Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Wednesday, April 14, 2010

YBK Gadai Tanah Berjumlah RM102 juta.


(GAMBAR: Lihatlah Kebodohan PERKASA Berdemo Mempertahankan Amalan Korupsi dan Salah Guna Kuasa)

NOTA EDITOR: YBK adalah salah satu contoh perangai UMNO. Apabila mereka tersepit kerana dah buat "perangai", terus mereka gunakan slogan "Melayu" dan slogan "Hak Melayu". Selama ini Zainal Sakom bermatian mempertahankan YBK dan tidak mahu memberi laporan audit kepada kerajaan Negeri Selangor. Sampai apabila juruaudit yang dihantar oleh Kerajaan Selangor pun mereka KECUT PERUT nak benarkan masuk.

Saya pun paham kenapa Zainal Sakom takut untuk diaudit. Macamana nak jelaskan ke mana tanah seluas 1,977.428 ekar telah digunakan untuk aktiviti basmi kemiskinan. Malahan, susah Zainal Sakom nak jelaskan aktiviti salah satu anak syarikat YBK,Permodalan YBK Sdn Bhd (PYBK) yang terlibat mengadai tanah yang diberi kerajaan negeri berjumlah RM102 juta.

Untuk menutup pekung YBK dan Zainal Sakom, maka dilaungkanlah semboyan Melayu. Kononnya Kerajaan Negeri Selangor menggadai hak Melayu dan menindas Melayu. Dikerahkan PERKASA untuk membuat demonstrasi membantah tindakan Kerajaan Negeri Selangor. Hakikatnya, semua ini untuk MENUTUP segala kebobrokan serta amalan tidak sehat YBK yang selama ini dipendam oleh Zainal Sakom and the gang.

Inilah dia sifat UMNO. Segala amalan salah guna kuasa dan rasuah akan ditutup dengan laungan "Hidup Melayu" dan "Perpaduan Melayu". Apabila Tengku Razaleigh menentang penipuan Dr Mahathir dalam pemilihan UMNO 1987, Mahathir naik kampung turun kampung minta Melayu bersatu dan jangan bersengketa.

Hakikatnya, Mahathir tidak mahu ahli-ahli UMNO terus mempersoalkan kebobrokan serta salah guna kuasa yang telah beliau lakukan. LAgi beliau takut adalah ahli-ahli UMNO mempersoalkan penipuan dalam Pemilihan 1987 yang ditaja oleh beliau dan Sanusi Junid.

Zainal Sakom orang UMNO. Mustahil beliau dapat bertindak lain dari perangai yang bukan UMNO. Kita rakyat Malaysia mesti bijak supaya tidak jatuh dalam "trick" puak-puak UMNO ini.

Sekian

Laporan audit: YBK gadai tanah lebih RM100 juta
Jimadie Shah Othman
Apr 13, 10 5:26pm

Kerajaan Selangor hari ini mengedarkan kertas putih mengenai Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) kepada DUN Selangor, antara lain mendapati penggadaian 16 lot tanah bernilai lebih 100 juta kepada beberapa pihak.

Menurut laporan setebal kira-kira 60 mukasurat - termasuk lampiran - itu, kerajaan negeri menganugerahkan tanah seluas 1,977.428 ekar di beberapa daerah di Selangor tetapi tidak menerima bayaran dan sebarang laporan selama 13 tahun.

Membacakan ringkasan eksekutif laporan tersebut, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim juga mendedahkan, salah satu subsidiari yayasan tersebut - Permodalan YBK Sdn Bhd (PYBK) - terlibat dengan gadaiaan berjumlah RM102 juta.

"Gadaian ini boleh menyebabkan tanah yang dianugerahkan untuk tujuan membasmi kemiskinan jatuh ke tangan pihak ketiga," kata Khalid dalam sidang media di pejabat menteri besar di DUN Selangor.

Khalid juga mendakwa laporan yang disediakan Jabatan Audit Selangor - sebuah agensi di bawah kerajaan persekutuan - akan dibawa kepada penelitian sebuah jawatankuasa khas kerana ia "belum lengkap" sepenuhnya.

"Siasatan audit negeri Selangor telah dihalang masuk ke dalam premis YBK walaupun yayasan terebut memberitahu media tidak akan menghalang usaha pengauditan," kata Khalid lagi.

Sehubungan itu, satu jawatankuasa khas dianggotai badan bebas seperti majlis peguam dan Tranparency International akan dilantik untuk menganggotainya.

Butiran lanjut jawatankuasa tersebut belum ditentukan buat masa ini, tambahnya.

Antara kandungan laporan tersebut:

* YBK dianugerahkan tanah khas untuk aktiviti membasmi kemiskinan, tetapi terdapat daripadanya digunakan untuk projek komersial.

* Terdapat keraguan terhadap rancangan pembinaan universiti di Serendah kerana YBK didakwa tidak membuat permohonan rasmi kepada agensi kerajaan terlibat.

* Laporan kewangan YBK yang disiarkan di laman web tidak membuat perincian terhadap aktiviti subsidiari, termasuk cagaran.

* Terdapat rumah YBK yang diduduki oleh pihak yang bukan daripada golongan miskin.
Share on whatsapp

4 comments:

 1. Wat else to expect frm United Moron National Orgasm?Mereka sanggupjuai everthing utk 3J(Joli,Jalang,Jehovah)

  ReplyDelete
 2. Sebenonya ahli ahli UMNO terlalu lembab pemikiran mereka utk meng kritik segala salah laku pimpinan mereka.Segala yang diwarwarkan oleh pihak Pakatan Rakyat dalah dianggap sebagai fitnah semata mata.

  Saya banyak kali berbahas dengan penyokon penyokong UMNO.BIla mereka kalah dengan hujah,akhir sekali mereka mengatakan Pakatan Rkayat dengki dengan UMNO dan menjadia balaci DAP UTK MENJATUHKAN MELAYU

  Bebahas ,forum ataupun dailog dengan mereka memang takda kelas

  ReplyDelete
 3. Dey... tkdak ka berita Ustaz Nasha Seketui lagi?

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.