Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Monday, March 31, 2014

Erdogan Naikkan Datuk Bandar Bertudung Pertama di Turki

Dato Bandar Bertudung Pertama Dalam Sejarah Turki
Mengikut laporan terbaru, Turki akan mendapat seorang Datuk Bandar baru yang memakai hijab. Beliau bernama Fatma Toru memenangani pilihanraya Majlis Daerah Meram di Konya Turki. Beliau adalah wakil kepada partai AK yg dipimpin oleh Erdogan.


Bayangkan sepuluh tahun yang lepas, wanita bertudung tidak diizinkn untuk memasuki parliament, kampus dan pejabat2 kerajaan di Turki. Sekarang wanita bertudung sudah menjadi Datuk Bandar.

Inilah kejayaan Racip Tayyib Erdogan dalam dakwah Islamiyyah di Turki. Dalam masa kurang dari 20 tahun, beliau telah berjaya merabak benteng sekular yang dibina oleh Attaturk laknatullah tersebut.

Sekarang Tulang Besi nak tengok apa kata puak2 UG di dalam PAS yang memandang rendah uslub yang digunakan oleh Erdogan. Kononnya Erdogan ni sekular, tidak faham Islam, tidak tahu bagaimana berjuang Islam dan sebagainya.

Tak sabar sama sekali.

TULANG BESI

First mayor with a headscarf: Ruling AKP
Fatma Toru, the mayoral candidate for the Meram district of Konya from the ruling Justice and Development Party (AKP), has been elected, according to a local official of the AKP.

Mustafa Ulvi Bezirci, who chairs the AKP's district office in Meram, has announced Toru's victory. If Bezirci's claim is confirmed, Toru will become the first mayor in Turkey wearing a headscarf.

Toru was born in Konya in 1972. She graduated from Selçuk University as a cartographic engineer in 1994. Married with two children, Toru was previously in charge of the urban renewal project of Çaybaşı district at Meram Municipality. 
March/30/2014
www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

No comments:

Post a Comment


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.