Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, September 27, 2019

Selepas Inkues Adib, Inkues Asy Syahid Uthman Talib Lubuk Merbau Wajib Diadakan


Hasil inkues Adib dilaporkan media2 utama antara lainnya seperti berikut:


Maka perlulah Tulang Besi memohon supaya diadakan inkues dlm bentuk yg sama kepada Allahyarham Uthman Talib yg meninggal dunia dipukul dgn senjata tumpul di kepala beliau.
Kes tersebut telah berlalu begitu lama tanpa apa2 keadilan mahupun kesaksamaan diberikan kepada kaum keluarga ASy Syahid Uthman Talib

Lebih2 lagi antara pemimpin UMNO yg terkait rapat dgn peristiwa Lubuk Merbau ini adalah DS Najib Tun Razak sendiri.


Jikalau merujuk kepada Wikipedia berkenaan Perstiwa Lubuk Merbau ini dilaporkan:

Kemungkinan peristiwa memukul dan membunuh petugas PAS ini berlaku krn ingin menunjukkan kpd Ketua Pemuda UMNO masa itu akan kehebatan dan kesetiaan mereka. Lantas yg terkorban adalah Asy Syahid Uthman Talib

Suhaimi Said sebagai lawyer kpd Asy Syahid telah cuba menerbitkan buku berkenaan peristiwa berdarah Memali tapi beliau di tangkap ISA dan buku diharamkan.

Asy Syahid Uthman Talib adalah berbangsa Melayu dan beragama Islam sama seperti Adib juga. Dia berhak mendapat keadilan dan kesaksamaan.

Najib Tun Razak wajib disiasat di dalam penglibatan beliau di dalam peristiwa ini.

WAJIB KERAJAAN PH MENGADAKAN INKUES PERISTIWA LUBUK MERBAU DAN KAITANNYA DGN NAJIB TUN RAZAK

Ini kernaa suspek utama pembunuhan adalah pemuda2 UMNO dan waktu kejadian Najib berceramah 2km dari tempat kejadian.

Keadilan bukan hanya utk Adib tetapi utk Asy SYahid Uthman Talib

LIve Audio Tulang Besi berkenaan Inquest Adib


TULANG BESI


www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniDaripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Jump to navigationJump to search
Peristiwa Lubuk Merbau 1985 berlaku apabila dua petugas jentera pilihan raya PAS telah dibelasah oleh kumpulan yang tidak di kenali,penyokong PAS percaya dua petugas terbabit di serang oleh penyokong UMNO di Felda Lubuk Merbau,Padang Terap,,negeri Kedah. Ketika itu kedua-dua belah parti sedang sibuk berkempen dalam Pilihan raya kecil Padang Terap 1985.

Lebih kurang 2 km dari tempat ceramah Ustaz Fadhil Nor,dalam masa yang sama dipihak UMNO,turut berceramah di situ ialah Ketua Pemuda UMNO iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak kini Perdana Menteri kempen ceramah itu diadakan di Balai Raya Felda Lubok Merbau.dalam kesibukan kempen piliharaya tersebut,petugas jentera PAS telah di beritahu bahawa dua angota jentara PAS telah di pukul semasa Memasang poster dan bendera parti,dari itu satu kumpulan telah datang untuk membantu mangsa tersebut,kumpulan tersebut mendapati Dua petugas bergelimpangan di dalam longkang.

Kumpulan petugas tersebut telah membawa mangsa ke hospital dan telah meninggal dunia. Beliau adalah Othman Talib. Rupa-rupanya beliau telah dipukul atau dihentak diatas kepalanya, walaupun tidak berdarah tetapi hentakan itu adalah sangat parah.ekoran dari kejadian tersebut Suhaimi Said dan Syed Ibrahim, iaitu AJK PAS Pusat yang juga seorang peguam, telah pergi ke Balai Polis Lubuk Merbau untuk membuat laporan polis. Antara mereka yang hadir ialah Man Kadir (Pak Jabit) dan Pak Harun. selepas peristiwa tersebut Suhaimi Said telah menulis sebuah buku

Buku tersebut bertajuk 'Peristiwa Berdarah Felda Lubuk Merbau' dan 'Peristiwa bergambar Felda Lubuk Merbau' belum sempat di edarkan secara meluas kerajaan bertindak mengharamkan buku tersebut dan penulisnya Suhaimi Said telah ditahan di bawah ISA.[1]


Antara mangsa dalam tragedi Felda Lubuk Merbau pada 18 Januari 1985 ialah :

Ibrahim bin Tahir - ditetak dengan senjata tajam
Nasir bin Muhammad- dipukul dengan besi di kepala
Shamsuddin bin Sulaiman - ditetak dua liang di kepala dan ditikam di muka dan dahi.
Ayub Mat Shah - dihentak dengan bata dan ditikam dengan botol pecah dan dipukul dengan kayu.
Ahmad bin Tahir - dipukul dengan kayu,dibaling dengan batu-bata di muka.
Osman bin Talib - retak di kepala dan terbunuh.
Sehingga kini, kes tersebut tidak dapat diselesaikan.[2]

