene tembak je lg bagus.. tekun tak dapat nk roling balik duit untuk diberi kpd peminjam2 baru yg ingin memohon sbb byk peminjam2 mangkok lahabau yg xreti bayar.. n suke menipu bile buat permohonan means nk pinjam duit BUAT JOLI bukan BUAT BISNES.. jd tekun perlu meneliti betul2 setiap pernohonan yg dibuat.. memakan mase sedikit.. dan satu lg TEKUN bkn bank mak bapak korang nak sediakan duit byk2 bagi sesuka hati.. TEKUN 1 agensi untuk membantu peniaga dan usahawan yg sebenar dan ikhlas tuk berniaga sahaja.. bukan untuk peniaga atau usahawan palsu.. harap faham..

  ReplyDelete
 34. selidik dahulu..saya dah mula kan perniagaan sejak tahun 2000..berniaga tampa lesen atau projek kecil kecilan seblum tahun 2000...saya rasa anda kenal siapa saya..satu malaya kenal siapa saya...saya bukan lah bagus sangat..tetapi fitnah membuatkan satu malaya kenal saya...anda boleh ke facebook/ddean muhd, anda boleh tengok bukti

  ReplyDelete
 35. Saya pun nak buat pinjaman tekun,,tapi bila baca komen-komen diatas tu,,rasa macam susah jugak nak buat pinjaman tekun ni yer,sebab kawasan saya ni pembangkang yg menang pru haritu dan pejabat tekun tu pun dalam kawasan pebangkang,saya baru lah nak belajar bagaimana nk buat surat permohonan untuk pinjaman tekun ni.Harap2 pej.tekun kat kawasan sy ni tak sama mcm yg sy baca kat atas tu.Semoga mereka buat kerja degan betul.

  ReplyDelete
 36. Ade jer komen kt mn2x dr anonymous nie.....hbt!!!

  ReplyDelete
 37. Hai semua,

  Adakah anda memerlukan pinjaman 24 jam pinjaman cepat dan boleh dipercayai hari ini 2% kadar faedah. Dittmann FRANK PINJAMAN adalah salah satu yang terbaik di dunia dan syarikat pinjaman ini menyediakan semua jenis pinjaman.

  Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami melalui e-mel: dittmannfrankloans@gmail.com

  Kami membayar untuk semua jenis pinjaman, seperti:

  * Pembaikan rumah
  * Pencipta Pinjaman
  * Auto Loans
  * Pinjaman Penyatuan Hutang
  * Garis Kredit
  * Pinjaman Perniagaan
  * Pinjaman Peribadi
  * Pinjaman Antarabangsa.

  Sila tulis kembali jika berminat untuk maklumat lanjut melalui hubungan kami di bawah

  EMAIL: dittmannfrankloans@gmail.com

  Ucapan,
  Dittmann Frank Pinjaman

  ReplyDelete
 38. halo semua kita Dewi Ahmad pemberi pinjaman perusahaan pinjaman dapat diandalkan dan dipercaya selama lebih dari 46 tahun di bidang pinjaman yang Anda seorang pengusaha yang Anda pedagang atau Anda memiliki perusahaan yang yang untuk memperbesar pantai atau Anda memiliki mimpi untuk membangun kredit Anda bisnis, akan ketidakstabilan keuangan benar atau Anda di mana menolak pinjaman oleh bank kemudian mencari tahu sebagai Dewi Ahmad lender menawarkan pinjaman dari semua jenis pada tingkat yang paling menarik dari 2% untuk semua jenis kredit dan ke setiap tempat di dunia dan kami memberikan out hingga 5 miliar dari mata uang di dunia jangan lewatkan kesempatan ini untuk mencapai impian keuangan Anda hanya dengan tingkat bunga 2% dan dewi pemberi pinjaman akan memberikan mimpi keuangan Anda menjadi kenyataan hubungi kami hari ini untuk aplikasi pinjaman Anda di (Dewiahmad.loanfirm@gmail.com) untuk formulir aplikasi pinjaman Anda hari ini dan akan mendapatkan setiap hal yang dilakukan dalam waktu kurang dari 24 jam terima kasih untuk dukungan Anda Tuhan memberkati Anda

  ReplyDelete
 39. halo semua kita Dewi Ahmad pemberi pinjaman perusahaan pinjaman dapat diandalkan dan dipercaya selama lebih dari 46 tahun di bidang pinjaman yang Anda seorang pengusaha yang Anda pedagang atau Anda memiliki perusahaan yang yang untuk memperbesar pantai atau Anda memiliki mimpi untuk membangun kredit Anda bisnis, akan ketidakstabilan keuangan benar atau Anda di mana menolak pinjaman oleh bank kemudian mencari tahu sebagai Dewi Ahmad lender menawarkan pinjaman dari semua jenis pada tingkat yang paling menarik dari 2% untuk semua jenis kredit dan ke setiap tempat di dunia dan kami memberikan out hingga 5 miliar dari mata uang di dunia jangan lewatkan kesempatan ini untuk mencapai impian keuangan Anda hanya dengan tingkat bunga 2% dan dewi pemberi pinjaman akan memberikan mimpi keuangan Anda menjadi kenyataan hubungi kami hari ini untuk aplikasi pinjaman Anda di (Dewiahmad.loanfirm@gmail.com) untuk formulir aplikasi pinjaman Anda hari ini dan akan mendapatkan setiap hal yang dilakukan dalam waktu kurang dari 24 jam terima kasih untuk dukungan Anda Tuhan memberkati Anda

  ReplyDelete
 40. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


  Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

  ReplyDelete
 41. bdk tekun sendiri cerita kenapa byk peniaga memohon slalu xdpt... dia kata sebab kukuh, ramai pinjam tak bayar... pinjam rm20000, tak bayar pinjaman, tp lepas tanpa sebarang syarat... sebab peminjamnya byk wakil2, owg2 kuat umno sendiri... nk kejar suruh byar, peminjam owg kuat umno, tak pasal2 bdk2 tekun plak yg kena ngan bos besaq depa...

