Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Sunday, September 9, 2012

(VIDEO) Tulang Besi Sembelih Ayam


Hairan. 

Tempat sembelih ayam ini adalah dalam salah satu bandar di tanah besar China. Tempatnya bersih, tiada bau darah, tahi ataupun apa2 bau lain. Walaupun ada ayam hidup di kedai tersebut.  Lantai kedai ini juga tidak dipenuhi tahi ataupun darah. Padahal, operasi "menyembelih" dan membersih ayam serta menyimpan ayam hidup dilakukan dalam kedai yang besarnya tidak sebesar mana. 

Berbeza dengan kedai2 yang sembelih ayam di Malaysia milik orang Melayu Islam. Biasanya kedai-kedai milik Melayu Islam kita berbau, lantai kotor dan tahi bersepah-sepah. Dari jauh lagi kita dah tak tahan bau nya. 

Mungkin orang Islam di Malaysia kena naikkan standard sikit kerana malu dengan orang Cina di Tanah Besar Cina ni yang tidak beragama Islam. Lebih2 lagi orang Melayu Islam amat sensitif dengan halal haram berbanding orang Cina di Tanah Besar Cina yang hampir semua tiada agama.

Sepatutnya orang yang sensitif dengan halal haram mesti jauh lebih bersih dari bangsa yang tidak sensitif dengan halal haram dan memakan babi. Kalau bangsa Cina di tanah besar Cina yang tiada beragama boleh mengoperasi kedai ayam yang bersih, rasanya bagi orang Melayu Islam tiada alasan kot? 

Sekadar bermuhasabah  

TULANG BESI
Share on whatsapp

1 comment:

  1. Apasal sembelih pun cara macam cina dok sembelih jerr, napa tak pegang kepak serta kaki dan mengiring kepak kiri dan mengadap kiblat???

    ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.