Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Thursday, April 16, 2020

Tangguh Bayar Pinjaman 6 Bulan Tapi Hutang Bertambah


*Tangguh Bayar Pinjaman 6 Bulan Tapi Hutang Bertambah*


Antara skim yang dijanjikan dalam Bantuan Prihatin Nasional kepada rakyat Malaysia dlam menghadapi bencana COVID19 adalah pengecualian pembayaran ansuran pinjaman rumah dan kereta selama enam bulan.

Rata-rata rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu mempunyai tanggapan bahawa penangguhan ini adalah percuma dan tidak dikenakan cas walaupun satu sen.

Namun tanggapan ini sebenarnya meleset.

Yang sebenarnya:

1) Kerajaan tidak langsung mengeluarkan satu sen kepada rakyat Malaysia dalam membantu mengurangkan kadar beban hutang rumah dan kereta
2) Bank2 sebenarnya akan membuat kenuntungan yang lebih berdasarkan langkah kerajaan ini.
3) Hutang rakyat Malaysia sebenarnya bertambah bukan berkurang kerana morotorium ini bukan percuma.

Merujuk kepada Q&A Bank Negara sendiri, saya naqalkan sebahagian :



Soalnya sekarang kenapa Kerajaan tidak memberi amaran kepada rakyat terlebih dahulu bahawa rakyat akan ditambah hutang mereka sekiranya memilih morotorium ini?

Ada rakyat yang sanggup membayar pinjaman mereka semata-mata tidak mahu menambah hutang mereka yang sudah pun besar.

Bagi Tulang Besi, ini adalah satu ketidak jujuran kerajaan negeri lebih-lebih lagi tindakan ini sebenarnya menambah keuntungan bank-bank dan tidak lah membantu rakyat sangat.

Tapi apakan daya. Inilah kerajaan Melayu PN yang sudah mula menunjukkan belang mereka.

Hakikatnya, ini hutang yg ditanggung rakyat bukan sangat bantuan dari kerajaan bagi mereka yang terbelenggu dengan masaalah Covid 19 ini.

*TULANG BESI*




www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

7 comments:

  1. Bank dah pulang balik interest (off set) yg dikenakan tuk april.. Hutang tetap kena bayar bro..

    ReplyDelete
  2. Sesiapa yg tak terjejas sangat periuk nasi...bayarlah hutang.
    Siapa yg rasa terjejas..BNM telah bagi jaminan utk pelanggan tangguh 6 bulan hutang.

    Rakyat negara asing pon tak sangka jauhnya idea kerajaan dlm mengurang beban kpd rakyat dlm situasi sukar skrg.

    ReplyDelete
  3. Masa jadi pembangkang sebok nak buat sidang parlimen bincang isu covid19.

    Ada peluang jadi kerajaan sebok bawa wabak masuk. Rakyat yg menyatakan kerisauan ditangkap dan didakwa sebar berita palsu. Paling jelik ada rakyat digelar coropalatau.

    ReplyDelete
  4. Macam ni ja ka hujah hangpa penyokong kerajaan bidas dakwaan ini. Macam lembu

    ReplyDelete
  5. Hahaa.. Meroyan pulak.. Lantak koranglah yg marah2. Saya sanggup bayar faedah tu. Ko nak kata apa lagi?.

    ReplyDelete
  6. Bagi seribu tarik sepuluh ribu, kerajaan memang pandai, kalau xpandai mane boleh jadi kerajaan,

    ReplyDelete
  7. Yg benar xdipercayai, sekarang kite tanggung bersame, sebab nile setitik rosak susu sebelange,

    ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.