  ReplyDelete
 42. Notis!! Notis!! Notis!!

  Adakah anda ingin Refinance perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman tulen Online untuk mengamankan Bil anda? Memulakan perniagaan baru? Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi? atau Pinjaman Perniagaan, Memohon pinjaman yang cepat dan mudah untuk memulakan pembiayaan baru projek anda pada kadar faedah paling murah sebanyak 4%. Hubungi kami melalui e-mel: Howardfinancialaid@yahoo.com

  PERKHIDMATAN KAMI

  * Pinjaman Rumah
  * Pinjaman Auto
  * Pinjaman Gadai Janji
  * Pinjaman Perniagaan
  * Kenderaan Kewangan
  * Pinjaman Peribadi

  Adakah anda memerlukan modal yang besar untuk memulakan cadangan atau pengembangan perniagaan anda? Adakah bank atau broker enggan Permohonan Pinjaman kerana Skor Kredit Rendah atau Kekurangan Jaminan Cagaran? Jangan teragak-agak untuk menghubungi kami untuk kemungkinan kerjasama perniagaan. Kami menawarkan perkhidmatan pinjaman terjamin bagi jumlah warganegara dan bukan warganegara.

  Hubungi kami hari ini melalui e-mel: Howardfinancialaid@yahoo.com

  ReplyDelete
 43. Negara: Indonesia
  WhatsApp: +62 838-3669-4853
  Alamat: Surabaya
  e-mel saya: nurbrayani750@gmail.com
  nama saya Nurbrayani, saya ingin memberi keterangan bahawa kerja yang baik ALLAH dalam hidup saya, kerana ekonomi yang buruk di beberapa negara. Adakah mereka mencari pinjaman di antara kamu? Oleh itu, anda perlu berhati-hati kerana banyak peminjam pinjaman palsu di sini di internet, tetapi mereka sangat tulen dalam peminjam pinjaman palsu. Saya telah menjadi mangsa pemberi pinjaman 2 kredit yang curang, saya kehilangan banyak wang kerana saya sedang mencari pinjaman daripada syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya telah ditangkap oleh orang dari hutang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan rakan saya saya menjelaskan keadaan saya kemudian memperkenalkan saya kepada pemberi pinjaman pinjaman yang boleh dipercayai. Puan Alicia Radu Saya mendapat pinjaman sebanyak Rp350,000,000 dari Puan Alicia Radu dengan mudah dalam 24 jam yang saya memohon, jadi saya memutuskan untuk berkongsi kerja yang baik ALLAH melalui Ibu Alicia Radu dalam kehidupan keluarga saya.

  Jadi jika anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)

  Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya di (nurbrayani750@gmail.com) jika anda memerlukan maklumat mengenai bagaimana saya mendapat pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu

  ReplyDelete
 44. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 45. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 46. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 47. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 48. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 49. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 50. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 51. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 52. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 53. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 54. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 55. Adakah anda memerlukan kad ATM kosong segera untuk menyelesaikan keperluan kewangan anda dan saya hanya ingin memberitahu pengalaman saya kepada semua orang kepada semua orang. saya dapati seorang lelaki penggodam bernama Mike. dia betul-betul mahir dalam apa yang dia lakukan, saya bertanya mengenai BLANK ATM CARD. jika ia berfungsi atau ada, maka saya mencubanya dan meminta kad tersebut dan bersetuju dengan terma dan syarat mereka. tiga hari kemudian saya menerima kad saya dan mencubanya dengan mesin ATM terdekat dengan saya, yang mengejutkan saya, ia berfungsi seperti sihir. saya dapat mengeluarkan wang sehingga $ 4000. Ini sukar dipercayai dan hari paling bahagia dalam hidup saya. tidak ada MESIN ATM KAD ATM HITAM ini TIDAK DAPAT meresap ke dalamnya kerana telah diprogramkan dengan pelbagai alat dan perisian. saya merasakan ini dapat membantu kita yang memerlukan kestabilan kewangan. Kad itu benar-benar mengubah hidup saya. jika anda ingin menghubungi mereka, DI SINI adalah e-mel: int.hackers002@gmail.com

  ReplyDelete
 56. Pelanggan yang dihormati,
  Expert Funding Inc. Adalah penyelesaian pembiayaan pasti yang menawarkan semua jenis pinjaman perniagaan besar / kecil dan pinjaman peribadi untuk penyatuan hutang dari $ 5,000 hingga $ 250,000 atau lebih. dengan kadar faedah yang berpatutan 2% / Tanpa denda pembayaran awal atau lewat, kelulusan 24 hingga 48 jam. Sila hubungi kami sekiranya anda berminat melalui E-mel: expertfundinginfo@gmail.com

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.