Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, January 11, 2013

Sebelum Baiki Air Con Kereta, Tukar 'Coolant" Dahulu

Sekarang ini musim panas yang amat hebat. Saya pasti tiba2 saudara/ri pembaca tiba2 rasa air con dalam kereta saudara/ri tidak sejuk.

Sebelum kena ketuk dengan formen dan mekanik2 yang boleh membawa ke jumlah ribuan ringgit, Tulang Besi nasihatkan supaya saudara/ri menukar "coolant" dalam radiator saudara/ri.

Selepas tukar "coolant" kepada jenis yang sesuai, tengok prestasi air con saudara/ri. Kalau masih sama seperti sebelum, maka barulah dihantar ke formen untuk kena "ketuk".

Ramai di antara kita menggunakan air untuk mengisi "radiator". Sewaktu cuaca tidak panas, air mungkin cukup untuk membuang haba dari dalam kereta tapi bila suhu lebih tinggi dari biasa seperti sekarang, air sudah tidak mencukupi.

Ia harus diganti dengan "coolant" yang mempunyai suhu sejatan yang lebih tinggi dari 100 darjah Celcius.

Jangan mudah tertipu dgn mekanik2 dan formen2 yang kuat menipu. Bukan semua mekanik dan formen penipu. Kalau dapat yang ikhlas, dia akan suruh tukar coolant dulu.

Lebih baik lah kita ambik jalan kita sendiri. Menukar coolant ni tak sampai RM50.

TULANG BESI

Share on whatsapp

No comments:

Post a Comment


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.