Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, January 29, 2010

Pengalaman Saya Meminta Pinjaman TEKUN NASIONAL

Saya didedahkan dengan skim TEKUN NASIONAL apabila saya menghadiri satu program yang dianjurkan oleh Dewan Perniagaan Muslim Malaysia. Dalam program tersebut, ada satu sessi dimana para peserta dapat menemui wakil-wakil dari beberapa badan Kerajaan yang dikatakan mampu memberi bantuan kewangan kepada usahawan-usahawan Bumiputra untuk memulakan perniagaan.

Salah satu dari wakil yang datang adalah wakil dari TEKUN NASIONAL. Setelah berjumpa maka boring TEKUN diberikan kepada saya. Wakil TEKUN memberitahu bahawa borang tersebut mesti disahkan oleh Wakil Rakyat kawasan yang kita tinggal.
Kemudian saya beritahu, wakil rakyat saya adalah Sivarasa Rasiah dan Dr Nasir. Wakil TEKUN lantas menjawab, saya mesti cari wakil rakyat dari BN bukan pembangkang. Saya balas, di Selangor, pembangkang adalah UMNO dan BN. Kerajaan adalah PAS, PKR dan DAP. Wakil TEKUN tu berubah muka sebab tersilap cakap. Beliau lantas berkata, kena juga cari pengesahan dari wakil-wakil rakyat UMNO atau BN.

Seminggu selepas itu, saya bercadang untuk menghantar borang permohonan saya ke TEKUN. Saya lantas menalipon nombor TEKUN. Saya kata saya sekarang berada dalam kawasan Subang. Di mana saya boleh hantar Borang TEKUN saya. Telefonis TEKUN itu berkata pejabat terdekat TEKUN di Kawasan Subang adalah beralamat di :
No 10, Jalan Pekaka 8/3, Seksyen 8, Kota Damansara, 47000, Petaling Jaya Selangor.

Saya pun pergi mencari alamat tersebut, dan saya pun jumpalah pejabat TEKUN NASIONAL SUBANG. Pejabatnya seperti di bawah:
Saya terus koyak borang TEKUN yang saya dapatkan Wakil Rakyat Pembangkang untuk tandatangan tu. Saya kata sampai kiamat pun permohonan saya takkan diluluskan.

DUIT TEKUN DAH JADI DUIT UMNO

Oleh kerana TEKUN NASIONAL menyediakan sebuah program yang dijalankan oleh UMNO, maka sudah tentulah hanya orang UMNO sahaja yang diluluskan permohonannya.

Maklumat yang saya dapat, peruntukan TEKUN ni rata2 pergi pada ahli2 dan aktivis2 UMNO terutamanya pemimpin mereka di peringkat Cawangan dan Bahagian. Ini berlaku dengan begitu meluas terutama di negeri2 yang mereka kalah. Inilah sumber kewangan kepada “grass-root” UMNO untuk menaja serta menjalankan aktiviti mereka. Juga, untuk mereka mengkayakan diri mereka dengan duit rakyat

WOII UMNO, DUIT TEKUN TU DUIT RAKYAT BUKAN DUIT UMNO

Sekali lagi terdedah TEKUN ni contoh bagaimana UMNO memfaraid duit rakyat kepada geng2 UMNO sahaja. Tak heranlah DAP pun komplen pasal TEKUN. (Klik di sini)

Dan “Otai” untuk TEKUN ni adalah Noh Omar. Dia ni Timbalan kepada Khir Toyo al Disneyland. Kalau ketua dah hancur, Timbalan dia lagi teruk.

Ini jugalah salah satu sebab utama ekuiti Melayu tidak dapat mencapai 33.33% walaupun setelah 40 tahun DEB berjalan. Segala kekayaan negara masuk dalam poket UMNOPUTRA dan Kroni2 mereka.

Patutlah orang Melayu pun nak tinggalkan Malaysia untuk cari penghidupan yang lebih bermakna.

Tulang Besi
Share on whatsapp

73 comments:

 1. Kalau beginilah gayanya, aku tak halalkan dunia akhirat duit rakyat yang digunakan untuk tujuan itu. Semoga Allah membinasakan UMNO/BN.

  Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

  Allahumma salli `ala muhammadin wa'ali muhammad, kama sallayta `ala ali ibrahim, innaka hamidun majid, Allahumma barik `ala muhammadin wa'ali muhammad, kama barakta `ala ali ibrahim, innaka hamidun majid

  Astafirullahhalazim, Astafirullahhalazim, Astafirullahhalazim,

  Ya Allah janganlah engkau biarkan kami dikedudukan ini diselubungi dosa kecualiI engkau ampunkan, sebarang halangan kecuali engkau lepaskan, sebarang hutang kecuali engkau tunaikan, sebarang penyakit kecuali engkau sembuhkan, sebarang kezaliman kecuali engkau menangkan, sebarang hajat daripada hajat-hajat duniawi dan ukhrawi kecuali engkau permudahkan dan tunaikannya, ya rabbalalamin.

  Ya Allah muliakan kedudukan Islam dan orang-orang Islam
  Ya Allah bantulah Islam dan orang-orang Islam.
  Ya Allah bantulah Mujahidin fi sabilillah di setiap tempat.
  Ya Allah hancurkan kekufuran dan orang-orang kafir.
  Ya Allah hancurkanlah syirik dan orang-orang musyrik
  Ya Allah hancurkan PEMIMPIN-PEMIMPIN DAN PENGIKUT-PENGIKUT MEREKA YANG MENYALAH GUNA WANG RAKYAT MALAYSIA DENGAN CARA YANG TIDAK ADIL DAN ZALIM.
  Ya Allah hancurkanlah UMNO DAN BN YANG BANYAK MENZALIMI RAKYAT.
  Ya Allah hancurkanlah musuh-musuh Engkau dan musuh Islam.
  Ya Allah pecahkan pakatan, kumpulan,ikatan dan persetujuan mereka, gegarkanlah kaki-kaki mereka.
  Ya Allah belenggukanlah mereka dengan anjing-anjingMu, YA Qahhar, Ya Jabbar, Ya Muntaqim Ya Allah.
  Ya Allah yang menurunkan kitab, yang menggerakkan awan, yang menghancurkan tentera Ahzab, hancurkanlah mereka, hancurkanlah mereka, hancurkanlah mereka dan menangkanlah kami keatas mereka.
  Ya Allah binasalah mereka semuanya dan jangan seorang pun engkau lepaskan.
  Ya Allah kekuasaanMu mengatasi mereka sesungguhnya mereka tidak mampu melemahkan kuasaMu .
  Ya Allah satukanlah hati-hati orang Mukmin dan perelokkan diantara mereka.
  Ya Allah bukakanlah petunjuk dan kebenaranmu kepada kami dan masyarakat kami dan engkaulah sebaik-baik pembuka petunjuk dan kebenaran.

  Amin, Ya Rabbalalamin.

  ReplyDelete
 2. begitula,kutuk kerajaan rasuah tapi sendiri ambil borang tekun maksudnya nak minta pinjam hasil rasuah la tu,kalau semua yg kerajaan BN buat tak betoi,buat apa terlibat dengan benda tak betoi?hanya orang yg tak betoi aja yg buat cam tu

  ReplyDelete
 3. bodo...dh tau awal2 lg nak tandatangan yb umno nape hang tak koyak depan pegawai tekun tuh...ni semua provokasi hang ajer...

