Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Tuesday, April 30, 2013

Senarai Taktik2 Kotor Biasa Di Saat2 Akhir

Ada beberapa taktik kotor yang biasa dibuat di saat2 akhir mengikut pengalaman2 yang lepas:

1.0 Membeli Polling Agent dan Counting Agent PAkatan Rakyat: Biasanya senarai PACA akan diserah pada SPR. Oleh kerana SPR adalah agen UMNO, senarai PACA PR ini akan sampai ke tangan BN. Seterusnya, BN akan cuba membeli PACA. Kesannya nanti adalah samada PACA itu tidak hadir untuk bertugas ataupun mereka sama2 membantu menipu.

Bayangkan, pegawai2 SPR cuma harus menukar maklumat di atas Borang 14 dan BN menang. Tak menjadi isu berapa jumlah undi yang telah dibuang sebenarnya. Hanya data di atas Borang 14 sahaja yang akan menentukan siapa menang dan kalah.

2.0 Tukar Beg Undi POS : Biasalah ni. Atas sebab inilah SPR tidak mahu terus mengira undi pos pada hari pengundian awal. PAtutnya, selepas mengundi dan undi di masuk dalam beg, undi tersebut harus terus dikira bagi menyenangkan proses. Tapi, SPR mahu ditunggu sehingga lima hari baru hendak dikira undinya.

Tulang Besi tidak tahu berapa banyak kawasan yang mempunyai tenaga yang cukup untuk memerhati beg2 undi pos ini selama 5 hari berturut2.

3.0 Penggunaan pengundi2 hantu secara berleluasa : Benda ni kita hanya boleh menghalan mereka dari mengundi sahaja. Ini juga terpulang kepada kekuatan jentera2 pilihanraya yang ada.

4.0 Penyebaran bahan2 fitnah secara berleluasa : VCD, risalah dsbnya harus dikutip dan ditangkap penyebarnya oleh jentera tempatan. PErkara ni Tulang Besi pengalaman sendiri sewaktu berkempen untuk Dato Zainal Abidin Zain di BAgan Serai sewaktu PRU 1990 dimana risalah Tengku Razaleigh dituduh masuk Kristian dan khianat pada agama Islam tersebar.

5.0 Membeli pengundi2 : Jentera kena tangkap orang2 yang membawa duit ini. Biasanya duit akan dibawa berbeg beg. Untunglah siapa yang boleh tangkap orang2 ni sbb dapat makan besar. 
6.0 Mengungut Pengundi: Digunakan gangster dan pihak berkuasa untuk mengugut pengundi2 yang lemah di kampung2 dan pinggir2 bandar supaya tidak keluar mengundi terutamanya pengundi India dan Cina. Dari boleh menang jadi kalah
Banyak lagi tapi 5 ni yang biasa berlaku di saat2 akhir ini

TULANG BESI
Share on whatsapp

1 comment:


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.