Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Thursday, December 16, 2010

Yusri Mohammad Kata Nabi SAW dan Saidina Umar Pengikut Pluralisme Agama

Maklumat yang Tulang Besi dapat, beberapa minggu lepas Yusri Mohammad, Ezam Mat Nor dan Dr Sidek Baba telah mengadakan satu "function" bersama. Tidak hairanlah muka2 ini sedang menyerang Anwar Ibrahim. Sepertinya Yusri ni sebahagian dari kelab Anti Anwar.

Bekas Presiden ABIM (dan juga kenalan Tulang Besi) telah memulakan kempen baru beliau bagi pihak UMNO dengan memfitnah Dato Seri Anwar Ibrahim. Mufti Perlis menyanggah kenyataan beliau dan mengatakan:

Selain itu tegas beliau, “bukankah Nabi Muhammad s.a.w. pernah bangun bagi menghormati jenazah seorang penganut Yahudi yang lalu di hadapannya?”

“Bukankah Omar bin al-Khattab RA sewaktu membuka Palestin memberikan kebebasan dan penghormatan yang amat luar biasa kepada Patriach Kristian di sana dan mengunjungi Gereja Nativity?

“Apakah Nabi s.a.w dan Omar RA ini juga penganut pluralisme?” soal tokoh agama muda ini.

“Sudah tentu tidak!” katanya.


Dr Yusri juga menggunakan contoh "penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam" adalah salah satu contoh pluralime agama di dalam kertas kerja beliau.

Maka secara otomatik beliau menyatakan Dr Yusuf Qardhawi juga tokoh pluralisme agama.

Yusri membawa contoh ucapan Anwar bertajuk “Religion and Pluralisme in a Divided World” pada 18 Mac 2010 di London School of Economics .

Soalnya, adakah "pluralisme agama" dalam ucapan Anwar itu SAMA dengan definasi pluralisme yang difahami oleh Yusri Mohammad dalam kertas kerja beliau. Perkara ini tidak pernah DIBUKTIKAN oleh Yusri Mohammad dalam kertas kerja beliau.

Yang ada cuma TUDUHAN RAMBANG semata-semata.

Saksikanlah sendiri betapa rendahnya taraf hujjah Yusri Mohammad dalam isu Kalimah Allah. Begitu banyak andaian yang dibuat oleh Yusri di dalam debat di bawah hanya menampakkan kebodohan beliau semata-mata.

Share on whatsapp

4 comments:

 1. Video ni dah lama bang.. Hujah si Yusry tak kuat langsung, memalukan diri je

  ReplyDelete
 2. Video ni dah lama bang.. Hujah si Yusry tak kuat langsung, memalukan diri je

  ReplyDelete
 3. Ini salah satu dari siri fitnah menjelang pilihanraya. lepas ni Dr tu bolehlah claim gelaran dato' dari umgok

  ReplyDelete
 4. Saya tidak menyangka sdra Yusri Mohammad, anak bekas Mufti Kelantan, sudah jauh tersasar daripada perjuangan dan menjadi alat UMNO/BN. Sepatutnya beliau lebih maklum tentang apakah itu pluralisme agama dan bezanya dengan toleransi agama seperti yang ditunjukkan pimpinan Pakatan Rakyat.

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.