  ReplyDelete
 4. TB

  Patutnya engko tampal aje borang TEKUN tu kat pegawi TEKUN tu.Tu belum lagi bincang pasal balairaya,

  ReplyDelete
 5. hei babi babi semua, masa nizar oerintah perak dulu dia guna duit sapa? bukan duit rakyat ke? babi babi..nizar pergi ceramah pas bukan guna kereta rasmi ke? bodoh la babi ni

  ReplyDelete
 6. Woi aku pun guna juga duit tekun ni. untuk biayai repair kereta aku, aku tipu puak umno tu. he he he

  manjungmari madah

  ReplyDelete
 7. TB,

  Tekun adalah sumbangan UMNO/BN kepada rakyat Malaysia. Persepsi saya adalah, Tekun telah di tibai oleh pembodek2 UMNO untuk perut sendiri.

  Jika tiada kabel, jangan ceritat entang Tekun..

  Ini persepsi saya. Sekarang ini kan zaman persepsi..

  Ganti kerajaan baru kita dapat lihat Tekun dibersihkan..

  ReplyDelete
 8. TB,

  Bagus anda mengemukakan artikel ini. Tunjukkan lagi kebobrokan melayu umno.

  Ini persepsi saya. Orang2 melayu ini telah lama dijajah. Hampir 300 tahun. Dan mereka amat suah nak tengok duit. Apa tah lagi untuk memilikinya. Kebanyakkan melayu cuma mengerjakan tanah2 di kampung dan memakan hasil tanaman. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Mereka tiada ilmu menguruskan duit tidak seperti bangsa Cina atau orang putih. Ditambah mereka lebih suka hidup bermalas-malasan. Pabila British mencipta UMNO, maka tetiba wang dan harta jatuh keriba. Mereka galabah dan tidak tahu nak buat apa dengan kekayaan yang datang tiba-tiba hasil pemberian kemerdekaan oleh British. Akhirnya mereka menjadi seperti jakun, atau monyet yang mendapat bunga. Habis semua kekayaan di ratah. Tak kira samada halal atau haram. Pantang disuakan duit dan sex (sebab tu orang2 UMNO suka kawin artis. sex beb), pasti ditibai dengan lahap. Sebab tu tidak hairan bila ada exco UMNO penang yang didakwa tidur dengan lebih 10 orang perempuan (bekas suami Noraniza Idris).

  Itu sahaja persepsi saya terhadap melayu UMNO.

  ReplyDelete
 9. saya setuju dengan anda Grand Marquis

  ReplyDelete
 10. TB nampaknya seronok sebab ada penyamar yang cuba mengucar kacirkan posting GM.

  Tak pe la. Ni kan blog awak.

  Ia cuma menyerlahkan sikap double standard TB. Ada satu ketika dulu, banyak pengkritik dalam blog awak. Mereka guna kata kesat dan menyindir pada awak. Lepas tu anda tukar mode posting pada moderated, kononnya nak tapis posting-posting macam tu.

  Lepas tu, dah cool sikit, anda open balik, tapi kali ni ada word verification. Ok fine.

  Tapi bila perkara ini berlaku pada orang yang tidak sehaluan dengan anda, anda biar aje. Malah sokong lagi orang macam tu.

  Saya dah lama tunggu reaksi TB terhadap penyamar GM ni. Tak de, dan hari ni TB tunjukkan sokongan pada beliau. Baguslah tu. Anda sebenarnya tunjukkan belang anda.

  Anda pun tau, perbuatan menyamar ni tak beretika. Saya nak tanya, adakah perkara itu sah disisi hukum Islam? Adakah itu salah satu akhlak Islam? Malah adakah perbuatan itu dikira bermoral dari sudut hukum sekular?

  Ah... pesetan semua itu. Janji ia menguntungkan TB. Tapi TB, nak tanya hang juga, adakah dalam Islam ni matlamat menghalalkan cara? Adakah keadilan itu berpihak?

  Itulah realiti sifat seorang yang mengaku memperjuangkan Islam. Mereka cakap Islam berdegar-degar, tapi mereka sendiri gagal mengamalkan Islam secara syumul. Mereka cakap pasal adil, tapi mereka sendiri tidak bersikap adil. Sama juga macam si aduka taruna. Mengaku jadi pas reform. Nak reform pas, tapi akhlak diri sendiri macam setan.

  Ok, UMNO salah sebab menjadikan wang TEKUN Nasional macam harta mereka. Fine. Tapi adakah anda rasa anda tak akan buat begitu kiranya anda di kedudukan mereka?

  Dari cara anda mengendalikan blog, nampak tak banyak beza. Kalau anda ni tak boleh bersikap adil dengan pengunjung blog anda, iaitu dengan orang yang tidak sehaluan, bagaimana anda nak bersikap adil bila anda diberi peluang memerintah kelak?

  Tidak hairanlah ulama Islam Hasan al-Hudaibi pernah menyebut “Tegakkan negara Islam itu dalam diri kamu, nescaya ia tertegak di tanahair kamu.”

  Negara Islam tidak tertegak di Malaysia kerana ramai yang mengaku pejuangnya (UMNO dan juga PAS) cakap tak serupa bikin. TB dan AT adalah 2 contoh tipikal yang ada depan mata kita.

  ReplyDelete
 11. Ok, UMNO salah sebab menjadikan wang TEKUN Nasional macam harta mereka. Fine. Tapi adakah anda rasa anda tak akan buat begitu kiranya anda di kedudukan mereka?

  Dari cara anda mengendalikan blog, nampak tak banyak beza. Kalau anda ni tak boleh bersikap adil dengan pengunjung blog anda, iaitu dengan orang yang tidak sehaluan, bagaimana anda nak bersikap adil bila anda diberi peluang memerintah kelak?

  Tidak hairanlah ulama Islam Hasan al-Hudaibi pernah menyebut “Tegakkan negara Islam itu dalam diri kamu, nescaya ia tertegak di tanahair kamu.”
  .

  Tidak. Inshaalah kalau kita buang UMNO dalam longkang, perkara ini akan berhenti. Dan tak payah nak ambik cakap Hasan Hudaibi.
  Kao pegi buang Arak dgn Judi yang menjadi projek ekonomi UMNO tu dulu.

  ReplyDelete
 12. TB cuba mengalih isu? Orang tak cakap pasal UMNO dan TEKUN, orang cakap pasal sikap double standarad TB. Sikap double standard TB tak banyak beza dengan orang yang mengendalikan TEKUN. Kalau orang tu pilih bulu, awak sendiri pun pilih bulu juga. Hanya pandai suruh orang bersikap adil, tapi diri sendiri tidak adil pada orang lain. Suruh orang lain buang arak dan judi, tapi sendiri tak pun buang arak dan judi. Hang tak boleh tipu orang lagi dalam hal ini.

  Hang ni bukankah pejuang Islam? Kenapa tak nak dengar cakap ulama Islam Hasan Hudaibi? Ini lagi satu sikap double standard awak. Bila ada kalam ulama yang kena pada lawan, hari-hari dok ulang. Tapi bila kena kat puak awak, tiba-tiba tak nak dengar pulak.

