Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Monday, October 7, 2019

Kongress Maruah Melayu Lebih Kepada Tong Kosong. Takda Isi Bising Sahaja Lebih

*Kongress Maruah Melayu Lebih Kepada Tong Kosong. Takda Isi Bising Sahaja Lebih*

Siapa Prof. Zainal Kling nak anjurkan Kongress ini melainkan seorang yang telah tamat tarikh luput.

Beliau bukan seorang intellek yg dihormati idea dan pemikirannya.

Malahan, kongress ini lebih menampakkan Zainal Kling masih hidup dalam era 60an waktu DEB baru dilancarkan.

Zaman ini Melayu dah diberikan terlampau banyak peluang dan bantuan.

Kalau Zainal Kling seorang intellek jati, dia patut bertanya ke mana pergi semua wang yg telah dibelanjakan utk menaikkan taraf ekonomi orang Melayu.

Wahai Zainal Kling. Ini tahun 2019 bukan tahun 1969. Kamu sdg hidup dalam abad yg silap.

Jelasnya, wang yg sepatutnya pergi untuk membangungkan orang Melayu banyak yang lesap dan dilarikan pemimpin2 orang Melayu sendiri.

Baru pagi tadi, Tulang Besi mendengar dlm BFM89.9 terdapat kompeni2 Melayu yg marah dgn GLC2 kerajaan kerana menghalang mereka mendapat kontrak2 kerajaan walaupun mereka syarikat Bumiputra 100% pun. Patut isu ni yg kena dikehadapankan yakni bagaimana GLC menghalang orang Melayu dari maju dalam bisnes.

Ertinya kerajaan sendiri yang menekan bisness orang Melayu bukan orang Cina mahupun DAP


Juga, dipersoalkan oleh seorang veteran kenapa zaman Tunku dulu pejabat2 Kerajaan tiada surau atau kuliah agama. Tapi kita tak dengar korupsi atau rasuah. Tapi di zaman agama kuat ni lah rasuah berleluasa.


Juga isu mengapa orang2 Melayu ramai hidup di flat2 dan kawasan yg dipanggil SLUM? Sdgkan kita bangsa berdaulat dan bermaruah?

Mengapa tak tanya kenapa majoriti orang Melayu menghisap dadah tapi pemilikan ekuiti pulak orang Melayu terkebelakang?

Gejala sumbang mahram pun rata2 orang Melayu.

Yg lebih memalukan adalah orang Melayu sendiri yg merompak wang tabung utk orang Melayu yg miskin dan faqir seperti YAPEIM dan Tabung Haji sedangkan itu semua adalah wang utk membantu orang Melayu sendiri.

Melayu sendiri yg menjadikan diri mereka tidak bermaruah.

UMNO yang memperkenalkan sekularisma kpd orang Melayu sekaligus menjauhkan orang Mnelayu dari agama.

Zainal Kling sudah tidak releven lagi dgn abad ini.

Taraf beliau hanyalah taraf Professor Kangkung.



Kongress ini bolehlah diumpamakan sebagai tong kosong. Bunyinya kuat tapi tidak berguna walau sedikit pun pada orang Melayu. Yg dibentang dan di persembahkan hanyalah retorik yg tidak berguna kepada orang Melayu abad ini.

Zainal Kling boleh simpanlah idea2 hambar dan kosong beliau dan bawa kedalam kubur.

Syabas kpd Perdana Menteri yg memberi ucapan yg realistik. Sememangnya orang Melayu dah naik lemak. Rompak duit rakyat, jual tanah rezab Melayu sbb nak jadi kaya cepat, tak reti bersyukur.

Malahan, orang Melayu kena kembali pada Islam yg sebenar. Baru boleh naik ke atas



TULANG BESI




www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

3 comments:

  1. Orang melayu yang berada di kelas pertengahan dan rendah tidak ada masalah pada tahap keislaman dan keimanan mereka. Masalah utama orang melayu adalah dari segi kepimpinan. Buat masa ni, orang melayu di pimpin oleh melayu2 korup yang rendah iman dan islamnya dan keadaan ini diburukkan lagi bila golongan2 agamawan turut terpesong keislaman dan keimanan mereka. Korupsi dan penyelewengan teruk tidak berlaku pada golongan melayu tahap ordinary dan marhaein. Rasuah wujud dengan subur di tahap pimpinan melayu dari politik sehingga kepada golongan yang mendabik dada sebagai ulamak.

    Sehingga kini umat Islam melayu dipimpin oleh orang2 politik dan orang2 agama yang korup. Itu adalah hakikatnya. Orang melayu biasa adalah umat islam yang elok, bagus dan rajin. Perkara yang sama tak boleh dikatakan kepada pemimpin melayu samada politik mahupun agama. Puak2 istana pun lebih kurang teruk perangai mereka. Bagaimana melayu mahu maju jika mengikut teladan dan saranan pemimpin2 yang korup serta tok2 ulamak yang haloba? Orang melayu adalah bangsa yang bermaruah! Hanya pemimpin2 melayu dari istana, politik dan agama yang rosak serta korup yang sudah hilang maruah mereka! Memang sepatutunya kongres melayu hilang maruah itu tertumpu kepada pimpinan melayu samada politik mahupun agama. Merekalah melayu yang sudah tidak bermaruah!

    Nick.
    Cape Tiger.

    ReplyDelete
  2. nick apa yg you katakan itu 99.9% right.

    ReplyDelete
  3. Jgn biar 'pemimpin' melayu korup tipu kita lg. Sedarlah cepat. Musuh kita ialah pimpinan melayu korup yg cuma nak mengkayakan diri mrk sendiri dan lebai dungu yg tak boleh fikir sendiri. Sementara kita berhempas pulas berusaha menyara hidup, mrk hidup senang lenang. Bebaskan diri drp menyokong kepimpinan yg salah. Buka mata luas2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.