Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Thursday, November 29, 2012

Program Setinggan Sifar Untuk Kroni, bukan Untuk Orang Melayu

Sewaktu Khir Toyo menjadi MB Selangor, dia telah melaksanakan program "SETINGGAN SIFAR" di mana kesemua setinggan di Selangor dikumpul dan disumbat di rumah2 flat seluruh Lembah Kelang.

Bagi setinggan2 yang degil, FRU, Bulldozer dan segala macam kekerasan telah digunakan. Setinggan telah dipukul, ditendang, rumah mereka diroboh dan diterbalikkan tanpa peri kemanusiaan.

Rupanya, program tersebut bukanlah bertujuan untuk membela setinggan tetapi untuk membela kroni.

Tanah2 setinggan itu semuanya harga mahal dan telah diserahkan kepada kroni2 untuk diambil untung atas angin( mcm kes Satim Diman jadi kaya)

Maka,setinggan2 yang diperosok dalam flat2 yang kecil, kotor, sendat, tidak dibina dengan betul, lif sentiasa rosak, kotor dsbnya. Semuanya semata-mata mahu mengkayakan kroni.

Itulah standard orang Melayu. Hanya layak jadi alas kaki kepada pemimpin2 mereka.

TULANG BESI

KENYATAAN DARI SU POLITIK MB SELANGOR
Koordinator Barisan Nasional Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed seolah-olah cuba mendedahkan pekung Umno BN apabila menuduh kerajaan Pakatan Rakyat Selangor gagal menangani isu perumahan yang didakwa akan menyebabkan masalah setinggan berulang.

Kita mempersoalkan kenyataan ini kerana Mohd Zin tidak memberi bukti kukuh walaupun beliau mendakwa BN Selangor ada membuat kajian tentang isu ini. Justeru, kita minta rakyat Selangor agar jangan mudah terpedaya dengan tipu muslihat ini yang semata-mata mahu menjejaskan nama baik kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Mohd Zin membuat tuduhan ini kerana beliau gusar dan iri hati dengan kejayaan-kejayaan Kerajaan Selangor di bawah Pakatan Rakyat dalam menyediakan perumahan untuk rakyat terutama kepada golongan berpendapatan rendah sehinggakan kerajaan Persekutuan terpaksa meniru seperti projek rumah mampu milik.

Umno BN Selangor terlalu bangga dengan Program Setinggan Sifar di bawah mantan Menteri Besar, Dr Mohd Khir Toyo tetapi hakikatnya program berkenaan tidak berjaya malah menimbulkan banyak masalah lain seperti kemudahan awam yang tidak lengkap, bumbung bocor, paip tersumbat, lif sentiasa rosak, bangunan usang, kemudahan jalan yang dibuat tergesa-gesa selain masalah sosial kerana suasana kediaman yang tidak selesa.

Dasar Setinggan Sifar itu tidak berniat untuk menyelesaikan masalah perumahan rakyat berpendapatan rendah di Negeri Selangor tetapi ia lebih merupakan satu kempen untuk membantu pemaju kaya yang mahu merampas tanah yang didiami dan diusahakan oleh peneroka bandar sejak beberapa dekad lalu.

Peneroka bandar ini dihalau dan rumah mereka dirobohkan tetapi rumah transit tidak disediakan secukupnya. Lebih malang lagi, rumah baharu yang dijanjikan terbengkalai kerana tiada perhatian oleh pihak kerajaan negeri pada waktu itu.

Contohnya Projek Perumahan Rakyat Berembang Indah dan Sungai Sering di Ampang yang terbengkalai dan kita berjaya menyiapkan projek itu. Begitu juga dengan Projek Perumahan Rakyat di PJS1 di Petaling Jaya sehingga hari ini berdepan masalah kerana tiada perancangan rapi oleh kerajaan negeri pada waktu itu.

Kita juga berjaya membina 1,422 unit Projek Rumah Berkembar Bukit Botak di Selayang yang kini hampir siap 100 peratus. Penduduk Bukit Botak menunggu berpuluh tahun untuk rumah ini selepas ditabur janji kosong oleh kerajaan negeri Umno BN sejak 1985.

Kerajaan negeri Umno BN terlalu lemah dan tidak tegas menguatkuasakan undang-undang apabila pemaju yang gagal membayar premium tanah masih dibenar meneruskan projek perumahan dan akhirnya rakyat yang menanggung beban.

Ini berlaku terhadap projek Alam Perdana di Kuala Selangor dan Lestari Perdana di Seri Kembangan di mana pemaju gagal menukar status tanah dan membayar premium. Masalah ini akhirnya selesai selepas campur tangan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Jika Mohd Zin mendakwa kita tidak mengutamakan kepentingan rakyat, beliau sepatutnya malu dengan kenyataan itu kerana masalah-masalah rakyat ini hasil peninggalan pentadbiran tidak telus dan tidak amanah kerajaan negeri Umno BN.

Di bawah Pakatan Rakyat, kita telah berjaya menyiapkan 14,245 unit kediaman dan perniagaan terbengkalai yang ditinggalkan oleh BN. Kita juga telah membina 6,470 unit rumah kos rendah dalam tempoh empat tahun, sebanyak 12,481 unit dalam pembinaan dan 9,990 telah mendapat kelulusan pembinaan.

Kita juga membina Rumah Mampu Milik yang berharga kurang RM100,000 yang lebih murah berbanding rumah mampu milik yang dibina kerajaan Persekutuan atau PRIMA yang dijual sehingga RM300,000 seunit.

Projek rumah mampu milik pertama dibina oleh PKNS di Bandar Baru Bangi sebanyak 124 unit dan telah habis dijual manakala di Sg Long, Kajang sebanyak 136 unit masih dalam pembinaan.

Kita juga benarkan pemaju menukar projek kepada rumah mampu milik jika kawasan itu tidak sesuai dibina rumah kos rendah. Hampir 1,500 unit rumah mampu milik telah diluluskan pembinaannya tahun depan di Shah Alam, Klang, Damansara, Gombak dan Kajang.

PKNS juga merancang membina lebih banyak rumah mampu milik pada tahun hadapan iaitu Fasa 1 sebanyak 1,200 unit di Shah Alam, Gombak, Sepang, Kuala Selangor dan Hulu Selangor, manakala Fasa 2 sebanyak 9,000 unit antara tahun 2014-2018 di Shah Alam, Klang , Selayang dan Hulu Selangor.

Kita akan memastikan rumah kos rendah yang dibina PKNS serta Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) dijual dengan harga tidak lebih RM42,000 seunit manakala rumah mampu milik tidak melebihi RM100,000 seunit.

Segala perancangan dan statistik ini menunjukkan kerajaan negeri Pakatan Rakyat komited untuk memastikan setiap rakyat Selangor memiliki rumah yang selesa.

Umno BN perlu terima hakikat bahawa Pakatan Rakyat lebih baik dalam menangani isu perumahan untuk rakyat kerana kami bekerja untuk rakyat dengan telus dan bertanggungjawab bukan seperti sesetengah pemimpin Umno BN yang membolot kekayaan untuk kaum keluarga dan kroni.
Share on whatsapp

No comments:

Post a Comment


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.