  ReplyDelete
 13. TB,

  Saya bukan apa. Saya sangat-sangat mengharap yang Pakatan Rakyat dapat menggantikan UMNO/BN. Bagi UMNO/BN, suara ulama adalah sampah. Cuma ambil sedikit, yang lain buang. Bila nak sambut hari bomba, atau ada hari membersihkan longkang, semua mimbar2 Jumaat akan mengangkat isu tersebut. Hadis-hadis dan ayat-ayat Quran digunakan khas untuk Sambutan Hari Bomba atau Kempen Membersihkan Longkang. Tetapi jika timbul isu hudud, atau rasuah, atau menutup aurat untuk isteri para pemimpin, semua diam membisu.

  Saya mushkil satu perkara lagi, kenapa mufti2 seluruh negara tiada mengeluarkan kenyataan bersama berkenaan penggunaan nama Allah ?..Semua jaga perut dan bontot kah?. Asyik-asyik harapkan PEKIDA sahaja. Penat lah pekida semua benda nak buat. Pagi-pagi nak tarik kete orang, tengahari nak pi demo kat masjid. Malam nak kongkek pompuan.

  Ini cuma persepsi saya sahaja.

  ReplyDelete
 14. tekun...murid2, sila buat ayat menggunakan perkataan tersebut:

  "sungguh tekun puak-puak umno mengkebas duit rakyat.." betul tak cikgu...??? hehhee heee hehee

  ReplyDelete
 15. TB,

  Cuba lah tengok carta organisasi dan lembaga pengarah Tekun tu dah tahu Tekun ber kiblat kan siapa.

  Pengerusi Lembaga Pengarah - SUK Umno Kedah, ex Jerlun chief

  Timbalan Pengerusi - Umno Sepanggar

  Dua lagi ahli lembaga Adun Umno Sabak Bernam dgn Sungai Tiang

  Kalau kepala licin, badan nya licin le juga macam ular

  ReplyDelete
 16. anon 5.21

  ayat contoh

  teramat tekun puak dan juak pas serta pkr cuba menanam kebencian terhadap umno

  sungguh tekun ahli pembangkang membaca komen saya walaupun permohonan mendapatkan pinjaman tekun telah dibakul sampahkan.

  ReplyDelete
 17. anon 5.21

  ayat contoh

  teramat tekun puak dan juak pas serta pkr cuba menanam kebencian terhadap umno

  sungguh tekun ahli pembangkang membaca komen saya walaupun permohonan mendapatkan pinjaman tekun telah dibakul sampahkan.

  ReplyDelete
 18. salam..sye ni x la pndi sgt dlm hal2 ni..tp sy rs terbuka hati plak hendak post komen ni..

  sy rs sume perkara yg terjd pd msa ni,krn umat islam kini x d fikir tntg agama n x ikut cr nabi..

  mksd sy,cb kt fikir blik,sms org kafir d mekah risaukn pengaruh nabi yg semakin meluas,mereka menawrkn nabi dgn plbgai ganjaran utk menerima kembli ajrn kafir.

  antar yg sy igt:

  -wang dn harta yg byk
  -perempuan
  -kuasa
  -dll
  (maaf klu sy tertggal @ tersilap)

  klu la nabi pilih kuasa,dn gunakan kuasa utk teggkn islam..boleh je nabi buat cm 2..tp knp nabi x pilih 1 pn ape yg kaum kafir bg kt nabi 2..? sm2 kt fikirkn..

  (maaf klu fakta yg sy bg x tepat atau salah,sy insan yg lemah..klu salh tolg betulkn..)

  sila br pendpt spy kt dpt muhasabh dri kta blik..sy tdk ada niat utk menebelahi mn2 pihak..t.kasih

  ReplyDelete
 19. ada dkawasan lain ahli PKR dan PAS dapat pinjaman TEKUN. KENAPA TEMPAT ANDA TIDAK BOLEH PULAK. Mungkin anda kepala angin dan sombong kot.

  ReplyDelete
 20. Biasalah : Malaysia ni milik UMNO - Pemerintah UMNO, TV1-TV2-TV3-TV9 semua milik UMNO, Suratkhabar Utusan-Berita Harian-Metro-Kosmo all milik UMNO, Pegawai kerajaan UMNO, Sekolah UMNO, Universiti UMNO, Bangunan 'Kerajaan' pun UMNO, Badan berkanun Felda-TEKUN-Felcra-Risda-MARA-KEMAS -semua milik UMNO. Memang cari nahas lah kalau kita sokong pembangkang!
  Sepatutnya tukar nama Malaysia jadi UMNOlaysia....

  ReplyDelete
 21. Ada ahli pembangkang PAS dan PKR dapat pinjaman TEKUN sebab pegawai TEKUN tak dapat 'trace' parti, kira nasib mereka teramat baiklah tu, terlepas pandang! Lagi pun bukannya banyak sangat dapat pinjampun adalah sekupang dua - tak jadi kudis pun kepada undi. Berbanding puak2 UMNO / BN yang dapat pinjaman TEKUN terlalu ramai - jika dijumlahkan semua boleh capai ratusan juta RM! Itu belum dikira pihak atasan TEKUN atau YB yang dapat rembat entah berapa ribu atau berapa juta, sapa tahu?

  ReplyDelete
 22. Salam 1Malaysia,
  Ish3..., banyaknya komen, y not u guys selidik dulu sebelum menghumban info2 yg xbetul. Actually TEKUN di tubuhkan oleh UMNO. Dat's y kena dpt tndatgan UMNO, mmg UMNO layak bt camtu. Mmg tu duit rakyat, lgpun kerajaan kite kan still BN (majority). Sekadar tndatgn jer, jd isu besar ke? Ada je peminjam PAS dapat duit TEKUN, Ketua PAS negeri mana ntah dpt je 20k duit TEKUN. Datuk Noh n CEO TEKUN pun tau. Kite kna byk mmbaca n selidik, then boleh lah nk menghentam klau info tu betul di pihak anda. Apa yg sy ckp ni sbb dh selidik n dptkan info. Sy hanya menceritakan perkara sebenar, jgn emosi n memarah tau.. Sori, just sharing... Relax k.. No war..

  ReplyDelete
 23. Encik kepunyaan blog n yang lain2.....saya setuju la dgn yang td....TEKUN nie bukanya kira politik....Memang UMNO punya sebab ditubuhkan pun masa Konvension Ekonomi Bumiputera....disebakan UMNO lah wujudnya TEKUN.... bukan wang Rakyat..wang yang dipinjamkan oleh kerajaan bagi membantu rakyat....jikalua encik jadi kan isu nak ambil tandatangan satu isu...apa kata minta pihak pakatan rakyat wujudkan sendiri lah satu yayasan begini dan bantu org melayu...sedangkan di penang kedai melayu kena roboh pun tak diambil tahu....benda kecil macam nie nak diriuhkan....tolonglah...nak jadikan malaysia nie macam negara yang sedang darurat macm negara luar ke.... pikir lah sama yer.....

