Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Monday, March 4, 2013

UMNO Serba Salah Tangani Krisis Lahad Datu

Wakil Kesultanan Sulu Pernah Menjadi Tetamu Khas di
Perhimpunan Agung UMNO 2012
Ramai mempersoalkan mengapa pihak Tentera tidak dilibatkan di dalam menyelesaikan krisis Lahad Datu ini. Perlu diingat bahawa tugas tentera hanyalah menghapuskan musuh sama sekali. Ini bererti kalau ATM dilibatkan nescaya kesemua penceroboh2 akan menemui maut.

Samada saudara sedar atau tidak, UMNO sebenarnya amat serba salah dalam krisis di Lahad Datu ini. Biar saya cuba huraikan:

1.0 Penceroboh2 Lahad Datu itu bertaraf pemimpin kepada pengundi2 hantu yg diberikan UMNO di Sabah. Pengundi2 hantu ini telah memenangkan UMNO dalam setiap pilihanraya semenjak 1995. Maka, kalau murka pemimpin2 Sulu ini nescaya akan dikeluarkan arahan untuk semua Pengundi Hantu Sabah agar tidak mengundi UMNO

2.0 Mereka berani menceroboh ke Lahad Datu ini adalah petanda jelas puak2 Sulu ini tahu UMNO bergantung kepada mereka untuk terus memerintah Sabah. Tanpa bantuan kumpulan Sulu ini, UMNO tidak mungkin memerintah Sabah sehingga hari ini

3.0 Lebih2 lagi persepsi di kalangan kaum Sulu ini adalah kumpulan Lahad Datu itu datang atas jemputan Najib Tun Razak sendiri. Ini bakal menaikkan kemarahan pengundi2 hantu Sabah memandangkan yang mati ditembak itu adalah dari kaum mereka sendiri

4.0 Kumpulan2 Sulu ini berjuang bersama2 pejuang Moro baik MNLF mahupun MILF. Mereka mahir dalam taktik gerilla dan mampu memanjangkan konflik di Sabah ini sehingga bertahun2 seperti yang mereka buat dgn kerajaan Filipina.

5.0 Pada waktu yang sama, UMNO juga takut dilihat sebagai lemah dan lembik oleh rakyat Malaysia.
Maka, UMNO serba salah dan tidak tau apa nak buat.

Atas sebab itu lah krisis ini berlarutan sehingga sebulan. Sehingga Khir Toyo pun suruh Majlis Keselamatan Negara campur tangan.

Media dan cyberuk2 UMNO diarahkan supaya menyerang Anwar bagi menyorokkan hakikat sebenar iaitu mereka sebenarnya amat serba salah.

Tiba-tiba sahaja Anwar dilihat sebagai dalang dalam isu ini walaupun dari segi logik orang2 Sulu ini maklum bahawa Anwar Ibrahim tiada kuasa untuk memberi tanah kepada mereka di Sabah.

Ada web site UMNO menuduh Jeffery Kittingan sebagai dalang juga. Walaupun pada hakikatnya, Jeffery adalah dari bangsa yang lain dari pejuang2 Sulu itu. Lagi pula Jeffery tidak ada apa2 kuasa di Sabah.

Begitulah puak2 UMNO mencapai2 dalam gelap, hanya menyerang sesiapa yang mereka dapat serang tidak kira benar atau palsu.

TULANG BESI


Share on whatsapp

2 comments:

  1. betui... try tgk sapa yg ada di fb nie.. gambar sapa tuuuuuuu


    http://www.facebook.com/pages/Esmail-D-Kiram-ll/117934531594666?sk=photos_stream

    -salim

    ReplyDelete
  2. Jeffrey Kittingan org Kadazandusun yang anti dengan kedatangan org Islam Filipina utk memenangkan UMNO di Sabah.. Tak logik langsung dia yang broker deal ni... Sekarang ni pon dia tengah bergaduh dengan Anwar apa...

    ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.