Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Tuesday, April 7, 2020

KILANG2 ARAK PADA AWALNYA DIBENARKAN BEROPERASI OLEH KERAJAAN

*KILANG2 ARAK PADA AWALNYA DIBENARKAN OPERASI OLEH KERAJAAN PN/MELAYU INI*

Asalnya kebenaran bertulis telah diberikan kepada dua kilang Arak, Heinekken dan Carlsberg, untuk beroperasi seperti biasa dikala berlaku Perintah Kawalan Pergerakan.

Surat ditanda tangani oleh Ketua Setiausaha Kementerian Hal Ehwal Pengguna.

Semalam Annuar Musa Menteri Wilayah memberitahu kedua-dua surat itu dibatalakan kerana tidak selari dengan dasar kerajaan. Dia dilaporkan berkata:

Pertamanya, agak pelik Menteri Wilayah memberi kenyataan ini. Dimanakah Menteri Hal Ehwal Pengguna, Alexander Nanta Linggi serta Timbalannya YB Rosol Wahid?

Keduanya, kebenaran pertama itu memang diketahui oleh kerajaan sewaktu kedua-dua surat itu dikeluarkan. Hari ini pula Timbalan Menteri Hal Ehwal Pengguna Rosol Wahid berkata dmereka maklum akan kebenaran tersebut. Mengikut beliau:

Rosol menafikan laporan beliau dan menteri tidak dimaklumkan mengenai pengecualian tersebut, yang diberikan kepada Heineken dan Carlsberg, atas permintaan pengilang. “Ada laporan mengatakan menteri dan saya tidak dimaklumkan mengenai perkara itu oleh Ketua Setiausaha KPDNHEP Datuk Seri Hasnol Zam Zam Ahmad, itu tidak betul, kami tahu,” katanya, seperti dipetik Harian Metro.
Beliau juga berkata kementeriannya tiada kuasa untuk memberikan kebenaran operasi kerana kuasa itu terletak pada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.
Mengikut Rosol Wahid, kebenaran beroperasi itu terletak di bawah kuasa Kementrian Perdangangan dan Industri yakni Azmin Ali. Sekali


Tulang Besi tidak lah terkejut kerana kalau Azmin Ali boleh terlibat dalam skandal Semburit Sandakan apalah sangat nak memberikan kebenaran kpd kilang-kilang arak utk beroperasi.


Secara mudahnya:


1.0 Kerajaan Melayu PN memang pada awal-awal beri kebenaran operasi pada dua2 kilang Arak tu.

2.0 Cuma bila PH dan rakyat bising, barulah Anwar Musa terhegeh2 nak batal kebenaran.

Kesimpulannya, PN yg kononnya kerajaan Islam dan Melayu awal-awal dah bagi kebenaran untuk kilang-kilang Arak tersebut beroperasi.


Syukur ada parti Amanah yang bangun menentang kemungkaran kerajaan ini yg mana kerajaan ini turut disokong oleh Parti Islam, mantan Mufti Wilayah dan Dr Asri Zainal Abidin.

TAPI DARI AWAL LAGI DLM KEADAAN SEDAR KEBENARAN TELAH DIBERI. Itu pointnya.


*TULANG BESI*

www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

No comments:

Post a Comment


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.