  ReplyDelete
 24. saya stuju dgn kedua2 komen yg terakhir tu.. :)

  ReplyDelete
 25. biasa yang marah marah ni sebab permohonan tak diluluskan.betul tak?jangan marah...cuba lagi

  ReplyDelete
 26. diorang bising tu sebab permohonan ditolak atau tak lengkap.itu yang hangin satu badan,terus kutuk kerajaan.berpijak dibumi yg nyata la bro

  ReplyDelete
 27. apa kata duit incomtax dibayar kepada kerajaan negeri yg memerintah,..baru adil, asyik haprak sja yg dok sapu,.. pastu buat project atas nama "projek kerajaan Barisan Nasional" tak malu punya haprak....

  ReplyDelete
 28. Saya rasa anda semua kenal saya kerana permohonan sayalah yang dikoyakan dan dibakul sampahkan.saya adalah salah seorang yang dizalimi kerana fitnah kerana fitnah setiap urusan saya menjadi sukar,setiap pekerjaan mencari rezeki menjadi sempit,dimana saya pergi akan kedengaran cakap-cakap bohong yang sengaja diada-adakan,duduk dirumah pula setengah jiran menjadi musuh tapi bila saya mempertahankan diri lagi banyak fitnah yang akan mereke sebarkan baik di siaran Radio milik kerajaan
  atau media swata termasuklah tv.Saya menggambil kesempatan disini untuk orang-orang terbabit yang sengaja dan hanya berani pada orang miskin, anda senaraikan satu- persatu kesalahan saya dan saya cabar anda dakwa saya dimakamah.Inilah yang berlaku jika penzalim diberi kuasa.Ya Allah kau busungkanlah perut-perut mereka ini
  supaya menjadi iktibar kepada hamba-hamba mu yang akan datang Amin.

  ReplyDelete
 29. pengalaman aku di TEKUN ni...ramai betul bangsa INDIA apply dana tekun....sebab bangsa melayu bodoh xnak apply....dah korang xde duit...apply jee laa mangkok...guna buat start bisness...otak mesti bijak....korang tgk bantuan rakyat..RM 500 cina india area aku semua tibaiiiii...saham 1malaysia pun dorang tibaiiii...duit laa mangkok....amik jee aa peluang...bodoh....mcm isu tekun ni.....apply jeee aaaaa....nak buat bisnesss...ape salahnya...

  hakikatnya...melayu pas dan melayu pkr bodoh mangkok....india.....pkr...india mic....india...dap....bijak ambik peluang......duit duitt...

  ReplyDelete
 30. Siapa tak mahukan kemudahan?dapat pinjaman untuk memajukan perniagaan,boleh bersaing dengan bangsa lain.Tekun adalah salah satu
  badan yang disediakan oleh kerajaan untuk membantu usahawan kecil tapi malangnya bukan semua usahawan mendapat FAEDAH.Ada dasar pilih bulu
  yang menentukan permohonan anda berjaya.Anda bolehlah kata apply je lah sebab anda sekali mohon 10 kali lulus macam mana dengan mereka yang 10 kali mohon belum sekali pun lulus malah diberi berbagai alasan yang menghairankan
  ada yang lulus pinjaman sedangkan berniaga pun tak pernah cuba anda jelaskan?

  ReplyDelete
 31. setelah membaca komen2 diatas saya rasa komen disini hanya menimbulkan fitnah dan menambahkan dosa.... jika tiada kesahihan jangan la dilontarkan tomahan dan carutan yang banyak... itu hanya membuka jalan ke neraka..... fitnah itu dosa besar.... astagfirullah...

  ReplyDelete
 32. Terpaksa jawab apa yang anda katakan fitnah,nak bukti datang jumpa.Mereka kata lulus tapi tak dapat hantar cek sebab cari rumah tak jumpa,3 tahun setengah cari rumah tak jumpa?kenapa tak hantar surat seperti orang lain yang luls pinjaman, dapat surat pengesahan?Lepas tu mereka meminta menulis surat rayuan supaya cek tersebut boleh diberikan kpd saya tetapi selepas menghantar surat rayuan mereka meminta supaya saya menyediakan dokument seperti senarai barang2 yang hendak di beli.Saya nak tanya kalau permohonan lulus kenapa perlukan lagi senarai barang2?Mana pergi borang saya yang lama?Banyak yang nak saya katakan kat sini tapi tak sampai hati pulak.Sekarang anda faham?Semua itu hanyalah alasan saja untuk tidak mahu meluluskan pinjaman.Heboh satu DUNIA pinjaman si polan lulus tapi DIA tolak.

  ReplyDelete
 33. Ak adalah salah seorang bekas pegawai tekun.. ap yg ak nampak org kite nie majoriti da pinjam tp xnak bayar.. bodoh nk mampos jd manusia yg mcm nie.. xkire la org tu dari parti mne.. tekun xpernah pilih bulu.. spe apply dye dapat.. tp timbul masalah tak lulus, lambat nk lulus, apply byk dpt sikit, apply sampai mati xdapat2.. masalah ini timbul apabila permohonan meragukan serta sikap2 org kite yg meminjam tp bodoh xnak bayar.. kaye pun xnk bayar baik kene tembak je lg bagus.. tekun tak dapat nk roling balik duit untuk diberi kpd peminjam2 baru yg ingin memohon sbb byk peminjam2 mangkok lahabau yg xreti bayar.. n suke menipu bile buat permohonan means nk pinjam duit BUAT JOLI bukan BUAT BISNES.. jd tekun perlu meneliti betul2 setiap pernohonan yg dibuat.. memakan mase sedikit.. dan satu lg TEKUN bkn bank mak bapak korang nak sediakan duit byk2 bagi sesuka hati.. TEKUN 1 agensi untuk membantu peniaga dan usahawan yg sebenar dan ikhlas tuk berniaga sahaja.. bukan untuk peniaga atau usahawan palsu.. harap faham..

  ReplyDelete
 34. selidik dahulu..saya dah mula kan perniagaan sejak tahun 2000..berniaga tampa lesen atau projek kecil kecilan seblum tahun 2000...saya rasa anda kenal siapa saya..satu malaya kenal siapa saya...saya bukan lah bagus sangat..tetapi fitnah membuatkan satu malaya kenal saya...anda boleh ke facebook/ddean muhd, anda boleh tengok bukti

  ReplyDelete
 35. Saya pun nak buat pinjaman tekun,,tapi bila baca komen-komen diatas tu,,rasa macam susah jugak nak buat pinjaman tekun ni yer,sebab kawasan saya ni pembangkang yg menang pru haritu dan pejabat tekun tu pun dalam kawasan pebangkang,saya baru lah nak belajar bagaimana nk buat surat permohonan untuk pinjaman tekun ni.Harap2 pej.tekun kat kawasan sy ni tak sama mcm yg sy baca kat atas tu.Semoga mereka buat kerja degan betul.

  ReplyDelete
 36. Ade jer komen kt mn2x dr anonymous nie.....hbt!!!

  ReplyDelete
 37. Hai semua,

  Adakah anda memerlukan pinjaman 24 jam pinjaman cepat dan boleh dipercayai hari ini 2% kadar faedah. Dittmann FRANK PINJAMAN adalah salah satu yang terbaik di dunia dan syarikat pinjaman ini menyediakan semua jenis pinjaman.

  Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami melalui e-mel: dittmannfrankloans@gmail.com

  Kami membayar untuk semua jenis pinjaman, seperti:

  * Pembaikan rumah
  * Pencipta Pinjaman
  * Auto Loans
  * Pinjaman Penyatuan Hutang
  * Garis Kredit
  * Pinjaman Perniagaan
  * Pinjaman Peribadi
  * Pinjaman Antarabangsa.

  Sila tulis kembali jika berminat untuk maklumat lanjut melalui hubungan kami di bawah

  EMAIL: dittmannfrankloans@gmail.com

  Ucapan,
  Dittmann Frank Pinjaman

  ReplyDelete
 38. halo semua kita Dewi Ahmad pemberi pinjaman perusahaan pinjaman dapat diandalkan dan dipercaya selama lebih dari 46 tahun di bidang pinjaman yang Anda seorang pengusaha yang Anda pedagang atau Anda memiliki perusahaan yang yang untuk memperbesar pantai atau Anda memiliki mimpi untuk membangun kredit Anda bisnis, akan ketidakstabilan keuangan benar atau Anda di mana menolak pinjaman oleh bank kemudian mencari tahu sebagai Dewi Ahmad lender menawarkan pinjaman dari semua jenis pada tingkat yang paling menarik dari 2% untuk semua jenis kredit dan ke setiap tempat di dunia dan kami memberikan out hingga 5 miliar dari mata uang di dunia jangan lewatkan kesempatan ini untuk mencapai impian keuangan Anda hanya dengan tingkat bunga 2% dan dewi pemberi pinjaman akan memberikan mimpi keuangan Anda menjadi kenyataan hubungi kami hari ini untuk aplikasi pinjaman Anda di (Dewiahmad.loanfirm@gmail.com) untuk formulir aplikasi pinjaman Anda hari ini dan akan mendapatkan setiap hal yang dilakukan dalam waktu kurang dari 24 jam terima kasih untuk dukungan Anda Tuhan memberkati Anda

  ReplyDelete
 39. halo semua kita Dewi Ahmad pemberi pinjaman perusahaan pinjaman dapat diandalkan dan dipercaya selama lebih dari 46 tahun di bidang pinjaman yang Anda seorang pengusaha yang Anda pedagang atau Anda memiliki perusahaan yang yang untuk memperbesar pantai atau Anda memiliki mimpi untuk membangun kredit Anda bisnis, akan ketidakstabilan keuangan benar atau Anda di mana menolak pinjaman oleh bank kemudian mencari tahu sebagai Dewi Ahmad lender menawarkan pinjaman dari semua jenis pada tingkat yang paling menarik dari 2% untuk semua jenis kredit dan ke setiap tempat di dunia dan kami memberikan out hingga 5 miliar dari mata uang di dunia jangan lewatkan kesempatan ini untuk mencapai impian keuangan Anda hanya dengan tingkat bunga 2% dan dewi pemberi pinjaman akan memberikan mimpi keuangan Anda menjadi kenyataan hubungi kami hari ini untuk aplikasi pinjaman Anda di (Dewiahmad.loanfirm@gmail.com) untuk formulir aplikasi pinjaman Anda hari ini dan akan mendapatkan setiap hal yang dilakukan dalam waktu kurang dari 24 jam terima kasih untuk dukungan Anda Tuhan memberkati Anda

  ReplyDelete
 40. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


  Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

  ReplyDelete
 41. bdk tekun sendiri cerita kenapa byk peniaga memohon slalu xdpt... dia kata sebab kukuh, ramai pinjam tak bayar... pinjam rm20000, tak bayar pinjaman, tp lepas tanpa sebarang syarat... sebab peminjamnya byk wakil2, owg2 kuat umno sendiri... nk kejar suruh byar, peminjam owg kuat umno, tak pasal2 bdk2 tekun plak yg kena ngan bos besaq depa...

  ReplyDelete
 42. Notis!! Notis!! Notis!!

  Adakah anda ingin Refinance perniagaan anda? Adakah anda memerlukan pinjaman tulen Online untuk mengamankan Bil anda? Memulakan perniagaan baru? Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi? atau Pinjaman Perniagaan, Memohon pinjaman yang cepat dan mudah untuk memulakan pembiayaan baru projek anda pada kadar faedah paling murah sebanyak 4%. Hubungi kami melalui e-mel: Howardfinancialaid@yahoo.com

  PERKHIDMATAN KAMI

  * Pinjaman Rumah
  * Pinjaman Auto
  * Pinjaman Gadai Janji
  * Pinjaman Perniagaan
  * Kenderaan Kewangan
  * Pinjaman Peribadi

  Adakah anda memerlukan modal yang besar untuk memulakan cadangan atau pengembangan perniagaan anda? Adakah bank atau broker enggan Permohonan Pinjaman kerana Skor Kredit Rendah atau Kekurangan Jaminan Cagaran? Jangan teragak-agak untuk menghubungi kami untuk kemungkinan kerjasama perniagaan. Kami menawarkan perkhidmatan pinjaman terjamin bagi jumlah warganegara dan bukan warganegara.

  Hubungi kami hari ini melalui e-mel: Howardfinancialaid@yahoo.com

  ReplyDelete
 43. Negara: Indonesia
  WhatsApp: +62 838-3669-4853
  Alamat: Surabaya
  e-mel saya: nurbrayani750@gmail.com
  nama saya Nurbrayani, saya ingin memberi keterangan bahawa kerja yang baik ALLAH dalam hidup saya, kerana ekonomi yang buruk di beberapa negara. Adakah mereka mencari pinjaman di antara kamu? Oleh itu, anda perlu berhati-hati kerana banyak peminjam pinjaman palsu di sini di internet, tetapi mereka sangat tulen dalam peminjam pinjaman palsu. Saya telah menjadi mangsa pemberi pinjaman 2 kredit yang curang, saya kehilangan banyak wang kerana saya sedang mencari pinjaman daripada syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya telah ditangkap oleh orang dari hutang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan rakan saya saya menjelaskan keadaan saya kemudian memperkenalkan saya kepada pemberi pinjaman pinjaman yang boleh dipercayai. Puan Alicia Radu Saya mendapat pinjaman sebanyak Rp350,000,000 dari Puan Alicia Radu dengan mudah dalam 24 jam yang saya memohon, jadi saya memutuskan untuk berkongsi kerja yang baik ALLAH melalui Ibu Alicia Radu dalam kehidupan keluarga saya.

