Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Wednesday, April 16, 2014

Nabi Pernah Beri Hak Jagaan Pada Ibu Bukan Islam

Tulang Besi membawa artikel ini untuk menunjukkan betapa penting mengikut Islam dengan ilmu bukan dgn emosi

Yang paling bahaya adalah apabila seseorang menjadi hamba pada nafsu mereka tapi beranggapan mereka mendokong ajaran agama.

Itulah definasi kesesatan. Contoh sepanjang zaman adalah dari kumpulan Khawarij, Syiah, Jabarriyyah, Qadariyyah, Murjiaah dan sebagainya.

TULANG BESI


Dalam Islam, selain faktor agama, pemberian hak jagaan anak yang menjadi rebutan ibu bapa yang berbeza agama kadang kala dibuat berdasarkan kecenderungan anak itu sendiri.

Pendakwa bebas Wan Ji Wan Hussin berkata, berbeza dengan mazhab syafiiyah dan Hanabilah, dua lagi mazhab utama Hanafiyyah dan Malikiyyah berpandangan hak penjagaan berasaskan kasih sayang, bukan agama.

Pandangan itu merujuk kepada hadis yang merakam kes perebutan hak jagaan anak belum baligh – Salamah al-Ansar – di zaman Nabi Muhammad melibatkan bapa yang memeluk Islam dan isterinya bukan Islam.

“Perkara ini diselesaikan di hadapan Nabi Muhammad SAW. Baginda SAW meletakkan anak tersebut di tengah-tengah antara kedua-dua ibu yang tidak muslim dan bapanya yang muslim untuk memberikan anak itu membuat pilihan,” kata Wan Ji.

Lalu, kata Wan Ji yang juga bekas anggota jawatankuasa Dewan Ulama PAS lagi, anak itu memilih ibunya yang bukan Islam dan Nabi Muhammad pun menetapkan keputusan itu dan hanya berdoa supaya Allah memberikannya hidayah.

Wan Ji menyatakan perkara itu di laman Facebook beliau ketika kehangatan kes perebutan anak di Negeri Sembilan melibatkan seorang ibu Hindu S Deepa dan bekas suami mualafnya Izwan Abdullah.
www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

4 comments:

 1. Refer Hadith mana brader. Sahih bukhari? Muslim?


  When you want to talk about rasulullah it is a must to attached reference. As a Muslim you should know this, publish my comment and please provide the sahih

  ReplyDelete
 2. Benar;tetapi yg buat keputusan Rasulrullah.Dalam kes sekarang yg buat keputusan siapa;bukan kah yg memutuskan ia lah hakim mahkamah Syariah,negara Islam yang berdaulat.Yang menukar keputusan ialah kafir.Ia sekali gus mencabar dan menghina keputusan mahkamah Syariah

  ReplyDelete
 3. Where is your reference akhi Abdul Rahman (TB). Where is your authentic hadith Please delete your article if you do not have that, This is to avoid any fitnah using Rasulullah's name.Ya akhi, as Muslim you know the repurcussion on fitnah towards Rasulullah. Please provide the Hadith or take back your article. If there are Hadith supporting it alhamdulillah if not apologise and and seek repentance from Allah SWT

  ReplyDelete
 4. Where is the hadith? Retract your article please

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.