Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Wednesday, April 1, 2015

BEBERAPA MAKLUMAT BERKENAAN HUDUD DAN PAS 1 April 2015

Di bawah adalah beberapa maklumat berkenaan hudud Kelantan yang Tulang Besi dapat dari orang dalam PAS

1) Kalu ikut maklumat kawan ana, jamil khir kata dia nak pinda kpd 39 rotan shj, skrg dah jadi lain sebab pindaan akta 355 tu akan dikemukakan oleh Pas sbg private bill. 
2) Kalu ikut Nik Amar dan Hadi, dia kata nak pinda kepada 100 rotan, tp kalu ikut dr fadhli kata nak pinda kpd mengikut hukum syarak 
3) Ekjs ii 2015 tidak dibentang di parlimen, yg nak dibentang ialah cadangan pindaan akta mahkamah syariah 1965 (akta 355), jika pindaan akta ini diluluskan, iaitu menambah jumlah hukuman sebat drp 6 rotan kpd 100 rotan, maka sebahagian drp ekjs ii 2015 yg melibatkan kesalahan zina, minum arak dan qazaf boleh dijalankan mengikut hukum hudud. 
4) Kesalahan2 ini boleh dibicarakan di mahkamah syariah sebab tidak ada undang2 persekutuan yg menganggap ianya sbg salah

KESIMPULAN

1) Kalau pindaan dibuat yg dikehendaki Nik amar dan Haji Hadi, maka UMNO tak perlu sokong kerana ia bukan versi yg dipersetujui bersama
2) Katalah PMB Haji Hadi berjaya diluluskan namun keseluruhan hudud masih belum boleh dilaksana i.e. potong tangan, rejam, salib dan pancung.
3) Tapi tanpa sokongan UMNO pmb Haji Hadi itu hanya mampu mendpaat undi 22 sahaja.
4) Namun pindaan Akta 355 masih memerlukan sokongan dari Kabinet untuk mendapat pengecualian dari Jadual 9 Perkara 4 yakni pengecualian dari meminda Perlembagaan

MAKLUMAT TAMBAHAN

Sebenarnya tahun lepas lagi Tulang Besi dah wassap pada salah seorang Exco Kelantan bahawa hudud ni adalah perangkap UMNO.

Tulang Besi kata jangan teruskan rancangan hudud ni kerana akhirnya takkan dapat juga laksana hudud tersebut.

Tulang Besi bukan stkt menulis di FB dan blog sahaja tapi bagitau terus.

Cuma Tulang Besi tak nak bagitau sapa exco tu takut Nik Amar pecat dia.

TULANG BESI


www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

No comments:

Post a Comment


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.