  Jadi jika anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)

  Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya di (nurbrayani750@gmail.com) jika anda memerlukan maklumat mengenai bagaimana saya mendapat pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu

  ReplyDelete
 44. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 45. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 46. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 47. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 48. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 49. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 50. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 51. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 52. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 53. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 54. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 55. Adakah anda memerlukan kad ATM kosong segera untuk menyelesaikan keperluan kewangan anda dan saya hanya ingin memberitahu pengalaman saya kepada semua orang kepada semua orang. saya dapati seorang lelaki penggodam bernama Mike. dia betul-betul mahir dalam apa yang dia lakukan, saya bertanya mengenai BLANK ATM CARD. jika ia berfungsi atau ada, maka saya mencubanya dan meminta kad tersebut dan bersetuju dengan terma dan syarat mereka. tiga hari kemudian saya menerima kad saya dan mencubanya dengan mesin ATM terdekat dengan saya, yang mengejutkan saya, ia berfungsi seperti sihir. saya dapat mengeluarkan wang sehingga $ 4000. Ini sukar dipercayai dan hari paling bahagia dalam hidup saya. tidak ada MESIN ATM KAD ATM HITAM ini TIDAK DAPAT meresap ke dalamnya kerana telah diprogramkan dengan pelbagai alat dan perisian. saya merasakan ini dapat membantu kita yang memerlukan kestabilan kewangan. Kad itu benar-benar mengubah hidup saya. jika anda ingin menghubungi mereka, DI SINI adalah e-mel: int.hackers002@gmail.com

  ReplyDelete
 56. Nama saya Rafif Apriani, saya membaca sebuah kisah tentang bagaimana ibu Yanti Ari meminjam dari PINJAMAN KEPERCAYAAN GARANSI dengan bantuan perancang busana terkenal DIAN PELANGI. Dalam ceritanya dia menceritakan bagaimana dia kehilangan banyak uang (Rp28.000.000,00) kepada pemberi pinjaman yang buruk karena dia membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnisnya.
  Dia juga menceritakan bagaimana dia menghubungi Dian Pelangi yang menginstruksikannya untuk menghubungi Nyonya Ana Micheal dari PINJAMAN KEPERCAYAAN dan itulah bagaimana dia meminjam pinjaman yang dia butuhkan untuk meningkatkan bisnisnya. Jadi saya melihat kisah ibu Yanti Ari dengan detailnya, rincian Dian Pelangi dan Nyonya Ana Michael dari PINJAMAN KEPERCAYAAN yang mereka pinjam.

  Rincian Dian Pelangi :: email: (DIANPELANGIINDONESIA@GMAIL.COM)
  dia tinggal di Jakarta.
  Rincian Ibu Yanti Ari :: Nomor Teleponnya: +62 821-1644-0184
  Nomor Whatsapp: +62 821-1644-0184
  dia tinggal di Kota Medan, emailnya: ARIY6261@GMAIL.COM
  Dan akhirnya perusahaan pinjaman asli yang saya inginkan ada orang yang membutuhkan pinjaman untuk menghubungi karena saya sekarang menjadi saksi hidup dan semoga allah selalu memberkati hari saya menghubungi mereka.
  Nama perusahaan: PINJAMAN TRUST GUARNATY, alamat email: (ANAMICHAELGUARANTYTRUSTLOANS@GMAIL.COM)

  Ketika saya menghubungi ibu yanti, dia memberi tahu saya bagaimana dia meminjam dari Ibu Ana Michael dari PINJAMAN KEPERCAYAAN GARANSI dan seluruh proses. Saya sangat senang mengumumkan kepada masyarakat umum bahwa Nyonya Ana Michael dari PINJAMAN KEPERCAYAAN adalah yang terbaik dan paling dapat diandalkan.
  Anda dapat menghubungi saya untuk lebih jelasnya melalui email saya: rafifapriani@gmail.com
  Saya berharap orang-orang yang menginginkan pemberi pinjaman pinjaman yang andal melihat ini.

  ReplyDelete
 57. Halo Semua Selamat Datang di Firma Kewangan James Althouse, adakah anda memerlukan pinjaman untuk perniagaan atau pencarian tujuan peribadi lagi kerana kami di sini untuk memberikan jumlah pinjaman yang anda perlukan dengan kadar faedah serendah 2% James Althouse Finance Syarikat ada di sini untuk menolong anda, yang perlu anda lakukan hanyalah menghantar maklumat di bawah melalui e-mel kami untuk memulakan permohonan pinjaman anda.

  DATA PERMOHONAN
  1) Nama Penuh:
  2) Alamat:
  3) Seks:
  4) status perkahwinan:
  5) Kerja:
  6) Nombor Telefon:
  7) Kedudukan semasa di tempat kerja:
  8) pendapatan bulanan:
  9) jumlah pinjaman yang diperlukan:
  10) Tempoh:
  11) Pinjaman Faedah:
  12) Agama:
  13) Adakah anda pernah memohon sebelum ini:
  14) Tarikh lahir:

  terima kasih.

  JAMES SELAIN
  E-mel: jamesalthousefinancefirm@gmail.com
  whatsapp: +1 (503) 882-0085

  ReplyDelete
 58. Nama saya Ny. Yanti Ari. Saya pemilik bisnis yang menjual kosmetik. Untuk beberapa saat, saya telah mencari pemberi pinjaman Pinjaman yang dapat saya pinjam untuk mengembangkan bisnis saya dan juga menciptakan lapangan kerja bagi orang lain. Pengalaman pertama saya dengan pemberi pinjaman internet begitu buruk dan saya kehilangan jumlah 28 juta karena saya mengajukan permohonan sebesar 600 juta untuk meningkatkan bisnis saya. Setelah pengalaman saya, saya berjanji pada diri sendiri bahwa saya tidak akan pernah meminjam dari internet karena saya ditipu.

  jadi, suatu hari yang setia saya membaca artikel di blog dan setelah saya selesai membaca, saya pergi untuk memeriksa bagian komentar untuk mengetahui pendapat mereka. Saya melihat komentar oleh '' Dian Pelangi "perancang busana terkenal dan dia berbagi cerita tentang bagaimana dia meminjam pinjaman besar dari perusahaan tempat Ibu Ana Michael bekerja.

  Kemudian, saya memutuskan untuk menghubungi Dian Pelangi perancang busana terkenal dan saya menceritakan kisah saya tentang bagaimana saya kehilangan 28 juta dari pemberi pinjaman buruk padanya. Saya masih ingat dengan jelas bagaimana dia mengatakan kepada saya bahwa semua pencarian saya untuk pemberi pinjaman yang andal sudah berakhir. dia mengirimi saya nomor teleponnya dan saya memanggilnya untuk memastikan karena saya tidak ingin kehilangan uang lagi. dia berbicara kepada saya dan berkata saya harus menghubungi perincian perusahaan tempat Nyonya Ana Michael bekerja dan saya akan menerima pinjaman saya tanpa penundaan dan saya harus mencoba membagikan kabar baik saya agar orang lain selamat dari pemberi pinjaman yang buruk.

  Jadi saya menghubungi Ny. Ana Michael melalui email: (ANAMICHAELGUARANTYTRUSTLOANS@GMAIL.COM)
  Ini adalah email Dian Pelangi: (DIANPELANGIINDONESIA@GMAIL.COM) yang saya hubungi.
  Setelah saya menghubungi perusahaan pinjaman, saya diminta untuk menyerahkan semua yang diminta dari saya sebagai peminjam dan setelah beberapa saat, pinjaman itu disetujui untuk saya dan saya menerima pinjaman saya tanpa penundaan atau segala bentuk tekanan.
  jadi, saya menambahkan informasi pribadi saya untuk siapa saja yang mencari pemberi pinjaman yang dapat dipercaya untuk menghubungi saya dan saya siap untuk membantu Anda karena saya ingin orang lain diselamatkan dari pemberi pinjaman yang buruk.

