Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Thursday, May 21, 2020

Pendedahan Berkenaan Kes Saman Haji Hadi ke Atas Sarawak Report



Semalam Tulang Besi mengikuti temuramah Iswardy Morni dengan Claire Brown. Antara isu paling utama yang dibincangkan adalah berkenaan kes saman Haji Hadi Awang ke atas Claire Brown.

Beberapa perkara utama yang perlu disebut dari temuramah tersebut:

1) Tujuan saman adalah untuk memaksa Claire Brown mengaku kalah dan mengaku bahawa Haji Hadi serta PAS tidak mengambil wang dan berkawan dengan UMNO.

2) Ini dapat dilihat dari bagaimana mereka menggunakan khidmat firma guaman yang antara termahal harga servis mereka di kota London.

3) Untuk melawan kes ini di Mahkamah, Claire sendiri memerlukan wang yg banyak untuk mendapat khidmat guaman yang sama handal atau pun kurang sedikit. Bil Hadi kepada peguam nya adalah dianggarkan Pound Sterling 1.5 juta (bersamaan RM7.5 juta)

4) Pada orang biasa, apabila disaman dengan cara yang dihadapi Claire Brown, mereka akan mengalah dan akan mengikut apa sahaja yang dikehendaki oleh pihak penyaman. Namun, Claire Brown tidak mudah dipatahkan dan beliau telah menggunakan wang pencen beliau serta derma orang ramai untuk melawan saman Haji Hadi.

5) Undang-undang UK menyatakan parti politik tidak boleh menyaman sesiapa pun. Maka, kes itu diubah kepada Claire menuduh Hadi Awang mengambil wang dari UMNO. Sedangkan tulisan Claire meletakkan PAS yang menerima wang dari UMNO.

6) Oleh kerana Claire tidak mengaku kalah dan terus melawan, maka semakin dekat waktu untuk perbicaraan dalam mahkamah, semakin kerap Claire mendapat masej dari peguam Hadi 

7) Claire akan mendedahkan segala bukti yang dia ada termasuk slip-slip transaksi deposit dimana pegawai UMNO memasukkan wang ke dalam akaun PAS

8) Tindakan Hadi mahukan penyelesaian di luar Mahkamah adalah bukti jelas Hadi memang bersalah kerana menerima wang rasuah UMNO dan bersahabat dengan UMNO sedangkan di luar Hadi menafikan ada apa-apa hubungan dengan UMNO.

9) Strategi mereka tidak menjadi. Mereka ingatkan Claire akan mengalah tetapi Claire berjaya mendapat jalan untuk melawan. Semakin hampir dgn tarikh perbicaraan, semakin mereka desperate untuk mendapat penyelesaian di luar mahkamah. 

10) Hadi takut untuk masuk mahkamah sama sekali kerana Hadi tau banyak bukti2 penipuan dan makan rasuah beliau akan terdedah di Mahkamah. Akhirnya, penawaran penyelesaian di luar Mahkamah itu adalah bukti bahawa Hadi adalah seorang penipu dan pembohong.

11) Jumlah yang dibayar oleh HAdi kerana kalah dalam kes ini adalah RM14.7 juta

Ikuti temuramahnya di bawah ini:





TULANG BESI


www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog iniAnd here is the rest of it.
Share on whatsapp

14 comments:

  1. Bila penyelesaian di luar mahkamah berlaku...terma dan kerahsiaan di kedua2 belah pihak adalah termaktub.

    Kos kena tanggung oleh pihak yg memulakannya. Menang kalah tidak dipertimbangkan bila berlaku penyelesaian di luar mahkamah.

    Rasanya jika ada pihak di negara kita mampu dan ada cukup bukti boleh melakukannya di negara kita kerana rakyat turut inginkan bukti pertuduhan tersebut benar atau fitnah.Lagipun kos guaman dan mahkamah jauh lebih murah berbanding di uk dgn nilai ringgit kita yg terlalu rendah berbanding pound sterling.

    ReplyDelete
  2. Mat dol mr presideng soheh seorang kaki lebong.
    Makin lama makin terbongkar betapa busuk dan kohongnya hati dan sikap mat dol mr presideng tu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. Tp yg kita semua tau, mantan pengerusi tu tidak pula menjadi seorang penjual agama. Dia cuma jual idea dia sendiri.

      Berlainan sungguh dgn mat dol mr presideng, dri kecik hingga tua gayut, tk habis2 mamat tu jual agama.

      Delete
  3. lobai oh lobai.dah tua2 pon sangkot juta2 kat org puteh.hidup melayu.hahaha

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Sah2 lepas ni mahyuddin, bersatu.. umno akan menjauhkan diri dari tuang presiden.. tulah tuang presiden.. kata2 TGNA tak nak di hadamkan.. skg dah menimpa2 dah.. nak tunggu je parti tuang lebai buat ceramah politik. Mega lagi.. atau konsert.. atau sama spt ceramah agama kat masjid..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceramah di masjid nie sensitif sikit. Ada makhluk tuhan yg berceramah di masjid mcm saka ketakutan berambus ketika azan berkumandang.
      Siapakah makhluk itu??

      Mgkin sebab itu atok tak suka dia....hmmmmm

      Delete
  6. "Alhamdulillah, Dr Mahathir sendiri selaku watak utama yang menjatuhkan kerajaannya sendiri atas nama tolak DAP dan Anwar Ibrahim

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  7. Patut pon si boboi botak tu disingkir.
    Rupa2nya ilmu nepotisme dan kronisme yg diteladani melalui bapaknya dipraktikkan di kedah.

    Yg sakit hati bukan org pas/umno/pkr tapi sama partinya sendiri. Akibatnya bila rahsia pecah maka org lain pon turut hilang kepercayaan.

    Patut pon atok dan legasi penyamunnya tak puas hati. Mcm negara ini bapak mrk yg punya. Gila punya legasi...bukan nak bantu rakyat.
    Tak heranlah keluarga nie ada lebih 400 syarikat utk putar belitkan projek dan tender kerajaan. Kaya jika ada kabel mcm legasi nie...hmmmm

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. Lebai PAS taunya membalak aje lah. Jahanamlah Kedah

    ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.