Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Thursday, October 14, 2010

Majoriti Orang Melayu Menghalalkan Korupsi

Dari pengalaman saya bercakap dengan ramai orang Melayu, rata- rata orang Melayu tidak berapa marah dan benci dengan korupsi. Walaupun mereka ada yang benci dengan UMNO namun apabila ditanya berkaitan dengan amalan2 korupsi, mereka boleh menerima dengan tiada rasa takut ataupun rasa takut akan halal atau haram.

Saya juga membuat deduksi bahwa rata-rata orang Melayu tidak menjadikan Islam sebagai panduan sangat dalam masaalah korupsi, salah guna kuasa, nepotisma dan kronisma. Bagi mereka dalam bab memakan harta rakyat ataupun mengkayakan diri dengan menyalah guna harta rakyat, itu bukan perkara yang ada kaitan dengan halal ataupun haram.

Orang Melayu sudah begitu lama duduk di bawah UMNO menyebabkan majoriti orang Melayu tidak

Sebagai contoh, hari ini saya bertemu dengan beberapa orang Melayu dan makan bersama. Saya membuka cerita bagaimana saya mendapat maklumat seorang ahli lembaga pengarah salah sebuah anak syarikat GLC mendapat gaji puluhan ribu sebulan. Beliau berjaya mendapat gaji sebanyak itu kerana bapanya adalah salah seorang Lembaga Pengarah GLC tersebut walaupun umurnya belum sampai 40 tahun.

Salah seorang yang makan dengan saya itu berkaya kalau beliau mendapat peluang beliau pun akan membantu anak beliau sebegitu.

Saya tidak membalas, tapi saya hairan, tidakkan orang Melayu risau rezeki yang diberikan kepada anak cucu mereka samada rezeki itu haram atau halal? Masyarakat Melayu tidak kesah halal haram dalam perkara berkaitan amanah, perlantikan, gaji dan juga kontrak. Yang penting dapat gaji, dapat pangkat, dapat darjat. Halal dan haram nombor dua.

Ungkapan2 seperti "kalau aku dapat peluang, aku pun ambik" adalah sangat biasa didengari di kalangan orang Melayu.

PENGARUH UMNO MASIH MENEBAL DALAM MASYARAKAT MELAYU

UMNO sedari mula kewujudan mereka sudah mencampur adukan halal dan haram. Sudahkah kita lupa aktiviti ekonomi UMNO yang pertama adalah Loteri UMNO 1951? Ertinya, semenjak 1951 lagi UMNO telah melatih orang MElayu tidak memperdulikan halal haram dalam perkara berkaitan mata pencarian atau sumber pendapatan.

YAng penting, ada sumber wang masuk tidak kira wang tersebut halal atau haram.

Jadi, tak hairanlah amalan korupsi begitu berleluasa di kalangan orang Melayu dan Islam. Secara tidak sedar, setelah dipimpin UMNO sedari lima puluh tahun dahulu, orang Melayu telah kabur perbatasan antara halal dan haram.

Amalan2 haram di dalam mencari sumber pendapatan dilihat sebagai PELUANG KEEMASAN dan bukannya dibenci sebagai perkara yang diharamkan oleh Allah SWT.

Saya cuma takut penyakit yang sama juga melanda penyokong2 PAS dan Pakatan Rakyat terutama mereka yang dahulunya UMNO. Kadang-kadang unsur UMNO itu masih kuat melekat dalam diri-diri mereka sehingga terbawa-bawa perkara tersebut dalam parti baru mereka.

Sehingga ada kesedaran di kalangan orang MElayu terhadap halal haram dalam sumber pendapatan mereka, maka sehingga itulah masaalah korupsi ini tidak selesai.

Selagi korupsi wujud, selagi itu orang Melayu ekal terkebelakang dalam ekonomi Malaysia.

Tulang BesiShare on whatsapp

29 comments:

 1. Bro,i think,its all due to pro businesess pro crony capitalism model..here in malaysia(n oso elsewhere),6 figure income,the 3C(condo,credit card,cars luxury) has been plagueing the capitalist sistem..SEMUA NAK CIPAT KAYA!..moreover,we have have adopted secara bulat bulat all the bizniz model frm west without thinking,and alternative models tak wujud..even islamic financing has been sucked in2 western derivaties whirpool..it will require a total collapse of the western economic model to kasi org sedar..and the collapse of the western models is oredi appening!..