  Nama: Yanti Ari
  Nomor telepon saya: +62 821-1644-0184
  Nomor Whatsapp: +62 821-1644-0184
  Kota: Medan
  Email saya: ARIY6261@GMAIL.COM

  Saya berdoa semoga Allah memberi orang-orang yang membutuhkan pinjaman untuk melihat kisah saya ini sehingga mereka dapat diselamatkan saat saya diselamatkan. Saya selalu siap memberikan bantuan kepada siapa pun yang membutuhkannya, jadi jangan ragu untuk menghubungi saya kapan saja karena saya tidak membuat orang-orang saya jatuh ke tangan pencuri !!!

  ReplyDelete
 59. Helo penonton

  Kami adalah peniaga profesional, menjana pendapatan forex dan binari untuk pelabur setiap minggu, dengan senang hati akan memberitahu anda lebih banyak mengenai platform pelaburan kami di mana anda boleh melaburkan dana sebanyak $ 200 dan mula menjana $ 2000 setiap minggu, banyak orang telah mendapat manfaat daripada pelaburan ini tawarkan sebelum dan semasa virus convid-19 ini, jika anda menghadapi masalah kewangan disebabkan oleh coronavirus ini dan anda memerlukan pertolongan untuk membayar bil hanya memilih rancangan pelaburan yang sesuai untuk diri anda dan mula menjana keuntungan setiap minggu

  $ 200 untuk memperoleh $ 2,000 dalam 7 hari
  $ 300 untuk memperoleh $ 3,000 dalam 7 hari
  $ 500 untuk memperoleh $ 5,000 dalam 7 hari
  $ 1000 untuk memperoleh $ 10000 dalam 7 hari
  $ 5000 untuk memperoleh $ 50,000 dalam 7 hari

  Untuk memulakan pelaburan anda sekarang
  WhatsApp: +15022064419 atau e-mel tradewithcarlos2156@gmail.com

  ReplyDelete
 60. Halo semuanya, Nama saya Siska wibowo saya tinggal di Surabaya di Indonesia, saya seorang mahasiswa, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman untuk sangat berhati-hati karena ada banyak perusahaan pinjaman penipuan dan kejahatan di sini di internet , Sampai saya melihat posting Bapak Suryanto tentang Nyonya Esther Patrick dan saya menghubunginya melalui email: (estherpatrick83@gmail.com)

  Beberapa bulan yang lalu, saya putus asa untuk membantu biaya sekolah dan proyek saya tetapi tidak ada yang membantu dan ayah saya hanya dapat memperbaiki beberapa hal yang bahkan tidak cukup, jadi saya mencari pinjaman online tetapi scammed.

  Saya hampir tidak menyerah sampai saya mencari saran dari teman saya Pak Suryanto memanggil saya pemberi pinjaman yang sangat andal yang meminjamkan dengan pinjaman tanpa jaminan sebesar Rp200.000.000 dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau tekanan dengan tingkat bunga rendah 2 %. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa rekening bank saya dan menemukan bahwa nomor saya diterapkan langsung ditransfer ke rekening bank saya tanpa penundaan atau kekecewaan, segera saya menghubungi ibu melalui (estherpatrick83@gmail.com)

  Dan juga saya diberi pilihan apakah saya ingin cek kertas dikirim kepada saya melalui jasa kurir, tetapi saya mengatakan kepada mereka untuk mentransfer uang ke rekening bank saya, karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres atau penundaan.

  Yakin dan yakin bahwa ini asli karena saya memiliki semua bukti pemrosesan pinjaman ini termasuk kartu ID, dokumen perjanjian pinjaman, dan semua dokumen. Saya sangat mempercayai Madam ESTHER PATRICK dengan penghargaan dan kepercayaan perusahaan yang sepenuh hati karena dia benar-benar telah membantu hidup saya membayar proyek saya. Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman, silakan hubungi Madam melalui email: (estherpatrick83@gmail.com)

  Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (siskawibowo71@gmail.com) jika Anda merasa kesulitan atau menginginkan prosedur untuk mendapatkan pinjaman

  Sekarang, yang saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman bulanan yang saya kirim langsung ke rekening bulanan Nyonya seperti yang diarahkan. Tuhan akan memberkati Nyonya ESTHER PATRICK untuk Segalanya. Saya bersyukur

  ReplyDelete
 61. Pelanggan yang dihormati,
  Pembiayaan pakar adalah salah satu syarikat yang berkembang pesat yang menawarkan pinjaman kepada Individu dan syarikat terutamanya Individu yang mempunyai rancangan perniagaan dan Idea tetapi sukar memulakannya kerana modal rendah atau kurang.

  dengan kadar faedah berpatutan 2% / tanpa denda pembayaran awal atau lewat tempoh 1 hingga 15 tahun.

  Berikut adalah beberapa idea perniagaan dengan pelaburan rendah untuk memulakan dan nikmati faedah menjadi bos anda sendiri

  Penghias
  Pertanian organik
  Industri Unggas.
  Perniagaan katering
  Broker harta tanah
  Sektor gim dan kecergasan
  Sektor Pakaian dan perhiasan
  sektor elektronik dan kenderaan
  Industri pembuatan produk kaca
  Kedai restoran pasar raya dan makanan segera dll.
  hubungi kami melalui e-mel: expertfundinginfo@gmail.com

  ReplyDelete
 62. Dear Sir/Madam,
  Help us make more transplant possible!
  Are you seeking an opportunity to donate your kidney due to financial breakdown? Here we offer financial reward to interested donors and best care after surgery. Please donate and encourage others to sign up for organ and tissue donation. Kindly contact us at: kidneyliverin@gmail.com

  ReplyDelete
 63. PROGRAM PINJAMAN MUDAH

  Pada masa ekonomi yang tidak menentu ini, banyak orang mendapati diri mereka menghadapi situasi di mana mereka boleh menggunakan bantuan kewangan. Sama ada untuk kecemasan, pembaikan rumah, menggabungkan hutang atau percutian keluarga - pinjaman peribadi dengan faedah rendah adalah kaedah yang selamat dan boleh dipercayai untuk memenuhi keperluan kewangan anda. Di Alta Finance LLC, kami pakar dalam program pembiayaan Pinjaman yang Boleh dipercayai dan cekap.

  Sila kunjungi laman web kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan kami www.altafinance.org

  Hubungi saya melalui e-mel peribadi saya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses pinjaman kami
  E-mel: robertraymond@altafinance.org
  Whatsapp: +17026022533

  Terima kasih.

