Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, March 9, 2012

Pelanduk Mungkin Lupakan Jerat tapi Jerat Tak Akan Lupakan Pelanduk

Dr Hasan Ali cukup kecewa PAS tidak bersama dengan UMNO dalam kerajaang Perapaduang. Peluang beliau menduduki kerusi MB Selangor juga hilang akibat tindakan PAS menolak agenda perpaduang dengan UMNO.

Apa yang Hasan Ali tak sedar adalah pengalaman PAS berpadu dengan UMNO pada tahun 1970an sudah menjadi pengajaran yang cukup pahit kepada PAS.

Tindakan UMNO yang telah menikam PAS dari belakang sepatutnya sudah menjadi alasan kukuh bagi PAS menolak apa-apa kerjasama dengan UMNO.

Bagi majoriti ahli2 PAS terutama mereka yang veteran, soal bersatu dengan UMNO adalah tidak boleh difikirkan sama sekali.

UMNO telah bertindak dengan zalim dan PAS hampir-hampir hancur angkara pengkhianatan UMNO tersebut.

Maka, apabila UMNO meminta untuk bersama PAS, pelawaan UMNO itu secara otomatik ditolak oleh majoriti oleh ahli2 PAS/

Bak kata pepatah Melayu:

"Pelanduk boleh lupakan jerat tetapi jerat tak akan lupakan pelanduk"


Hasan Ali mungkin terlupa nasihat orang-orang tua ini.

Tulang Besi

Share on whatsapp

7 comments:

 1. Nabi pun boleh maafkan org tak kan pas dgn umno pun tak boleh bersatu kalu benar umno banyak buat dose pada pas,sekurang kurangnye ade inisiatif tuk bersatu fikir fikirkan lah jgn angap kita di pihak benar shj sesekali boleh tergelincir dgn hasutan syaitan.

  ReplyDelete
 2. Islam tidak boleh ditegakkan dengan dendam atas perbuatan orang dahulu. Kukuhnya ummah dan islam kerana perpaduan ummatnya bukannya dengan berpadu dengan bukan islam DAP. Sebueuk buruk umno mereka adalah saudara seislam kita juga. Takkan sama dengan bukan islam. Percayalah kita akan sedar cuma apabila sudah dalam kesempitan, saudara seislam kitalah yang akan kita minta bantuan dn pertolongan.

  ReplyDelete
 3. Mana mungkin UMNO akan laksanakan dasar Islam, UMNO adalah buah tgn Eropah sebelum meninggalkn Tnh Melayu, Buah tgn yg sdh diacuankan dan diukir utk mnjadi sekular ikut cara org melayu, nmpak baik skt drpd Sekular Attaturk.. Pyh sgtkh saudara nk nmpk bnda2 sedemikian.. Betul DAP bkn Islam ttp mereka tdk melawan Islam, cuma dmomokkan olh media semasa shj.. Dasar UMNO adlh Melayu, dasar DAP adlah samarata.. Apa bezanya? Kita perlukan dasarnya Islam..Islam@bkn Islam bkn berbangsa2 spt skrg..

  ReplyDelete
 4. Sekali trkena mungkin atas kelemahan kita dalam mmahami kaedah musuh tetapi kalau kali kedua trkena ini adalah kejahilan atau kebodohan kita....cukup lah sekali sahaja trkena dengan umno. .Jangan trmasuk jerat yg sama 2 kali.

  ReplyDelete
 5. Umno kena Syahadah semula! Kkianati perjanjian dulu, munafiqun. Rasulullah SAW halau yahudi dr madinah Krn khianat. Umno sah sama yahudi. Pemimpin umno sebantal bnyk Kali dgn yahudi. Kira boleh ubah nama umno ke Nama bani Israel atau yahudi

  ReplyDelete
 6. Umno kena Syahadah semula! Kkianati perjanjian dulu, munafiqun. Rasulullah SAW halau yahudi dr madinah Krn khianat. Umno sah sama yahudi. Pemimpin umno sebantal bnyk Kali dgn yahudi. Kira boleh ubah nama umno ke Nama bani Israel atau yahudi

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.