  ReplyDelete
 2. berapa ramai orang melayu yang kau tanya ?

  ReplyDelete
 3. Artikel yang membuka mata. Saya harap ramai rakyat Malaysia, tak kira Melayu atau bukan Melayu membaca ini.

  Bangun dari tidurlah wahai saudara Melayu ku sekalian! Gembleng tenaga dgn saudara-saudara serakyat yang lain untuk membanteras rasuah sebaik-baiknya dan melahirkan Malaysia yang selamat, baik dan selesa untuk tiap-tiap rakyat tak kira bangsa dan agama.........

  ReplyDelete
 4. ...dan majoriti org Melayu juga tak kisah dgn akidah mereka. Tak kiralah org Melayu dari UMNO, PAS atau PKR sama saja. Rata-rata - majoriti org Melayu - kalau kehilangan barangan berharga seperti kalong emas atau motosikal kah akan cari bomoh. Repot polis perkara kedua. Kalau ditanya mereka jawab "IKHTIAR".

  ReplyDelete
 5. Sebenarnya majoriti orang malaysia, tak kira bangsa, sama sahaja dalam hal ini. Asyik nak cari lubang, connection. Hutang beribu-ribu tapi masih boros dan mengharapkan 'durian runtuh' satu hari untuk menyelesaikan kesemua masalah mereka. Pakai bomoh/jampi? sama sahaja.

  Jika dapat pula wang, terus belanja mewah dan bukannya selesaikan hutang.

  Namun, yang beza dengan melayu/bukan-melayu ialah yang businessman cina/india kebanyakannya cermat and juga tidak banyak mengharapkan jampi dan bomoh.

  Malang melayu ialah mereka rata-ratanya 'diharamkan' dari kejayaan bila berniaga secara halal tanpa connection umno. It is a cycle. dilatih mencari rezeki haram dan juga tiada banyak peluang berdikari.

  ReplyDelete
 6. Sebenarnya majoriti orang malaysia, tak kira bangsa, sama sahaja dalam hal ini. Asyik nak cari lubang, connection. Hutang beribu-ribu tapi masih boros dan mengharapkan 'durian runtuh' satu hari untuk menyelesaikan kesemua masalah mereka. Pakai bomoh/jampi? sama sahaja.

  Jika dapat pula wang, terus belanja mewah dan bukannya selesaikan hutang.

  Namun, yang beza dengan melayu/bukan-melayu ialah yang businessman cina/india kebanyakannya cermat and juga tidak banyak mengharapkan jampi dan bomoh.

  Malang melayu ialah mereka rata-ratanya 'diharamkan' dari kejayaan bila berniaga secara halal tanpa connection umno. It is a cycle. dilatih mencari rezeki haram dan juga tiada banyak peluang berdikari.

  ReplyDelete
 7. Itu la, sebab majoriti hanya Islam keturunan. Quran telah diabaikan sama sekali, kecuali untuk majlis pertandingan musabaqah alquran, semasa kematian dan untuk menghalau jin dan hantu. Apa sebenarnya isi kandungan wahyu dari Allah tu majoriti tak ambil pusing. Cukup setakat mendengar dan melopong bila para ustad/imam menyampaikan, tanpa ingin bertanya dengan fikiran yg kritis atau memikirkan apa sahaja yg disampaikan, walau bagaimana bercanggah sekalipun dengan apa yg tertera di dalam quran.

  ReplyDelete
 8. //Bangun dari tidurlah wahai saudara Melayu//
  2 bangsa Malaysia yg masih tidur dan suka berhalimunan adalah india dan melayu..kedua2 bangsa ini ada banyak persamaan..tak suka menimba ilmu,malas berfikir,suka woaah podeh kongkek jolly,cepat iri hati dan bermelodrama,jiwa dan minda anchored on all sorts of tokong turunism/pawangism,alam bunyan,ghaib,makhluk halus, watever n percaya on all sorts of lanchow pantanglarang.. as a result,kedua2 race group remain impoverished,inert,f*ked up..and for how long these 2 race groups will remain "katak dibawah 1000 tempurungs?"..my guess is e2 tughaan maga kuasa pun tak tau..