  ReplyDelete
 64. Adakah anda memerlukan bantuan kewangan? Adakah anda menghadapi krisis kewangan atau anda memerlukan dana untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan dana untuk menyelesaikan hutang atau membayar bil atau memulakan perniagaan yang baik? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan anda sukar mendapatkan perkhidmatan modal dari bank tempatan dan institusi kewangan lain? Inilah peluang anda untuk mendapatkan perkhidmatan kewangan dari syarikat kami. Kami menawarkan kewangan berikut kepada individu-
  * Kewangan komersial
  * Kewangan peribadi
  * Kewangan perniagaan
  * Pembiayaan pembinaan
  * Kewangan perniagaan dan banyak lagi: kadar faedah @ 1%; Hubungi Kami Melalui
  e_mail: (financialserviceauthority400@gmail.com)

  Anda juga boleh mencapai perkara berikut
  https://dubaifinancialserviceauthority.blogspot.com/
  WhatsApp: +60 112 569 3785

  ReplyDelete
 65. Adakah anda memerlukan bantuan kewangan kerana penguncian virus korona, kemudian pergi sekarang ke syarikat pinjaman rossa stanley di mana terdapat pelepasan BANK DUNIA untuk semua orang, jadi hubungi kami sekarang di syarikat pinjaman rossa stanley sekarang untuk bantuan pinjaman dan kewangan anda melalui mana-mana saluran berikut

  E-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com
  Panggilan / teks / WhatsApp: +1 (213) -315-3118
  Laman web: www.rossastanleyloan.org
  Twitter rasmi: Rossastanlyloan
  Facebook rasmi: Rossa Stanley Favor
  Memohon atau melayari kami di web di
  http://www.rossastanleyloan.org

  ReplyDelete
 66. Adakah anda memerlukan bantuan kewangan kerana penguncian virus korona, kemudian pergi sekarang ke syarikat pinjaman rossa stanley di mana terdapat pelepasan BANK DUNIA untuk semua orang, jadi hubungi kami sekarang di syarikat pinjaman rossa stanley sekarang untuk bantuan pinjaman dan kewangan anda melalui mana-mana saluran berikut

  E-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com
  Panggilan / teks / WhatsApp: +1 (213) -315-3118
  Laman web: www.rossastanleyloan.org
  Twitter rasmi: Rossastanlyloan
  Facebook rasmi: Rossa Stanley Favor
  Memohon atau melayari kami di web di
  http://www.rossastanleyloan.org

  ReplyDelete
 67. Adakah anda memerlukan bantuan kewangan kerana penguncian virus korona, kemudian pergi sekarang ke syarikat pinjaman rossa stanley di mana terdapat pelepasan BANK DUNIA untuk semua orang, jadi hubungi kami sekarang di syarikat pinjaman rossa stanley sekarang untuk bantuan pinjaman dan kewangan anda melalui mana-mana saluran berikut

  E-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com
  Panggilan / teks / WhatsApp: +1 (213) -315-3118
  Laman web: www.rossastanleyloan.org
  Twitter rasmi: Rossastanlyloan
  Facebook rasmi: Rossa Stanley Favor
  Memohon atau melayari kami di web di
  http://www.rossastanleyloan.org

  ReplyDelete
 68. nama saya Redzuan Sarina Binti dari PULAU PINANG,
  MALAYSIA. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Rossa kerana membantu saya mendapatkan pinjaman. selama tiga bulan, saya telah mencari pinjaman untuk melunaskan hutang, setiap orang yang saya temui ditipu dan mengambil wang saya sehingga akhirnya saya melihat kisah Cik Masitah Ayob dan alamat laman web syarikat yang dikongsinya. Syarikat itu kemudian memberi saya pinjaman sebanyak RM470,000 yang saya minta. syarikat juga dapat membantu anda. kerana syarikat itu juga telah menolong beberapa rakan saya yang lain. Sekiranya anda memerlukan bantuan kewangan, sila hubungi syarikat ROSSA FINANCE melalui e-mel: Rossastanleyloancompany@gmail.com
  Syarikat itu tidak tahu bahawa saya melakukan ini dengan menyebarkan niat baik syarikat kepada saya, tetapi saya merasakan saya harus membagikannya kepada anda semua untuk membebaskan diri daripada penipu, berhati-hati dengan peniru dan hubungi syarikat pinjaman yang betul. Di bawah ini adalah kata-kata semangat bagi mereka yang mencari pemberi pinjaman swasta yang jujur ​​dan jujur.
  "jika anda memerlukan pinjaman untuk membayar kredit dan hutang? Adakah anda memerlukan kewangan untuk menubuhkan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk melaksanakan projek besar? Adakah anda memerlukan pinjaman kuliah? Adakah anda memerlukan dana untuk pelbagai tujuan lain?" ? Inilah e-mel saya untuk sebarang pertanyaan mengenai ibu rossa,
  e-mel saya: redzuansarinabinti2020@gmail.com
  nombor saya + 601616345654
  E-mel ibu rossa: Rossastanleyloancompany@gmail.com
  syarikat rossa Call / text / WhatsApp: +1 (213) -315-3118
  Laman web: www.rossastanleyloan.org
  Twitter rasmi: Rossastanlyloan
  Facebook rasmi: Rossa Stanley Favor

  ReplyDelete
 69. Terima kasih, Alex smith, kerana menolong keuntungan saya dan membuat pengeluaran kelima saya mungkin. Saya di sini untuk berkongsi peluang mengubah hidup yang luar biasa dengan anda. yang disebut pilihan perdagangan binari. ia adalah perniagaan yang sangat menguntungkan yang dapat menjana pendapatan anda sebanyak $ 6,000 dari pelaburan awal hanya $ 500. Saya membuktikan bukti peluang perniagaan yang hebat ini. Sekiranya ada yang berminat beritahu dia di E-mel: livetrading3602@hotmail.com Whatsapp: +13045044292
  https://t.me/joinchat/S314FoZU-2kazF9s

  ReplyDelete
 70. Je hebt persoonlijke informatie nodig van bedrijven, familie en vrienden die je leven zullen verbeteren en je hebt gemakkelijke toegang nodig zonder dat ze het merken, neem gewoon contact op met Nick of je bent financieel onstabiel of je hebt een slechte kredietscore, hij zal dat zonder stress oplossen, hij en zijn team kan strafregisters wissen zonder een spoor achter te laten en kan ook anoniem je lege creditcards crediteren met het geld dat je nodig hebt, dit alles is natuurlijk niet gratis, maar ik werk graag met nick en zijn team omdat ze je op de hoogte houden van elke stap die je neemt om het doel te bereiken en ze leveren ook op tijd, ik heb dit getest en bevestigd Ik ben nog steeds blij met hoe mijn leven verbetert na mijn ontmoeting met hem, je kunt een mail sturen naar vladislav.nickhack@outlook.com
  Sms / bel +17078685071

  ReplyDelete
 71. Dear sir/madam,
  We specialize in health treatment of organs and buying healthy kidneys to help patients who face lifetime dialysis problems unless they undergo kidney transplant. Pledge to become a donor and encourage others to sign up for organ and tissue donation. Here we offer financial rewards to interested donors. Contact us at: kidneyliverin@gmail.com

  ReplyDelete
 72. Adakah anda memerlukan bantuan kewangan? Adakah anda menghadapi krisis kewangan atau anda memerlukan dana untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan dana untuk menyelesaikan hutang atau membayar bil atau memulakan perniagaan yang baik? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan anda sukar mendapatkan perkhidmatan modal dari bank tempatan dan institusi kewangan lain? Inilah peluang anda untuk mendapatkan perkhidmatan kewangan dari syarikat kami. Kami menawarkan kewangan berikut kepada individu-
  * Kewangan komersial
  * Kewangan peribadi
  * Kewangan perniagaan
  * Pembiayaan pembinaan
  * Kewangan perniagaan dan banyak lagi: kadar faedah @1%; Hubungi Kami Melalui
  e_mail:(financialserviceauthority400@gmail.com)

  Anda juga boleh mencapai perkara berikut
  https://dubaifinancialserviceauthority.blogspot.com/
  WhatsApp: +601125693785

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.