Ahli parlimen Jerai, Ismail Arshad menjelaskan bahawa pada tahun 1985 hanya terdapat 3000 pengundi di Lubuk Merbau dan hanya 4 keluarga sahaja yang menyokong parti PAS.Jentera petugas PASdalam bilangan yang ramai datang dari seluruh negara untuk membantu jentera PAS .PAS mengarahkan satu kumpulan terdiri seramai 200 Pemuda di arahkan utk menjaga keselamatan petugas jentera kempen piliharaya,dan pemimpin PASmenyatakan jika petugas terkorban dalam menjalankan tugas menjaga keslamatan petugas,ianya akan di istilahkan "Jihad" dan diingatkan bahawa darah mereka jika tumpah adalah mati syahid. Ustaz Othman Talib yang merupakan AJK PAS pusat yang meninggal dunia itu tinggal di Bukit Raya dalam daerah Kota Setar. Tragedi berlaku di kawasan Lubuk Merbau dalam kawasan Padang Terap.DYMM telah bertitah berkaitan tragedi tersebut Yang di Pertuan Agong agar rakyat semua bersederhana, tidak keterlaluan dan tidak melampau,dan ianya adalah seruan yang amat baik.

Susulan dari kejadian tersebut siri-siri gangguan telah berlaku menambahkan lagi kusutan apabila ceramah oleh PAS telah diganggu oleh pemuda-pemuda UMNO. Pada hari itu polis PDRM telah merampas 30 bilah parang yang di bawa ke Felda Lubuk Merbau yang dibawa oleh pengikut / penyokong kedua-dua parti.]].[3]


Pada 5 November 2008, Pondok Polis Lubuk Merbau hanya mempunyai 3 anggota sahaja sedangkan penduduknya bertambah kepada 10,000 orang. Ahli parlimen Padang Terap Mohd Nasir Zakaria berharap Kementerian Dalam Negeri mempercepatkan usaha menaik tarap pondok polis tersebut.[4]

Bahas di Parlimen
Pada 11 April 1985, perbahasan tentang kewajaran tragedi pembunuhan di Felda Lubuk Merbau. Ahli parlimen Bagan Serai, Abdul Rahman Suliman mempersoalkan kewajaran parti PAS melabelkan penyokong PAS yang mati itu sebagai mati syahid . Sesiapa yang berjuang dalam parti jika mati akan mati syahid seperti "Peristiwa di Lubuk Merbau"; Jika mati melalui partinya kuburnya akan cerah; Jika sembahyang dengan meletak lambang partinya di bawah sejadah akan lebih mendapat banyak pahala; Jika sedar apakah tindakan-tindakan yang akan diambil oleh Kerajaan untuk menghalang perkara-perkara seperti ini dari terus berlaku.[5] Abdul Rahman Suliman juga kesal dengan penyebaran risalah 'Peristiwa Berdarah di Lubuk Merbau' di dalam dan luar negara bagi menghasut rakyat.[6]

Pada di parlimen, ahli parlimen Mamat Ghazalee Abdul Rahman minta penjelasan tentang "Peristiwa FELDA Lubok Merbau" semasa Pilihan raya Kecil Padang Terap baru-baru ini, mengapa peristiwa tersebut berlaku, berapa ramai orang yang terlibat, dan berapa mangsa-mangsanya. Tidakkah peristiwa tersebut menjadi amaran terhadap kemungkinan ancaman daripada anasir-anasir tidak diingini kepada proses pilihanraya umum akan datang. Apa tindakan-tindakan untuk menjamin proses pilihanraya umum di negara ini berjalan licin, aman tenteram tanpa huru-hara.


Datuk Nik Aziz Nik Mat pula minta Menteri Dalam Negeri menjelaskan sebab-sebab yang menghalang pihak polis tidak bertindak mencegah peristiwa serangan liar oleh segolongan samseng di Lubuk Merbau Padang Terap, Kedah pada 18 Januari 1985 terhadap petugas-petugas Pilihanraya PAS sehingga berlakunya beberapa orang luka parah dan seorang darinya mati akibat kejadian itu,oleh kerana sehari sebelumnya laporan (report) telah dibuat kepada petugas di Balai Polls Naka iaitu sebagaimana Naka PC. Report No. 98 j 85 dengan disertakan satu salinan surat ugutan bertulis oleh orang-orang yang bercadang untuk melakukan tindakan itu telah ada dalam pengetahuan pihak polls sama ada pihak polis telah diarah sesuatu menyebabkan pihak polis tidak berani untuk mencegah kejadian itu daripada berlaku.[7]

Pada 1985, Nik Aziz Nik Mat melahirkan rasa kecewa kerana pihak polis lambat bertindak sehingga Ustaz Othman Talib terbunuh dan Pak Ayub cedera di Felda Lubuk Merbau. Orang ramai semakin gelisah terhadap kecekapan sistem keadilan di negara ini. Menteri Datuk Radzi Sheikh Ahmad menjelaskan bahawa penyiasatan 'Inquest' telah dijalankan pada 30 Mac 1986.

Pemimpin DAP , Lim Kit Siang mempersoalkan tindakan kerajaan yang menahan 9 orang mahasiswa yang menonton video mangsa tragedi Lubuk Merbau pada Januari 1985. Mahasiswa tersebut dikenakan tindakan di bawah AUKU.[8] And here is the rest of it.
Share on whatsapp

1 comment:

  1. Pas dah maafkan umno. Minta maaf no petugas2 pas. Tak perlu inkues.

    ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.