  ReplyDelete
 9. Bro TB,

  Dah terang, tak payah bersuluh.....

  Melayu, Cina, India di Malaysia semua serupa..

  So jangan asyik nak salahkan UMNO dan BN saja.

  It's in our culture!!! Culture of a 3rd world country mentality. It's the same in Indonesia, Thailand, Philipines, India, China etc....

  10 years ago, it was not that bad, but now, it is getting from bad to worst. Why, because greed has no limit...

  Again don't keep blaming the government of the day, we must blame ourselves.

  My late father was a policemen and I used to live in police flats. I remembered, if any of the policeman spend beyond their means most of the time, that person's family would be boycotted.

  It must be different now.....sorry for the present police children and families...

  ReplyDelete
 10. Lagi satu, bila dah pakai tudung tutup rambut kunun dah cukuplah keIslamannya walaupun bermacam2 larangan Allah yang dinyatakan di dalam kitabnya dilanggar habis2an. Terlalu banyak tanda2 kemurkaan Allah terhadap penganut2 yg kununnya beragama Islam seperti gejala rasuah yg amat besar impaknya terhadap masyarakat, menipu, merompak, salahguna kuasa, pembuangan bayi secara amat tragis sekali kerna dilahirkan luarnikah, sumbang mahram, pelbagai jenayah yg dijuarai Melayu spt menyalahguna dadah, ...... banyak lagi! Jadi, apa sudah jadi segala "pahla2" haji/umrah, solat fardhu 5 waktu sehari, solat Jumaat setiap minggu, puasa di bulan Ramadhan dan bulan2 Sya'ban, dsbnya? Mungkin kerna besarnya peratus amal2an tu sebenarnya bukan mendatangkan pahla, malah sebenarnya mendatangkan kemurkaan Allah, kot! Ini lantaran umat Islam telah memalingkan diri dari menghayati isi kandungan quran. Tk terfikirkah kita mengapa saban tahun ketika mulanya musim perayaan aidilfithri bagi menyambut kejayaan selesai melaksanakan puasa Ramadhan, statistik kemalangan jalanraya yg melibatkan golongan yg beragama Islam/Melayu cukup tinggi? Lu fikirla sendiri! Kaum Cina main mercun punyalah panjang bertingkat2bangunan, ada yg sebesar dinamit, jarang kita dengar yg cedera/mati, tapi bagi orang Melayu pula tiap2 tahun kita dengar kemalangan main mercun cara bodoh ni. Lu pikir la beribu2 kali mana silapnya aqidah umat Islam negara ini!

  ReplyDelete
 11. I do not understand all this fuss about corrurption. My religion saya that it my duty to provide for my family. If may salary is not enough my prist tells me that I should take on a second job to provide adquately for my family. Let us put it this way. Corruption gives you www wealth without work. That is not bad and people should not look down on it.

  ReplyDelete
 12. mari kita bagi tepukan gemuruh@hantu tetek's 2nd isteri al najubori...waah,one more bangunan 1 tetek malaysia..e mega shopping komplek utk 1 tetek malaysia..wang pencen utk goldman sachs n co..gerenti ootang gomen akan melepasi himalaya..gerenti negara ini akan bankrup mcm eropah dan amerika..

  ReplyDelete
 13. for 3o tahun,ekonomi dunia dah jadi satu 1 mega kasino..based on fraudulent economics,people now turn to stock market,property,gaming for instant riches..forget ganja..people r addicted to sex,money,bimbos,all things luxury..pendek kata,all of us have become money addicts/junkies..9 to 5 kilja,with stagnatant basic salary n lil bit of insentives here n there plus OT cukupkah utk sustain(or start)family,bayar insurans premium,bili rumah,eduaction, etc etc?..hah..our pook lanchau maha benchoot anglo retards have adopted a pro captalist models,n capitalist model is primarly to serve the rich..the poor?leave themlah..they r mesin for productivity,outsourcing to make the elites richerlah..they ,the poor,the worker in the capitalst sistem r regarded as "ill fated" ..but everyone needs to have some fun,want to enjoy life..so,what the elites have done is they throw some crumbs in the form credit cards,buka lesen judi,shopping complexes,so that watever money the "ill fated' got will return to the rich elites basterds..so,we see in this bujet,more tax breaks,incentives for the eltes,n balls(as usual balls for the majority robot workers)..but,the elites dah lupa..income gap naik,gaji talak naik..demand for goods,houses,watever will become stagnant..haha..becos,the majority of the population r in the working class category..and when the majorty robotos suffer,the elites to will also in the end kena sepak terajang gilotine..

