Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Saturday, June 12, 2010

JAngan Terperangkap Mitos Undi Melayu pada PAS Jatuh

Nota Editor: Saya mengikuti perjalanan pilihanraya Malaysia sejak 1986 lagi. Secara umumnya, purata sokongan Melayu kepada PAS kalau berbanding 1986 naik berlipat kali ganda.

Contoh paling mudah adalah bilangan calon PAS yang hilang deposit. Sejak 3 pilihanraya yang lepas, TIADA calon PAS yang hilang wang deposit. Kali terakhir calon PAS hilang wang deposit adalah pada pilihanraya 1995. Waktu itu ada calon PAS di Selangor yang hilang wang deposit.

Contoh ini sudah cukup untuk membuktikan semenjak 1986, purata sokongan orang Melayu kepada PAS meningkat. PAS jangan terperangkap dengan propaganda BN sebegitu mudah. Cumanya, PAS perlu mengatasi beberapa fitnah yang sedang disebarkan UMNO di kalangan Melayu ISlam seluruh MAlaysia.Khalid Samad: Undi PAS naik 3 ganda dalam 10 tahun
Oleh G. Manimaran
June 12, 2010

KOTA BARU, 12 Jun — Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad menolak tanggapan mendakwa PAS sudah mula kehilangan sokongan pengundi-pengundi Melayu hanya kerana menjalin kerjasama dengan komponen Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum lalu.

Ketika beberapa perwakilan menimbulkan kebimbangan bahawa PAS kemungkinan akan kemerosotan sokongan pengundi Melayu Islam disebabkan kerjasama dengan Pakatan Rakyat dan pembentukan Dewan Himpunan Penyokong PAS, Khalid berkata, hakikatnya undi diterima parti itu terus mengalami peningkatan.

“Ketika kita hendak menggantikan Umno... tanggapan undi Melayu lari daripada PAS kerana bersama Pakatan Rakyat, itu (saya rasa) tanggapan yang meleset,” kata beliau ketika membahaskan usul persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-13 pada Muktamar Tahunan PAS Ke-56 di sini petang ini.

Sambil memetik hasil kajian badan pemikir Insap, Khalid berkata, maklumat menunjukkan jumlah undi yang diterima oleh PAS sepanjang tiga pilihan raya umum yang lalu terus meningkat.

Kata beliau, hasil kajian itu mendapati PAS menerima 367,000 undi pada pilihan raya umum 1999 dan ia meningkat kepada 1.1 juta undi dua tahun yang lalu.

“Bermakna undi kepada PAS meningkat tiga kali ganda,” kata beliau yang juga Yang Dipertua PAS Shah Alam.

Khalid juga berkata, “kita sibuk kata orang Melayu berkata tak perlu sokong PAS sebab Umno memerintah.”

“(Sebenarnya) orang Melayu tak sokong, yang sokong ialah orang Melayu Islam yang mendukung nilai-nilai pentadbiran Islam yang dibawa oleh PAS.

“Jangan makan propaganda Umno-BN,” katanya.

Selain merujuk kepada hasil kajian badan pemikir itu tambah Khalid, kejayaan PAS menembusi Johor menunjukkan sokongan kepada parti itu meningkat kebelakangan ini.

“Kita pernah tanding di Johor tetapi sampai hilang deposit. Tetapi sekarang benda itu sudah tidak berlaku.

“Apa yang berlaku ialah anjakan dalam di mana orang-orang Melayu bergerak kepada PAS kerana kita amalkan dasar politik yang baru... yang memenuhi keperluan masyarakat majmuk dan ia boleh dilakukan dan kita sudah mampu dilakukan, di negeri-negeri yang Pakatan perintah sekarang,” katanya lagi.

Pada pilihan raya umum lalu PAS menang di kerusi Dewan Undangan Negeri Sungai Abong dan Maharani.

“Kalau dengan semangat kebangkitan yang sama, dengan kerjasama PAS dalam Pakatan Rakyat, kita boleh menggantikan dengan Umno.

“Kaedah Islam adalah kaedah yang diinginkan oleh kita.

“Jadi dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13, kita jangan pandang kiri, jangan pandang kanan... kita ada landasan yang betul,” kata Khalid.

Usul itu dibawa oleh kawasan Kubang Kerian, Pokok Sena, Kubang Pasu,

Jerantut dan Bandar Tun Razak mahu PAS pusat memenangi seberapa banyak kerusi Parlimen bagi menggantikan kedudukan Umno sebagai teras utama politik negara dengn membongkor kepalsuan perjuangan Umno khususnya kepada pengundi Melayu di pedalaman dan merangka strategi gerak kerja pilihan raya dari sudut daftar pemilih, kewangan, latihan kepimpinan jentera pilihan raya secara profesional.

Selain itu usul tersebut juga meminta PAS pusat mencadangkan kepada Majlis Pimpinan Pusat Pakatan Rakyat mewujudkan polisi pemilihan calon yang ketat, munasabah dan relevan bagi mengelakkan gejala lompat parti dan sekali gus mempamerkan wibawa serta keupayaan calon pada pandangan pengundi.

Dalam pada Taib Ahmad (gambar), perwakilan daripada Kubang Pasu berkata, PAS akan kehilangan kerusi-kerusi yang dimenangninya jika terperangkap dengan idea kerajaan perpaduan.

“PAS kini berada di landasan yang betul dan perlu memantapkan kerjasama dalam Pakatan Rakyat.

“Jika PAS terperangkap dengan kerajaan perpaduan, yang sedang cuba dibawa oleh sesetengah pihak, kita akan kalah di keseluruhan kawasan yang kita menang,” katanya.

“Kita kena yakin dengan kedudukan bersama Pakatan Rakyat dan perlu memantapkan terus Pakatan Rakyat supaya matlamat ,” kata Taib beliau sambil berkata usaha untuk “pecah dan perintah” masih berterusan.

Share on whatsapp

2 comments:

 1. Umpama seorang perenang di lautan, PAS mesti mempunyai destinasi yang jelas dan skill berenang yang betul, tapi mesti juga tahu aliran arus yang cuba direnangi. Ada destinasi (matlamat) dan ada skill (manhaj), tapi tidak kemana-mana kerana tidak pandai membaca arus.

  PASti

  ReplyDelete
 2. alahai..
  1.Hangpa nak tau!mengapa Allah tidak merestui Pas memerintah Malaysia!
  2.hangpa tenguk berapa ramai puak pemimpin Pas terlibat dalam sistem MLM!Hukumnya harus kearah haram!macam hukum merokok jugak!!macam mana nak tegakkan islam!diri sendiri terlibat dalam benda haram!tenguk kohilal!tenguk berapa banyak sistem MLM yang diwujudkan oleh puak pak lebai pas ni!berapa banyak puak pak lebai pas ni jadi pengerusi syarikat MLM!Cakap bergegaq-degaq tentang judi!diri sendiri terlibat dengan sistem yang macam judi!MLM!
  3.Merokok harus kearah haram!MLM jugak harus kearah haram!Mengapa tok lebai pas masih terlibat dengan MLM!!Nik abduh!!

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.