Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Saturday, April 13, 2013

Jangan Harap Najib Turunkan Harga Kereta!!!!

Baru-baru ini Najib mengisytiharkan manifesto Barisan Nasional. Antara akujanji pertama beliau adalah BN akan menurunkan harga kereta antara 20-30%.

Malangnya, Najib tak sebut bagaimana harga kereta hendak diturunkan. Dia tidak sebut cukai mana yang hendak diturunkan. Ini kerana harga kereta di Malaysia ditentukan oleh tiga jenis cukai: cukai eksais, cukai import dan cukai jualan. Najib cuma kata harga kereta akan diturunkan 20-30% sahaja.

Mengapa saya bertanya begini? Ia adalah kerana sebelum ini lagi juak2 UMNO telah mendakwa harga kereta telah lama diturunkan. Ia adalah kerana bermula tahun 2006, Malaysia telah menyertai AFTA. Dan sebahagian dari program AFTA adalah penurunan cukai import sebanyak 20-30% dari harga kereta sehingga akhirnya AFTA dilaksanakan sepenuhnya.

Angka yang sama antara kedua2 nya (20-30%) membuatkan Tulang Besi berfikir. Janji Najib untuk menurunkan harga kereta 20-30% itu tidak lebih dari merujuk kepada program AFTA yang telah disertai oleh BN semenjak 2006.

Hakikatnya harga kereta tidak akan menjadi kurang kerana cukai aksais dan cukai jualan tidak dijanjikan penurunannya oleh Najib Tun Razak.

Dengan kata lain, kalau ditakdirkan BN menang, harga kereta akan kekal sama seperti sekarang. Cumanya, BN akan berkata mereka telah pun menurunkan 20-30% cukai eksport yang mungkin akan menurunkan harga kereta dalam 5%.

Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada berguna.

Janji BN Janji DiCapati

TULANG BESI
Share on whatsapp

3 comments:

 1. Wajib menentang puak yang pemimpinnya pernah berkata "di Malaysia, orang Islam boleh ditewaskan di peti-peti undi, tidak seperti di Iraq yang perlu menggunakan senjata". Agenda pemimpin yang berbangsa Melayu itu ialah supaya orang Islam ditewaskan.

  ReplyDelete
 2. KJ berang ! Edaran leluasa klip video lucah terbaru membabitkan serangan fitnah zina pemimpin kanan PAS, sokongan awam kepada UMNO dan BN di seluruh negara merudum lebih 25%.


  Tinjauan rambang yang dibuat keatas pengundi bukan melayu pula memperlihatkan hanya 5% percaya, manakala 95% selebihnya menolak klip video zina yang dimainkan oleh blogger2 maya Umno di internet sekarang.

  Olahan karya paling haprak itu benar-benar memberi impak kepada peluang BN untuk menakluk sokongan rakyat kepada BN ternyata silap hitung, dimana strategi salah yg dimainkan oleh blogger-blogger mayanya ternyata 'makan diri' sendiri. A!langkah cantiknya sekiranya KJ and the gang turun padang mencari dalang disebalik kerja kotor ini. Dalang perlu diburu, sebagaimana polis dan tentera memburu pengganas Sulu. Mampos Umno, mampos BN..!

  ReplyDelete
 3. Dah keluar paper, memang terbukti harga kenderaan tidak akan diturunkan, tekaan anda mmg tepat, rakyat yang bijak dah lama boleh baca permainan jibby dan kawan2, macai je suka kene tipu, akujanji dah jadi akutipu, macai sila jawab

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.