  ReplyDelete
 14. Quote:

  " Maruah Melayu hanya RM 200 "- Mahathir / Tun Dr.Mamak Kutty

  ReplyDelete
 15. alahai..
  1.korupsi ni sebenarnya tak mengira mana-mana pihak!baik umno atau pas!!kalau hang pi kekelantan yang diperintah oleh pas pun!rasuah dimana-mana!malah nik aziz juga tak terlepas dengan isu rasuah ariffahmi dan pakej haji 65k !!hussam tak payah ceritalah nooo!!
  2.Hang tak perasan ka tentang benda haram yang bercambah sekarang! MLM!!ramai puak pas yang terlibat!!macammana!!

  ReplyDelete
 16. The Empire Strikes Back: China Daily Warns About Currency War, Blames Dollar

  You didn't think China was just going to do the rockaway and lean back, lean back, lean back. Nope - China Daily says: "A currency war is spreading as the dollar's value against major world currencies has continued to decline in recent days" and calmly confirms what everyone esle knows: "It is the dollar that triggered the currency war. Seemingly a market move, the depreciation of the dollar is actually active." Check to you, Tim Geithner and your currency manipulation report. What is remarkable, is how simply and accurately CD writer Li Xiangyang captures absolutely everything that Bernanke is trying to achieve.

  ReplyDelete
 17. From China Daily:

  A currency war is spreading as the dollar's value against major world currencies has continued to decline in recent days. Some developed countries have begun to intervene in their exchange rates. The recovery of the global economy will suffer a negative impact if this trend is not checked.

  It is the dollar that triggered the currency war. Seemingly a market move, the depreciation of the dollar is actually active.

  The U.S. Federal Reserve's statement that it might restart quantitative easing — a policy central banks use to increase money supply — triggered the depreciation of the dollar. The dollar's value against the basket of currencies has decreased by 7 percent since the U.S. Federal Reserve began talk of possible quantitative easing.

  The move nominally aims to further drive down the interest rate in America to prevent the occurrence of a double dip. But it will affect the value of the dollar too, prompting the dollar's devaluation. In light of the history low short-term interest rates in the United States, a further decrease in the interest rate will drive the flow of short-term capital toward markets of emerging economies, quickening the appreciation of their currencies.

  Second, the U.S. government's strategy to double its exports within five years needs the considerable depression of the dollar. For America, boosting exports is a must in the post crisis era, because it cannot pin its hope for economic growth on the prosperity of its real estate market and consumption based on borrowing money.

  ReplyDelete
 18. http://www.zerohedge.com/article/empire-strikes-back-china-daily-warns-about-currency-war-blames-dollar

  Obviously boosting exports relying on the competitiveness of U.S. companies is not realistic in the short term. Nor is it possible to be realized by the strong demand of its trade partners. None of America's trade partners — except those emerging economies — are able to achieve growth independently. Judging from the course of history after World War II, considerable depreciation of the dollar is the sole possible option that enables America to realize the goal. In this sense, driving down the value of the dollar has become an important choice in policy for the United States to recover the sluggish economy..

  The last but the most important point is that in the long run the considerable depreciation of the dollar will help America to transfer its debts to others. If we say the international financial crisis nationalized the private debts, then in the post-crisis era, the United State sees an urgent need to internationalize its debts.

  A great amount of bad debts of American financial institutions have been converted to government debt through government aid measures. In 2009, America's fiscal deficit stood at 1.42 trillion dollars, 3.1 times the 2008 level. The deficit ratio surged from 3.2 percent in 2008 to 10 percent to a new high since World War II. The debt of the federal government increased to 6.7 trillion dollars, representing 47.2 percent of its GDP. In 2010, the fiscal deficit is expected to be around 1.32 trillion dollars. How America retains economic growth while reducing the deficit is a big problem for the country.

