Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, May 7, 2010

UMNO: Buang Pekerja PETRONAS. Serah Minyak Pada Brunei

Sudahlah selama ini kita tak tau apa sudah jadi pada wang minyak kita, tiba-tiba kita dikejutkan oleh berita di bawah. Bahawa pekerja-pekerja Petronas akan dibuang dan diberhentikan.

Sedar atau tidak, kita tidak tahu apa sudah berlaku kepada wang minyak kita selama PETRONAS ditubuhkan. Berapa ramai rakyat Malaysia yang tahu berapa hasil minyak yang didapati Malaysia semenjak 1974? Yang lebih teruk, berapa ramai yang tahu ke mana wang minyak yang berjumlah beribu-ribu juta ringgit telah pergi di bawah pentadbiran UMNO?

Sedikit maklumat yang kita dapat dari hasil wang minyak kita adalah dalam bentuk beberapa bangunan baru yang runtuh di Terengganu.

Soal lagi satu adalah mengapa wang minyak tidak ditabungkan untuk masa depan? Sama seperti yang dilakukan oleh kerajaan Norway dengan hasil minyak mereka. Hasil minyak Norway diletakkan dalam Tabung Pencen yang mana apabila minyak Norway habis, hasil minyak itu masih mampu menjana wang untuk menjaga kebajikan rakyat Norway.

Adakah Malaysia mahu menjadi seperti Indonesia. Yang mana Indonesia menjadi papa kedana apabila wang minyak mereka habis dirompak Suharto dan keluarga? Apabila wang minyak habis, rakyat Indonesia terpaksa melacur semata-mata untuk mencari sesuap nasi. Adakah sehingga anak-anak gadis kita mula melacur baru kita hendak menolak UMNO dan BN?

UMNO adalah perompak dan kita memberikan kuasa kepada perompak untuk menjaga kekayaan kita? Esok nanti bila anak-anak gadis kita terpaksa melacur untuk mencari sesuap nasik, barulah kita akan menyesal kerana memilih UMNO sebagai kerajaan.

Langkah Petronas di bawah adalah satu petanda awal bahawa wang minyak kita sudah hampir habis. Hanya menunggu waktu sahaja bagi anak-anak gadis kita melacur dan rakyat Malaysia merempat. Jangan ingat perkara ini tidak akan berlaku. 20 tahun dahulu, tiada siapa dari kalangan rakyat Indonesia yang menyangka mereka terpaksa melacur untuk mencari sesuap nasik.

Marilah kita berterima kasih pada UMNO kerana pemerintahan mereka kelak akan memaksa anak-anak gadis kita melacur untuk mencari sesuap nasik dan rakyat Malaysia terpaksa hidup merempat.

Saya ada bercakap dengan aktivis zakat di Indonesia dan percayalah cakap saya. Majoriti pelacur di Indonesia adalah orang Islam dan mereka melacur kerana mereka mahu mencari wang untuk membeli makanan dan menanggung hidup sehari-hari. Semua ini adalah lantaran habisnya wang minyak Indonesia setelah dirompak Suharto dan keluarga.

Kita mesti ingat Suharto adalah rakan baik UMNO dan Mahafiraun satu masa dulu cukup rapat dengan perompak bernama Suharto ini. Perangai Suharto tiada beza dengan UMNO dan Mahafiraun.

Tulang Besi

ps Kenyataan terbaru dari Petronas Dagangan tidak menafikan akan terjadinya pembuangan secara besar-besaran ini. Kenyataan tersebut hanya menafikan pembuangan itu dilakukan atas inisiatif Petronas. Mereka cuba menyalahkan agen yang mengambil pekerja kontrak bagi pihak Petronas. Soalnya, agen-agen ini tidak mungkin akan memberhentikan pekerja mereka sekiranya Petronas sendiri tidak mahu meneruskan khidmat pekerja-pekerja kontrak tersebut. Agen-agen ini mendapat keuntungan dari setiap pekerja yang diambil Petronas. Lebih ramai pekerja yang diambil Petronas, lebih banyak keuntungan mereka. Adalah bodoh sekiranya agen-agen ini memberhentikan pekerja-pekerja kontrak ini tanpa sebab kerana ianya jelas akan mengurangkan keutungan mereka.

Bersiap sedialah wahai rakyat Malaysia sekelian.


