Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Monday, September 16, 2019

Ahli2 PAS Sukar Terima Penyatuan Ummah


*PENYATUAN UMMAH PAS_UMNO TIDAK MENDAPAT SAMBUTAN YG HANGAT DARI PENYOKONG DAN PENDOKONG PAS*

Dari respon awal nampak gaya ramai juga ahli2 dan penyokong2 PAS yg menolak penyatuan ummah. Ini kerana mereka ini mengundi PAS pada tahun 2018 krn mereka benci UMNO dan mereka tidak percaya dgn Pakatan Harapan.

Kebencian mereka kepada UMNO masih belum hilang malahan mereka2 ini masih terus membenci UMNO.

Mereka2 ini juga tidak mengikuti sistem tarbiyyah PAS menyebabkan mereka tidak dicakup dgn kata2 ulama PAS.

Hasilnya Institut Darul Ehsan mendapati kadar sokongan kpd PAS sudah menurun lebih 50%.

Mengikut laporan Malaysiakini:
Kajian terbaru mendapati sokongan terhadap PAS merosot lapan peratus di Selangor, berbanding 15 peratus menjelang pilihan raya tahun lalu.


Melalui kaji selidik Institut Darul Ehsan (IDE), parti Islam itu hanya berjaya mengekalkan sokongan di kalangan ahli-ahli tegar sahaja, namun tidak bermaksud penyokong terdahulu sudah beralih ke parti lain.

Kejatuhan ini menandakan lebih 50% yg dahulu menyokong PAS sudah tidak mahu lagi menyokong PAS.  Ertinya dari 100 orang yg mengundi PAS di Selangor pada tahun 2018, 50 orang sudah tidak mahu mengundi PAS lagi.

Faktor yg paling jelas terhadap penurunan sokongan kpd PAS ini adalah disebabkan pernyatuan PAS dengan UMNO. Ini adalah kerana semenjak PRU yg lepas, PAS tidak berbuat apa2 kecuali menjalankan projek penyatuan Ummah dgn UMNO ini.

Ertinya lama sebelum majlis Penyatuan Ummah semalam, pengundi2 PAS ramai yg telah kecewa dengan tindakan yg diambil oleh ulama2 PAS. Mereka seperti telah tertipu dan dipergunakan hanya utk menjayakan projek penyatuan Ummah yg mereka tidak pernah sokong.

Kesah benar dibawah dari blogger Azhar Ismail adalah salah satu bukti fizikal bahawa memang berlaku penolakan secara senyap di kalangan akar umbi PAS.

Pengundi2 PAS dalam PRU lepas mengundi PAS krn bencikan UMNO. Apabila PAS bekerja dgn UMNO, maka PAS sudah tidak releven bagi mereka lagi.

Ada kemungkinan besar Penyatuan Ummah ini akan merugikan PAS dan UMNO sekaligus,


Sekian

TULANG BESI


www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

2 comments:

  1. Aku cuma nak tiru komen hj hadi....aku tak ada selera dgn umno!!

    ReplyDelete
  2. apabila penyatuan berdadarkan benda haram, duit himpunan haram dan makan kenduri duit umno haram, pasti tak lama dan tak ada keberkatan dari penyatuan ini. dgn statements pimpinan pas ug melampau ianya menjadi biawak hidup bagi umno bn dan camnenak menang pru 15? ..sekarang ahli2 pas dah syok metadak kenduri umno yg dulu mereka geli dan mcm ada daging babi sekarang ... selere bertambah .. pulak tu mat maslant suruh putri umno kawin dgn lebai2 tak kira bini ke 2 or ke4, dan sebaliknya. baguslah meramailan umah umpas

    ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.