  Historic experiences show debt-to-GDP ratio is not directly linked with economic growth and inflation (even devaluation) in most countries. But the United States is an exception because the dollar serves as the world currency. For instance, the ratio decreased from 121.2 percent in 1946 to 31.7 percent in 1974. Of that number, inflation accounted 52.6 percentage points, economic growth contributed nearly 56 percentage points and federal surplus contributed negative 21.51 percentage points. Even if the United States denies its motives to transfer their debts, it will unavoidably happen in reality.

  Given a sluggish economy and huge amount of debts, driving the value of the dollar down is in line with America’s interests, both in short term and in long term. The international community ought to stay vigilant about the strong motive for active devaluation under the guise of a market-based move.

  By Li Xiangyang, translated by People's Daily Online

  ReplyDelete
 19. Emerging Market Economies Turn to Capital Controls; Forex Market in State of Disarray; Gold's Message; Life Imitates Art

  Emerging market economies are under increasing stress as a result of the horrendous economic policies of the Fed.

  In order to prevent unwanted strengthening of their currencies, Emerging Asia sets up controls to curb capital inflows

  Thailand announced on Tuesday that it will impose a 15 percent withholding tax on interest and capital gains made by foreign investors on Thai bonds, accentuating the emerging economies' drive to put in place regulatory controls to curb capital inflows that contribute to a surge in currencies.

  A persistent low interest rate regime in the developed world is pushing global investors to tap into the high-yielding markets, leading to currency worries in most of emerging Asia.

  Export-dependent economies like Japan, China and Brazil have been in a race to rein in their currencies of late as huge amounts of money flowed from anemic western economies to their systems. China has maintained a tight leash on the yuan to ensure their export competitiveness, while Japan intervened in the markets to stem the yen's gains. Brazil last week raised a tax on foreign portfolio inflows into bonds and some other financial instruments to 4 percent to contain the rise of its real currency.

  ReplyDelete
 20. Traders believe South Korea has intervened repeatedly in the currency markets to rein in the won. In the Philippines, government officials have said the rise of the peso is a matter of concern.

  Analysts say the afflicted Asian countries are addressing the problem in three ways.

  In countries like South Korea, Australia, the Philippines and Indonesia policy rate hikes are either being scaled-back or delayed. "Less monetary tightening in Asia will help to contain interest rate differentials, thereby reducing the incentive for capital inflows," say the analysts.

  Secondly, currency market intervention has increased and foreign reserves are going up, providing the countries a cover against further shocks in the financial system.

  The third route, the analysts say, is the imposition of capital controls.

  "For now the restrictions are mild and targeted toward speculative inflows. This will probably stay the focus. Draconian measures were introduced in Thailand in late 2006 but these are widely-recognized across Asia as having been a disaster."
  READ MORE @ http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2010/10/emerging-market-economies-turn-to.html

  ReplyDelete
 21. but hantu tetek,her eunuch al najubori n his band of penjilat pungkoq,toadies,pariah feudal warlords, anglo retards,songkok tinggi cacat celis have oredi pushed malasyia into a dark blackk hole why?BECOS THEY R THE SIRHANS SIRHANS,MANCHURAIN CANDIDATES OF UNITED STATES OF ANGLO BANKRUPT..THIER MISSION IS TO ASSASINATE COUNTRIES,PEOPLE,MAKE EVERYTHING BANKRUPT..any sound bytes frm ceti aziz rgd fx wars that is goin on?just lil bit ping pong "er well..aah.."..in yesterday's 1 tengah jam of same ol bujet sh!t,did the eunuch say anything bout doin somethin 2 control the flow of "hot money" in2 malaysia?..NO!why?becos they need those hot money maah..they r money addicts..they need to show off they r part of of Barua Butoh Club..they wont allow anyone to stop their sex orgies,sado machoism,n thier ultra greed..they want to see midlle income earners,the robotos get hanged by tali hutang becos the motive of the para jabba the huts capitalist lanchau pukimaks is to recreate fannie macks sub primie crisis in the housiing sector(n cagamas takiing PIMCO's role ),and want to see malasyia turn in2 bankrupt zombi states like usa,uk, ireland,greece,and rest of europe by borrowing money for mcm mcm orgies..