Pekerja kontrak Petronas bakal hilang kerja
Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 5 Mei: Warga pekerja kontrak Petronas seluruh negara bakal berdepan dengan potongan gaji dan kehilangan kerja bermula 1 Jun depan.
Demikian dinyatakan oleh seorang pekerja Petronas yang mahu dikenali sebagai Hopeless Bapak dalam satu surat kepada Harakahdaily.
Menurutnya, pekerja yang bekerja hampir 25 tahun langsung tidak dihargai dan berdepan dengan potongan gaji kira-kira 40 peratus atau bermula pada gaji pokok walaupun telah bekerja lama sehingga ada yang menjangkau 25 tahun.
Ada pekerja di sesetengah bahagian tidak disambung kontrak walaupun telah lama bekerja dengan Petronas.
“Adakah ini yang dikatakan rakyat didahulukan pencapaian diutamakan oleh DS Najib yang mewar-warkan ke arah negara berpendapatan tinggi?
“Ke mana keuntungan Petronas yang beratus billion dibelanjakan. Tiadakah sedikit penghargaan kepada pekerja yang telah menaikkan nama syarikat,” soalnya.
Baginya, alasan mereka pekerja kontrak dan mengurangkan kos tidak dapat diterima sama sekali.

Justeru, katanya berkemungkinan piket akan diadakan pada 1 Jun nanti di seluruh negara sekiranya kezaliman itu diteruskan.

Share on whatsapp

7 comments:

 1. malam smlm kawan ad ckp sal ni, ingtkn dia just ckp je.

  skali msuk news pulak. cuak ak dgr.

  btw, nice article malaysiawaves!
  thumbs up

  ReplyDelete
 2. E2 dia!..semua wang dah dicuri oleh UMNO haprak..gerenti dah masok ke dlm akaun swiss,dah diseludup masok ke negara2 mafia frindly mcm caymen n seychelles islands,nigeria..but not 2 worry siki ari,e2 semua wang akan jadi usless..boleh pakai utk cuci pangsai..in fact,it has oredi started!!kahkahkah..syok tenggok Daim zainuddin with a begging bowl in dafur..mahataik working as pencuci tandas in tokyo(ini pariah pooki mamak tlh gasak berpuluh puluh bilion loan yg diberi oleh jepun utk negara malaysia..)..n nachibai n hantu tetek tidur kincing, berak, kongkek, lukis grafiti dlm jail..

  ReplyDelete
 3. Pakatan economic resarches perlu kasi bongkar kita punya total ootang, Kita punya gini index yg sebenar ,kita punya debt/gnp ratio(gua talak percaya 47%..mesti lebih )..

  ReplyDelete
 4. Global funds boost Malaysia debt holdings

  Overseas investors increased their holdings of ringgit-denominated debt in March to the highest level since July 2008, according to data published by Bank Negara Malaysia.

  The amount rose 18 per cent to RM85.2 billion (US$26.7 billion) from February, the central bank said on its website on April 30. Total holdings were up by 23 per cent from the end of 2009.

  Global funds raised their stakes in government bonds to a record RM55.4 billion, while their ownership of treasury bills totalled RM1.3 billion, the most since May 2008. They held RM11.7 billion of bills sold by Bank Negara, the most since August 2008.

  Malaysia’s currency appreciated 5 per cent against the US dollar in the first quarter, while the benchmark FTSE Bursa Malaysia KLCI Index of shares advanced 3.8 per cent.
  Bursa, the stock-exchange operator, doesn’t publish changes in equity holdings of foreign investors. -- Bloomberg

  Read more: Global funds boost Malaysia debt holdings http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIMES/articles/20100503105732/Article/index_html#ixzz0nI1i7snC

  hahah!..voondabah!!..UMNO adalah parti haprak pengemis!....and nachibai is barua rohingya..antara tahun 2003-2007,kita punya external ootang adlah antara $47 billion to $53 billion..tiba tiba dah melonjak dri 53 billion tahun 2007,ke $75 billion tahun 2008!!http://www.indexmundi.com/malaysia/debt_external.htmlsekarng tambah lagi!..gomen dok pinjam dui utk masuk ke dlm akaun swiss mereke,utk macam macam scam n sham projects,utk pilihanaraya, ,bili katak,kodok,hakim,royal kasino,rasuah rakyat..siapa akan tanggung beban ootang yg semakin meningkat?rakyatlah!!!pasai inilah,gomen nak implement GST,nak kasi naik inetrest rate,nak kasi harga minyak naik..sebab ootang ootang ni perlu dibayar balik,dan rakyatlah terpaksa menaggung beban ni!!

  ReplyDelete
 5. Nachibai is finacing his war against Pakatan by debt financing..not only that..sy ada dengar cerita bahwa wang palsu RM50 diedarkan tahun lepaih.(super secret wang palsu printing involving our highest authorities..maybank tau ini hal)..and banyak wang palsu diedarkan masa pilhanraya

  ReplyDelete
 6. uhmmno dah curi duit dah.... rakyat yang susah

  ReplyDelete
 7. SDtandard prectice...ala American style management..bunag pekerja,kasi profitibility naik,so dat can "gasak" lagi!!

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.