Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, April 22, 2011

Sarbani: Kastam Kecewa Dengan Siasatan Polis

Nota Editor: Kalau kematian Teoh Beng Hock kelmarin mereka kata bunuh diri. Kita tunggu apa alasan yang mereka hendak berikan dalam kematian Sarbani pula.
Kecewa Jika Kematian Sarbani Dianggap SDRApril 21, 2011
Oleh SYAHRIL A. KADIR

KUALA LUMPUR – Presiden Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Semenanjung, Ibrahim Ahmad kecewa jika siasatan polis masih mengaitkan kematian Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed, penolong pengarah Kastam Diraja Malaysia dengan kematian mengejut (SDR).

Menurutnya, pihaknya agak sukar untuk menerima kenyataan yang tiada elemen jenayah dalam kes berkenaan dan berharap siasatan yang lebih menyeluruh dibuat.

“ Memang payah nak terima kalau inilah hasilnya kerana kita percaya mungkin ada sesuatu di sebalik kejadian ini, tetapi dalam apa juga keadaan, kita tahu siasatan polis adalah telus dan adil,” katanya pada mynewshub.my.

Polis hari ini sudah melengkapkan siasatan berhubung laporan kematian mengejut (SDR) pegawai kastam Ahmad Sarbani Mohamed, dan kertas siasatan akan diserah kepada pejabat Peguam Negara selewat-lewatnya minggu ini atau minggu hadapan.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Zulkifli Abdullah berkata penelitian penuh yang dijalankan beberapa pihak termasuk polis, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) dan jabatan kimia merumuskan bahawa punca kematian pegawai kastam itu pada 6 April lepas adalah kerana kecederaan parah di kepala selepas terjatuh dari tempat tinggi.

Ditanya sekiranya wujud unsur jenayah dalam kejadian di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wilayah di Jalan Cochrane itu, beliau berkata siasatan masih tertumpu kepada SDR dan tiada peruntukan undang-undang lain yang digunapakai.

Beliau meminta supaya segala spekulasi mengenai kejadian itu dihentikan kerana siasatan di bawah SDR sudah dilengkapkan dan terpulang kepada pihak Peguam Negara sekiranya mereka hendak mengambil tindakan lanjut.

Ahmad Sarbaini meninggal dunia kerana kecederaan pada bahagian kepala selepas jatuh daripada bahagian tinggi bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), 6 April lalu.

Dalam pada itu, Ibrahim turut berharap agar hasrat mereka untuk bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dapat direalisasikan dalam masa terdekat.

” Banyak yang ingin kita luahkan kepada beliau tentang apa yang kita buat dan apa yang kita rasa ketika ini, sebab adalah jelas yang kita juga menyokong inspirasi kerajaan untuk membanteras amalan rasuah dalam sektor awam.

” Cuma kita melihat, dalam menuju ke arah itu, harus jangan ada sebarang tindakan yang boleh melemahkan semangat pegawai kita untuk bertugas…dalam erti kata lain, jangan ada sebarang bentuk penganiayaan khususnya pada mereka yang tidak bersalah,” katanya

Sumber : Orang Melayu semua, sila baca riwayat hidup Almarhum Sarbani pada pautan berikut
Share on whatsapp

No comments:

Post a Comment


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.