  ReplyDelete
 22. apa nak susah dengan korupksi...depa korupsi kita masih boleh makan maaa...koruksi satu perbuatan yang mulia tak tau kee...

  ReplyDelete
 23. RPK, Raja Bodoh Kamaruddin akhirnya akui bahawa blogger UMNO lebih berwibawa, ikhlas dan berani. Turut sama dia akui pengikut dan penyokong Pakatan adalah jumud, sempit dan tidak objektif pemikiran.

  Walaupun si botak ini seolah-olah tengah buat konar baring untuk mencari taukeh baru, apa salah kita baca petikan dari tulisannya.
  The Umno Bloggers have raised many sensitive issues that are not favourable to the ruling party. But are they accused of being Trojan Horses or enemies in the blanket? Are they accused of being Pakatan Rakyat plants sent into the ruling party to bring it down from the inside?

  Yes, as alleged, back in 2006 the Bloggers were united, united against Abdullah Ahmad Badawi. But soon after the March 2008 general election, and once Najib took over as Prime Minister, the ‘Union’ broke up and the Bloggers became divided into pro-government and pro-opposition.

  So, guilty as charged! I do not deny that allegation.

  Pakatan Rakyat, however, does not take kindly to criticism from pro-opposition Bloggers. Umno will use this against the opposition, they argue. But it is okay for the pro-Umno Bloggers to whack their Barisan Nasional leaders. The opposition will not use this.

  Before we scream that Umno and Barisan Nasional do not respect freedom of speech we should ask ourselves whether the opposition does as well.

  When the pro-opposition Bloggers whack the opposition we are being malicious, mischievous, one-sided, have a hidden agenda, are Trojan Horses, and whatnot. When the Umno Bloggers whack the government leaders this is just a demonstration of freedom of speech at work.

  Hey, even Umno Bloggers rub the government and its leaders, ministers included, the wrong way. And police reports are made against them as well. And they too get called up by the police. It appears like the Umno Bloggers also take no shit from their leaders and at times get onto the wrong side of the law.Bukan setakat itu kekecewaaan RPK kepada sikat pengikut dan penyokong PR, dia mula perakui UMNO lebih baik apabila melihat konspirasi menahan Nurul Izzah dari cukup pencalunan untuk Timbalan Presiden.

  Dia hingga kata mahu masuk Gerakan pula.

  Turut dibalun adalah Rahman Celcom aka Tulang Besi aka Malaysian Waves di sini. Padanya penulis blog PAS jumud ini berpendirian yang hanya mementingkan dirinya. Kebebasan bersuara itu hanyalah apabila seseorang itu setuju dengan dia.

  Eh ... baru RPK nak tahu sapa tu PAS. Taklah terer mana penulis politik school dropout ini.

  Syabas rakan-rakan blogger pro-UMNO!

  Teruskan perjuangan mu menegakkan kebenaran dan membina negara yang aman sejahtera. Apa hal pun jangan tertipu dengan auta Raja Bodoh yang dah menurun dan tak dibaca orang. Itu yang saja kami tak kasi link pada tulisannya.

  Baca GAP sini sebagai peringatan.

  Ini hanya trick dia untuk menarik orang pro UMNO kembali membaca MT yang nak EMPTY dan nak MATI.
  posted by The Unspinners at 8:45 AM on Oct 16, 2010

  ReplyDelete
 24. RPK, Raja Bodoh Kamaruddin akhirnya akui bahawa blogger UMNO lebih berwibawa, ikhlas dan berani. Turut sama dia akui pengikut dan penyokong Pakatan adalah jumud, sempit dan tidak objektif pemikiran.

  Walaupun si botak ini seolah-olah tengah buat konar baring untuk mencari taukeh baru, apa salah kita baca petikan dari tulisannya.
  The Umno Bloggers have raised many sensitive issues that are not favourable to the ruling party. But are they accused of being Trojan Horses or enemies in the blanket? Are they accused of being Pakatan Rakyat plants sent into the ruling party to bring it down from the inside?

