Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Thursday, October 27, 2011

11 beg tangan Rosmah antara RM638 ribu hingga RM5 juta


ULASAN: Cerita ini Tulang Besi dapat dari laman web Keadilan Daily. Cerita ini sepatutnya menjadi iktibar kepada semua yang merasakan mereka perlu menyokong UMNO kerana mahu menyokong "Ketuanan Melayu".

Hakikatnya "Ketuanan Melayu" tidak lebih slogan untuk menipu orang Melayu. Yang kaya dari "ketuanan melayu" hanyalah kroni dan UMNOPUTRA serta anak2 mereka. Orang Melayu yang biasa hanya mengigit jari.

11 beg tangan Rosmah antara RM638 ribu hingga RM5 juta (Oleh: Rusnizam Mahat)

KUALA LUMPUR: Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor diminta menjelaskan dari mana beliau memperoleh wang bagi membeli sekurang-kurangnya 11 beg tangan mewah jenama Birkin.

Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin berkata, sekiranya anggaran kasar, Rosmah membelanjakan minima RM638,000 hingga maksima RM5,192,000 untuk membeli beg tangan berkenaan.

Bagi beg edisi terhad itu, harga sebuah beg tangan dikatakan mencecah RM28,000 (US$ 9,000) hingga RM472,000 (US$150,000) bagi setiap satu.

“Dalam Belanjawan yang dibentangkan Datuk Seri Najib Razak, saya telah menyatakan Rosmah tidak memberikan contoh dan model yang baik sebagai suri rumah, akibat sikap borosnya berbelanja.

“Ini kerana kita tahu, suri rumah tangga lazimnya menggunakan pendekatan belanja yang berhemah dan berjimat cermat dalam perbelanjaan mereka. Tapi Rosmah memberi contoh yang tidak baik kepada suri rumah dan golongan wanita,” katanya.

Minggu lalu, Ahli Parlimen Pakatan Rakyat mempersoalkan kegagalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz menjawab soalan bertulis yang dikemukakan berhubung pemilikan beberapa beg tangan jenama Birkin oleh isteri perdana menteri.

Dalam soalannya, Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching bertanya sama ada benar atau tidak Datin Seri Rosmah Mansor memiliki cincin berlian RM24 juta dan beberapa beg mahal berjenama Birkin.

Bagaimanapun, Nazri langsung tidak menjelaskan tentang beg tangan berkenaan.

Katan Teo, berdasarkan gambar di internet, bilangan beg tangan Birkin yang dibawa Rosmah ke majlis rasmi serta bercuti, bukan satu atau dua, tetapi sekurang-kurangnya 11 warna berlainan.

“Jika Nazri memilih untuk tidak menjelaskan soalan berhubung beg tangan Birkin itu, adakah ini bermakna bahawa khabar angin berkenaan adalah benar?,” soal Teo.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=22229
Share on whatsapp

3 comments:

 1. Jgn lupa asal usul Rosmah ni. Bapak kpd bapak dia datang dari Indon sebagai Wak Kang aka Pariah dan tinggal di Bukit Gambir Muar. Serupa macam Musa Hasang punya datuk la yg juga menetap di Bukit Gambir. Itu la kata orang kalau pariah tu memang pariah sampai bila bila. Tak de tamadun dan adab resam. Ikut nafsu pariah je. Berangan nak jadi Bangsawan konon. Teksi sapu kat UM pun perasan Bentley kahkah.

  ReplyDelete
 2. Parti melayu paling banyak keluar fitnah itulah pkr. Parti pas pula walau pun dakwa parti islam tolong memanjangkan fitnah tersebut. Nauzubillah, apa nak jadi politik melayu ni. Parti pembangkang cina tak pula kelaku macam ni! Ini menunjukkan politik bangsa yang sudah maju takkan buang masa keluar cerita fitnah atau yang tak pasti kebenarannya. Melayu pula suka cerita fitnah dan khabar angin. Cerita kat kedai kopi macam carita tu benar benar berlaku.

  ReplyDelete
 3. Dahan Jati nak MatiOctober 29, 2011 at 9:26 PM

  Fitnah konon? Dia nak bela pulak Rosmah Teksi Sapu UM kahkahkah....Keturunan Pariah memang pandai pasang Pak Turut dan Pak Sanggup utk naik Teksi Sapu. kahkah...

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.