Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, February 3, 2012

Bukti Kerajaan PR Selamatkan Perumahan Orang Melayu

ULASAN: Perumahan kos rendah ini adalah majoritinya dibeli oleh bangsa Melayu. Projek Seksyen U5 ini telah terbengkalai semenjak 1993 lagi. Perumahan ini asalnya dibina bagi menggantikan peneroka2 Bandar yang tanah mereka telah diambil pemaju2 (baca:kroni).

Malangnya, perumahan mereka telah terbiar dan tidak disiapkan oleh pemaju menyebabkan orang2 Melayu yang telah dihalau dari tanah mereka teroka ini terpaksa merempat di perumahan sementara lebih 1 dekad lamanya.

Syukur kerajaan Pakatan Rakyat yang dituduh anti melayu ini berhati perut dan memaksa perumahan ini disiapkan. Walaupun parti2 dalam PAkatan Rakyat bukan parti Melayu, tapi mereka tak sanggup melihat orang2 Melayu yang tanah mereka diambil kroni dihina sebegitu rupa.

Tapi, UMNO yang mengaku Melayu tidak ada sedikit rasa bersalah. Dibiarkan bangsa nya sendiri merempat di rumah2 sementara.

Untuk menutup kesalahan serta kemaluan UMNO, maka disebarkan berita kononya para peneroka bandar ini terpaksa membayar kos "top-up" sebanyak RM30k.

Bukan apa, mereka tak mahu orang tahu mereka telah mengkhianati orang2 Melayu yang menjadi mangsa dalam projek Rumah Kos Rendah U5 ini.KENYATAAN MEDIA: DAKWAAN HARGA RUMAH KOS RENDAH SEKSYEN U5 DINAIKKAN ADALAH TIDAK BENAR

Dakwaan bahawa pembeli projek perumahan kos rendah di Jalan Pluto, Seksyen U5, Shah Alam perlu menambah pembayaran atau "top-up" sehingga RM30,000 jika mahu rumah mereka disiapkan adalah tidak benar.

Kerajaan Negeri Selangor tidak akan membenarkan mana-mana pemaju menaikkan harga rumah kos rendah dengan sewenang-wenangnya walaupun ia melibatkan projek terbengkalai.

Harga rumah kos rendah dikawal oleh Kerajaan Negeri iaitu RM42,000 sebuah. Tetapi RM35,000 pula untuk peneroka bandar (setinggan) di mana subsidi RM7,000 dibayar oleh pemilik tanah tapak rumah peneroka bandar tersebut.

Pembeli-pembeli projek perumahan itu telah dijanjikan rumah sejak 1993 di zaman Barisan Nasional mentadbir Selangor. Walau bagaimanapun projek tersebut telah terbengkalai dan hanya dalam tahun 2010 ketika pentadbiran Pakatan Rakyat pemaju baru telah dengan secara rasmi mengambil alih.

Pengambil alihan projek ini oleh pemaju baru dari pemaju lama adalah hasil rundingan di antara kedua-dua pihak. Kerajaan Negeri tidak pernah memaksa mana-mana pemaju projek terbengkalai menerima pemaju baru.

Di dalam pembentangan kepada YAB Dato Menteri Besar pada bulan Disember 2010, pemaju baru projek ini telah diberitahu bahawa mereka tidak dibenarkan sama sekali menaikkan harga rumah kos rendah. Malah mereka telah diarah untuk menanggung subsidi RM7,000 bagi setiap peneroka bandar.

Tetapi pemaju dibenarkan menukar 2 dari 6 blok rumah kos rendah yang belum dijual kepada rumah mampu milik supaya mereka dapat membiayai kos membaikpulih dan kos subsidi RM7,000 itu. Sejak itu Kerajaan Negeri telah memantau kemajuan projek ini dari masa ke semasa.

Adalah diharapkan mereka yang mempolitikkan pelaksanaan projek ini agar berhenti dari melakukannya. Projek ini telah bertahun-tahun terbengkalai di bawah Barisan Nasional. Mereka telah gagal menyelesaikan masalah ini ketika Selangor di bawah pentadbiran mereka tetapi sekarang cuba berlagak seperti wira yang akan membantu rakyat.

Y.B Tuan Iskandar Bin Abdul Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan & Setinggan Negeri Selangor
Merangkap ADUN Chempaka
Share on whatsapp

3 comments:


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.