  Yes, as alleged, back in 2006 the Bloggers were united, united against Abdullah Ahmad Badawi. But soon after the March 2008 general election, and once Najib took over as Prime Minister, the ‘Union’ broke up and the Bloggers became divided into pro-government and pro-opposition.

  So, guilty as charged! I do not deny that allegation.

  Pakatan Rakyat, however, does not take kindly to criticism from pro-opposition Bloggers. Umno will use this against the opposition, they argue. But it is okay for the pro-Umno Bloggers to whack their Barisan Nasional leaders. The opposition will not use this.

  Before we scream that Umno and Barisan Nasional do not respect freedom of speech we should ask ourselves whether the opposition does as well.

  When the pro-opposition Bloggers whack the opposition we are being malicious, mischievous, one-sided, have a hidden agenda, are Trojan Horses, and whatnot. When the Umno Bloggers whack the government leaders this is just a demonstration of freedom of speech at work.

  Hey, even Umno Bloggers rub the government and its leaders, ministers included, the wrong way. And police reports are made against them as well. And they too get called up by the police. It appears like the Umno Bloggers also take no shit from their leaders and at times get onto the wrong side of the law.Bukan setakat itu kekecewaaan RPK kepada sikat pengikut dan penyokong PR, dia mula perakui UMNO lebih baik apabila melihat konspirasi menahan Nurul Izzah dari cukup pencalunan untuk Timbalan Presiden.

  Dia hingga kata mahu masuk Gerakan pula.

  Turut dibalun adalah Rahman Celcom aka Tulang Besi aka Malaysian Waves di sini. Padanya penulis blog PAS jumud ini berpendirian yang hanya mementingkan dirinya. Kebebasan bersuara itu hanyalah apabila seseorang itu setuju dengan dia.

  Eh ... baru RPK nak tahu sapa tu PAS. Taklah terer mana penulis politik school dropout ini.

  Syabas rakan-rakan blogger pro-UMNO!

  Teruskan perjuangan mu menegakkan kebenaran dan membina negara yang aman sejahtera. Apa hal pun jangan tertipu dengan auta Raja Bodoh yang dah menurun dan tak dibaca orang. Itu yang saja kami tak kasi link pada tulisannya.

  Baca GAP sini sebagai peringatan.

  Ini hanya trick dia untuk menarik orang pro UMNO kembali membaca MT yang nak EMPTY dan nak MATI.
  posted by The Unspinners at 8:45 AM on Oct 16, 2010

  ReplyDelete
 25. filosofi air dan minyak tak campor
  -------------------------------------------

  melayu percaya dengan filosofi silap ini.

  si pompuan menduakan laki , tapi semayang tak tinggal


  si jantan mengkongkek sana sini tapi semayang tak tinggal gak

  [tapi membontot pulak? OK JIKA DENGAN POMPUAN. tapi kalau dengan

  jambu jambu- sama jenis haram besar . A nasional no no.


  Bila jadi opiser gomen -songlap/menyamun tak pe.


  Homo tak leh. Semayang mau jaga. Pelik.


  [contoh: tdm dengan filosofinya terhadap anuar]

  Digression-Cita pasal bajet pulak

  -------------------------------------------


  1 malaysia pakai con-sultan untuk bantu

  gomen buat dasar

  >ethos-di pimpin chingkie omar-tongsampah

  >mackinsey

  >apco

  >dan kawan baik si najib,nazir dan rosmah


  apa yang sedih ialah bajet kali ini akan jadikan

  nilai wang lebih teruk dari akan pecah rekod rejim tdm bila ringgit turn

  hampir rm 6=usd 1


  Jika ramalan saya tepat kemungkinan besar rm akan jatuh ke rm8= usd 1

  lepas bajet hoo has pee em di implementationkan separoh jalan
  de fakto pee em
  ------------------


  saya agak tdm dan juga cabinet semua tahu

  dan rakyat juga sudah jelaslah dari membaca antara baris bajet negara,

  madam rosmah lah kita punya

  de fakto pee eem!!!


  rasionalnya-

  >lebih sudu dari kari!!!!

