Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Tuesday, May 31, 2011

Tahniah Rakyat Malaysia. Tarif Elektrik Naik Lagi....

NOTA EDITOR: Walaupun dikatakan pengguna di bawah RM77 tidak terkesan dengan kenaikan tarif yang baru, namun sebenarnya ada kesannya.

Pengguna kuasa elektrik terbesar adalah:

1.0 Kilang-kilang
2.0 Pejabat-pejabat

Kedua-dua kategori di atas menggunakan banyak kuasa elektrik di dalam operasi harian mereka.

Kesan dari kenaikkan tarif elektrik di atas adalah:

1.0 Kilang-kilang : Terpaksa menaikkan harga barangan mereka kerana menampung harga kenaikkan tarif elektrik.

Malahan, Pengerusi Persatuan Pengilang Malaysia Bahagian Utara menyatakan dalam akhbar THE STAR hari ini menyatakan bahawa akhirnya kos kenaikkan harga elektrik ini akan dipindah kepada pengguna

2.0 Pejabat-pejabat : Kenaikkan tariff menyebabkan mereka terpaksa mengurangkan kos dalam bentuk tidak memberi bonus, tidak menaikkan gaji atau terpaksa membuang pekerja.

Secara mudahnya, ssetiap rakyat Malaysia akan merasai kesan kenaikan tarif elektrik ini tidak kira siapa.

Pada waktu sama, kroni2 UMNO yang mendapat laba yang amat besar dari IPP thttp://www.blogger.com/img/blank.giferus menerima subsidi dari kerajaan Najib dalam jumlah hampir RM30 billion setahun.

Sekian

Tulang Besi

ps Kepada sesiapa yang masih ragu-ragu kenaikan harga elektrik ini akan membebankan pengguna, silalah baca kenyataan jurucakap Mamee-Double Decker (M) Bhd

"A Mamee-Double Decker (M) Bhd spokesperson said the company would try to absorb the hike as much as it could but cautioned that it could also reflect an increase in its selling price if the hike adversely affected its margins.

“We have been absorbing the increase in raw material prices such as palm oil and flour since early this year. But this time around we may have to increase the selling price of our products and we are still formulating the quantum.

“We do not want to pass on the price hike to consumers blindly. On our part, we will try to increase our efficiencies. We will also factor in our competitors' reaction before making any decision,” he told StarBiz."
Elektrik naik 7%, gas asli akan diapungkan
Mei 30, 11 5:20pm

Kerajaan persekutuan menaikkan tarif elektrik dengan purata 7.12 peratus bermula 1 Jun ini sebagai sebahagian daripada pengurangan subsidi.

NONESementara gas asli pula dinaikkan RM3 setiap mmBtu setiap enam bulan sehingga mencecah harga pasaran pada 2016, apabila harganya diapung sepenuhnya.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Peter Chin Fah Kui berkata, seramai 44.4 juta atau 75 peratus dariapada keseluruhan 5.94 juta isi rumah tidak akan terjejas dengan tarif baru ini.

Bagi yang menggunakan 301kW hingga 1000kW, tarif dinaikkan daripada 0.1 peratus hingga 10 peratus, atau RM0.07 kepada RM30.30.

Pelepasan bil elektrik untuk pengguna yang menggunakan kurang daripada RM20 sebulan akan tamat pada Disember 2011.

Sementara itu, Bernama melaporkan, dalam pengumuman bersama Peter dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, mereka berkata kenaikan itu disebabkan oleh peningkatan harga gas asli untuk sektor tenaga.

Sebelum ini, agensi berita nasional itu melaporkan, Urus niaga saham Tenaga Nasional Bhd (TNB) digantung berkuat kuasa pukul 2.30 petang sehingga 5 petang ini.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, syarikat itu berkata penggantungan itu berhubung dengan satu pengumuman penting.

Share on whatsapp

No comments:

Post a Comment


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.