  >bukan menteri , tapi ada bajet

  >adakan panties bajet

  lebihkan benefit untuk pompuan -panties,seluar dalam murah/ butik murah

  >membodohkan mentri pompuan dalam kabinet- tak kesiankan kat 'julichowla'shahrizat


  >nak break rekod tdm. Hanya pompuan aje nah lumba mumba dengan pencapaian orang

  yang dah tergah macam tdm. salah langkah terkangkanglah ekau rosmah bila tdm

  dan kroni dapat

  desak muhyiddin ambil alih teraju pimpinan gomen.


  Perlu di ingat bajet suicide hanya dibuat olih politiko yang tak de pengalaman.

  bila tdm buat klcc, malaysia kaya dengan reserve.


  sEKARANG dunia baru keluar dari doldrum recession. Dan america masih merudun

  di dalam penutupan bisnis dan bankrupcy berkeliaran hari hari menurut nytimes dan

  pee em berani nak lawan arus malkamaut bankrupcy.


  bersambung....

  ReplyDelete
 26. part2/2

  Ini bajet ikut hati aje - macam nah bunuh diri negara aje. A 'nationcide' -satu

  pendekatan madam rosmah gila untuk meletakkan malaysia di dalam world news !!!


  konklusi
  ----------------


  no reasonable con-sultan akan cadangkan menara 200 tingkat pada masa ekonomi

  tak menentu kini. Kalau tak cukup ide , mintalah nasihat dari lee kuan yew

  yang merupakan pemimpin paling berjaya dalam dunia- yang madam rosmah kenal.


  main main ikut hati akan menyusahkan rakyat jelata. bankrapcy sana sini dan

  nati kebuluran pula menyusul. Madam mesti ingat malaysia bukan australia-

  walau pun ada klcc kita masih third world lagi . takde infrastruktur untuk

  sosial ekonomi assistance untuk pekerja yang hilang pekerjaan / tidak ada

  skim yang terus menerus [a sustained policy ] untuk menolong basmi kebuluran.  Apa akan buat bila pencapaian yang madam harapkan tak dicapai?

  rakyat kebuluran.

  Ingat cerita kebuluran di baling semasa Tunku


  Itu di baling saje. Kalau di merata rata di mana rakyat hanya bolih kerja di

  kilang untuk dapat makan?


  mampus banyak orang nanti!!!!!


  khong khek khuat

  ReplyDelete
 27. Some of the comments in response only confirms that you are spot on. Recently I was in a group when I noticed that some ladies were encouraging their children to cheat to win in a balloon bursting competition, I commented that they should not. I was ticked off. All of them were of the opinion that it is only through cheating that one could prosper, and it didn't matter if it was corruption, taking unfair advantage, or you name it. All of them were Muslims.
  Is our religious teaching on the right track?

  ReplyDelete
 28. yes !!!! I agreed PRK is the most corrupt party at the moment. DISAGREE ???? you can ask Zaid Ibrahim

  ReplyDelete
 29. IN GALAS ELECTION WE SAW A SUPER CORRUPTION NOT ONLY PRACTICED BY UMNO BUT ALSO PAS.

  THIS TIME PAS NOT ONLY BRIBE PEOPLE WITH SPIRITUAL REWARD SUCH AS VOTE FOR PAS MEANS VOTE FOR PARADISE WHICH THEY NORMALLY DONE BEFORE.

  THIS TIME PAS WENT EXTRA MILE BY PUBLICLY ANNOUNCED THE RM250 EACH TO VOTERS RESIDE OUTSIDE.

  PAS ALSO USED THEIR GOVERNMENT MACHINERY TO HELP THE CAMPAIGN.

  GOODIES WITH THE PHOTO OF NIK AZIZ AND HAJI HADI BEEN DISTRIBUTED WIDELY WITH MARKING VOTE FOR PAS.

  NIK AZIZ GAVE BRIBE TO ORG ASLI DURING THEIR CONVERSION TO ISLAM CONSIDER AS ZAKAT WHICH WE OBVIOUSLY SEE A TIMBER CONTRACTOR HAND OVER THE MONEY NOT PEOPLE FROM ISLAMIC DEPARTMENT.


  CAN PAS PRACTICES OF CORRUPTION CAN BE CONSIDERED ISLAMIC ????????

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.